Artikeln innehåller annonslänkar

SKÖNHETSIKON | Susanne Ljung berättar historien om Elizabeth Arden Eight Hour Cream

När Elizabeth Arden hamnade på omslaget av tidningen Time 1946, så var det inte främst för sina bragder inom skönhetsbranschen, utan för sina framgångar inom hästkapplöpning. Rubriken löd: ”Elizabeth Arden, a Queen Rules the Sport of Kings”.

Skönhetsentreprenören Elizabeth Arden älskade nämligen hästar och behandlade dem som om de vore beautyberoende kvinnor. Hon inredde stallen lika tjusigt som sina salonger med blommor, väldoft och lugn musik i högtalare. Hästfiltarna var tillverkade av mjuk kashmir. Naturligtvis solkades hästarna inte ner under loppen av illa klädda jockeyer. De bar sidendräkter i ceriserosa, vitt och blått, hennes favoritfärger. De handtvättades och sköljdes i vatten doftsatt med Elizabeth Ardens bästsäljande parfym ”Blue Grass”, uppkallad efter en känd hästuppfödningsregion i Kentucky.

Elizabeth Arden såg till att hästarna smordes in

Som foder fick hästarna det finaste klöver som gick att hitta. Men den avgörande detaljen hette massage. Elizabeth Arden var noga med att se till att hästarnas ben masserades, både före och efter varje lopp. Den praktiken, som i dag är självklar, var hon för övrigt en av de första att införa. Naturligtvis smordes hästarna in med hennes egna exklusiva skönhetsprodukter. Fnoskigheter, fnissade många. Men även luttrade stallgubbar var tvungna att medge att så blanka fina hästar som Elizabeth Ardens, det hade de aldrig sett. De fullkomligt strålade av välmående. Och de vann, lopp efter lopp.

Så föddes Elizabeth Arden Eight Hour Cream

En av dessa crèmer som visade sig vara extra bra att använda som smörjmedel vid hästmassage var Elizabeth Ardens Eight Hour Cream. Men så var tanken att den skulle kunna användas till det mesta. Elizabeth Arden hade nämligen bett sin trogne medarbetare, en innovativ kemist vid namn Fabian Swanson, att försöka ta fram en hudvårdsprodukt som man kunde använda till lite av varje, ett ”all purpose beauty balm”. Inte helt olikt den tanke som ligger bakom dagens populära BB-crèmer.

Han visste precis vad han skulle göra. Genom att blanda lanolin (som utvinns ur fårull) med vaselin (som är en restprodukt från den petrokemiska industrin) och E-vitamin, och lite annat smått och gott, trodde han sig kunna få fram en ny sorts crème som skulle kunna mjukgöra, lindra blemmor och skavsår och få läppar att glänsa, hela dagen. 1930 lanserades Elizabeth Arden Eight Hour Cream. Den blev en omedelbar framgång som gav ett rejält tillskott i företagets kassa. Och det behövdes, framför allt för att Elizabeth Arden skulle kunna fortsätta med sin dyrbara hobby, hästar.

Susanne Ljung är modejournalist med stor förkärlek för skönhet. Hon är programledare för ”Stil i P.

 

Elizabeth Arden Eight Hour Cream är sminkväskans klassiska universalkräm. Mer info – köp här (länk till Åhléns). 

LÄS ÄVEN Bäst i test 2021: BB-cream och CC-cream (och så använder du dem rätt!)

Aktuellt just nu