Rätt ordning på produkterna i din hudvårdsrutin.
Rätt ordning på produkterna i din hudvårdsrutin. Foto: TT Bild

Det korrekta sättet att applicera hudvårdsprodukter - i rätt ordning!

I vilken ordning ska ansiktsprodukter appliceras? Serum sist? Och när ska man ha ansiktsmist? Måste man ha nattkräm? Damernas Värld reder ut dessa mycket vanliga frågor när det gäller den rätta ordningen i hudvårdsrutinen - en gång för alla!

Här har vi skapat en guide för dig som är nyfiken på en hudvårdsrutin men osäker på i vilken ordning alla produkter för ansiktet ska appliceras. Och tro oss, vi har också tvekat framför badrumshyllan och i skönhetsbutiken, det är väldigt vanligt att man inte riktigt vet i vilken ordning allt ska på. Det bästa tipset är att läsa på förpackningarna! Och i takt med att vi har fått en uppsjö av nya produkter att förhålla oss till - vi tittar på dig essence och primer - kan det bli ännu rörigare. Men det finns en tumregel - de lättaste produkterna ska på först, och sen kommer de fetare och tjockare produkterna. 

Här nedan hittar du den kompletta guiden för din nya hudvårdsrutin: 

Steg 1 - rengöring 

Att rengöra huden bör man göra både kväll och morgon. På morgonen kanske det räcker med vanligt vatten eller ett micellärt vatten, men du kan också gå loss med rengöringskräm eller valfri rengöring. På kvällen är det viktigt att du tvättar bort smink och smuts som ansamlats på huden under dagen, särskilt om du har varit ute på stan.
Här hittar du vårt test av ansiktsrengöringar - bäst i test.  

Steg 2 - ansiktsvatten 

Efter rengöring kan det vara bra att använda ett ansiktsvatten, kanske nöjer du dig med en mist som du sprayar i ansiktet, eller så kanske du använder en toner på en bomullsrondell och sveper över ansiktet. Detta gör att du får med dig eventuella rester av rengöring och smink. Ansiktsvattnet har också en tonande egenskap på huden, och den hjälper till att återställa huden pH-värde. Använder du ansiktsolja är misten bra för att hålla huden fuktad innan olja appliceras.
Här hittar du vårt test av ansiktsmist - bäst i test.  

Steg 3 - essence 

Om essence ingår i din rutin - vanligt i tex mer omfattande rutiner à la K-beauty, men den börjar bli allt vanligare i alla typer av hudvårdsrutiner - (om man vill alltså) är det efter ansiktsvattnet den ska på. Den brukar vara som ett lite tjockare vatten, eller som ett tunnare serum. Essencer kan innehålla tex aha-syra som hjälper till att ge glow och trolla bort pigmentfläckar. Antingen appliceras eccensen med hjälp av en pad, eller så klappar du in några droppar med hjälp av fingrarna i huden. 

Steg 4 - serum 

Nu är huden preppad för ett serum. (Du kan självklart också hoppa över steg 3 och gå direkt från steg 2 till steg 4.) Serumet trycks in i huden, det behövs bara några droppar och det är oftast ganska löst i konsistensen. Ett serum kan ha olika egenskaper, tex bidrar den med fukt, den kan innehålla C-vitamin och hjälpa till med klarhet och hudton och sen finns det mängder av serum för mogen hud, ofta kallade anti-ageing serum.
Här hittar du vårt senaste test av serum - bäst i test.  

Steg 5 - ansiktsolja 

Om du har ansiktsolja i din rutin är det efter serumet som oljan åker på. Här räcker det också med bara ett par, tre droppar. Att hälla ut ett helt rör med olja direkt i ansiktet är slöseri med produkt och pengar! Om du låter serumet i steg 4 torka in i huden, mår olja bra av en liten dusch med en mist (steg 2). Och precis som med serum finns det en uppsjö av oljor med olika effekt i huden.
Här hittar du vårt test av ansiktsolja - bäst i test.  

Steg 6 - ögonkräm

Sen är det dags för ögonkrämen. En del tycker att den ska på huden senare, särskilt om den är tunnare i konsistensen. Använd ringfingret och klappa in en liten, liten klick ögonkräm runt ditt skallben som omgärdar ögat. Överdosera inte. En del sparar ögonkrämen enbart till natten och har den som en nattmask, och det är ingen dum idé.
Här hittar du vårt test av ögonkrämer - bäst i test. 

Steg 7 - ansiktskräm 

När serum och olja är inne och arbetar i huden behövs ett skyddande lager som också gärna får bidra med fukt = ansiktskrämen. När du har gjort alla steg innan behöver du bara en liten ärta av krämen för att huden ska matas ordenligt. Kan man gå direkt från steg 1 till steg 5? Absolut. Men kanske att din hud känns något mer torr och något mindre omhändertagen utan de andra stegen. En del menar också att olja ska på efter ansiktskräm men den beror på hur oljan är. Här kan vi också tänka oss ett mellanting: blanda ett par droppar av oljan i din ansiktskräm!
Här hittar du vårt test med dagkräm med solskydd - bäst i test. 

Steg 8 - solskydd 

Ett sätt att hålla huden frisk, glowig och hålla undan ålderstecken är att använda spf dagligen, även i februari och även under en molnig dag. Solens strålar når nämligen ut till huden året runt och även bakom molnen. Extra viktigt är solskydd på våren, när huden ännu inte hunnit bygga upp sitt eget skydd mot solen. I den bästa av världar hittar du en produkt som är både solskydd och ansiktskräm så kan du hoppa över ett steg.
Här är vårt test med solskydd för ansiktet - bäst i test.  

Steg 9 - primer 

Om du brukar applicera foundation dagligen kan en primer vara en bra idé. En primer kan vara som en lätt lotion som gör din bas jämnare och kan också vara nedmattande. Den appliceras alltså över allt annat, om den inte är av mer krämig karaktär och dessutom verkar återfuktande. Då kanske den skulle kunna ersätta steg 5. Primern gör att din foundation blir snyggare och håller sig snygg hela dagen och kvällen.
Här hittar du vår guide till primer - bäst i test.  

Steg 10  - foundation 

Om du ska lägga en makeup med foundation är det läge nu! Dagens foundations är mycket smartare än vad de var för några år sen och beter sig nästan som en förlängning av din hudvård. Nu kan man få extra fukt av dem och öka sitt glow hela dagen! Använder du istället en BB Cream eller CC Cream med inbyggd spf behöver du inte detta steget. BB- och CC cream med spf är som steg 5, 7 och 9 på en och samma gång.
Här hittar du vårt test av foundations - bäst i test.  

Foto: iStock / EXTREME-PHOTOGRAPHER

Och på natten då? 

Alla stegen behövs inte nödvändigtvis upprepas på kvällen. Men här är en guide: 

Steg 1 - rengöring 

Här kan det kanske behövas en mer noggrann rengöring, så kallad double cleanse, som innebär att man använder sig av två eller fler olika typer av rengöringar. Tex en rengöringsolja först som följs upp av en gel eller ett skum. Och som avslutas med ett micellärt vatten. Allt för att verkligen göra rent huden för natten.
Här hittar du vårt test av micellärvatten - bäst i test. 

Steg 2 - toner /ansiktsvatten 

Behövs oftast efter tvätt för att balansera huden och dessutom ge den fukt. 

Steg 3 - essence 

Om du vill kan du självklart lägga till ditt essencevatten även till natten. Det finns även vissa essencer som enbart ska användas på natten. Ej nödvändigt steg. 

Steg 4 - serum 

Använder du något särskilt serum som ska verka över natten är det i detta steg det ska på, tex om du använder serum med retinol eller bio-retinol. Men detta steg är inte nödvändigt. 

Steg 5 - ansiktsolja 

Även här kan det finnas speciella oljor som är tänkta till natten och då är det dags för dem. En del nöjer sig med oljan och skippar en kräm över, och det fungerar också. Kan vara värt att nämna att en del oljebaserade produkter ibland kallas serum. Steg 5 behövs inte heller, om du inte vill! 

Steg 6 - nattkräm 

Om du väljer bort steg 3, 4 och 5 behöver du en nattkräm eller ansiktskräm efter tvätt. Detta för att ge huden fukt men också för att skydda hudens barriär, särskilt efter en ordentlig rengöring. Har du ingen specifik nattkräm går det så klart bra även med en ansiktskräm.
Här hittar du vårt senaste test av nattkrämer och nattmasker - bäst i test.  

Steg 7 - ögonkräm 

Om du är i den åldern att du vill fajtas mot kråksparkar och torrhetslinjer runt ögonen så kan en härlig ögonkräm vara perfekt att verka över natten. Har du även linjer runt munnen, så kan det vara läge att investera i en ”rynkkräm” för just det som får verka när du sover. 

Men peeling och ansiktsmask då? 

Peeling kan du göra en gång i veckan. Det räcker gott. Peelar du för mycket med tex aha-syra så kan huden bli irriterad och syramanteln i huden kan skadas. Ansiktsmask kan du följa upp med efter din peeling och skapa en härlig spa-stund hemma. Eller så byter du ut din nattkräm (steg 6) ett par nätter i veckan och ger dig själv en extra boost med en nattmask!

LÄS MER: Bäst i test - aha-peeling du kan göra hemma.

LÄS MER: Bäst i test - ansiktsmask med synligt resultat!  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!