Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Foto: Jason Lloyd Evans

9 tips från frisören som räddar ditt hår i sommar (plus produkterna du behöver!)

Från djuprengörande schampon till vårdande styling och reparerande masker: här är topprodukterna och knepen du anammar för att kunna stoltsera med ditt allra bästa sommarhår. Frisören Sarah Åsard delar med sig av 9 smarta och konkreta tips som kan rädda och förbättra ditt hår i sommar + bästa tipsen på produkter! 

Lisen Sundberg
Anja Skeppe Grahn

När sommaren kommer vill man dels vara ledig från en massa hårfix, och samtidigt måste man se upp så att håret inte skadas i värmen och solen. Damernas Värld har intervjuat frisören Sarah Åsard på Urban Hair i Stockholm för att få hennes bästa tips på hur man vårdar håret och vilka produkter som är bäst. Här är 9 konkreta tips att luta sig mot för håret i sommar! 

Sarah Åsard, grundare av Urban Hair, frisör i Stockholm.

1. Fokus på det naturliga håret – skydda det mot UV-strålarna

De ”ofixade” håren återkommer i stort sett varje sommarsäsong, men i år återspeglar de verkligen hur vi har levt det senaste året, med Zoom-möten och en stor del av tiden spenderad hemma.

– Trenden nu är att håret ska se superfint ut samtidigt som det ska se ut som att du knappt har ansträngt dig. Många har låtit hårfärgen växa ut under året och omständigheterna kring pandemin har gjort att man börjat tänka ”less is more”. Fina slingade övergångar med tjockare slingor som ramar in ansiktet och ger en ljusare bild av hela håret kommer vi definitivt se mycket av, säger Sarah Åsard.

”Bronde” är en färg som håller på att bli en klar favorit.

– ”Bronde” är en färg som håller på att bli en klar favorit. Det är en blandning mellan brunt och blont som ger en naturlig känsla men som även skapar lite struktur i håret, ungefär som efter en härlig solsemester.

När det gäller hårvården vill hon påminna om vikten att skydda håret från solens strålar. 

– Tänk på att värme öppnar upp strået, så ett väldigt blekt och poröst hår kommer att bli ännu mer skadat och är alltså ännu viktigare att skydda ordentligt. Använd antingen en huvudbonad eller en tyngre typ av UV-skydd som verkligen förseglar strået och håller ihop det. 

Vårdande leave-in för blont hår med UV-skydd, Heart of glass sheer glaze, Davines. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Skyddande UV-kräm för håret, Soleil crème UV sublime, Kérastase. Mer info och köp här (länk till Bangerhead.)  

2. Underhåll färgen i sommar

Både naturliga och färgade mörka och ljusa hår tenderar att bli ljusare under sommaren, så vill du bibehålla din originalfärg bör du förutom det dagliga skyddet tvätta håret med rätt produkter.

– Hårfärg bör underhållas och det ska man sätta igång med redan vid första tvätten när håret är nyfärgat, säger Sarah Åsard. 

– Tvättar du håret ofta är ett färgbevarande schampo väldigt viktigt, medan du som har ett lockigt hår och mest sköljer igenom det mellan tvättarna kan addera balsam som tillför pigment till håret och fördjupar färgen.

Vårdande balm som minimerar koppartoner i blont hår, Yubi blonde anti-brass purple balm, Shu Uemura. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Pigmenterat balsam, Fabuloso colour intensifying conditioner i Cool brown, Evo. Mer info och köp här (länk till Eleven.) 

3. Olaplex - så fungerar teknologin som faktiskt kan reparera håret

Det har kommit flera så kallade bonding-teknologier till marknaden de senaste åren (där Olaplex nog är den mest kända), både i form av salongsbehandlingar och produkter som fungerar för hemmabruk. En av dem är Redkens Acidic bonding concentrate som är framtagen för att stärka försvagade bindningar, återställa hårets styrka och mjukgöra. Salongsbehandlingen reparerar synliga skador på hårets yta med hjälp av positivt laddade joner (katjon), medan aminosyror innan behandlingen förseglas med ”sealer” som med sitt sura pH-värde förseglar hårets ytskikt så att effekten bevaras. 

– Jag rekommenderar att man bokar in ett besök för en uppbyggande hårbehandling på salong när man kommer hem efter semestern. Det är också då det är bäst att färga håret, om man vill göra det, säger Sarah Åsard. 

Behandling som stärker och skyddar håret, Intensive bond building hair treatment n°0, Olaplex. Mer info och köp här (länk till Kicks.)   

Värmeskyddande och uppbyggande stylingkräm, Bond-building repair styling cream, Bumble & Bumble. Mer info och köp här (länk till Lyko.) 

Schampo som stärker bidningar i håret, Acidic bonding concentrate shampoo, Redken. Mer info och köp här (länk till Bangerhead.)  

Låt håret vila från värmeverktyg i sommar och sätt upp det i en slarvig knut. Foto: Benjamin Kaufmann/Trunk Archive

4. Så får du en frisk hårbotten - hudvård för skalpen

Ett av Sarah Åsards bästa knep är att behandla håret på samma sätt som du behandlar huden när det är semester, det vill säga genom bra vård och skydd från solen med hjälp av UV-skydd.

– I dag har de flesta hårvårdsmärken produkter med UV-skydd i sina serier. Jag gillar UV-skydd som jag kan ha i min strandväska för att spraya håret med under dagen. 

Glöm inte att skydda hårbotten med hattar och sjalar eftersom den lätt kan brännas av solen om hjässan blir alltför exponerad, exempelvis om du har en skarp bena. Även hög luftfuktighet och svett kan påverka. Behandla alltid hårbotten om du känner att den är torr eller kliar, eftersom en välmående hårbotten är grunden till ett friskt hår. Addera gärna massage till din hårvårdsrutin för att öka cirkulationen, vilket bättrar på hårets reparationsförmåga och stimulerar tillväxt. Den riktigt seriösa använder även ett stimulerande, lugnande eller balanserande serum som specifikt behandlar hårbotten. 

Addera gärna massage till din hårvårdsrutin för att öka cirkulationen, vilket bättrar på hårets reparationsförmåga och stimulerar tillväxt.

Lugnande serum för hårbotten, Cbd soothing serum, L’Anza. Mer info och köp här (länk till Eleven.)  

Lugn­ande och fuktgivande serum för hårbotten, Scalp serum, Dr Barbara Sturm. Mer info och köp här (länk till Skincity.)  

Serum som återställer hårbottens balans och förebygger torrhet, Ginger scalp serum, The Body Shop. Mer info och köp här (länk till Åhléns.) 

5. Börja älska ditt naturliga hår - framhäv med rätt produkter

Packa de produkter som framhäver vad du redan har, på det sättet behöver du inte jobba emot ditt hår när du är på semester.

– Om du exempelvis har lockigt hår så lägger du platt-tången åt sidan och tar med dig en produkt som definierar dina lockar. Har du rakt hår så skippar du rundborsten och locktången och tar i stället med dig ett bra saltvattenspray eller serum, tipsar Sarah Åsard. 

– Vi kommer att få se en massa härliga texturer nu. Många har börjat nya hårresor och lärt känna sina krulliga och lockiga hår som varit försummade alltför länge.

Många har börjat nya hårresor och lärt känna sina krulliga och lockiga hår som varit försummade alltför länge.

Mist för stadga, glans och frissdämpning, Essential hair tonic, R+Co Bleu. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Foto: BALMAIN HAIR

Kräm som framhäver lockar, Curl cream, Balmain Hair. Mer info och köp här (länk till Balmain.)   

Torrschampo, Sodium volume dry shampoo, Continu. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

6. Prova en schampokaka!

Är du inte sugen på att släpa med din stora schampoflaska på semestern? Då kan en schampokaka vara rätt val, då den är perfekt för resenecessären. Skillnaden mot ett traditionellt schampo är dessutom enorm ur förpackningssynpunkt eftersom den levereras utan plastavfall. Dessutom räcker kakan längre än vanligt flytande schampo. Du använder kakan genom att stryka den över ditt blöta hår, eller genom att arbeta upp ett lödder mellan händerna, massera in som vanligt och skölja.

Foto: ROBERT AUGUST OLDING / ALL RIGHTS RESERVED

Shampure nurturing shampoo bar, Aveda. Mer info och köp här (länk till Asos.)  

Foto: DORIAN HUET / DORIAN HUET

Silikonfritt och växtbaserat schampo, Respons solid shampoo coco & organic aloe vera, Garnier. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Kör en vårdande wet look i sommar med en inpackning när du har en heldag på stranden. Foto: Benjamin Kaufmann/Trunk Archive

7. Vårdande wet look

Vårda håret lite extra under dagen på stranden, vid poolen eller på båten med en återfuktande eller reparerande inpackning och eventuellt lite olja i topparna. Följ upp med solskyddande UV-spray eller kräm. Vill du behålla looken in på kvällen kan du addera styling. Sarah tipsar:

– Det är väldigt trendigt och snyggt med en wet look på semestern. Du får strandkänslan att hålla hela kvällen med hjälp av en bra gel. Om du har lockigare och lite grövre hår så är en mer koncentrerad gel bra för att framhäva och samla ihop.

Närande hårmask för lockigt hår, The curl mask, Saina x Budgie. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)   

Inpackning för glans, fukt och volym, Bond intense moisture mask n°8, Olaplex. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Foto: KJELLBPERSSON.COM / KJELLBPERSSON.COM

Hårborste för blött hår, Wet hair brush, Kicks. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

8. Detoxa håret från rester av metaller, mineraler, klor, stylingprodukter, smuts och föroreningar

På vissa ställen är vattnet hårdare, det vill säga mer mineralrikt, än vad du är van vid hemma. Mineralerna bildar ett slags beläggning på strået vilket ger det en stum, matt och livlös känsla och ett hår som lätt tovar sig. Handlar det om en plats du spenderar en hel det tid på kan ett vattenfilter du fäster på duschmunstycket vara både prisvärt och enkelt, men även schampon kan hjälpa till att rensa hår och hårbotten från rester av mineraler, klor, stylingprodukter, smuts och avgaser som lagrats.

– I dag finns det detoxschampon som inte torkar ut håret, men se till att du har en hårmask och ett bra balsam med dig också. Masken öppnar oftast upp strået och ger näring och balsamet stänger sedan igen det och gör det mjukt och följsamt. Har du blekt och skadat hår eller frissiga lockar så är nog en proteininpackning viktigare än en fuktinpackning, förklarar Sarah Åsard.

Tänk på att skölja ur klor och havsvatten ur håret direkt när du går upp från badet för att minimera risken för missfärgning så gott det går.

Hårbottenskrubb och schampo, Purifying scalp scrub & shampoo, Rituals. Mer info och köp här (länk till Rituals.)   

Djuprengörande schampo, Chronologiste pré-cleanse régénérant, Kérastase. Mer info och köp här (länk till Bangerhead.)  

Skydda håret med hjälp av en scarf, eller snälla hårsnoddar.

9. Lek med accessoarer 

Förutom scarves och hattar, som rent praktiskt skyddar hår och hårbotten under solen, är accessoarer ett enkelt knep för att uppdatera frisyren utan större ansträngning.

– Till semestern är håraccessoarer toppen, om inte för att skydda håret så för att komplettera dina outfits, säger Sarah Åsard. 

– Om du vill lägga så lite tid som möjligt på håret kan du fläta in en scarf i håret eller sätta upp håret i en enkel knut med en fin scrunchie. Du vill ha accessoarer som förenklar men ändå fulländar med detaljerna. Ett fint hårspänne eller en klämma är alltid snyggt att ha i håret. Men undvik tighta snoddar när håret är blött eftersom håret är som mest skört i det tillståndet och lätt bryts av.

Printad scarf av silke, Arket. Mer info och köp här (länk till Arket.)   

Scrunchie av mullbärssiden, 6 st, Bonetine. Mer info och köp här (länk till Bonetine.)  

Av Lisen Sundberg 

LÄS MER: Bäst i test: Värmeskydd för håret - skyddar mot värme och sol.