Artikeln innehåller annonslänkar

Balsammetoden är bra för dig med torrt hår och torr hårbotten. Här hittar du godkända balsam och allt annat du behöver veta.
Balsammetoden är bra för dig med torrt hår och torr hårbotten. Här hittar du godkända balsam och allt annat du behöver veta. Foto: Alex Suprun/Unsplash

Allt du vill veta om balsammetoden – steg för steg-guide

Balsammetoden är också känd som ”no-poo” (no shampoo) och den kan ta ditt hår från stripigt och slitet till tjockare och friskare på bara månader. Men hur fungerar balsammetoden och vilka är godkända balsam, inpackningar och schampon? Här är allt du vill veta och en lista på olika produkter som fungerar med ”no-poo”-metoden.

Balsammetoden – vad är det egentligen? Låt oss ta det från början. Balsammetoden är en del av no poo-begreppet (förkortning av "no shampoo") och syftar till att använda endast balsam när man tvättar håret. Varför det, undrar du?

Majoriteten av dagens schampon innehåller nämligen sulfater. Sulfater torkar ut håret vilket inte bara leder till sträva strån utan även kan orsaka mjäll och eksem i hårbotten. Torrheten som uppstår får hårbottens talgkörtlar att överproducera fett, vilket kan göra att man får fett hår snabbare. En ond cirkel med andra ord. För att dölja den här effekten adderar många tillverkare silikoner och mineraloljor i schampon – och även i balsam, inpackningar och i stylingprodukter – vilket ger en falsk känsla av att håret är friskt och rent. Grundregeln för balsammetoden är att använda godkända balsam som inte innehåller dessa ämnen som torkar ut och lurar håret.

Om du gör balsammetoden så använder du inget schampo utan bara godkända balsam, inpackningar och stylingprodukter.

Godkända balsam för balsammetoden

Godkända balsam är de som inte innehåller silikoner (slutar ofta på -cone eller -xane i innehållsförteckningen), sulfater, mineraloljor och uttorkande alkoholer. Det kan vara en fördel att använda sig av två balsam, ett vårdande för längderna och ett "tvättbalsam" för hårbotten. Det vårdande balsamet används i topparna som behöver mer fukt, medan det lättare balsamet används för rötterna. Det kan vara lite svårt att avgöra om ett balsam är vårdande eller inte, men priset brukar fungera som en bra riktlinje. Vårdande balsam är ofta dyrare än tvättbalsam, och ska innehålla smör, oljor och fetter. Tänk på att tillverkare ibland ändrar ingredienserna i sina produkter, så har du hittat ett favoritbalsam är det värt att slänga ett öga på innehållsförteckningen ibland.

1. Godkända balsam för balsammetoden

Godkända balsam för balsammetoden.

Balsam med 98 procent naturligt ursprung, Fructis hair food conditioner, Garnier. Mer info - köp här (länk till Nordicfeel). 

Godkända balsam för balsammetoden.

Återfuktande balsam, Organic moisturizing conditioner, Björn Axén. Mer info - köp här (länk till Lyko). 

Godkända balsam för balsammetoden.

Prisbelönt balsam med ingredienser från Amazonas regnskog, Rahua Classic conditioner. Mer info - köp här (länk till Nordicfeel). 

Godkända sista-schampon för balsammetoden

Att sätta i gång med balsammetoden kan vara lite kämpigt till en början. Det första steget är att tvätta håret en sista gång med ett "avslutande schampo" som innehåller sulfater, men inte silikoner eller mineraloljor. På så sätt lämnas håret rent och utan restprodukter. Efter det avslutande schampot får man bara tvätta håret med godkända balsam. Då talgkörtlarna är är vana vid att överproducera fett kan det ta ett par veckor för håret att vänja sig, men när det väl gett med sig så är det inga konstigheter.

Godkända sista-schampon för balsammetoden:

Godkänt sista-schampo för balsammetoden.

Återfuktande sista-schampo, Hydrate schampo, Wella Professionals. Mer info - köp här (länk till Lyko).

Godkänt sista-schampo för balsammetoden.

Skalpschampo som avlägsnar mjäll, Sachajuan. Mer info - köp här (länk till Åhlens). 

Godkända sista-schampon för balsammetoden.

Sista-schampo som även ger volym till hårrötterna. Från Matrix, mer info - köp här (länk till Lyko). 

Skillnaden när man tvättar håret med balsam i stället för schampo är att man behöver gnugga och massera hårbotten extra ordentligt med balsamet (vilket ju bara är positivt, då massage av hårbotten sägs kunna få håret att växa snabbare). Håret blir inte bara lenare, utan även enklare att kamma ur – och utan frustrerande tovor.

Balsammetoden - godkända inpackningar, torrschampon och stylingprodukter

Nu när håret är helt rent och friskt från såväl skadliga sulfater, silikoner, mineraloljor och uttorkande alkoholer gäller det att hålla i effekten. Glädjande nog kan du fortfarande använda stylingprodukter, inpackningar och torrschampon – men även dessa får inte innehålla ovan nämnda ingredienser. Här är ett par produkter som passar perfekt för balsammetoden.
Lycka till!

Psst... Samma metod fungerar inte alltid för alla, inom no poo-begreppet kan man även välja att tvätta håret med exempelvis bara vatten, äppelcidervinäger eller bikarbonat. För dig som vill fortsätta med schampo är sulfatfria schampon och balsam ett väldigt bra alternativ – Damernas Värld har gjort ett stort test av dessa som du kan läsa om här!

Godkända stylingprodukter för balsammetoden:

Godkänd mousse för balsammetoden.

Godkänd mousse som ger volym för platt hår. Från Living proof, mer info - köp här (länk till Lyko). 

Godkänt torrschampo för balsammetoden.

Hyllad klassiker – torrschampo Original från Batiste. Mer info - köp här (länk till Åhlens). 

Godkänt värmeskydd för balsammetoden.

Värmeskydd för upp till 220 grader. Från Schwarzkopf, mer info – köp här (länk till Lyko). 

LÄS MER: Skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahns bästa produkter för drömhåret

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!