Artikeln innehåller annonslänkar

Centella asiatica är en hjälte mot rosacea och rodnad i huden.
Centella asiatica är en hjälte mot rosacea och rodnad i huden. Foto: Jason Lloyd Evans

Allt du borde veta om centella asiatica – hjälten mot rodnad och rosacea

Centella asiatica, tigergräs, sallatsspikblad eller gotu kola – kärt barn har många namn. Hudvårdshjälten hjälper mot rosacea och röd hy, och Damernas Världs skönhetsexpert

Dagens skönhetsprodukter är fulla av spännande ingredienser, men exakt vad gör de och hur kan de hjälpa dig? Damernas Världs skönhetsexpert tar vi en titt på centella asiatica och berättar varför denna superingrediens borde vara en del av din hudvårdsrutin. Produkterna vi tipsar om i artikeln kan vi skriva under på att de fungerar  – och alla råder bot på rodnadsproblem i hyn.

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om niacinamid – hejdå, stora porer och pigmentsfläckar!

Vad är centella asiatica?

Kärt barn har många namn, och perennväxten centella asiatica kallas också tigergräs (skadade bengaliska tigrar rullar sig i bladen för att läka sår) och gotu kola (det namn som ofta används i till exempel kosttillskott, teer och matlagning).

Centella asiatica har de senaste åren studerats flitigt i västerländska labb, men har en lång historia inom traditionell läkekonst. Inom ayurveda har den använts i tusentals år för att läka infekterade sår, lindra eksem och behandla syfilis(!). I England använde man den på spetälska, i Frankrike som behandling för bland annat infertilitet och i delar av Asien brygger man fortfarande en åldersbromsande tebrygd på gotu kola-bladen.

Dag- och nattcrème, Cicapro refresh light cream, Make P:rem. Läs mer och köp här.

Cicapair tiger grass color correcting treatment spf 30, Dr Jart

LÄS OCKSÅ: Allt du borde vetea om squalane – räddaren i nöden mot torr hy

När huden känns sargad, ilsken och rödflammig ska du direkt söka upp produkter med ordet cica eller centella asiatica på etiketten

Barriärcrème, Teca 1 % barrier cream, By Wishtrend. Läs mer och köp här.

Teca 1 % barrier cream, 269 kr, By Wishtrend.

LÄS OCKSÅ: Aha-syror minskar ålderstecken och ger lyster – här är allt du borde veta

Vad gör centella asiatica?

När huden känns sargad, ilsken och rödflammig ska du direkt söka upp produkter med ordet cica eller centella asiatica på etiketten. I hudvård används extraktet främst för sina läkande, lugnande och stärkande funktioner, men förmågan att stimulera nytt kollagen och cellförnyelse gör extrakten till ett allt mer vanligt inslag även i antiage-kategorin. Blodcirkulationen ökar, vilket påskyndar läkeprocesser i kroppen och säkerställer god vigör. Centella asiatica innehåller flera olika växtämnen (saponiner) med hudvårdande effekter, men vanligast att se på ingredienslistan är madecassoside, som även är en potent antioxidant.

Färgkorrigerande dagcrème, Cicapair tiger grass color correcting treatment spf 30, Dr Jart. Läs mer och köp här.

Cicapair tiger grass color correcting treatment spf 30, Dr Jart.

Hur använder jag centella asiatica?

Substansen kommer bäst till sin rätt i serum, crèmer, masker, intensivbehandlande barriärcrèmer och SOS-produkter, men finns också i rengöringar och toners. Du kan använda centella asiatica både morgon och kväll, och den krockar inte med andra ingredienser. De anti-inflammatoriska och läkande egenskaperna gör centellan förträfflig för behandling av akne- eller eksemdrabbade områden efter ett utbrott, för snabbare återhämtning och mindre ärrbildning. Mer koncentrerade crèmer passar som kurbehandling på trasiga nagelband och småsår.

Ögoncrème, Revitalift cica cream eye, L’Oréal Paris. Läs mer och köp här.

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om peptider – och så gör det underverk för din hy

Hur väljer jag rätt produkt?

Som alltid ska du utgå från din egen huds behov och läsa på förpackningen vad produkten har för syfte innan du köper. Ju högre upp på ingredienslistan du ser namn som madecassoside, madecassic acid, asiaticoside eller brahmoside, desto högre koncentration. Två av våra produktfavoriter – Dr Jarts dagcrème och Erborians CC-crème – är lätt gröntonade för att neutralisera rodnad.

Färgkorrigerande CC-crème, CC red correct, Erborian. Läs mer och köp här.

CC-crème, CC red correct, Erborian.

För vem passar centella asiatica?

Alla med känslig, lättirriterad och kanske eksemeller rosaceabenägen hud som lätt rodnar, men också dig som bara behöver tillföra huden extra zen.

Serum, Cicaherb restore serum, E Nature. Läs mer och köp här.

Cicaherb restore serum, E Nature.

LÄS OCKSÅ: Hyaluronsyra – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

Dagcrème, Centella sensitive cica-cream, Kiehl’s. Läs mer och köp här.

Centella sensitive cica-cream, Kiehl’s.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!