Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Stor guide till rengöring – rätt produkter för just din hy

Varje bra hudvårdsrutin börjar med rätt rengöring – men vad innebär det egentligen, och vilken typ av rengöring passar för just din hudtyp? Vi hjälper dig att hitta rätt och vinka adjö till torr, stram och glåmig hud.

Emma Veronica Johansson

Låt oss gissa – du har badrumsskåpet fullproppat med lite för dyra serum, mirakelcrèmer, retinolsyror och den renaste mandeloljan, men förbannar fortfarande den torra svenska luften för att du aldrig riktigt känner dig exakt så återfuktad och glowig som du förtjänar. Visst, det svenska klimatet är kanske inte optimalt, men har du någonsin undersökt vad din rengöring innehåller?

Det finns skandalöst många produkter på marknaden som har ett så pass uttorkande och rubbande pH-värde att diskmedel verkar skonsamt i jämförelse. Din hud har naturligt ett pH-värde runt 4,5–5,5. Ett pH- värde i en rengöring som ligger för långt från hudens eget rubbar balansen. Framför allt ett mer basiskt pH-värde bjuder på sikt in dåliga bakterier och mikroorganismer, men kan även leda till rynkor, överkänslighet, och andra hudproblem. Kasta ut rengöringar som rånar huden på naturlig fukt och surhetsgrad och ersätt dem med en av alla de nya, pH-vänliga och återfuktande produkterna som äntligen finns att välja på. Den ideala rengöringen hjälper dig att tvätta bort smuts, smink och döda hudceller, men lämnar kvar goda bakterier, enzymer och en lagom dos av dina naturliga oljor. Med smutsen ur vägen kan alla dina värdefulla serum och crèmer uträtta sin magi på djupet.

Vi har sedan barnsben lärt oss att skrubba, sprita och löddra och helt enkelt tagit det för en sanning att den där gnisslande friktionskänslan är synonym med renhet. Faktum är att om din hud känns gnislig så har du inte bara tvättat bort alla dess naturliga oljor och fetter, utan också tillfälligt chockhöjt dess pH. Vanor som att tvätta håret dagligen och skrubba oss med löddrande sulfater är relativt nya påfund som togs i bruk samtidigt som masskonsumtionen satte fart. Men efter de senaste årens svallvåg av DIY-skönhet, med naturliga oljor som cleansers och allsköns hemmabryggda hårtvättslösningar, har marknaden kommit ikapp och fattat läget.

Fyra steg för att hitta rätt rengöring för din hy

Här är fyra steg du kan ta för att hitta den ultimata rengöringen för just dig, och samtidigt lägga grunden för den där hett efterlängtade drömhyn.

1. Köp rätt rengöring

Det du först och främst bör se upp med när du köper en rengöring (förutom de pH-höjande sulfaterna, som gör att en produkt löddrar) är när alkoholer som torkar ut huden står bland de första ingredienserna i innehållsförteckningen. De dåliga, uttorkande alkoholerna (jo, det finns faktiskt återfuktande alkoholer) är särskilt vanliga i ansiktsvatten. De bra fettalkoholerna, eller fettsyrorna, står oftast listade som cetyl-, stearyl- eller cetearyl alcohol.

2. Har du fet hy? Välj en fet rengöring

När en produkt med ett högt, alkaliskt pH och starka avfettande ingredienser kommer i kontakt med huden kan det leda till att sebumproduktionen störs. Målet är inte att minimera sebumproduktionen till noll. Tvärtom fungerar syramanteln – hudens eget inbyggda skydd – bäst när sebumproduktionen är lagom, vilket du uppnår med produkter med rätt pH. En fungerande och balanserad syramantel står pall både för dåliga bakterier och yttre hot som avgaser och andra gifter.

3. Räddningen för den extra känsliga

Har du extra känslig hud är det en bra idé att välja en rengöring som inte behöver sköljas bort med vatten, eftersom även kranvatten har ett basiskt pH, och i stället försöka hålla dig helt på den surare sidan av skalan. Många rengörningsbalm med lågt pH kan torkas bort med micellärt vatten på en bomullspad eller en ren handduk.

4. Anamma koreanskt

Att ge sig på den koreanska hudvårdsrutinen med tio steg kan verka hopplöst invecklat, men många som testar blir förtjusta av resultaten. Rengöringsdelen består av en oljebaserad rengöring, en vattenbaserad dito, en peeling och en toner. Bland K-beauty- hyllorna är basiska produkter sällsynta eftersom höga pH-värden är ett totalt no-no.

PSST!

Är det katastrof, och valet står mellan den vita handtvålen och intimtvålen – välj den senare. Intimtvål har ett lågt pH och är ett bättre (panik-)val för huden i ansiktet.

8 rengöringsprodukter – hitta rätt för dig

1Rengöringsolja Pure cleansing oil, 2. Age reverse bioactive wash, Exuviance. 3. Take the day o cleansing balm, Clinique. 4. Gel cleanser, Lernberger Stafsing. 5. Sensitive 3 in 1 cleansing lotion, Apolosophy. 6. Lähde pure arctic miracle 3-in-1 micellar cleansing water, Lumene. 7. Cleansing cream, Esse. 8. Luna foto, Foreo.

Det finns lika många rengöringsformat som det finns preferenser, från tunga balmer till fjäderlätta mousser och magnetiska micellärvatten. Här är några favoriter i städskåpet.

Rengöringsolja

Rengöringsolja Pure cleansing oil.

Olja löser fett, och en rengöringsolja löser skonsamt upp även envis, vattenfast makeup, solskydd och överskottstalg. Följ upp med en vattenbaserad rengöring eller ett micellärvatten för att få bort resterna.

För vem? Alla hudtyper, inklusive känslig och aknebenägen hud.

Rengör på djupet med vegetabiliska oljor och lämnar efter sig skyddande antioxidanter.

Läs mer och köp här.

Rengöringsmousse

Age reverse bioactive wash, Exuviance. 

Löddrande produkter kan vara uttorkande, men det finns varianter som löddrar även utan de värsta ingredienserna. Sulfater är en grupp ämnen som kan vara särskilt barriärstörande, så håll säkerhetsavstånd om du ser ordet SLS (sodium lauryl sulfate) på ingredienslistan. En tumregel är att inte låta löddrande produkter ligga kvar för länge – det ger uttorkande ämnen tid att gå ner i huden.

För vem? Tåligare hudtyper och personer som gillar en snabb, ren känsla. Skummande rengöring med syror som motverkar ålderstecken i mogen hud.

Läs mer och köp här.

Rengöringsgelé

Gel cleanser, Lernberger Stafsing. 

Städutrustning i geléform finns i otaliga varianter – från blygsamt löddrande pH-neutrala typer till kraftfulla muskedunder med peelingsyror som tränger ända ner i porerna. Här får du helt enkelt gå på vad som står på etiketten (eller på Google). Gemensamt är att de är utmärkta som steg två i en rengöringsrutin. Många fungerar också som enda rengöring.

För vem? Det finns en gelé för de flesta hudtillstånd. Effektiv men snäll. Utmärkt för blandhy med synliga porer.

Läs mer och köp här.

Rengöringsbalm

Take the day o cleansing balm, Clinique. 

Balm är oljerengöring i form av en fast, fet salva som masseras över torr hud för att lösa upp makeup och smuts, samtidigt som huden återfuktas. Metoderna varierar – vissa föredrar att skölja av mjölken som bildas när balmen kommer i kontakt med vatten, andra vill hellre torka av den med en varm, fuktig handduk.

För vem? Särskilt bra för torr eller mogen hud. Städar bort även tyngre party- makeup. Smälter till olja vid hudkontakt.

Läs mer och köp här.

Rengöringslotion

Sensitive 3 in 1 cleansing lotion, Apolosophy. 

Lotion eller mjölk är ett snällt val och kan oftast användas även runt ögonen, men passar bäst när du inte burit tyngre makeup. Skölj av med vatten eller torka av med bomullsrondeller eller mjuk handduk.

För vem? Torra och känsliga hudtyper. Passar även den känsligaste huden, även runt ögonen.

Läs mer och köp här.

Rengöringscréme

Cleansing cream, Esse. 

Rengörande crèmer fungerar ungefär som balm eller olja. De löser upp oljebaserad makeup, spf och överskottstalg och har ofta en återfuktande effekt. Däremot är de inte lika vassa på att bryta ner vattenfast makeup.

För vem? Torra och känsliga. Eko-tvättcrème med ett pH-värde på 5 som inte stör hudens yttersta skyddslager.

Läs mer och köp här.

Micellärvatten

Lähde pure arctic miracle 3-in-1 micellar cleansing water, Lumene.

Så kallat micellärvatten finns i oändligt många variationer, inklusive tvåfasprodukter med både vatten och olja. Gemensamt är att micellerna verkar som smutsattraherande magneter. Svep med en bomullstuss och voilà!

För vem? Passar alla hudtyper, men kan aldrig ersätta de djuprengörande effekterna av olja eller gelé. Använd på morgonen, efter olja/balm eller när du inte har rinnande vatten. Milt men effektivt med lugnande björksav, hjortronvatten och källvatten.

Läs mer och köp här.

Elektrisk borste

Luna foto, Foreo. 

Rengöringsborsten är hudvårdens motsvarighet till eltandborsten, och vissa hävdar att huden blir hela åtta gånger renare än med manuell tvätt. Oavsett vilken borste du använder ska du inte trycka för hårt eller överexfoliera huden genom att samtidigt använda peeling.

För vem? Varianter finns för alla hudtyper, men har du blossande akne eller rosacea ska du skippa borstandet. Har sensorer som mäter hudens fuktnivå, ålder och tillstånd för att du ska kunna skräddarsy rutinen.

Läs mer och köp här.