Naturligt, kort och lugg är några av sommarens hetaste frisyrtrender.
Naturligt, kort och lugg är några av sommarens hetaste frisyrtrender. Foto: Getty Images

Sommarens hetaste frisyrer 2021: lugg, 70-tal eller kort – vilken trend är perfekt för dig?

1,5 år av hemmasittande har betytt färre frisörbesök och mindre variation för håret. Men nu kanske det är dags för en uppfräschning – eller något helt nytt? Hitta inspirationen i vår guide till till sommarens klipp- och frisyrtrender 2021!

1. Luggen – het trend 2021 

Alla längder av lugg är inne. Skådespelarna Constance Wu och Margot Robbie diggar lugg-trenden. Foto: JOHN SHEARER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA. POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Damernas Värld har finkammat sommarens hetaste hårtrender och stämt av med en rad experter. Den trend som samtliga kan enas kring är luggen. 

– Luggen är en stark trend i alla längder och former, menar Johan Hellström, frisör och ledare för hårvårdsmärket Björn Axen. 

Oavsett hårlängd, hårtyp och om du väljer en längre gardinlugg eller en kortare 90-talslugg är du rätt ute.

Brigitte Bardot är en stor lugg-inspiratör i sommar. Foto: MICHAEL OCHS ARCHIVES / GETTY IMAGES

– Många vill gärna klippa samma frisyr som Brigitte Bardot, säger Emelie Johansson, frisör och inspiratör med Instagramkontot @hairtalkbyemelie

– Bardot är ofta inspirationsbild som många har med sig till frisören, men särskilt just nu är hennes frisyr med mycket volym och lång nonchalant lugg väldigt eftertraktad 

 2. 70-talets frisyrer är tillbaka 

Jaclyn Smith, Farrah Fawcett-Majors och Kate Jacksons frisyrer i tv-serien Charlie's angels är helt rätt igen. Foto: ABC PHOTO ARCHIVES / WALT DISNEY TELEVISION VIA GETTY

Precis som med modet, som osat 1970-tal ett bra tag nu, vill många även styla håret som att de var redo för en helkväll på discogolvet. 70-talsstilen får du till med hjälp av frisör, men också med accessoarer.

– Vi ser en stor trend i sent 70-tal just nu. Väldigt sensuellt med snygga linjer, mycket volym och en glamourös känsla i frisyren. Just lite glamour i vardagen är det många vill ha just nu, förklarar Patrik Lernberger, frisör och vd för skönhetsmärket Lernberger Stafsing. 

Sabina Socol, influencer och skapare av nya modemärket Pujka, har anammat 70-talstrenden. Foto: Sabina Socol

– Tänk lyxigt, som i Saint Tropez på 70-talet. Stort svallande hår med utfönade toppar är helt rätt. Gärna sjal i håret! säger Emelie Johansson. 

3. Uppdaterad hockeyfrilla 

Modellen och konstnären Mica Arganaraz satsar på en modern, lockig ”mullet” eller ”shag”. Foto: DIA DIPASUPIL / WIREIMAGE

En annan stil som gjort comeback den senaste tiden och som fortsätter trenda i sommar är hockeyfrillan, men så klart i en modern tappning. Håret är fortfarande kortare i luggen och uppe på huvudet och längre i nacken, men övergången får gärna vara mindre avklippt och mer mjuk. 

Lysande skådisen Laura Dern i en mjuk shag-frisyr. Foto: STEVE GRANITZ / WIREIMAGE

– En modern mullet, som hockeyfrillan också kallas, kan klippas på många olika sätt utifrån hårtyp och textur, det kan verkligen bli superfint! säger Sarah Åsard, frisör och grundare till salongen Urban Hair, specialister på olika hårtexturer.  

4. Korta frisyrer i alla dess former 

Zoe Kravitz vågar kort-kort frisyr som lyfter fram hennes ansikte. Foto: FRAZER HARRISON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Till sommaren brukar kortare frisyrer ofta bli trendiga, och i år är det ännu tydligare. 

– Många vågar klippa kort nu, eftersom de med tanke på pandemin inte vill besöka frisören lika ofta. Så nu passar många på att gå all in och prova, menar Sarah Åsard. 

– Vi ser både riktigt korta frisyrer och mycket bobfrisyrer, det är mer vågat än bland de som har långt hår. Många säger bara ”Klipp av det kort! Jag vill bara börja om!”, säger Patrik Lernberger.

Skådespelaren Sarah Paulson trivs i bob.
1 av 3: Skådespelaren Sarah Paulson trivs i bob. Foto: JASON MERRITT/TERM / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Charlize Theron
2 av 3: Charlize Theron Foto: JOHN LAMPARSKI / GETTY IMAGES GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Från helkort till bob – alla modeller av kort hår funkar just nu. Sarah Paulson och Charlize Theron sportar två snygga varianter.
3 av 3: Från helkort till bob – alla modeller av kort hår funkar just nu. Sarah Paulson och Charlize Theron sportar två snygga varianter. Foto: JASON MERRITT/TERM/GETTY IMAGES NORTH AMERICA, JOHN LAMPARSKI / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

En kortare frisyr är enkel att sköta och snygg både om du väljer att styla den eller inte.

– Solida former med skarpa avslut som bob och page är väldigt inne just nu – tänk Lisbeth Palme! Frisyrer som är snygga nyklippta men även när de vuxit ut, säger Johan Hellström. 

5. Naturlig frisyr

Gwyneth Paltrow satsar på naturliga längder. Foto: VALERIE MACON / AFP VIA GETTY IMAGES AFP

Den tydligaste trenden har varat i över ett år och ser ut att fortsätta – nämligen bra vård och naturlighet. Många håller fast vid det de har, ändrar inte drastiskt hårstil och vill gärna ha en frisyr som håller länge mellan frisörbesöken. 

– Med Covid-19 och livet vi lever med en pandemi så har vård blivit en stor trend. Vi vill ha friska, starka hår som utstrålar välmående. Håren har aldrig varit friskare, eftersom vi stylar mindre men vårdar mer, menar Johan Hellström. 

För många kan det här även ta sig uttryck i att gå tillbaka till sin naturliga färg eller bejaka sitt gråa hår. Men det kan också betyda att man vill sluta styla håret för mycket, och låta håret vara som det är. 

Skådespelaren Yara Shahidi skippar plattången och omfamnar sin sanna textur. Foto: LEON BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

– Jag träffar många som färgat, fönat och stylat håret väldigt mycket tidigare, men som nu vill få tillbaka sin naturliga textur, berättar Sarah Åsard. Flera har alltid plattat håret och burit det rakt, men nu kommer de och ber om att ta fram vågorna och lockarna. Textur är definitivt på väg tillbaka! 

Flera av frisörerna tror att den naturliga trenden även kommer att få en motreaktion i sommar, med många som vill göra en förändring med sitt hår. Det kan handla om att testa en helt ny färg, kanske flera färger eller att våga sig på en lite mer djärv frisyr. 

– Jag tror att det kommer att hända mycket nu, många har suttit hemma och fått långa hängande hår. Nu är det dags för förändring och att pröva något nytt. Många längtar nog efter en ordentlig tillpiffning, säger Patrik Lernberger

Produkterna som lyfter din frisyr sommaren 2021

1. Varmluftsborste för luggen

Varmluftsborste Shape & smooth 800 AS82E från Babyliss.

Babyliss varmluftsborste Shape & Smooth 800 AS82E. En varmluftsborste kan göra riktigt stor skillnad för att styla luggen så att den håller sig snygg längre. Denna, med två olika borsthuvuden, från Babyliss är en favorit hos många, bland annat frisören Emelie Johansson. Mer info – köp här (Länk till Lyko). 

2. Sjal för 70-talslook

Sjal HH Hermine Silk Scarfette ur kollektionen Nefertiti från Hermine Hold.

Hermine silk scarfette ur kollektionen Nefertiti från Hermine Hold. En vacker sjal kan både rädda sämre hårdagar och ge den rätta 70-talslooken. Hermine Hold har flera olika varianter och den här i siden är perfekt för håret. Finns i 3 olika färger. Mer info – köp här (Länk till Lyko).  

3. Saltvattenspray för moderna hockeyfrillan

Organic texturizing salt water spray från Björn Axén.

Björn Axén Organic texturizing salt water spray. Med en saltvattenspray får du till en rufsig och naturlig frisyr, precis allt det den moderna hockeyfrillan är. Denna texturspray från Björn Axén är dessutom miljövänlig på flera sätt. Mer info – köp här (Länk till Kicks). 

4. Styling cream för kort frisyr

Styling Cream från Lernberger Stafsing.

Lernberger Stafsing Styling cream. Även ett kort hår kan behöva hjälp i form av bra produkter. Med en stylingkräm formar du lätt frisyren som du vill ha den. Lernberger Stafsings Styling cream är även vårdande för både hår och skalp. Mer info – köp här (Länk till Åhlens).

5. Hårmask för naturlig look

Leave In Molecular Repair Mask från K18.

K18 Leave In Molecular Repair Mask. Det här är utan tvekan den senaste tidens mest hypade hårmask. Med en unik formula ska den reparera håret på djupet och vara otroligt lätt att använda. Applicera i handdukstorkat hår efter schampo och skölj inte ur. Balsam behövs inte. Finns även i prova på-storlek som räcker i upp till 4 användningar. Mer info – köp här (Länk till Lyko). 

LÄS MER: Sugen på att klippa lugg? Här är inspiration för alla hårlängder!  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!