Artikeln innehåller annonslänkar

Retinol – produkterna som fungerar och skönhetsredaktörens bästa tips

Vad är retinol, hur fungerar det och hur kan det hjälpa dig och din hy? Damernas Världs skönhetsexpert Anja Skeppe Grahn förklarar och tipsar om de bästa produkterna med retinol som faktiskt fungerar mot akne, akneärr, pormaskar, fina linjer och rynkor.

Retinol är en favoritingrediens för många hudläkare och hudterapeuter eftersom den gång på gång har visat sig ha ett stort antal hudförbättrande egenskaper. Damernas Världs skönhetsredaktion med Anja Skeppe Grahn i spetsen reder ut vad retinol kan göra för underverk för akne, akneärr, pormaskar, rynkor och slapp hud.

Innehåll: Allt du behöver veta om retinol

1. Vad är retinol?

2. Produkter med retinol – vilka är bäst? 

3. Vad gör retinol och varför är det bra för huden?

4. Hur väljer jag rätt retinol?

Vad är retinol?

Retinol är en effektiv variant av A-vitamin, som tack vare dess mycket små molekyler kan penetrera det yttre skiktet av huden - epidermis - som mest består av döda hudceller, och nå de levande cellerna i hudlagret under, dermis. På så vis kan retinol jobba effektivare och leverera bättre resultat än de ingredienser som bara jobbar på hudytan.

Det finns en rad olika A-vitaminer som går under samlingsnamnet retinoider och har olika verkningsgrad. Tretinoin, A-vitaminsyran, är den mest kraftfulla, men den är också läkemedelsklassad. I kosmetiska produkter är de mest effektiva retinol och den nya generationens retinol, som retinyl retinoate. Retinol kan motverka akne, pormaskar och har en fin effekt på akneärr.

Retinol- produkterna som är bäst i test

Skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn listar sina sju favoriter – från budget till lyx – med effektiva egenskaper.

Ansiktsvatten med retinol från Pixi 

Ansiktsvatten med retinol från Pixi.

Retinol tonic, ett kraftfullt ansiktsvatten med retinol från Pixi. Stärker, slätar ut och rengör hyn. Innehåller retinol som reducerar fina linjer och peptider som boostar hudens kollagenproduktion. Mer info och köp här (länk till Eleven). 

Nattserum med retinol från Ole Henriksen 

Serum som verkar på natten med retinol.

Nattserum, Glow cycle retin-alt power serum, Ole Henriksen. Banbrytande serum som motverkar ålderstecken och jämnar ut hudytan och reducerar pigmentfläckar utan att irritera huden. Verkar på natten. Mer info och köp här (länk till Cocopanda). 

Budgetserum med retinol från The Ordinary 

Retinolserum från The Ordinary.

Budgetserum, Retinol 1% In Squalene, från The Ordinary. Fungerar både som serum och ansiktsolja och innehåller en kombination av retinoid-aktiva ämnen. Mer info och köp här (länk till Sephora).  

Multikräm med retinol från Medik8

Ansiktskräm med retinol från Medik8.

Multicrème, R-retinoate youth activating cream intense, Medik8. Wow-crème som utlovar 11 gånger snabbare resultat än klassisk retinol. Djupt återfuktande, ökar hudens fasthet och minskar fina linjer och rynkor. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

Vad gör retinol?

Nu börjar det roliga! Det finns nämligen få hudproblem som retinol inte kan påverka till det bättre. Retinol är en så kallad cellkommunicerande ingrediens som säger till hudcellerna att bete sig mer som unga och friska hudceller. Retinol ökar också hudens cellförnyelse, vilket reducerar pigmentering orsakad av solskador, och jämnar ut hudtonen.

Retinol stimulerar även produktionen av kollagen och elastin, vilket ger en mjuk och elastisk hud med färre och mindre rynkor. Denna mångsysslare reglerar också talgproduktionen och kan därför motverka akne och pormaskar. I och med att retinol reparerar hudceller långt ner i huden ger det också en fin effekt på akneärr. Dessutom fungerar retinol som en kraftfull antioxidant vilket hjälper huden att hålla sig stark och skyddad mot fria radikaler. Allt detta ger resultat som verkligen syns i spegeln.

Hur väljer jag rätt retinol?

Mångsidigheten hos retinol gör att samma crèmer och serum som innehåller retinol passar olika typer av hud, men ägna ändå några minuter åt att se över dina behov och val av produkt för bästa resultat. Akne eller rynkor? Du kanske ska välja en olja eftersom du har torr hud?

Bakuchiol - ett mildare och växtbaserat alternativ

Använd inte flera retinolprodukter över varandra utan välj en variant som passar dig. Retinol är ett krut - och det märks i början om du är ovan. Många reagerar med rodnad och torrhet, och om detta inte försvinner kan det betyda att du inte tål retinol. Ett alternativ kan då vara bakuchiol, en växtbaserad ingrediens som har visat sig ha retinolliknande egenskaper men utan att skapa irritation.

LÄS OCKSÅ: ”Kan jag använda retinol som gravid?”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!