Vår skönhetsredaktör testade att färga håret med örtfärg – så gick det!

Grönare hårvård är i ropet, och allt fler söker ett naturligt alternativ till traditionella hårfärgningar. Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren har testat örtfärgen Botanéa.

Jag har aldrig ens övervägt att tona håret med örter efter att ha sett min beskärda del av radikala hennafärgningar i närbild (jag är gammal litteraturvetare och kulturstudent och har verkat i synnerligen hennatäta salonger). Dessutom kan henna knyta till sig

tungmetaller som jag inte alls är intresserad av att ha i håret. Inte heller har jag sett någon riktig anledning att avvika från de konventionella hårfärgernas trygga famn – jag har aldrig reagerat på kemikalierna, resultaten är förutsägbara och skador i håret har jag undvikit med metoderna som beskrivs i artikeln.

LÄS MER: Hitta ett nytt klipp för dig! 30 snygga frisyrer för kort, mellan och långt hår 

Test av Botanéa: Örtfärg till håret

Men så hörde jag att salongsmärket L’Oréal Professionnel lanserat en örtfärg, Botanéa, och blev nyfiken. Mitt utgångsläge är mellanbrunt, matt hår med gammal färg på utväxt och grå antenner i benan. Mitt drömläge är ett glossigt nougathår.

Foto: Privat

Först en grundkurs i örtfärglära. Det finns tre grundfärger: henna som ger en varm, kopprig ton, indigo som neutraliserar röda pigment och används för mörkare toner, och slutligen cassia som knappt ger någon färg levererar honungsglans och lyster. Örterna som används i Botanéa är odlade i Indien och renade flera gånger för att säkerställa att inga metaller från jorden slinker med. De torkade bladen mals till ett ultrafint pulver, som sedan blandas med kokat vatten till en färgpasta. Även kokosolja har tillsatts för extra glans.

Det påminner om en japansk matchateceremoni

Salongerna som jobbar med Botanéa har en receptmeny som anger måtten för respektive pulver och temperaturen på vattnet.  Temperaturen är viktig eftersom det påverkar hur pulvret släpper ifrån sig pigmenten. Mitt recept för att uppnå önskad nougateffekt är 45 g indigo plus 55 g henna i 50-gradigt vatten. Proceduren när Monica, utbildare på L’Oréal Hair Academy, måttar och blandar ut pulvret i det varma vattnet påminner om en japansk  matchateceremoni.

När färgpastan är klar påminner den om lera och doften är gräsig och inte helt olik grönt te (sencha-te om vi ska vara noga). Håret packas in i plastfolie och sedan får färgen verka i 60 minuter, alltså cirka en halvtimme längre än konventionell salongsfärg.

Ofta ett bra sätt att förhöja eller fördjupa sin befintliga hårfärg

Örtbaserad hårfärg kan aldrig ge samma drastiska resultat som vanlig hårfärg. Inte heller kan håret slingas, blekas eller färgas helt svart, och extremt tydliga utväxter kan inte döljas helt. Pigmenten tränger inte in i hårfibern, till skillnad från konventionell hårfärg som skapar en kemisk reaktion, utan håller sig primärt runt strået. Sådana som mig, som snarare vill förhöja och fördjupa sin befintliga hårfärg, är idealiska kandidater. På ljusa hår är möjligheterna fler.

"...Monica har gjort mig beredd på att håret kan ha en viss grönhet det första dygnet". Foto: Privat

När jag suttit i en timme är det dags att skölja. Vattnet är grönt som avloppsvatten. Det är indigon som spökar, och Monica har gjort mig beredd på att håret kan ha en viss grönhet det första dygnet, som sedan neutraliseras när pigmenten oxiderar. Skulle man besväras av grönhårighet finns en behandling, så ingen behöver lämna salongen som ofrivillig punkare. Grönheten syns däremot inte alls på mitt hår när det torkas, men jag märker att färgen förändras till en djupare brun efter någon dag.

"Håret är glansigt, mjukt och ser helt naturligt ut med gamla skiftningar som bryter igenom", konstaterar Maria. Foto: Privat

Resultatet då? Färgen är drömlik – minst lika snygg som min vanliga hårfärg. Håret är glansigt, mjukt och ser helt naturligt ut med gamla skiftningar som bryter igenom. Mina gråa strån är inte helt övertäckta, men tonas sömlöst in i det bruna. Färgen ska hålla i upp till sex veckor, precis som vanlig hårfärg. Kanske blir jag en hennatant ändå, precis som mina gamla kursare på litteraturvetenskapen?

LÄS MER: Hälsosamt hår på 21 dagar – steg för steg-guide 

LÄS MER: Färga håret hemma – undvik klassiska misstagen med vår stora guide

LÄS MER: Expertens tips för friskt hår + bästa produkterna som motverkar frisset