Artikeln innehåller annonslänkar

Vilka behandlingar, serum och krämer funkar mot pigmentfläckar i ansiktet? Läs vår stora guide.
Vilka behandlingar, serum och krämer funkar mot pigmentfläckar i ansiktet? Läs vår stora guide. Foto: Jason LLoyd Evans

Få bort mörka pigmentfläckar i ansiktet – serum, krämer och behandlingar som funkar

Solen, hormoner eller ärr – det finns många orsaker till oönskade pigmentfläckar i ansiktet. Vi guidar till marknadens mest effektiva serum och krämer i kampen mot pigmentfläckarna, och superingredienserna som är ett måste i alla rutiner.

Har du också tröttnat på pigmentfläckar i ansiktet? Damernas Världs skönhetsredaktör reder ut varför man egentligen får fläckarna och listar längst ner i artikeln vilka krämer, behandlingar och serum som funkar mot de envisa pigmenteringarna. 

Vad är pigmentfläckar?

Hyperpigmentering är samlingsnamnet på alla typer av pigmentfläckar, alltså områden där huden av någon anledning blivit mörkare i tonen. Fläckarna sitter oftast på ansiktet, dekolletaget eller händerna. Det kan vara allt från enstaka, lokala fläckar till utbredd melasma. Orsaken är att huden producerar för mycket melanin (pigment) i just det området.

Är du osäker på nya fläckar ska du alltid kolla med läkare.

Varför får jag pigmentfläckar och mörka fläckar i ansiktet?

Den främsta boven är – i vanlig ordning – solen, som stimulerar kroppens melanocyter att producera pigment för att skydda oss mot uv-strålarna, och det är det som gör oss bruna. Man kan också få hyperpigmentering vid ärr, post-inflammatorisk pigmentering, till exempel efter akne, eller om man äter vissa läkemedel som ökar solkänsligheten. Är du osäker på nya fläckar ska du alltid kolla med läkare.

Jag fick stora mörka pigmentfläckar efter min graviditet. Varför?

Många kvinnor får hyperpigmentering under graviditet eller av preventivmedel som ändrar hormonbalansen. Då handlar det ofta om melasma, som brer ut sig som skuggliknande kartbilder över till exempel pannan, kinderna eller över läpparna, i ”mustaschen”. 

LÄS OCKSÅ: Solskydd för ansiktet – bäst i test 2021 och så skyddar du dig rätt i solen

Hur blir jag av med pigmentfläckar i ansiktet?

Solskydd är religion i kampen mot pigmenteringar, oavsett orsak. Förutom hög spf är det viktigt att solcrèmen är av bredspektrumtyp, alltså skyddar mot både uva- och uvb-strålar. Varje dag och återapplicering varannan timme när du vistas i sol är det som gäller. I hudvård kan du spana efter utjämnande ingredienser som lakritsrot, kojicsyra, retinol, azelainsyra och arbutin. Cellförnyande aha- och bha-syror gör också underverk.

Melasma kan hållas under kontroll med rätt produkter och högt solskydd året runt.

Hur blir jag av med melasma?

Melasma är ganska svårt att behandla, men en hudterapeut kan lägga upp ett behandlings- och produktschema. Melasma kan hållas under kontroll med rätt produkter och högt solskydd året runt. Samt hatt eller skuggläge när solen står som högst.

Hur blir jag av med mörka fläckar efter akne?

När det gäller post-inflammatorisk pigmentering är det förebyggande arbetet viktigt. Har du akne är det viktigt att träffa en hudläkare som kan ge rätt behandling. Hudvårdsingredienser som azelainsyra och peelingsyrorna bha (salicylsyra) eller mandelsyra minskar synligheten från envisa ärr. Högt solskydd varje dag är ett måste, precis som vid alla typer av pigmentering.

Vilka salongsbehandlingar hjälper mot pigmentfläckar?

Duktiga hudterapeuter har en mängd olika metoder att ta till, som kemisk peeling eller ljusbehandling, men det är viktigt att göra en ordentlig konsultation för att få reda på orsakerna. Laser är effektivt för att bryta upp pigmentklumpar i solfläckar, men passar inte för melasma – där är kemisk peeling bättre. Det finns även receptbelagda preparat. Alla dyra behandlingar och produkter i världen är däremot förgäves om du slarvar med solskydd.

Bästa produkterna mot pigmentfläckar i ansiktet

1. Oljeserum, C.e.o. glow, Sunday Riley.

En oljelöslig c-vitamin tillsammans med gurkmeja fajtar de fria radikalerna och jobbar på lystern. Oljebasen är perfekt för en torris! Mer info, köp här (länk till Sephora). 

C.e.o. glow, Sunday Riley. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

2. Serum, Mission perfection serum, Clarins. 

Lysterökande serum som jobbar på mörka fläckar, aknemärken, rodnad och ojämn hudton. Acerolaextrakt bidrar till att blocka cellulära budskap som leder till pigmentrubbningar. Mer info, köp här (länk till Cdon). 

Mission perfection serum, Clarins. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

3. Dagkräm med solskydd, OptiLight All-over spot minimizer spf 25, Exuviance.

Jämnar direkt ut hudtonen och motverkar nya solskador, samtidigt som befintliga pigment bryts upp. Mer info, köp här (länk till Cdon). 

OptiLight All-over spot minimizer spf 25, Exuviance. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

4. Intensivbehandling mot pigmentfläckar, Yellow cream, Dermaceutic.

Innehåller hela 22,5 procent melaninreglerande och exfolierande ämnen, inklusive kojicsyra och aha-syror. Mer info, köp här (länk till Hudoteket). 

Yellow cream, Dermaceutic. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

5. Punktbehandling, Anti-pigment spot corrector, Eucerin. 

Enstaka fläckar? Testa punktbehandling med ingrediensen Thiamidol. Finns även serum för större partier. Mer info, köp här (länk till Lloyds Apotek). 

Anti-pigment spot corrector, Eucerin. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

6. Serum mot pigmentfläckar, White balance brightening serum, Medik8.

Oxyresveratrol och c-vitamin är effektiva men snälla alternativ till vanliga anti-pigmenteringsingredienser som retinol och kojicsyra. Mer info, köp här (länk till Lyko).

White balance brightening serum, Medik8. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

LÄS OCKSÅ: Dermapen – allt du behöver veta och så blir resultatet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!