Artikeln innehåller annonslänkar

Vet du vilken hudtyp du har – och vilken hudvård som passar just dig?
Vet du vilken hudtyp du har – och vilken hudvård som passar just dig? Foto: Atelier Doré/Trunk Archive

Har du fel produkter? Hitta rätt hudvård för din hudtyp – experten tipsar!

Mogen, torr, känslig eller kombinerad…? Att utröna sin hudtyp och därefter förstå hur den faktiskt ska behandlas blir betydligt enklare med DVs stora hudguide!

Om makeup är lekfull och enkel att tvätta bort, är hudvårdsrutinen betydligt mer seriös. Den påverkar oss på lång sikt och rätt kontra fel produkter kan bli en deal breaker i fråga om hudhälsa. Men, misströsta inte; vi är här för att hjälpa genom att guida dig genom de olika hudtyperna, och hur du behandlar dem. Dermatologen Christoph Martschin från Akademikliniken delat med sig av sina bästa knep och svarar på några av de vanligaste frågorna om huden.

Vad är det för skillnad på hudtyp och på hudtillstånd?

Man brukar tala om några grundhudtyper – normal, torr, fet, blandad och känslig hud – och sedan otroligt många kombinationer av dessa. Det är inte ovanligt att man visar tecken på flera hudtyper samtidigt som man ofta kan addera ett eller flera hudtillstånd. Exempel på hudtillstånd är akne, tillfällig hormonellt betingad känslighet och hyperpigmentering. 

Det är inte ovanligt att man visar tecken på flera hudtyper samtidigt

– Det man kallar hudtyper handlar om en rätt grov indelning av hudens komponenter fett och vatten, medan hudtillståndet däremot kan variera beroende på hur man sköter sin hy och vilken årstid det är. En normal hy kan till exempel att den har försvagats av fel hudvård och då upplevas som känslig, säger Christoph. 

En del hävdar att C-vitamin gör sig bäst nattetid, andra att det passar bättre på dagen. Vad rekommenderar du?
– Den diskussionen kom upp i samband med en studie där en form av fettlöslig vitamin C verkade skapa fria radikaler. Omständigheterna i studien var inte optimala vilket gjorde den lite missvisande. Med tanke på att C-vitamin är en bra antioxidant och även hjälper med kollagenproduktionen så är användning dagtid lämpligt.

Kan man blanda märken, och om man gör det, vad ska man tänka på?
– Ja självklart kan man det. Många märken har ju någon slags spetsteknologi i en särskild produkt och så kombinerar man från olika märken så det passar ens hudtyp och hudtillstånd bäst. Våra hudterapeuter gör alltid individuella hudanalyser och sammanställer en hudvårdsrutin från som passar kunder hudtyp och hudtillstånd bäst. 

HUDTYP: NORMAL

En normal hud upplevs varken som stramande, rodnande eller fet, utan känns mjuk och balanserad med små porer, även om även den kan råka ut för enstaka hormonella finnar eller andra, lite mer bråkiga tillstånd tillfälligt.  

HUDVÅRD FÖR NORMAL HY

Den huden som går under benämningen normal är vanligen enkel att ha att göra med, men myntets baksida att den inte sällan försummas av den som är lyckligt lottad nog att ha den.

En komplett rutin kan innehålla en snäll rengöring, fuktcrème och naturligtvis UV-skydd, även under vinterhalvåret. Adderar du ett serum, ansiktsmask och en mild exfoliering som håller gamla döda hudceller borta får du avkastning i form av extra glow. Tänk på att du kan behöva uppdatera rutinen under året, allteftersom de yttre förutsättningarna ändras. 

Hur ser en typisk, bra kvällsrutin ut?
– Först och främst: avlägsna allt eventuellt smink, talg och orenheter som lagt sig på huden under dagen. Här beror det på din hudtyp och mängden makeup, men micellärvatten, rengöringsmjölk eller olja funkar alla (men på olika sätt). Återfukta med en crème och gärna med reparerande, aktiva ämnen som vitamin B3 eller vitamin A.

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR NORMAL HY

1. Tonic med kokosvatten och acasiakollagen som ger huden elasticitet och spänst, Collagen tonic, Pixi. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel)

Collagen tonic, Pixi. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

2. En lätt balanserande, utjämnande och återfuktande serumlotion mot åldertecken, Capture Totale c.e.l.l energy serum-lotion, Dior. Mer info – köp här (länk till Sephora)

Capture Totale c.e.l.l energy serum-lotion, Dior. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

3. Lyxig rengöring som återfuktar och gör rent på djupet, The ultimate creamy soap, Sensai. Mer info – köp här (länk till Skincity)

The ultimate creamy soap, Sensai. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

4.Kraftfull ögoncrème med vitamin C som arbetar på linjer och mörka ringar, Powerful strenght dark circle reducing vitamin C eye serum, Kiehl’s. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Powerful strenght dark circle reducing vitamin C eye serum, Kiehl’s. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

HUDTYP: FET HY

En fet hudtyp är ofta glansig och med stora porer, inte minst i T-zonen vilket beror på överproduktion av hudens talgkörtlar, vilket kan (men inte nödvändigtvis) orsaka tilltäpptheter och med dem: pormaskar och finnar. 

HUDVÅRD FÖR FET HY

Att välja uttorkande och alltför starka produkter som innehåller exempelvis alkohol är ett klassiskt misstag. Tänk balanserande, återfuktande men fortfarande djuprengörande produkter som inte torkar ut överhuden. Vad som händer när du torkar ut huden är att talgkörtlarna kompenserar genom att producera mer talg, och det vill du inte. 

Fukt är tvärtemot vad många tror superviktigt, inte minst om du har en fet hy, men välj gärna en lättare lotion eller gel.

– Det är också bara den med en fetare, förtjockad hy som behöver tvätta ansiktet med löddrande ansiktstvätt på morgonen. För de andra hudtyperna är ett micellärvatten ett bättre alternativ, berättar Christoph.

Vilka ingredienser ska jag titta efter om jag har en fetare hudtyp?
– Bra aktiva ämnen att titta efter är salicylsyra, vitamin A, vitamin B3 (niacin), och zinksulfat. De håller porerna öppna och minskar talgproduktionen. För det dagliga solskyddet håll utkik efter produkter som är märkta som icke komedogen.

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR FET HY

5. Crème som behandlar och minskar inflammationer vid follikeln tidigt i akne-processen, förebygger och och minskar befintliga orenheter utan att torka ut huden, Cleanace comedomed, Avène. Mer info – köp här (länk till Apoteket)

Cleanace comedomed, Avène. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

6. Koncentrerad fuktcrème som hjälper kollagenstrukturen.  Anpassad för en åldrande, fet hy, Seta ge defying, Renlive. Mer info – köp här (länk till Renlive)

Seta ge defying, Renlive. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

7. Oljefritt serum med vitamin B som motverkar fet hud, Power 10 formula vb effector, It’s skin. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Power 10 formula vb effector, It’s skin. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

8.Talgreglerande, reparerande, förebyggande och stärkande serum för aknebenägen hy, Repair and purify premium serum, Dr K dermal health care. Mer info – köp här (länk till Dr K)

Repair and purify premium serum, Dr K dermal health care. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

HUDTYP: KOMBINERAD BLANDHY

Den vanligaste hudtypen, och dessvärre också den som är svårast att behandla, är den klassiska blandhyn. Den karaktäriseras av en fetare T-zon med ett par normala, eller torra kinder. 

HUDVÅRD FÖR KOMBINERAD BLANDHY

Lätta, återfuktande och balanserande produkter, inte sällan med fokus på produkter som arbetar just på de fetare partierna är ett hett tips här. Ett annat knep är multimasking, som innebär att du applicerar masker med olika egenskaper på olika partier av ansiktet. Använd en rengöring som balanserar T-zonen, men som inte riskerar att torka ut kinderna och addera en snäll syra som putsar bort döda hudceller på de torra kinderna och städar porerna samtidigt. Christoph berättar:

 – Typisk för en blandhy är just att man är både torr och fet. Det man kan göra är att använda en lättare fuktserum i hela ansiktet och sedan kräm endast på de torra partierna följt av solskydd i hela ansiktet. Bra ämnen att titta efter är mjölksyra, hyaluronsyra och vitamin B5. 

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR KOMBINERAD BLANDHY

9. Minskar synliga porer, rödhet, irritation och ger en mattare och jämnare hudton, Skin balance serum, N.c.p concept. Mer info – köp här (länk till Lyko)

Skin balance serum, N.c.p concept. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

10. Högkoncentrerat serum med niacinamid som minskar intrycket av orenheter och tilltäpptheter. En 10%-ig koncentration i kombination med bland annat zinksalt av PCA som balanserar talgprodukttionen, Niacinamid 10% + Zink 1%, The ordinary. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Niacinamid 10% + Zink 1%, The ordinary. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

11. Lugnande, återfuktande och lätt exfolierande rengöring, Foamer 5, Dermaceutic. Mer info – köp här (länk till Skincity)

Foamer 5, Dermaceutic. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

12. Detoxande och stärkande peeling med E-vitamin, niacinamid och aktivt kol som ger snabb ’ny hud’-effekt, Scrub & detox, Filorga. Mer info – köp här (länk till Skincity)

Scrub & detox, Filorga. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

HUDTYP: KÄNSLIG HY

En känslig hud ser inte sällan lite tunn och skör ut, är ofta lättirriterad, rodnande eller flammig, ibland med synliga, ytliga blodkärl. Man kan känna att den reagerar på allt från vind, kyla, stark mat, alkohol, produkter och kosmetika. Många föds med känslig hy, men det kan också vara ett tillfälligt problem, som under perioder av stress, medicinering, graviditet eller om man har använt fel produkter för länge.  Det är inte helt ovanligt att en person som utvecklat exempelvis perioral dermatit på grund av för ivrigt användande av exempelvis starka hudvårdsprodukter misstolkar symptomen som finnar och plitor, och attackerar området med syror och smink (något du absolut inte ska göra), eller att en person med rosacea lider länge i onödan, då det ju finns produkter som hjälper.

HUDVÅRD FÖR KÄNSLIG HY

När huden känns skör, reaktiv eller på annat sätt i obalans: konsultera en hudläkare! Att göra gissningsleken själv kan i värsta fall förvärra problemet, men tänk generellt att Less is more. Skippa den tunga produktarsenalen, maskerna och allt överdrivet tvättande och se om det kan göra skillnad. Problemet med en lång hudvårdsrutin behöver inte handla om varje produkt enskilt, utan kan vara att du inte vet vilken av alla i ordningen (eller vilken mix) som ställer till det för dig.  Det är den topiska aspekten, men tänk också på att huden, precis som lungorna och njuren, är ett organ som påverkas likt dem av andra element, som stress, kost och hormoner. 

Jag upplever att min hy blossar upp lätt. Hur vet jag om det ligger något bakom, som rosacea eller eksem?
– För att få rätt diagnos på en misstänkt hudsjukdom är det bäst att konsultera en hudläkare. Hudvård för känslig hy innehåller anti-inflammatoriska ämnen som vitamin B3, lakrisrotextrakt eller rutin.

Kan jag använda syror fast jag har känslig hy?
– Det beror på vilken syra, koncentration och på pH-värdet, men generellt ska alla hudtyper med försvagad hudbarriär så som tunn, torr hy och känslig hy vara försiktiga med syror i sin dagliga hudvårdsrutin. Då är vitaminer och peptider ett bättre alternativ. Syror i sig är inte fel, men jag träffar många patienter som har rengjort och skubbat sin hy för aggressivt och genom detta försvagat hudbarriären. 

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR KÄNSLIG HY

13. Sheetmask med fuktbevarande allantoin, glycerin och barrärstärkande PHA, Restore polyhydroxy sheet masque, Exuviance professional. Mer info – köp här (länk till Exuviance)

Restore polyhydroxy sheet masque, Exuviance professional. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

14. Reparerande crèmebalm för dag och natt som lugnar och skyddar huden från bland annat UV-stress, Dna intense recovery cream, Priori. Mer info – köp här (länk till Skincity)

Dna intense recovery cream, Priori. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

15. Lätt gel med 75% aloe vera som ger fukt och lugnar torr och känslig hud, Superfood cica calm hydration juice, Elemis. Mer info – köp här (länk till Lyko)

Superfood cica calm hydration juice, Elemis. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

16. SOS-mask som lugnar en hyperkänslig hud som känns stickande eller brännande, First aid mask, Biomed. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

First aid mask, Biomed. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

HUDTYP: TORR HY

Det är lätt att lokalisera en torr hud på känslan den för med sig: stramande, kliande, fjällig … Talgproduktionen är ofta på ett minimum vilket orsakar brist på fett, men också fukt (bland annat då fettet hjälper till med att kapsla in fukten innan den dunstar). Torr hy har ibland problem med eksem och små sprickor, som kan göra att det lätt svider om man applicerar crèmer på. Huden kan kännas torrare under en period, som under vintern (då kan man kalla det ett hudtillstånd) andra känner av hur huden stramar dagligen, året om. 

HUDVÅRD FÖR TORR HY

Torr hy behöver fett för att behålla fukten, inte minste under kalla och torra klimat, varför man också brukar rekommendera oljor och fetare crèmer. 

– Här kan speciella barriärcrèmer som innehåller mer fett än vatten vara ett bra alternativ. Sen behöver man inte tvätta sig med ansiktsrengöring två gånger om dagen när man har denna hudtyp heller. Börja morgonen med ett alkoholfritt ansiktsvatten istället för att tvätta ansiktet med en klassisk rengöring och gå därefter på med en dagcrème med SPF15 eller högre. Den kan gärna vara berikad med antioxidanter som vitamin C eller vitamin B3 som skyddar huden mot yttre påfrestningar. Andra bra ämnen att kika efter är ceramider, vitamin B3, vitamin B5, berättar Christoph.

Olja eller serum. Vad ska jag välja?  
– Det beror helt på syfte och hudtyp, absolut. Serum har generellt lättare att slussa in aktiva ämnen i djupare hudlager, medan oljan är bättre på att reparera hudbarriären. En kombination mellan de två behöver inte vara fel om du är väldigt torr. Börja i så fall med serumet, och kapsla in fukten och näringen det med oljan. 

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR TORR HY

17. Omslutande och närande nattcrème för en tunn, torr, försvagad, mogen hy, Nutri-lumière nuit nourishing rejuvenating night cream, Clarins. Mer info – köp här (länk till Skincity)

Nutri-lumière nuit nourishing rejuvenating night cream, Clarins. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

18. Återfuktande och närande crème för torr och moden hy, som skyddar mot föroreningar, Maca root day cream, Inika skincare. Mer info – köp här (länk till Lyko)

Maca root day cream, Inika skincare. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

19. Mask med honung, marulaolja och olivolja som smälter på huden, ger den näring och vårdar sliten hud, Ethiopian honey deep nourishing mask, The body shop. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Ethiopian honey deep nourishing mask, The body shop. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

20.  Rik crème-oljecrème som verkar supernärande och volymgivande för trött, torr och mogen hy, Nuxuriance gold oil-cream, Nuxe. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel)

Nuxuriance gold oil-cream, Nuxe. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

HUDTYP: MOGEN

Hur mycket vi än jobbar med huden så kommer den tyvärr att åldras ändå, men hur och när kan vi faktiskt påverka, inte minst med hjälp av UV-skydd, som du bör använda varje dag. Det de flesta märker av med stigande ålder är att huden har mindre lyster och känns torr, det beror på att cellomsättningen är långsammare och att kollagenet lättare bryts ner. 

HUDVÅRD FÖR MOGEN HY

Fukt, och återigen mer fukt, gärna en reparerande produkt och naturligtvis , som alltid, i kombination med ett UV-skydd. Regelbunden användning av syror hjälper till att stimulera cellförnyelsen och släta ut hudstrukturen. 

Min hud känns gammal och trött. Vilka ingredienser ska jag titta efter? 

– Drottningen i kampen mot hudens åldrande är vitamin A. Den kan visserligen i början leda till ökad torrhet och rodnad men när huden väl har vant sig blir den väsentligt slätare och fina linjer och pigmenteringar minskar. Sedan kan man, beroende på hudtyp, med fördel kombinera det med andra beprövade aktiva ämnen som vitamin C och olika peptider!

Vilka behandlingar passar en åldrande hy?
– På kliniken har vi möjlighet att erbjuda mer kraftfulla behandlingar så som IPL mot pigmentfläckar och kemisk peeling för att öka spänst och lyster.

Profhilo är en av våra mest populära injektionsbehandlingar, som med sin speciella hyaluronsyrasammansättning gradvis ökar hudens spänst och minskar fina linjer. 

Det finns så olika typer av ålderstecken … Vad gör man åt slapp hud, kontra fina linjer och rynkor?
– Hudens åldrande syns främst i form av rynkor, pigmentfläckar och förslappning, fast olikt starkt utpräglat hos olika personer. Vi gör alltid en analys av huden och tar sedan fram en personlig behandlings- och hudvårdsplan som passar ens individuella mål och förutsättningar. Vad man väljer för typ av behandling ska ju vara skräddarsytt efter både behov, och vad man vill jobba på eller har för mål.

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR MOGEN HY

21. Kraftfull, djupverkande A-vitaminolja som förebygger och aktivt arbetar på solskador, ojämn pigmentering och samtidigt supportrar hudens kollagensyntes, Pre retin oil, Akademikliniken. Mer info – köp här (länk till Skincity)

Pre retin oil, Akademikliniken. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

22. Ett lätt depigmenterande serum för daglig användning som arbetar på befintliga fläckar och hindrar uppkomsten av nya. Melan tran3x, Mesoestetic. Mer info – köp här (länk till Lyko)

Melan tran3x, Mesoestetic. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

23. Serum med 21 peptider som motverkar linjer och rynkor, Peptide 21 wrinkle resist serum, Peter thomas roth. Mer info – köp här (länk till Skincity)

Peptide 21 wrinkle resist serum, Peter thomas roth. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

24. Åtstramande crème som även arbetar på ålderfläckar, Rénergie multi-lift ultra spf 20, Lancôme. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel)

Rénergie multi-lift ultra spf 20, Lancôme. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!