Artikeln innehåller annonslänkar

Har du bränt dig i solen?
Har du bränt dig i solen? Foto: Jason Lloyd-Evans

Ultimata guiden om du har bränt dig i solen – expertens bästa tips

Du ser framför dig hur du kliver ur solstolen vid dagens slut i en klädsamt solkysst nyans. Istället möts du hemma i spegeln av en kräftröd hudkostym, och du vet att det bara är fråga om timmar innan huden börjar strama, klia och hetta. Här är skönhetsexperten Maria Ahlgrens bästa krishanteringstips när du bränt dig i solen.

Varje gång du bränner dig uppstår skador i hudens DNA som på sikt visar sig som förtida åldrande, som rynkor, pigmenteringar och den fasade strukturen av läderväska (även kallad ”rostbiff i dekolletaget”, kärt barn har många namn).

Även risken för hudcancer ökar, hur mycket vi än vill förtränga det. Den dåliga nyheten är att när skadad väl är skedd lagras den i hudens minne. Den goda nyheten är att de akuta symptomen kan lindras.

LÄS OCKSÅ: Brun utan sol – bäst i test 2020 för ansikte och kropp

Om du bränt dig – gör så här:

1. Kyl ner området så fort du kan

Doppa en handduk i kallt vatten, vrid ur och låt ligga över huden i en kvart, alternativt duscha kallt. Upprepa några gånger om dagen.

2. Svalka med after sun-produkter med aloe vera

After sun-produkter med aloe vera svalkar, hjälper reparationsprocessen och verkar inflammationshämmande. Evy technologys fuktgivande After sun-mousse (länk) har även berikats med vitamin C och E, som ger inkommande solskador en tuff match. Moussen är suverän återhämtning även när du inte bränt dig, eller för återhämtning efter rakning. På apotek och i hälsokosten finns även rena aloevera-geler (länk) som fungerar som en lindrande dröm.

En svidande bränna är lätt hänt, särskilt på våren.

3. Undvik fett och för mycket näring

”Hud som blivit bränd av solen behöver mycket fukt, men undvik fett och för mycket näring”, råder Jessica Leijon, hudvårdsrådgivare på Apoteket. Om fukten som läggs på huden absorberas inom några sekunder ska du fortsätta applicera tills huden känns mättad för stunden. Upprepa ofta tills huden inte längre känns lika varm och röd. Jessica Leijon rekommenderar Aloe vera-gel och crèmen Xyliderm (länk), som finns på apotek.

4. Glöm inte att dricka vatten!

Din kropp behöver all fukt den kan få, även från insidan. När du tror att du druckit tillräckligt, ta ett glas till.

5. Undvik att klia

Blir klådan outhärdlig, smörj med receptfri hydrokortisonsalva från apoteket (länk). Undvik till varje pris att klia, eftersom det kan ge bestående ärr (ja, vi vet, det är tortyr).

6. Undvik att gnugga eller skrubba

Om huden börjar fjälla, undvik att gnugga eller skrubba bort flagorna. Det kan ge motsatt effekt och sprida fjällningen. Det kan vara frestande att dra av större skinnflikar (förlåt, det finns inget förmildrande sätt att skriva det på), men lägg band på dig själv. Vill det sig illa får du en infektion.

7. Skydda huden från ytterligare sol

Skydda den skadade huden med heltäckande tyg tills helt läkt. Luftiga tunikor, slokande stråhattar och svala strandskjortor är toppen. Solskydd av högsta graden är icke förhandlingsbart för resten av säsongen.

LÄS OCKSÅ: Solskydd för ansikte – bäst i test 2020 och så skyddar du dig rätt

8. Gör om – gör rätt!

Med risk att låta som en sträng förälder – lär dig din läxa. Lägg. Dig. Aldrig. I. Solstolen. Utan. Högt. Solskydd. Igen. Och behandla återapplicering som om det vore religion. Varannan timme ska solcrèmen bättras på, samt efter varje bad. När solen står som högst på himlen drar vi in solstolen i skuggan också, eller hur?

Produkttips för solbrända:

1. Lindrande aftersun-skum: Evy technology After sun mousse for face and body. Läs mer och köp här.

2. Svalkande ansiktscrème: Korres Yoghurt cooling after-sun face cream. Läs mer och köp här.

3. Solskyddscrème: Comfort zone Sun soul cream spf50+. Läs mer och köp här. 

4. Svalkande after sun för ansikte och kropp: Nuxe After-Sun Lotion face & body. Läs mer och köp här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!