Artikeln innehåller annonslänkar

Fixa säsongens hetaste naglar som rimmar rätt med årets trender, med hjälp av vår stora guide.
Fixa säsongens hetaste naglar som rimmar rätt med årets trender, med hjälp av vår stora guide. Foto: TT

Naglar 2020 – säsongens hetaste färger, former och trender

Vill du få till perfekta naglar vad gäller färg, form och längd? Och kanske addera ett trendigt nagellack som rimmar rätt med vårens hetaste beautytrender? Då har du kommit rätt. Skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn guidar dig till att lyckas med manikyren – hemma eller på salong.

Välvårdade naglar går aldrig ur tiden, och nya säsongstrender håller vår kreativitet uppe vad gäller färger, former och längder. Inför SS20-visningarna hade nagelstylisterna bråda dagar backstage och instagramkonton flödar just nu över av färgglad kreativitet. 

– Naglarna symboliserar någonting, de berättar vem du är och det har blivit viktigare. Jag märker det också på uppdragen för reklamfilmer, plåtningar och tv-serier där nageln har i uppgift att förstärka en karaktär eller markera en tidsepok, berättar Frida Selkirk – nagelstylist, grundare av Naglar på Fridas och en av de svenska pionjärerna inom nageldesign.

1. Nagelvård – 4 steg till fräscha naglar

Det bästa knepet för en hållbar lackning är faktiskt förberedelserna du gör innan du sätter igång. Att göra manikyr på en välvårdad hand och på en ren nagelplatta är både vackrare och ger ett mer långvarigt resultat.

–  I och med att vi satsar mer pengar på vår manikyr har det också blivit viktigare att vårda händerna. Det märks även på kliniker, där fler efterfrågar IPL för att ta bort åldersfläckar, och injektioner med fukt på handryggen, berättar Frida.

Välvårdade händer och naglar hänger ihop.

LÄS MER: Bäst i test 2020: Nagellack som ger salongskänsla 

1. Exfoliera 

Att peela bort döda hudceller från nagelplatta och nagelband är enligt många proffs det absolut viktigaste steget till friska naglar. Det hjälper nageloljor att penetrera och verka, och ger en bra yta för efterkommande lackning. 

– Du kan använda samma peeling eller syra som du har till ansiktet för att göra en behandling på handens ovansida och på nagelbanden. Men glöm inte att använda en handcrème med spf också, säger Frida.

2. Boosta med olja och fukt

Att olja in nagelband och nagelbädden ger starka, flexibla naglar. Massera in nageloljan innan du går och lägger dig så får den chansen att verka under natten.

- Liknande behandling kan du göra med ett serum du har hemma, eller varför inte en ansiktsmask som du låter sjunka in i ett par handskar över natten eller framför en tv-serie? säger Frida och fortsätter: 

– Ett annat husmorskep är att packa in händerna i fotcrème, gärna med ett återfuktande serum under. Då har du garanterat mjuka händer på morgonen!

Exfoliera och återfukta händerna innan du sätter igång med naglarna.

1/ Exfolierande ansiktspads (svep även över händerna i samband med ansiktet), Un-wrinkle peel pads, Peter Thomas Roth. Läs mer och köp här. 

2/ Handskar som med hjälp av keramiska trådar intensifierar fuktbehandlingen för händerna, Cellular performance treatment glove, Sensai. Läs mer och köp här. 

3. Försiktigt med saxen

En liten flisa som står rakt upp är okej att knipsa av, men undvik att klippa nagelbanden på dig själv hemma. Peta hellre ner dem med en orangepinne när de är uppmjukade, som efter en varm dusch. 

4. Glasfil framför allt

Välj en glasfil hellre än en fil av sandpapper, eftersom att de ofta är för grovkorniga och kan skapa små flisor. Avsluta alltid med den finaste delen av filen för att göra tippen slät.

Nagelolja, handkräm och glasfil gör dina naglar glada.

1/ Vårdande nagelolja, Vitamin e nail & cuticle oil, Sally Hansen. Läs mer och köp här. 

2/ Lyxig handkräm med SPF och hudföryngrande ingredienser, Sisleÿa l'integral hand cream anti-aging spf 30, Sisley Paris. Läs mer och köp här. 

3/ Kit med orangepinne att peta ner nagelbanden med och glasfil som ger jämnare resultat, Nail kit, Ruby Hammer. Läs mer och köp här. 

2. Största nageltrenderna 2020 – och så fixar du dem

– Det finns flera stora trender nu, dels mer lokala, beroende på vilken krets man tillhör eller var man är i livet. Yngre tenderar att satsa på längre och spetsigare naglar, medan den äldre målgruppen vill ha kortare och mer hanterbara naglar. Det som alla har gemensamt är nageldesignen, det är en trend som verkligen har landat och det anses inte främmande eller crazy att skapa mönster på naglarna längre. De med lite längre naglar brukar ofta välja en lugnare design, säger Frida.

Det som alla har gemensamt är nageldesignen, det är en trend som verkligen har landat och det anses inte främmande eller crazy att skapa mönster på naglarna längre.

Så vem du än är i dag, eller vilken stil du än föredrar – klassisk, minimalistisk eller hämningslös maximalism – så lär det finnas en stil, metod och lackning där ute att inspireras av.

Nageltrend 1: glassnaglar

Vårens trendiga pastellfärger syns självklart även på våra naglar. Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

”Jag tror att det kommer att bli mer och mer dekorativt även på tårna. Börja med att leka med är en färg på varannan tå”, säger Frida.

Pastellfärgade nagellack från OPIs Mexico City-kollektion. Läs mer och köp här. 

Nageltrend 2: maxade mönster

Våga mönstrade, långa naglar i vår!

Flugsvampar för Rag & Bone, skapade av maximalistiska nagel-kreatören Mei Kawajiri

Rött nagellack som torkar på under en minut.

Snabbtorkande nagellack, Expressie nail polish i nyans 190 Seize the minute, Essie. Läs mer och köp här. 

Nageltrend 3: vitt (säsongens färg!)

Vita naglar hör till vårens största nageltrender. Här hos Rouland Mouret.

”Helt vita naglar, utan nail art, är stort. Gärna i en lite lätt äggskalsfärgad vit nyans – men den ska vara helt opak, alltså helt täckande”, säger Frida.

Nagellack i nyans Ice cold milk, H&M. Läs mer och köp här. 

Nageltrend 4: röda naglar

Röda naglar backstage hos Moschino.

Klarrött går aldrig ur tiden, och nu är det återigen inne att matcha läppstiftet i samma nyans. 

Rött nagellack går aldrig ur tiden.

Nagellack, 10 free i nyans Rory, London Grace. Läs mer och köp här. 

LÄS MER: Sugen på att göra shellac-naglar? Här är allt du behöver veta först

Nageltrend 5: mörkbruna espressonaglar

Långa, mörkbruna naglar hos Tommy Hilfiger.

Från mörkaste espresso till fyllig choklad – mörka toner trendar. 

Förföriska, mörkbruna naglar får du med det här nagellacket.

Mörkbrunt lack, Nail lacquer i nyans 602 Night viper, Giorgio Armani Beauty. Läs mer och köp här. 

Nageltrend 6: metalliska chromenaglar

Sabina Dumba i metalliska naglar, backstage på Selam Fessahaye.

”Chrome, som har haft en liten paus, har nu fått ett rejält uppsving igen. Chromelackning innebär enkelt förklarat att ett pulver smälter på nageln och ger en spegelblank eller holografisk yta. Även folienaglar och magnetlack har fått en revival”, säger Frida.

Fixa chromenaglar med chromenagellack. Foto: Licenced by Erameri Ltd

Metalliskt lack, Geology nail polish i nyans Goal digger, Ciaté. Läs mer och köp här. 

Nageltrend 7: transparent bas med smyckning

Transparent bas får du med hjälp av genomskinligt nagellack.

”Vi ser mycket nakna naglar med en transparent bas, smyckad med en eller flera detaljer. Vad gäller mönster är stjärnor och prickar mest efterfrågat men vi gör mycket klossar och ränder också,” säger Frida.

Nail art kit från Depend låter dig vara kreativ med dina naglar!

Kit för att dekorera naglarna, Depend. Läs mer och köp här. 

3. Proffstipsen som får nagellacket att hålla längre

1. Ren och slät start 

Om lacket formar små ”öar” på nageln beror det på att nageln inte är tillräckligt ren och har en fet hinna över sig. Då hjälper en speciell nagelrengöring som är avfettande, vi gillar Depends 7 day step 1 cleanser, som rengör både den nakna nageln och innan du vill bättra på din lackning med topplack efter några dagar. 

På salongen buffras ofta nageln med ett fint putsblock, vilket gör nageln slät och fettfri så att lacket fäster ordentligt. Det går bra att göra hemma också, men var försiktig så att du inte polerar för mycket och gör nageln skör och tunn. En så kallad ”ridgefiller” har annars en utjämnande effekt på ojämna nagelytor. 

Nagellacksborttagning och nagelfil.

1/ Nagellacksborttagning, 7 day step 1 cleanser, Depend. Läs mer och köp här. 

2/ Nagelfil, så kallad ”buffer” som putsar och jämnar ut nageln, Nail polishing block, The Body Shop. Läs mer och köp här. 

2. Bygg en bra bas

Baslacket skyddar nageln från att bli missfärgad och ger en bra fästgrund med sin näst intill klistriga yta. 

3. Toppa rätt

Överlacket förseglar manikyren, ger glans (eller en matt yta om man önskar det) och verkar som ett skydd över ditt vanliga färgade nagellack. Bättra gärna på med ett lager topplack var tredje dag för att väcka liv i glossigheten och förstärka skyddet.

Baslack, överlack och topplack är ett måste om du vill att nagellacket ska hålla länge.

1/ Underlack som jämnar ut nageln och fyller ut ojämnheter, Ridge filler, Opi. Läs mer och köp här. 

2/ Baslack som gör att ditt färgade nagellack fäster ordentligt, Base coat mini, Depend. Läs mer och köp här. 

3/ Topplack som torkar extra snabbt, Seche vite. Läs mer och köp här. 

4. Så får du längre naglar

1. Undvik slitage

Först och främst: att få längre naglar på helt naturlig väg handlar om att sluta använda sina naglar som ”verktyg”. 

– Det är det dagliga slitaget som är värst för naglarna, som att öppna burkar och hamra på tangentbordet. En del hävdar att gellack eller akryl sliter på nageln och vill därför låta naglarna vila i perioder, men det är metoderna som används för att ta bort lacket som är avgörande, exempelvis om man drar av lacket själv eller går till en salong som slipar av det för aggressivt, berättar Frida. 

2. Välmående nagelband

Att hålla nagelbanden välmående är A och O, så att ta hand om dem med regelbundna peelingar och oljor är viktigt. Frida tipsar om en liten minimassage med olja för att öka tillväxt och nagelns styrka. Addera regelbundna peelingar och håll efter nagelns kanter med glasfil.

3. ... eller kör på fuskmetoderna! Vad är skillnad på akryl och gele?

Gellack, akryl- eller polygel, är vanliga byggmaterial och kan appliceras direkt på den naturliga nageln som en förstärkning, eller tillsammans med en tipp för att förlänga eller skapa en annan form. 

– Materialen har blivit mycket mer flexibla och den gamla tron att exempelvis akrylnaglar skulle göra nageln tjock eller klumpig har snarare med utövaren än materialet att göra, säger Frida.

Med akryl och gele kan man ändra form och längd och vad man väljer är egentligen upp till vad nagelteknologen föredrar att jobba med. För kunden spelar det inte så stor roll, både är hållbara material, utan huvudsaken är att du hittar en bra nagelteknolog så kommer hon skapa det du vill ha.

Polygel är en sorts fusion mellan gel och akryl, det bästa från det båda materialen 

– När de skapade polygel tog de styrkan från akrylen och enkelheten att skulptera från akrylen, men flexibiliteten från gelen. Polygel härdas också med hjälp av lampa, vilket gör att nagelteknologen bestämmer när det är klart. Akryl torkar medan man jobbar, vilkt sätter press på nagelteknologen att vara snabb.

Det är ingen hemlighet vad Frida föredar.

– Polygel är också lätt, den väger mindre än både akryl och gel, vilket gör att det känns naturligare på nageln.

AV: Anja Skeppe-Grahn.

5. Fler snygga naglar! Inspiration och så målar du dem

1. Naturliga naglar

Korta, rundade naglar. Tänk osminkat face – fast på naglarna. Det ska knappt synas att de är målade. Använd gärna nagellack i samma färg som din hudton och pimpa med lite glitter över.

Naturliga naglar kontrasteras fint mot färgstarka plagg.

Produkterna för naturliga naglar: 

Nagellack för naturliga naglar.

1/ Beiget nagellack från CND i färgen Antique. Läs mer och kör här.

2/ Olja för nagelband och nagel från Dr Hauschka. Läs mer och köp här.

3/ Baslack från IDUN Minerals i modellen Kristall. Läs mer och köp här.

2. Glitternaglar

Plocka fram barnet i dig och gå lös med glitter. Varför inte köra på nedklippta, rundade, målade i nudefärg som bas och sedan fyllda med glitter i rött och rosa, eller matcha glittret med den övriga outfiten. 

Glittriga naglar höjer feststämningen.

Produkterna för glittriga naglar:

Produkterna som ger dig snygga glittriga naglar.

1/ Blått Glitter, Metallic Glitter Darkside, från NYX professional makeupLäs mer och köp här.

2/ Glittrigt, guldigt nagellack från Yves Saint Laurent i färgen 110 gold magnet. Läs mer och köp här.

3/ Lösnaglar från Kiss, i modellen Long Stiletto. Läs mer och köp här.

3. Naglar med grafiska mönster

Stjärnor, hjärtan, vertikala och horisontella streck. De grafiska mönstren är tillbaka. Denna gång, gärna i starka färger som turkos, chockrosa och limegrön. och med mönster som stjärnor och fyrkanter.

Grafiska naglar är en konstform i. sig.

Produkterna för grafiska naglar:

Grafiska naglar på nolltid med dessa produkter.

1/ Nagelfil i duo-pack från Sephora. Läs mer och köp här. 

2/ Rödrosa nagellack från OPI i färgen toying with trouble. Läs mer och köp här.

3/ Penslar för nagelkonst från Depend. Läs mer och köp här. 

4. Svarta naglar

Sotade ögon och svarta naglar – grungetrenden lever än. Korta, vällackade och bländande glansiga – så ska de svarta naglarna bäras bäst.

Svarta naglar och svart nagellackgår aldrig ur tiden.

Produkterna för svarta naglar:

Svart nagellack och nagelklippare.

1/ Svart nagellack från & Other stories i färgen Noragi Soot. Läs mer och kör här.

2/ Smal nagellack-remover som lätt tar bort lack som hamnar utanför. Perfect Paint Job Corrector Pen från Ciaté. Läs mer och köp här.

3/ Nagelklippare från Tweezerman i modellen Precison Grip Toenail Clipper. Läs mer och köp här.

5. Extravaganta naglar

Lever du efter mottot "go bold or go home"? Gå då all in på spetsiga naglar med flames i neonfärger, självhäftande lösnaglar i modell: klor, eller kortare lösnaglar, prydda med pärlor i olika storlekar.

Extravaganta naglar med galna färger, längder och dekorationer.

Produkterna för extravaganta naglar:

Var kreativ med dina naglar!

1/ Neongult lack från Layla i färgen Ceramic Effect Yellow Fluo. Läs mer och köp här.

2/ Långa nageltippar med lim från Depend. Läs mer och köp här.

3/ Små lösa pärlor att dekorera nageln med. Girl with a Pearl Mini från Ciaté. Läs mer och köp här.

AV: Johanna Bengtsson.

Foto: Jason Lloyd Evans, TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!