Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Foto: Jason Lloyd-Evans/Shutterstock

Så får du lyster och jämnare hy med hjälp av C-vitamin - serumen som gör jobbet!

C-vitamin är en av hudvårdens starkast lysande stjärnor. Den ger lyster till huden, motverkar pigmentfläckar, samtidigt som den gör huden fastare och spänstigare. Men när, hur och varför ska du använda det? Och ska du välja C-vitamin i serum, pulver eller kapslar? Vi reder ut!
Anja Skeppe Grahn
Maria Ahlgren

C-vitamin är en av hudvårdsvärldens mest beprövade stjärnor, och ett absolut måste i jakten på en jämn hud som badar i glow. Mest effektivt är ett högkoncentrerat serum eller ett pulver som blandas med valfri produkt, men komplettera gärna med masker för askungeeffekt à la minute. Damernas Världs skönhets redaktör har sållat i det enorma utbud som finns med C-vitamin och listar de bästa som kan hjälpa din hud att hitta lyster och klarhet. Scrolla även ned för att läsa mer om C-vitaminets betydelse för huden! 

Skönhetsredaktörens favoritprodukter med C-vitamin:

– Solskydd och C-vitamin är ett radarpar i hudvårdsrutinen och stöttar varandra för att skydda och förbättra huden. Jag gillar att man relativt snabbt kan få resultat på klarhet och lyster, men man måste samtidigt vara lite försiktig och se upp för irritation, framför allt med askorbinsyra som är en kraftfull ingrediens, säger Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.

 1. Serumkaplsar med C-vitamin från Exuviance 

Exuviance Vitamin C Serum Capsules.

Askorbinsyrans kollagenstimulerande effekter på huden är väldokumenterade, men tyvärr är det en instabil ingrediens som lätt bryts ner av ljus och värme. Engångskapslarna Vitamin C serum capsules, från Exuviance håller C-vitaminet fräscht och effektivt i badrumsskåpet.
Mer info och köp här (länk till Skincity).

2. Billigt C-vitaminserum från The Ordinary

The Ordinary Vitamin C Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F.

C-vitaminserum är ofta dyra men The Ordinary har lyckats göra ett effektivt med 20 procent av C-vitaminderivatet ascorbyl tetraisopalmitate – ett fynd i C-vitaminsammanhang.
Mer info och köp här (länk till Lyko).

3. Ansiktsmask med C-vitamin från By Wishtrend

By Wishtrend Natural Vitamin 21.5 Enhancing Sheet Mask.

Känns huden glåmig eller då jag bara vill känna mig extra fin i hyn lägger jag Natural vitamin 21.5 enhancing sheet mask från By Wishtrend, som genast gen en återfuktad, jämn lyster.
Mer info och köp här (länk till Glowid).

4. Ansiktsvatten/toner med C-vitamin från Beautyact

Beautyact Vita-C Multi Action Brightening Toner.

Huden kan inte få för mycket nyttigheter i form av antioxidanter, dock kan man reagera lite på för mycket askorbinsyra, så därför ser jag till att använda andra varianter av C-vitamin i mitt ansiktsvatten, som Vita-C multi action brightening toner från Beautyact, som innehåller en mildare och mer stabil variant.
Mer info och köp här (länk till Kicks).

5. Ansiktsolja med C-vitamin från Sunday Riley

Sunday Riley C.E.O Glow.

Dubbelglow med olja! C-vitamin och gurkmeja jobbar långsiktigt medan de lyxiga oljorna som hallonfröolja, jojoba och granatäppelolja i Sunday Rileys Ceo glow omedelbart återfuktar och ger lyster.
Mer info och köp här (länk till Sephora).

6. Solskydd med C-vitamin från Heliocare

Heliocare 360° Oil-free gel spf 50+

Den absolut viktigaste produkten för att förhindra ovälkomna prickar och fläckar är solskydd. Med 360° Oil-free gel spf 50+ från Heliocare, känns det inte så meckigt – den sitter snyggt under makeup, smular inte och håller huden relativt matt. Plus i kanten för att den innehåller extra antioxidanter och C-vitamin.
Mer info och köp här (länk till Skincity).

7. C-vitaminpulver från The Ordinary - budgettips!

The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder.

Rent C-vitaminpulver - The Ordinary erbjuder det absolut mest prisvärda sättet att införliva C-vitamin i hudvårdsrutinen. Bara snäppet dyrare än mataffärens askorbinsyra, men då anpassat för att blandas med ditt serum eller kräm. Askorbinsyra är effektivt, så tänk på att inte blanda i andra aktiva produkter, utan i till exempel ett fuktserum.
Mer info och köp här (länk till Lyko).

8. C-vitaminbooster från Paula's Choice 

Paula's Choice C15 Super Booster.

Detta högkoncentrerade serum, även kallad booster innehåller 15 % C-vitamin och även E-vitamin samt ferulinsyra som också skyddar mot oxidativ stress. Används under ditt vanliga serum och ansiktskräm som en extra C-vitamin shot för huden! C15 Super Booster, Paula's Choice. Mer info och köp här (länk till Skincity). 

Allt du vill veta om C-vitamin - vanliga frågor och svar

Vad är C-vitamin ?

Redan som små fick vi lära oss att C-vitamin håller förkylningar borta och finns naturligt i frukt och grönsaker, men C-vitamin uträttar även underverk när det appliceras på huden. Det är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna cellerna från oxidativ stress orsakad av fria radikaler. 

När och hur använder jag C-vitamin?

Eftersom C-vitamin skyddar huden mot dagliga sabotörer som sol, skärmljus och luftföroreningar så får du mest nytta av applicering på morgonen. Använd alltid solskyddsfaktor med minst SPF 30 för att skydda det solkänsliga C-vitaminet i huden. Har du mycket känslig hud bör du vänja huden vid C-vitaminserumet gradvis eller välj produkter med lägre procentsatser. Produkten måste skyddas från solljus, så därför förpackas ofta C-vitamin i mörka flaskor. Förvara gärna C-vitaminprodukter i kylen eller i ett mörkt, svalt skåp.

Vad gör C-vitamin i hudvård?

I hudvård fyller C-vitamin flera funktioner som kollagenbyggande, lystergivande, utjämnande och cellskyddande. C-vitamin spelar en stor roll i hudens kollagensyntes, alltså tillverkningen av proteinämnet kollagen som ger huden fyllighet, fasthet och spänst. Med åldern förlorar vi kollagen, vilket gör C-vitamin till en utmärkt ingrediens för alla som vill bromsa klockan. C-vitamin har också en lätt cellförnyande effekt, vilket ger en jämnare, klarare hudton med lyster. Sist men inte minst skyddar superantioxidanten C-vitamin hudcellerna mot sabotage från fria radikaler, som bildas av bland annat luftföroreningar, skärmljus och solen. C-vitamin är en perfekt kompanjon till SPF (solskydd) för att skydda huden mot skador.

Vitamin C i serum, pulver, olja och kapslar

Halten av C-vitamin anges ofta i procent på flaskan. 20 procent anses vara den mängd som ger maximal effekt och samtidigt tolererar av huden. C-vitamin som askorbinsyra är ett instabilt vitamin som lätt oxiderar och blir verkningslöst. Därför krävs det att tillverkaren vet hur man stabiliserar och skyddar C-vitaminet, så välj ett beprövat, erkänt märke. Leta på innehållslistan efter godsaker som L-ascorbic acid, som är den aktiva formen av askorbinsyra (syntiskt, ren C-vitamin), eller effektiva derivat som ascorbyl tetraisopalmitate, magnesium ascorbyl phosphate och ascorbyl palmitate. Fördelen med andra sorters C-vitamin än askorbinsyra är att de ofta är mer stabila, orsakar mindre irritation på huden och är oljelösliga vilket gör att det kan verka tillsammans med till exempel en trevlig ansiktsolja.

LÄS MER: Mycket skärmtid? Här är produkterna som kan rädda din hy

Aktuellt just nu