Är håret slitet efter sommaren? Damernas Värld har lösningarna.
Är håret slitet efter sommaren? Damernas Värld har lösningarna. Foto: Jason Lloyd Evans

Rädda ditt torra, slitna sommarhår – produkterna och tipsen som funkar

Blir ditt hår torrt och frissigt hår av sommarens härliga sol och bad? Lugn! Våra skönhetsexperter har alla tipsen och produkterna som räddar håret och ger dig ett friskt och vackert svall.

Solstänkt svall eller en risbuske med Y-formade toppar? För de flesta av oss stannar illusionen om det perfekta sommarhåret vid just en illusion. Kanske beror det på att vi har så fullt upp med solkräm och myggspray att håret glöms bort, men den stora boven är nog ändå att de flesta sol-ovana nordbor inte vet vilken extra omsorg håret kräver på sommaren. För det är sannerligen satt under en viss press.

– På sommaren utsätts håret dels för sol som bleker det, dels för vatten med både salt och klor. Vi har också en tendens att sätta upp det i en knut när det är blött, eller tvätta det oftare i och med alla bad. Håret blir ömtåligare när det är fuktigt, och blir håret porösare fastnar orenheter lättare och då degenererar hårets kvalitet, förklarar Christian Andersson, tekniker och frisörutbildare på Wella Studio i Stockholm, och fortsätter:

– Solen aktiverar också metaller som finns i håret och bildar fria radikaler som kan göra håret mer poröst.

Emelie Johansson, frisör och utbildare för Hairtalk, instämmer:

– Den största utmaningen är att hålla håret glansigt och färgen fin. Ett hår som utsätts för sol bleks, vilket kan vara tråkigt om du färgar håret och vill behålla din färg. Ett hår som sedan utsätts för saltvatten och klor blir lätt uttorkat, slitet och missfärgat, säger hon.

Scrolla ned för bästa produkttipsen för slitet och trött sommarhår! 

Så skyddar, stärker och detoxar du slitet hår

Lyckligtvis finns en hel uppsjö produkter som är gjorda för att detoxa, skydda, stärka, återfukta och reparera våra sommarhår. För att rensa bort salt, klor och metaller är djuprengörande schampo ett måste, men i hårets semestergarderob bör det även ingå förebyggande UV-skydd, fuktbomber och reparerande produkter som fyller en funktion även när solsäsongen är förbi (scrolla ner för våra favoritprodukter!). Redan på stranden kan du dock påbörja skademinimeringen.

– Varje gång som du har badat i saltvatten är det bra att skölja ur håret direkt med vanligt vatten om möjlighet finns, säger Emelie Johansson.

Badkruka? Då kan du testa Emelies andra strandtips, nämligen att fukt- och näringsbomba håret med inpackning under strandtimmarna. Applicera, fläta håret och låt verka medan du njuter i solstolen.

Strandlivet är härligt – men kan slita på håret. Foto: Alessio Lin/Unsplash

Ett vanligt semesterproblem (som kan kvala in på livets topp-5 i-landsproblem) är att hårfärgen – naturlig eller färgad _ tappar glöden. Bästa försäkringen är UV-skydd för håret.

– Solen bleker pigmenten, och därför kan håret tappa glans och djup. Har du dessutom färgat håret eller slingor påverkas håret snabbare av solen och slår oftast mot orange, gult eller rött. UV-skydd speciellt utvecklat för hårpigment dämpar den effekten, säger Sacha Mitic, grundare av Sachajuan.

Så vårdar du färgat och blonderat hår på sommaren

Vissa hår kräver dessutom specialvård. De senaste åren har hårförtjockning och förlängning med skonsamma metoden Hairtalk blivit populärt. Emelie Johansson är expert på Hairtalk och lyfter fram återfuktande produkter som balsamspray, olja och fuktinpackning som löshårets sommarhjältar. Undvik produkter av repair-typ med protein och keratin – som annars är guld för sommarhår – om du vill behålla löshåret under semestern.

Klipp håret före semestern – ett friskt hår är mer tåligt än ett skadat

För blonderade hår behövs påfyllning av kalla pigment, eftersom solen drar ur färgpigment och enbart lämnar kvar det gula, medan brunetter bör investera i en färginpackning som ger både glans och färg. Många salonger erbjuder också en glossingbehandling som nyanserar håret och snabbt ger ny glans mellan färgningarna.

För toppar som temporärt måste lagas mellan klipptiderna är Ghd:s hemmabehandling Advanced split end therapy värd sin vikt i guld. Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

Sist men inte minst ett knep från Emelie Johansson:
– Klipp håret före semestern, eftersom ett friskt hår är mer tåligt än ett skadat.

Bästa produkterna mot torrt, skadat och frissigt hår

1. Solskydd för håret

Hair in the sun, Sachajuan. Su hair milk, Davines. Sun care protective veil, Aveda

Ladda strandväskan med dessa hårtarbetande solpoliser för att mota skador i grind och skydda färgpigmenten från ödeläggelse. Viktigt att poängtera är att UV-produkter skyddar hårets pigment, men inte huden i hårbotten. Har du blottad bena eller glesa partier är en hatt eller ett spf-spray för ansikte/kropp det bästa skyddet.

1. Stylingcrème Hair in the sun, Sachajuan. Ljuvlig crème med lätt stylingeffekt med uthålliga solfilter som sitter kvar även efter ett dopp. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
2. Hårmist,
Su hair milk, Davines. UVB-skydd och citrusextrakt verkar som en väldoftande sköld mot solens sabotage. Spritsa i hårbotten och på torra eller fuktiga längder under dagen. Mer info och köp här (länk till Kicks).
3. Hårmist
Sun care protective veilAveda. Bäddar in hårstråna i en osynlig film av skyddande solfilter. Pluspoäng för handbagagevänligt format. Mer info och köp här (länk till Lookfantastic).

2. Produkter för frissigt hår

No frizz humidity shield, Living Proof. Dream coat supernatural spray, Colorwow. Essence absolue overnight serum, Shu Uemura.

Tropiska klimat, kvava sommardagar eller inkommande åskväder kan förstöra en frisyr på nolltid. Hög luftfuktighet betyder för många ett barr som sväller till elchockad ryssmössa. Ta kontroll över stråna med marknadens bästa frisstämjare

1. Antifriss-spray No frizz humidity shield, Living Proof. Lockigt hår eller tendens till friss? Spana in denna viktlösa favorit som låser ute både frissframkallande fukt och UV-strålar. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Fuktförseglare, 
Dream coat supernatural spray, Colorwow. En revolution för frisslejon. Spraya i handdukstorkat hår, föna och njut av sidenslätt hår i cirka fem tvättar. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
3. Nattolja,
Essence absolue overnight serum, Shu Uemura. Precis som huden älskar håret produkter som maxar din reparerande skönhetssömn. Applicera, sov och vakna till glossiga längder. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).  

3. Hårinpackning för torrt och skadat hår

The wake up circle, Davines. All soft mega leave in, Redken. Head & hair heal masque, Maria Nila.

Lägg till en inpackning var tredje till femte tvätt, och ditt hår kommer att tacka dig med glans, studs och ny livsglädje. Applicera i handdukstorkat hår för bäst effekt. För att ytterligare dopa rutinen, applicera en inpackning av leave in-typ i handdukstorkat hår efter tvätt.

1. Inpackning, The wake up circle, Davines. Budgetvänlig hårinpackning som enkelt slinker ner i handbagaget och gör sommarstressat hår som nytt. Bättre blir det inte. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
2. Leave in-inpackning,
All soft mega leave in, Redken. För Sahara-torra strån finns räddningen i denna tub. Applicera efter balsam i rent handdukstorkat hår och låt sitta. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
3. Inpackning,
Head & hair heal masque, Maria Nila. Lindrar känsliga, kliande hårbottnar och hindrar sköra strån från att gå av. Ger på sikt tjockare och friskare hår. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

4. Återfuktande och djuprengörande detoxschampo 

Schampo Solar Hair & body shampoo, System Professional. Schampo N°4 Bond maintenance, Olaplex. Schampo Invigo blonde recharge shampoo, Wella Professionals.

Det är frestande att tvätta håret dagligen på sommaren, men försök ha is i magen. Ofta räcker det att skölja ur saltvattnet och återfukta med balsam i längderna. Djuprengör skalp och hår en gång i veckan med ett detoxschampo.

1. Schampo Solar Hair & body shampoo och balsam Solar Hydro repair conditioner, System Professional. Sommarsäkrad duo som tankar fuktdepåerna och reparerar soltraumatiserade strån. Innehåller även UV-filter. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
2. Schampo N°4 Bond maintenance och balsam N°5 Bond maintenance conditioner, Olaplex. Olaplex molekyl ska länka samman brustna bindningar i hårstrået, samtidigt som fuktnivåerna optimeras för pånyttfött svall. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel) .
3.
Schampo Invigo blonde recharge shampoo och balsam Invigo blonde recharge conditioner, Wella Professionals.Kanariegula hår är en vanlig syn så här års. Kyl ner ett blonderat eller slingat hår med nya, svala pigment. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

5. Fuktspray och fuktkräm för torrt och slitet hår

High dive moisture + shine cream, R+Co. Soleil CC crème, Kérastase. Moisture spray essence, Schwarzkopf Beology.

Fuktcrème och fuktmist är produkter som vi främst förknippar med hudvård, men även i hårets produktarsenal bör en fuktprodukt ingå så här i trassliga torrtider. Smörj dagligen håret med fuktcrème och släng ner en fuktmist i strandväskan att duscha håret med under dagen.

1. Fuktkräm, High dive moisture + shine cream, R+Co. Precis som huden mår bra av att smörjas blir håret lyckligt av en fuktfylld insmörjning. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
2. Fuktkräm,
Soleil CC crème, Kérastase.  Bäddar in stråna i en mjuk, UV-skyddande famn, ger glans och plåstrar om semestersåren. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
3. Fuktspray,
Moisture spray essence, Schwarzkopf Beology. Puffa denna över håret under dagen för fuktgivande näring i farten. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

LÄS MER: Sommarens hetaste frisyrer 2021: lugg, 70-tal eller kort – vilken trend är perfekt för dig? 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!