Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Makeupartisten Sanna Riley om det billiga knepet för att snabbt se pigg och fräsch ut

Makeupartisten Sanna Riley har lång erfarenhet av skönhetsbranschen och arbetat med film, tv och reklam i många år i New York och Stockholm. För Damernas Värld bjuder hon på sina bästa tips för hur man snabbt ser pigg och fräsch ut, sina favoritprodukter för mogen hud och listar bästa produkterna för torrt frissigt vinterhår. 

Hannah Sjöström

Sanna Riley från Stockholm blev makeupartist av en slump när hon bodde i New York för många år sen.
–Jag hade en del vänner som arbetade som fotografer och stylister och där hoppade jag in och fixade hår och make när det behövdes och sedan rullade det bara på, berättar hon.
Under 11 år i New York arbetade hon mycket med tv och film, bland annat med filmen ”The devil wears Prada” från 2006.
– Själv tycker jag att det är kul att jag har sminkat Bigge Smalls, utan att fatta vem han var, haha.
Här i Stockholm är arbetsdagarna fyllda med att sminkuppdrag inom reklam, mode, tv och film och Sanna har jobbat med de flesta stora svenska märkena och företagen. 

Vi vill veta - vilka är dina favoritprodukter när det kommer till smink?
– Jag gillar när man får resultat snabbt och enkelt så här är tre favoriter:
Bryngelén Boy Brow från Glossier som ger dig fylliga bryn som hålls på plats snabbt och enkelt. Mer info - och köp här (länk till Glossier).,
Sisley, Phyto-Cernes Eclat är en concealer som är perfekt att lätta upp trötta ögon med. Mer info - köp här (länk till Lyko).
Weleda, skinfood light är en kräm som är bäst för trött och torr hud. Mer info - köp här (länk till Bodystore).

Scrolla ned för fler favoriter från Sanna!

Hur ser man snabbt pigg och fräsch ut? 

Vilket är ditt bästa knep som gör att man snabbt ser pigg och fräsch ut?
– Knepet är att dricka vatten varje dag och sköta om sitt psykiska och fysiska mående, men annars så är en tinted moisturizer, en färgad dagkräm tex från Laura Mercier en bra grund. Ta sedan ett läppstift eller en bronzer och använd som multiprodukt, dvs som rouge, ögonskugga, eller som läppstift och rouge. Böj fransarna och borsta brynen. Det tar 5 min totalt. 

Så här mitt i vintern, hur gör du för att slippa torr och fnasig hud?
– På vintern använder jag oljeserum och har några favoriter, Sunday Riley CEO och ett serum från Beaute Pacifique, Submersive. Jag tycker att de går lätt in i huden och återfuktar bra. Sedan brukar jag boosta med fuktmask innan läggdax som jag sover med.  

Rapid Flash Serum från Sunday Riley CEO. Mer info – köp här (länk till Sephora). 


Sumbmersive Serum Paradoxe från Beauté Pacifique. Mer info – köp här (länk till Meds). 

– Handkräm och läppbalsam är ett måste, så det placerar jag ut på olika ställen överallt hemma, i väskor, i jackfickor och i bilen.
– Om man vill använda en peeling så ta någon som är väldigt mild, så att du inte river upp och irriterar huden. Då kan den reagera med att bli ännu fnasigare och torrare. Det bästa om man är känslig är bara att använda en rengöringsborste för huden med en rengöringsmjölk. 

Bästa tipset för statiskt hår? 

Och vilka är dina tips för statiskt eller risigt vinterhår?
– Mitt hår blir inte så statiskt men väldigt torrt på vintern, så jag rekommenderar att inte tvätta det för ofta, det räcker med 1-2 gånger i veckan. Sedan använder jag ett leave-in-balsam, som jag tycker motverkar det statiska.

Hur vårdar du ditt hår annars?
– Jag har afrohår, 3b/c (hårtyp för lockigt hår, reds anm) så jag tvättar inte mitt hår så ofta med schampo, det blir max 1 gång i veckan. Efter det tar jag en co wash (rengöring med balsam), leave-in balsam och stylingprodukter, tex gel och hair cream. Min absoluta favorit hårkräm är från Lush och hette RNB men har just byt namn till Revive - älskar den! Den funkar även på tjockare hår eller lockigt hår.
– I fråga om övriga produkter byter jag rätt ofta, men As I Am är ett prisvärt märke. Unite är också ett favoritmärke, de har fantastiska hårstylingsprodukter, tex Texturiza som är ett torrschampo som är perfekt nu på vintern eftersom den ger volym och textur. Och det går lätt att bra att skaka upp håret efter mössan suttit på. De har även en leave-in som är super: 7seconds leave in conditioner.

Torrschampo Texturiza från Unite. Mer info – köp här (länk till Lyko). 

Leave-in-balsam 7 seconds från Unite. Mer info – köp här (länk till Lyko). 

Hur ser din egen sminkrutin ut?
– Jag gillar att allt känns lätt på huden och använder själv väldigt lite makeup, men börjar alltid med fuktkräm, sen en tunn foundation som till exempel Touche Éclat från YSL, borstar brynen med Boy Brow, mascara och läppbalsam - that's it!

Touche Éclat från YSL. Mer info – köp här (länk till Lyko). 

Vad är ditt bästa tips för mogen hud?
- En mogen hud kan må bra av ta tillskott av vitaminer, speciellt nu på vintern. Till exempe magnesium, D -vitamin, zink och B-vitamin. Ett annat tips är att vara lätt på handen när man sminkar sig. Använd foundations som har serum inbyggt i sig, tex  Dior nude air foundation serum eller Babors Age ID foundation (tyvärr finns de i begränsade färger.) Glöm inte bort att ta hand om händerna och halsen. Smörj, smörj, smörj! 

Sanna Rileys favoriter: 

Foundation med inbyggt serum! AGE ID Deluxe Foundation från Babor. Mer info - köp här (länk till Eleven). 

Concealer från Sisley.

Concealer som lättar upp huden runt ögat. Phyto cernes éclat från Sisley. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Torrschampot Texturiza från Unite.

Torrschampo i smidig sprayform som hjälper håret med ny stuns. Texturiza från Unite. Mer info och köp här (länk till Lyko.) 

Färgad dagkräm från Laura Mercier.

En färgad dagkräm med spf som återfuktar huden och samtidigt ger den snygg färg och lyster.  Tinted moisturizer från Laura Mercier. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Skin food light från Weleda passar vintertorr hud.

Ansiktskräm som ger extra skydd för vintertorr hud. Skin food light från Weleda. Mer info och köp här (länk till Bodystore.)

Foundation med inbyggt serum håller huden fuktad och du får en snygg jämn hudton på samma gång. Nude air serum de teint från Dior. Mer info och köp här (länk till Eleven.) 

LÄS MER: Experternas 10 knep som gör att du lyckas med ögonmakeupen!