Artikeln innehåller annonslänkar

Får du fett hår trots att du tvättar det?
Får du fett hår trots att du tvättar det? Foto: Jason Lloyd Evans

Så blir du av med fett hår – 9 knep som faktiskt funkar

Fett och smutsigt hår och fet hårbotten är ett problem som många tampas med, oavsett om det sitter i generna eller inte. För att lösa problemet finns särskilda schampon för fett hår, men om håret blir fett efter bara en dag kan man ta till med snabbare knep. Följ dessa och njut av en extra halvtimme i sängen på morgonen – dessutom kan de hjälpa till att undvika fett hår på lång sikt!

Har du tvättat håret tidigt på morgonen och inser att hårbotten är fet redan vid lunch? Vi vet, det är ett vanligt problem att drabbas av ofrivillig wet look – men lösningarna är (lyckligtvis!) många. Damernas Värld ger dig en fullständig guide till hur du slipper flottigt hår och tipsar om produkterna som verkligen fungerar.

1. Köp schampo för fett hår

Har du långvariga problem med fett hår är det bäst att införskaffa ett schampo som motverkar detta. Välj ett schampo för fett hår som hjälper till att dämpa talgproduktionen, det kommer att hjälpa till att motverka problemen på lång sikt. Håll extra utkik efter sulfatfria schampon och balsam, som dessutom är extra snälla mot slitet hår.

Schampo för fett hår – gör underverk!

1. Schampo för fett hår från Kérastase. Drygt och effektivt! Mer info - köp här (länk till Nordicfeel). 

2. Schampo från System 4 speciellt framtaget för dig med fett hår och torr hårbotten. Mer info - köp här (länk till Nordicfeel). 

3. Schampo från Maria Åkerberg med lugnande egenskaper. Pluspoäng för veganskt! Mer info och köp här (länk till Lyko). 

LÄS MER: Sju enkla och snabba frisyrer för dåliga hårdagar

2. Gör rent din hårborste

Något många glömmer bort är att göra rent sin hårborste regelbundet. En smutsig och otvättad hårborste kommer att smutsa ned ditt hår – en riktigt dold bov med andra ord! Gör rent hårborsten på följande sätt: använd en kam för att ta bort alla hårstrån och lägg sedan borsten i blöt. Använd slutligen rengöringsmedel för att ta bort smuts och fett på borsten.

Drabbas du av ofrivillig wetlook?

3. Glöm inte klassikern: torrschampo

Torrschampo är en smidig produkt som fräschar upp håret och tillför volym. Det finns en uppsjö av olika varianter, så införskaffa dig ett som passar din hårtyp och spraya i rötterna. Ett tips är att dela in håret i sektioner för enklare applicering och att använda fingertopparna för att blanda ut produkten ordentligt. Kom ihåg att undvika de vanliga misstag som många gör med sitt torrschampo.

LÄS ÄVEN: Vanliga misstag som många gör med sitt torrschampoo. 

1. Torrschampo från Osis som ger struktur och volym. Mer info - köp här (länk till Nordicfeel). 

2. Torrschampo från Björn Axén med volymgivande effekt. Perfekt mellan tvättarna! Mer info och köp här (länk till Kicks). 

3. Torrschampo från Lee Stafford till budgetpris med exotisk doft. Mer info och köp här (länk till Meds). 

LÄS OCKSÅ: Stor guide till torrschampo – Damernas världs bäst i test & smartaste knepen

4. Byt bena eller kamma håret bakåt

Utnyttja benan när smutsen slår till. Genom att byta sida på benan och tupera med en kam får du till volym som skapar en illusion av rent hår. Ett annat tips är att köra på en "wet look" genom att arbeta med hårvax samtidigt som man drar håret bakåt. Snyggt, stilrent och du kan släppa tankarna på fettigt hår!

5. Använd ett hårband

I år kan vi med fettigt hår skratta oss lyckliga, hårbandet är nämligen tillbaka på catwalken och därmed en stor trend. Inte bara är hårbandet (och andra håraccessoarer som sjal och stora spännen) snygga, utan drar även uppmärksamhet och döljer fett hår. Ett enkelt och snabbt knep!

Modeller i sidenhårband backstage på Stylein-visning

6. Gör en fläta

Har du lite längre hår fungerar en fläta som en bra nödlösning. Gör antingen en fläta med hela håret eller ta framhåret på var sida av ansiktet och fläta bakåt. En fin frisyr som kommer få håret att se lent och fint ut istället för trist och smutsigt.

7. Pilla inte i håret

Som uttråkad eller rastlös är det lätt att börja pilla sig i håret, en dålig vana som get smutsigt hår snabbare! Precis som borsten samlar också händerna på sig fett och smuts – och det vill vi inte ha i håret!

LÄS ÄVEN: Frisyrer – hitta rätt klipp och färg för just dig

8. Använd hatt eller mössa

Krisar det ordentligt och du inte har tid att använda varken torrschampo, håraccessoarer eller att göra en fläta är mössan eller hatten alltid ett säkert kort. En hatt piffar dessutom upp både en vinter- eller sommarlook!

9. Skölj håret ordentligt

Blir ditt hår ofta fett på ett särskilt ställe kan det bero på att du inte sköljt ur ditt schampo eller balsam ordentligt just där. Skölj håret längre och noggrant när du duschar. Ett tips är att avsluta med att skölja i kallt vatten, det håller håret fräschare längre och ger dessutom lite extra glans!

LÄS OCKSÅ: Schampo och balsam utan sulfater – Damernas Världs bäst i test för slitet hår

Foto: Jason Lloyd Evans

Av Alicia Franzén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!