Snygga korta och långa frisyrer för 50+ och 60+.
Snygga korta och långa frisyrer för 50+ och 60+.

Långt, kort, tunt och tjockt hår – 24 fina frisyrer för 50+ och 60+

Det roliga experimenterandet med färger och former har ingen åldersgräns och det finns mängder av snygga frisyrer för dig som har passerat både 50+ och 60+. Här bjuder vi på massor av inspiration för ditt hår!

Efter 50 är det många kvinnor som klipper kort, men faktum är att du fortfarande kan variera din frisyr i oändlighet, oavsett ålder. 

– För mig så är tanken att någon med en något högre ålder automatiskt ska ha en kort frisyr något förlegad. Det finns ju ingen regel som säger att "nu fyllde jag 60 år, då måste jag klippa håret kort", det är ju inte klokt! Vi måste själva få avgöra vad som passar oss. Däremot så stämmer det att håret kan bli något tunnare och torrare ju äldre vi blir, och då kan många välja att samla ihop längderna för att få fram en tydligare helhet med tjockare känsla, säger frisören Hans Nilsson.

Här ger vi inspiration till 24 frisyrer, vare sig du vill styla din nuvarande längd eller vill ändra frisyr och göra en rejäl förändring.

Kaxigt kort för 50 + och 60+

Korta frisyrer är en av de största trenderna på catwalken 2021. Även om du inte har så långa längder att jobba med så går en kort frisyr att variera i oändlighet. Gör som Sharon Stone och tupera luggen i ett voluminöst backslick eller som Isabella Rossellini och kamma ner håret med hjälp av vax. Här får du fler tips på korta frisyrer.

Skådespelerskan Helen Mirren, 74, lägger ena sidan av sin korta bob bakom örat.
61-åriga Sharon Stone, före detta modell och skådespelerska i coolt backslick.
Italiensk-svensk-amerikanska fotomodellen och regissören Isabella Rossellini, 67 år.
Franska filmregissören och modellen Farida Khelfa, 59, i kort frisyr på catwalken.

Läs också: Frisyrer 2021: hitta rätta hårfärgerna och klippen för just ditt hår

Långt hår 50 + och 60+

Att du blir äldre innebär inte att du måste kapa ditt svall, tvärtom: låt det flöda! Använd en locktång och borsta ut håret för intrycket av ett lockigt självfall eller platta håret och fäst det i en klämma i nacken. Om du har frissigt eller slitet hår finns här en perfekt guide till hur du fixar snygga festfrisyrer.

Julia Roberts, 51, har självfall à la saltvattenspray.
Sarah Jessica Parker, 54, visar inga tecken på att kapa sitt långa hår, tvärtom blir det bara längre och längre för varje år.
55-åriga fotomodellen och influencern Elle Macpherson låter inte åldern påverka hennes alltid lika glänsande Hollywoodsvall.

Grått hår för 50+ och 60+

Allt fler låter sitt grå hår få vara grått, och vi älskar det! Vita, grå och silvriga nyanser andas pondus och det går att se en hel del gråhåriga modeller på catwalken i år. Låt de grå hårstråna svalla eller klipp en kaxigt kort frisyr. 

Modellen Maye Musk, 71, i en glansig, mjuk frisyr med hårspännen på sidorna.
Meryl Streep, 70, drar sitt vitblonda svall bakåt. Snyggt!
73-åriga Diane Keaton, skådespelerska, i uppklippt axellång frisyr.
När modellen Eveline Hall, 73, senast klev ut på catwalken lät hon det grå, långa hårsvallet fladdra i vinden.
Även forna Vogue-omslagstjejen Daphne Selfe, 87, låter sina grå längder falla fritt.

LÄS MER: Vogue-redaktören Sarah Harris, 40: ”Så lärde jag mig att älska mitt gråa hår”

Tjockt hår för 50+ och 60+

Har du haft lyckan att födas med tjockt hår? Grattis! En frisyr som är perfekt för dig är att sätta upp halva håret i en klämma eller toffs och låta hälften vila på axlarna, precis som Lauren Hutton här nedan. Eller varför inte göra som Jane Fonda och locka ditt korta hår för att få ännu mer volym? Så snyggt!

81-åriga Jane Fonda förstärker sitt tjocka hår ytterligare genom att locka upp en kort page.
Lauren Hutton, 75, som setts på Vogues omslag rekordmånga gånger, fick sitt tjocka hår uppsatt under Bottega Venetas senaste visning.
Iman, 64, fotomodell och tidigare gift med David Bowie, bär ofta stora, utborstade lockar.

 

Tunt hår för 50+ och 60+

Tunt hår? Misströsta inte! Tvärtom, du har massor av möjligheter att utnyttja dina tunna strån. En stram toffs får du bäst till med ett tunt hår och en tuperad kort frisyr gör sig också väldigt bra för dig. Här kan du frossa i fler frisyrer för tunt hår. 

58-åriga skådespelerskan Julianne Moore lockar sitt axellånga hår för att addera volym.
Nicole Kidman, 52, har på senare år börjat sätta upp sitt hår i en stram hästsvans.
Sex and the city-skådespelerskan Cynthia Nixon, 53, har tunna hårstrån och adderar mycket volym.

 

Styla med accessoarer

Våga smycka ditt hår med trendiga håraccessoarer. För dig som gillar leopard är denna sommaren och hösten en riktig fullträff. Håraccessoarerna är fulla av leopardmönster i form av både diadem och klämmor.

Frisörens tips och råd för 50+ och 60+

Vi har pratat med frisören Annie Ankervik om varför många av oss väljer en kort frisyr som äldre och hur man bäst tar hand om ett moget hår.

Varför klipper majoriteten kvinnor kort efter 50?

– Det har väl alltid funnits någon slags tro om att ett långt hår hör ungdomen till och att ett kortare hår ger mer frisyr och mognad. Jag måste ändå säga att jag tycker att dessa föreställningar och normer håller på att suddas ut i dagens moderna samhälle, allt är mer tillåtet överlag. Det handlar i alla åldrar om att hitta frisyren som passar till den individuella stilen.

Annie Ankervik, frisör och stylist som har tilldelats flera utmärkelser och idag jobbar på DOM Hairdressing i Stockholm.

Hur ska man tänka när man väljer frisyr efter att ha passerat 50-strecket?

– Välj en frisyr som passar ditt levnadsätt. Hur mycket tid vill du lägga på håret och hur mycket tid behövs för frisyren du önskar? Jag tänker att du fortfarande i stort sätt kan ha vilken frisyr du vill, men att det kan behövas användas mer produkter eller verktyg för att få håret dit du önskar. 

Tänk igenom ditt val av frisyr och diskutera med din frisör. Inget är ju tråkigare än att få en frisyr som ser super ut när du kommer ut från frisören men som egentligen kräver mer energi av dig att underhålla än vad du vill och kan lägga på det. Bättre att lägga sig på en nivå som passar din livsstil.

Hur bevarar man håret fint så länge som möjligt?

– Håret förändras när du blir äldre. Håret kan förlora sitt pigment, bli tunnare och överlag kan det kännas torrare och förlora en del av sin elasticitet. Viktigast att tänka på är att följa upp din hårvårdsrutin. Kanske behöver någon produkt bytas ut eller någon rutin läggas till?

– Tänk på att mycket av hårets välmående startar från hårbotten, så hårbotten är A och O i en välfungerande hår. Hårbotten kan med åldern bli hård och därför är det viktigt att försöka behålla den mjuk. Det gör du genom att massera den och återfukta med mask. 

– Både hårets naturliga oljor och fetter, samt kosmetiska produkter, fördelar du bäst över håret med hjälp av en borste. Det gamla talesättet ”hundra borsttag om dagen” är ingen myt utan att borsta håret är viktigt i alla hårlängder och åldrar. 

Foto: TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!