Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Jason Lloyd-Evans

Så minskar du stora porer – produkterna som funkar snabbt och på sikt

Vilka produkter är bäst mot stora porer och hur blir man av med pormaskar? Damernas Världs expert ger svar och förklarar hur du skapar en porförmisnkade hudvårdsrutin oavsett ålder.

Ser näsan och kinderna ut att ha blivit pickade av en gaffel? Tycks porerna bli mer utsträckta för varje dag? Förstorade, förslappade eller tilltäppta porer är vanliga hudgissel, men med rätt hudvård kan vi tajta till porerna och göra dem mindre synliga.

LÄS OCKSÅ: Allt du måste veta om niacinamid – hejdå, stora porer!

Påverkar hudtypen om jag får stora porer?

I allra högsta grad! Fetare hudtyper med hög talgproduktion har ofta större porer än torrisar med snål talgproduktion av den enkla anledning att talget fyller ut poren. Generna styr också om vi har små, nätta porer eller mer bombastiska varianter.

Fet hud är ju förknippat med tonåren, så varför blir mina porer större med åren?

När vi är unga är huden fylld av proteinämnena kollagen och elastin, som ger fyllighet, fasthet och spänst. Redan i 25-årsåldern avtar kollagenbildningen, och i mitten av 30-årsåldern börjar vi se de första linjerna. Tömningen av kollagenkontot påskyndas av dagliga hudsabotörer som UV-strålar, luftföroreningar och livsstilsfaktorer som rökning, solande eller för mycket socker. När kollagenet och parhästen elastin bryts ner tappar huden sin stuns och blir slappare. Huden runt poren är helt enkelt inte längre lika tajt.

LÄS OCKSÅ: Allt du måste veta om peptider – så gör det underverk för din hy

Varför är det svart i porerna?

Det är en cocktail av talg, döda hudceller och i vissa fall aknebakterier som oxiderar när de kommit i kontakt med luft. Därför är noggrann rengöring och exfoliering med bha-syra, som löser upp döda hudceller och överskottstalg, den bästa medicinen mot svarta prickar och tilltäpptheter. Plåster som påstås riva bort propparna är däremot för aggressiva mot huden.

Hur skapar jag en porförminskande hudvårdsrutin för fet eller kombinerad hud?

För hud med aktiv talgproduktion där talget fyller ut poren är en trestegsraket av nitisk rengöring (undvik feta balmer), daglig kemisk peeling med fettlösande bha-syra (ibland i kombo med glykol- eller andra aha-syror) och djuprengörande lermasker bästa receptet. Serum med niacinamid uträttar mirakel både på porernas utseende, mindre blemmor och hudstrukturen i övrigt. Fukt behöver alla hudtyper, så försök aldrig torka ut huden.

LÄS OCKSÅ: Aha-syror är effektivt mot ålderstecken – allt du borde veta

Hur skapar jag en porförminskande hudvårdsrutin för åldrande hud?

Disciplinerad rengöring är A och O oavsett hudtyp. Även kemiska peelingsyror (aha- och bha-syror) som löser upp klisterämnen mellan döda hudceller, överskottstalg och stöttar cellförnyelsen för en jämnare, lystrigare hudyta är dina vänner.

Efter rengörings- och peelingsteget gasar vi på med produkter som boostar kollagenet och hudens spänst. Förutom niacinamid är ingredienser som c-vitamin, peptider och retinol klassiska trotjänare.

Mitt smink hamnar i porerna – kan primer hjälpa?

Investera i en primer som agerar tillfälligt spackel. Porslinsjämn hudkanvas på minuten utlovas med Peter Thomas Roths Skin to die for primer: Mer info – köp här (länk till Sephora). Eller testa Benefits Porefessional primer: Mer info – köp här (länk till Sephora). Finns även i återfuktande version.

Kan jag bli av med porer?

Svar nej. En porfri hud skulle inte kunna svettas, smörja sig eller reglera kroppstemperaturen. Älska dina porer, men tämj dem med en bra hudvårdsrutin.

Bästa produkterna mot stora porer

1. Ansiktscrème, Global-repair multirevitalising creme, Filorga.
Högkoncentrerad crème som jobbar på samtliga ålderstecken, som minskad elasticitet och hängiga porer. Mer info – köp här (länk till Hudoteket)


2. Fuktgel, Triple action niactil 4%, Elixir Cosmeceuticals.
Niacinamid (vitamin B3) är en oslagbar ingrediens för tajtare porer och förbättrad struktur. Använd gelen dagligen, ensam eller under fuktcrème. Mer info – köp här (länk till Hudoteket).

Triple action niactil 4%, Elixir Cosmeceuticals3. Makeup-primer, Skin to die for primer, Peter Thomas Roth.
Fyller på sekunden ut porer, slätar ut och minskar på sikt överflödig talgproduktion. Mer info – köp här (länk till Sephora). 

Skin to die for primer, Peter Thomas Roth

4. Peelingpads, Blemish control pads, 60 pads, Medik8.
Förindränkta rondeller med bha-syra (salicylsyra) som effektivt dammsuger porerna på smuts och talg. Mer info – köp här (länk till Lyko).  

Blemish control pads, 60 pads, Medik8.

5. Elektrisk rengöringsborste, Luna 3, Foreo.
Foreos senaste rengöringsborste storstädar envis smuts, samt ger lyster och stramar upp med inbyggda massagefunktioner. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel).  

Luna 3, Foreo.


6. Exfolierande toner, Skin perfecting 2% bha liquid, Paula's Choice.
Ikonisk leave on-exfoliering med salicylsyra som löser upp talg och döda hudceller i porerna. Passar även känslig hud. Mer info – köp här (länk till Skincity).  

Skin perfecting 2% bha liquid, Paula's Choice.


7. Ansiktsmask
, Detox mud treatment, Exuviance.
Lermask med djuprengörande aktivt kol och exfolierande ingredienser för en slätare textur. Askungeeffekt! Mer info – köp här (länk till Nordicfeel).  

Detox mud treatment, Exuviance


8. Exfolieringspulver, Purifying silk peeling powder, Sensai.
Fint puder med enzymer som löser upp döda hudceller och skräp i porerna. Används dagligen med vatten. Mer info – köp här (länk till Skincity). 

Purifying silk peeling powder, Sensai.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!