Artikeln innehåller annonslänkar

Så får du tjockare hår - guide.
Så får du tjockare hår - guide.

Tjockare hår nu! Guide till mer volym (tipsen som fungerar)

Ett tjockt och fylligt hår med mycket volym är väl något som alla drömmer om, men få har. Här är bästa tipsen från hårexperterna och även tips på produkter som verkligen fungerar. Scrolla ned för att komma till produkterna:

Känns inte håret riktigt som det brukade? Plötsligt är hårstråna tunnare, kanske har några börjat skifta i grått. Och den där volymen, som tidigare kändes så självklar, är definitivt borta. Tyvärr är orsaken till stor del biologisk. Med åren tappar hårsäckarna kraft och blir sämre på att producera hår, men även klimakteriet, stress och felaktig kost kan ha en negativ effekt på hårets tjocklek eller orsaka tillfälligt håravfall.

Ett fylligare hår börjar vid schamponeringen, och med rätt tvättprodukter kommer du långt

Men finns det verkligen inget magiskt medel som ger oss det efterlängtade drömhåret? Nja, men kanske är det i alla fall på gång. Redan nu finns dock produkter som ger en temporär känsla av fylligare hår. Då används ingredienser (bland annat socker och salt) som ruggar upp hårstråna och för in luft mellan dem. Effekten försvinner dock så fort ditt hår blir fuktigt eller blött.

Men forskningen går framåt, och flera företag hävdar att de har hittat ämnen som ger en bestående fyllighetsförändring. Ett av dem är L'oréal-gruppen, med märken som Redken, Kérastase och Elvital. Maria Barré, utbildningscoach hos Kérastase, säger så här:

– Hårsäckarnas stamceller trivs bäst i en syrefattig miljö. Med hjälp av stemoxydin, en ingrediens som våra forskare har utvecklat, främjas en sådan miljö och hårsäckarna blir mer balanserade. Det i sin tur får håret att växa.

Så får du tjockare hår snabbt

Vill du snabbt hjälpa ditt tunna hår på traven, börja med att leta efter ord som "volume", "thickness" och "density" på dina schampoflaskor.

Lisa Wirström.

– Ett fylligare hår börjar vid schamponeringen, och med rätt tvättprodukter kommer du långt, säger Lisa Wirström, frisör och en del av hårvårdsmärkets Mr Smiths globala kreativa team.

– Men välj också produkter som har en stimulerande effekt på hårbotten. Att tillföra syre och främja blodcirkulationen hjälper nämligen tillväxten, fortsätter hon och får medhåll av Maria Barré.

– Kollagenet runt hårsäckarna kan stelna, beroende på både yttre och inre faktorer. När det händer tappar hårsäcken sin blodtillförsel, vilket gör att ditt hår påverkas negativt, förklarar hon.

Så visst finns det saker som du kan göra för att komma lite närmare det fylliga drömhåret, i väntan på det där mirakelmedlet!

Så får du tjockare hår och mer volym med rätt verktyg - locktång, volymtång och hårfön

Locktänger, volymtänger och hårfönar är utmärkta verktyg för att skapa volym. En stor locktång ger mer volym än en mindre. En volymtång appliceras främst i hårbotten, för att på så sätt krusa och lyfta håret vid rötterna. En rundborste tillsammans med din hårfön kan utföra smärre underverk. Många volymgivande stylingprodukter fungerar ännu bättre om du använder dem i kombination med värmen från din hårfön. Att föna håret uppochned är ett gammalt knep som faktiskt fungerar.

– Använder du torrschampo ska du avsluta med att föna håret med kall luft. Då finfördelas fibrerna och ger ett ännu bättre resultat, tipsar frisören Lisa Wirström.

Varma stylingverktyg kan dock bidra till att ditt hår slits i förtid. Använd alltid värmeskydd, en skyddande stylingprodukt som finns i spray- eller lotionform och som hämmar slitaget. Att regelbundet använda vårdande produkter är också A och O, inte minst i hårbotten.

– Många med tunt hår är livrädda för vårdande ingredienser, eftersom de förr ofta tyngde ner håret. Jag brukar råda mina kunder att använda fina oljor och skölja ur dem noga. En hårmask som både innehåller uppbyggande proteiner och fukt ökar chanserna för fin volym, säger Lisa Wirström.

Produkter som kan hjälpa dig på vägen till mer volym och ett tjockare hår:

1. Vitaminer för tjockt och hälsosamt hår

 Hair vitamines från Lernberger Stafsing. Kosttillskott för hälsosamt hår. Mer info, köp här (länk till Åhlens). 

2. Hårmousse som ger volym till håret 

Stylingmousse från Löwengrip. Bra volymeffekt. Mer info, köp här (länk till Lyko). 

3. Hårmask som tacklar håravfall 

Hårmask från Maria Nila. Inpackning som bidrar till minskat håravfall. Mer info, köp här (länk till NordicFeel). 

4. Hårstimulerande mousse för hårbotten 

Hårbottenmousse från Hair by Revitalash. Tillväxtstimulerande. Mer info, köp här (länk till Kicks). 

5. Volymspray för fint hår 

Leave in-spray från Eleni & Chris. Ger volym till fint hår. Mer info, köp här (länk till Eleni & Chris. 

LÄS OCKSÅ: Bästa frisyrerna för dig med tunt hår – addera fyllighet och volym

Aktuellt just nu