Foto: News Licensing / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Grått hår trendar på röda mattan – Downton Abbey-stjärnan glänser i silvriga modet

Röda mattan färgas silvrig av nya trenden – grått hår. En av de kvinnliga stjärnor som väljer att omfamna sin naturliga färg är Elizabeth McGovern, som glänste i grått på premiären av nya Downton Abbey-filmen. Damernas Värld låter kändisarna visa vägen, och tipsar om bästa hårvården för ett vackert grått svall.

Damernas Värld

Glöm tiden när kvinnor skulle dölja sitt gråa hår, det är dags att omfamna de silvriga stråna som skvallrar om erfarenhet och stilkänsla. Trenden syns inte minst på röda mattan, där allt fler stjärnor väljer att visa sina rätta färger med stolthet. Nu senast när filmen Downton Abbey: En ny era hade premiär i Storbritannien och Elizabeth McGovern, som spela Cora Crawley, visade sina rätta färger.

Elizabeth McGovern på premiären för Downton Abbey: En ny era. Foto: News Licensing / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Och stjärnan gjorde verkligen det mesta av sin nya hårfärg, när hon lät de silvriga tonerna plockas upp både i livet till hennes ljuvliga klänning från Azzi & Osta – som förde tankarna till outfits som burits av legender som Bette Davis, Katharine Hepburn och Joan Crawford – och i clutch-väskan.

Under förra årets Cannesgalan syntes också ett flertal kvinnliga skådespelare, som Andie MacDowell, Helen Mirren och Jodie Foster, i vackra naturliga hårfärger.

Helen Mirren och Jodie Foster visar sina rätta (hår)färger i Cannes. Foto: Stefanie Rex / TT, Franck Boham/imageSPACE/Shutterstock

Andie MacDowell: ”Jag känner mig starkare i grått hår”

Veteranen Mirren, 76, valde att bära sitt silvervita hår i en sofistikerad knut på huvudet, medan kollegan Jodie Foster, 58, lyste upp sin look med grå slingor runt ansiktet. Men klarast av alla lyste kanske Andie MacDowell, 63, som har berättat att hennes nya spännande peppar-och-salt-look vuxit fram under corona-lockdown. 

Jag känner mig ärlig i grått hår, som att jag inte låtsas

Till Vogue säger hon att hon känner sig starkare än någonsin i sin nya look:
– Jag känner mig ärlig. Jag känner mig som att jag inte låtsas. Jag känner att jag omfamnar tiden i livet jag är i. Jag känner mig väldigt bekväm. Och på många sätt tycker jag att det är mer smickrande för mitt ansikte, det känns som att det klär mig.

Andie MacDowell har omfamnat sin naturliga hårfärg under corona-isoleringen. Foto: Stefanie Rex / TT NYHETSBYRÅN

Sarah Jessica Parkers grå hår i nya ”Sex and the city”

En annan som inte väjer för den naturliga looken med grå slingor är Sarah Jessica Parker, 56, som lät sina grå rötter lysa igenom under inspelningen av Sex and the city-rebooten And just like that – precis som SATC-kompisen Cynthia Nixon, 55.

Sarah Jessica Parker och Cynthia Nixon väljer silver i nya Sex and the city – And just like that. Foto: Jose Perez/Bauergriffin.com / MEGA / TT, Steve Sands/NewYorkNewswire/Bauer-Gri / TT.

LÄS MER: Sarah Jessica Parker berättar om den efterlängtade nya säsongen av Sex and the city!

Hemma i Sverige är Lena Endre, 66, en av ledstjärnorna för grå elegans, och hennes hår tycks bara bli vackrare med åren.

Lena Endre inför premiären av filmen Glaciär. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Och listan över kändisar som väljer silver över färgning kan göras mycket, mycket längre. Vissa menar till och med att det är en rörelse – ja rentav en revolution – vi ser i de många naturligt grå håren. Några andra favoriter som gjort grått flott – och glödhett – är Glenn Close, 74, Gwyneth Paltrow, 49 och Jane Fonda, 83.

Glenn Close och Gwyneth Paltrow visar att grått är flott. Foto: Sipa USA / TT, Gregory Pace/REX / TT
Jane Fonda väljer naturlig färg. Foto: CHRIS DELMAS / TT

Så vårdar du ditt gråa hår

Hur tar du då bäst hand om ditt grå hår, för att det ska få den där lyxiga röda mattan-lystern? Här är några ovärderliga tips: 

Grått hår är ofta skört och mår bäst av att vårdas med bra produkter – kvalitetsschampo och -balsam gör skillnad. Regelbundna hårkurer bygger också upp hårkvaliteten. 

Grått hår är känsligt för missfärgningar av till exempel vatten och luftföroreningar, vilket kan få den grå nyansen att börja dra mot gult. Det kan du lösa genom att använda silverschampo ungefär varannan eller var tredje schamponering. Eftersom moget hår ofta är torrt och risigt är antifrissprodukter också att rekommendera. Här tipsar vi om några av våra favoritprodukter som får ditt silvriga svall att glänsa:

Bästa produkterna för grått hår

1. Sheer silver shampoo & conditioner, Maria Nila

Sheer silver shampoo & conditioner, Maria Nila.

Sulfat- och parabenfritt shampo och balsam med violetta pigment och björnbärsextrakt. Båda neutraliserar gula nyanser i grått hår, samt ger glans och styrka. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

2. Young again treatment oil, Kevin Murphy

Young again treatment oil, Kevin Murphy.

Olja som ger glans och vård åt moget hår, utan att tynga ner, Young again treatment oil, Kevin Murphy. Mer info och köp här (länk till Lyko).

3. Epic treat deep conditioner, Noir Stockholm

Epic treat deep conditioner, Noir Stockholm.

Stärkande och glansgivande hårkur med vårdande ingredienser som reparerar kluvna toppar och återuppbygger skadat, torrt och kemiskt behandlat hår. Innehåller ekologiska oljor från bland annat macadamia, argan och druvkärnor. Mer info och köp här (länk till Kicks).

4. Colour refresh, Maria Nila

Colour refresh, Maria Nila.

Kombinerad färgbomb och inpackning med violetta pigment som neutralisera gula toner i grått hår. Ger en kall, silvergrå ton som varar mellan 4–10 tvättar. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel). 

5. Cool silver shampoo & conditioner, Björn Axén

Cool Silver shampoo & conditioner, Björn Axén

Silverschampo och -balsam med vårdande veteprotein och vitamin E som återfuktar och mjukgör både hår och hårbotten. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

LÄS MER: Så går du över till grått hår – tipsen som ger en långsam och snygg övergång

LÄS MER: Vogue-redaktören Sarah Harris, 40: Så lärde jag mig att älska mitt gråa hår 

LÄS MER: Allt för mogen hud – Damernas Världs bästa guider och produkttips