Artikeln innehåller annonslänkar

Så går du över till grått hår – tipsen som ger en långsam och snygg övergång

Orkar du inte underhålla din grå utväxt med färgning längre? Eller känner du bara för att ta klivet till en mer naturlig grå nyans i håret? Damernas Värld reder ut hur du bäst går över till grått hår och vilka produkter som kan hjälpa dig under övergången.

Arvsanlagen avgör hur tidigt du blir gråhårig. Några hittar färglösa strån redan i tonåren, andra som fyllt 50 räknar fortfarande silvriga strån på ena handens fingrar. När en hårrot slutar producera pigment blir det utväxande strået vitt. Så länge du har både pigmenterade och vita strån ger håret ett grått intryck. 

När blir håret grått?

– De som har ljusare hår kan bli gråhåriga så tidigt som i 20-årsåldern, berättar Dr. Jeni Thomas, global forskningsledare för hårvård på Procter & Gamble. För mörkare hår sker det några år senare. Men det betyder inte att du definitivt blir grå då. Genomsnittet för kaukasier är i mitten av 30-årsåldern, för människor med asiatiskt ursprung vid 40 och för de med afrikanskt ursprung ännu senare, i 50-årsåldern.

Sarah Jessica Parker, 56, i några diskreta, gråa strån. Foto: Jose Perez/Bauer-Griffin / GC Images

Hur gör jag en snygg övergång till grått hår?

En frisör kan gradvis ljusa upp håret med svala slingor så att silvret blir ett naturligt inslag i resten av håret. 

– Jag lämnar gärna grått runt ansikte och bena men nyanserar resten. Utväxten blir mindre tydlig, och skuggningen ger ett fint djup, säger Peter Hägelstam på Björn Axén i Stockholm.

– Blondiner kan kamouflera grå utväxt med svalt sandtonade slingor. Det är också snyggt med platinablond helblekning. Sotigt svarta slingor i gråsprängt hår mjukar upp och ser samtidigt spännande ut, tipsar Dani Abunar, på salongen Victor Noblesse i Göteborg.

Sharon Stone i snygg kort frisyr med grå nyanser. Foto: Jean Baptiste Lacroix / WireImage

Gå över till grått – hur gör man?

Allra bästa rådet är att ta ett snack med din frisör om hur övergången kan gå till och hur lång tid den kan ta. Annars har vi samlat följande tips: 

Du har blont hår

För blondiner kan skiftet till grått ske så gott som omärkligt, särskilt i svalt cendréfärgat hår, där din frisör kan gifta ihop utväxt och längder med slingor. Vill du klara övergången på egen hand är det snyggast att låta silverschampo kyla ner guldiga reflexer. Blondiner kan även mjuka upp utväxten med en toning som tvättas ut successivt.

Jennifer Aniston, 52, kamouflerar det gråa med snygga slingor. Foto: Frazer Harrison / Getty Images North America

Du har rött hår

I färgat rött hår blir utväxten tydlig. Frisörer kan dämpa det röda, men försök aldrig göra det på egen hand. Ett sätt är att klippa sig kort, och låta naturfärgen växa fram. Ska du behålla längden är det snyggt att samla håret i fläta eller knut så länge. 

Du har mörkt hår

Har du bara några få silverstrån kan du låta pigmentschampo lasera de grå stråna utan att riskera en utväxt. Du kan också be en frisör slinga bort skillnaden mellan längder och grå utväxt. Alternativet (som allt fler väljer) är att bita ihop och helt sonika låta håret växa ut. Omgivningens blickar är fulla av beundran över din beslutsamhet, vi lovar.

Saltstänk i mörkt hår är vackert! Foto: Cory VanderPloeg / trunkarchive. / Cory VanderPloeg

Inte redo för grått? 4 metoder som skjuter gråhårsbeslutet på framtiden

Permanent hårfärg – kemisk 

Letar du efter täckning som inte försvinner? Permanent kemisk färg gör jobbet. Den biter sig fast, ger tydlig utväxt och måste växa bort men är också bäst om du vill ha full täckning. De flesta frisörer rekommenderar permanent hårfärg om du är mer än 25 procent grå. Det permanenta färgämnet ger en rik, långvarig färg som inte bleknar snabbt. Hemmafärgare bör härma proffsen. De färgar utväxten, och drar ut färgkrämen i längderna först när 5-10 minuter återstår av verkningstiden.

Ammoniakfri permanent hårfärg med full gråhårstäckning, Olia permanent hair colour,  Garnier. Mer info och köp här (länk till Eleven.)  

Ekologisk växtfärg – inte lika långvarig effekt 

Ekologisk hårfärg finns i ett begränsat antal nyanser. Resultatet blir inte så långvarigt men många upplever att håret mår bra av ekofärgning. Växtfärger eller örtfärger fungerar mer som en toning och lägger sig runt hårstrået och ger en ”suddande” effekt på grå utväxt. Bra för miljön! 

Växtfärg / örtfärg från Cultivator's.

Ekologisk hårfärg med god gråhårstäckning, kommer i flera olika nyanser. Organic herbal hair colour, Cultivator's. Mer info och köp här (länk till Lyko.)   

Maskerande toning

All toning tillför bara pigment och kan därför inte ljusa upp hår. Intensivtoning liknar färgning men gråhårstäckningen är sämre, och pigmenten kan sitta i upp till 24 tvättar. Passar dig som vill kamouflera de första grå stråna, eller gillar att några lyser igenom. Tonar du hemma? Täck först utväxten med toningen och dra sedan ut krämen i längderna. Lättoning kan klara upp till 12 tvättar.

Glansgivande intensivtoning som täcker till 70 procent, Casting crème gloss, L’Oréal. Mer info och köp här (länk till Eleven.)  

Skumtoning som klarar 6 schamponeringar 

Skumtoning som kamouflerar grått hår tillfälligt.

Skumtoning som klarar 6-8 schamponeringar, Colorance soft colour,  Goldwell. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel.)  

Pigmenterad hårvård 

Schampo, balsam och inpackning som tillför pigment ger snälla färgskiftningar som sitter kvar i några tvättar. Ger ingen utväxt! Ångrar du dig, dubbeltvätta med djuprengörande schampo. 

Vårdande färginpackning, Nutricolor 3 in 1 cream 1002 white platinum, Revlon. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

Kamouflera utväxten temporärt

Så fort du färgat eller tonat så är den där – utväxten blir en allt bredare silverrand, och märks mer ju mörkare hårfärg du har. En tillfällig lösning är pigmenterade sprejer och puder, som finns i de flesta hårfärger. Dessutom dubbeljobbar de som torrschampo!

Puder att fylla i din utväxt i hårbotten från Colorwow.

Utväxtpuder som sitter till nästa schamponering, Root cover up, Colorwow. Kommer i flera olika nyanser. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Färgad spray som döljer din utväxt från Lernberger Stafsing.

Spray som smälter in i din hårfärg, Root camouflage, Lernberger Stafsing. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Vårda ditt färgade hår

Schampo som vårdar din hårfärg.

Satsa på kvalitetsschampo som håller färgen livfull, som Color Security Shampoo, Colorwow. Mer info och köp här (länk till Lyko.) 

Gwyneth Paltrow, 48 år, med en mjuk övergång mellan blont och grått. Foto: Daniele Venturelli / WireImage

LÄS MER: Så täcker du din utväxt - från blonda hår till grå utväxt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!