Artikeln innehåller annonslänkar

Färga håret hemma – undvik klassiska misstagen med vår stora guide

Att själv färga håret kan, om du är påläst, resultera i ett salongsvackert resultat – oavsett om du vill ha solkyssta slingor, en rejäl blondering eller en helt ny hårfärg. Men färgäventyr på hemmafronten kan också resultera i en mindre katastrof. Börja därför med att läsa vår stora färga hemma-guide som hjälper dig att hitta rätt färg, förbereda dig på bästa sätt få till en så vacker färg som möjligt!

Det viktigaste för ett bra resultat när du färgar håret själv är också det enklaste

Läs och följ alltid instruktionerna på för­packningen. Det kan låta självklart, men den vanligaste orsaken till att hemmafärgare blir missnöjda är att de struntat i att följa rekommendationerna. Allt annat du behöver veta följer här!

Innan du färgar håret själv – tänk på det här:

1. Gör det enkelt
Har du tänkt dig en komplicerad färgning? Besök en salong. Samma sak gäller om du är mörk och vill bli rejält ljus eller om du vill bleka ett redan blonderat hår. Ju större förändring du är ute efter, desto större är risken att resultatet kommer att bli flammigt, råttfärgat eller en rejäl besvikelse. En mer subtil, eller ska vi säga hårfin, förändring är lättare att lyckas med.

2. Skydda huden från hårfärg
Se till att du skyddar dina händer med plasthandskar och färga håret i kläder som du inte är rädd om. Ha en fuktig handduk redo för att torka upp ofrånkomliga färgfläckar på golvet. Lite vaselin runt hårfästet och på öronen förhindrar att du får färgfläckar på huden.

3. Testa först om det är rätt hårfärg
Har du valt en ny nyans? Färga först en kontrollhårslinga i nacken så att färgen blir som du har tänkt dig. Låt färgen verka hälften av den angivna tiden och torka sedan av den med en våtservett. Kontrollera nyansen i dagsljus. Känner du dig nöjd, reapplicera på hårslingan och låt färgen arbeta den resterande och angivna verkningstiden. Skulle du inte vara nöjd med resultatet är den tunna slingan ganska lätt att dölja tills du kan åtgärda missödet.

4. Skippa poolen – både före och efter att du färgat håret
Vattnet i en klorbehandlad pool öppnar hårsäckarna, vilket kan innebära att mineraler tränger in i hårstråna och påverkar din hårfärg negativt. Ett blonderat hår kan till exempel plötsligt få en grönaktig nyans. För att vara på den säkra sidan, undvik poolen helt och hållet två veckor före och två veckor efter din hårfärgning. Har misstaget redan skett och du anar en grön nyans – använd ett djuprengörande schampo, här hittar du vårt bäst i test.

5. Tvätta rätt efter att du färgat håret
Se till att du alltid använder vårdande- och stylingprodukter som är ämnade för färgat hår. De ser till att färgen håller längre. Så kallade clarifyingschampon eller mjällschampon kan däremot bleka bort färgen snabbare, eftersom de kan innehålla starka kemikalier.

LÄS MER: Frisyrer - hitta rätta färgerna och klippen för just ditt hår

6. Skydda håret när du färgat det
Att färga håret innebär alltid att hårstråna blir skadade, även om du färgar håret tillbaka till din naturliga hårfärg. Hårfärger innehåller väteperoxid, vilket förändrar hårets pigment. En återuppbyggande och färgbevarande inpackning efter hårfärgningen är därför A och O för ett hälsosamt hår.

Foto: PeopleImages.com - #1171669

Gör inte detta om du färger håret på dig själv!

1. Bli två nyanser mörkare eller ljusare än din naturliga hårfärg
En dramatisk förändring kräver ett proffs för att undvika gula toner, flammiga nyanser och onödigt slitage.

2. Flamboyage och balayage
Två trendiga färgtekniker som ger små och tunna slingor. Svåra att kirra på egen hand, för bästa resultat krävs expertis.

3. Bli platinablond
Såvida du inte är naturlig blondin kan håret bli gult eller rödflammigt om du försöker dig på att blondera själv.

Så väljer du rätt färg, intensivtoning eller toning

Permanent färg: Kan inte tvättas ur, växer bort.

Intensivtoning: Kallas också för semipermanent hårfärg. Håller i cirka 20–30 ­tvättar.

Toning: Håller i cirka 6–8 tvättar.

LÄS MER: Så döljer du din utväxt utan att behöva färga håret. (Även grått!) 

Färglexikon

Vad betyder hårfärgnings-namnen?

Ash: En kall nyans med gröna, lila eller blå undertoner som förhind­rar att blonda färger blir för gula eller rödflammiga. Ett perfekt val för dig med ljus hy.

Varm: En nyans som innehåller röda, gula och kopparfärgade pigment. Passar perfekt för naturligt mörkblont hår, liksom brunetter.

Guld: En nyans som ligger ganska nära den varma, men som innehåller en mer intensiv, smörgul bas. Fungerar på de flesta ­hudtoner.

Naturlig: En naturlig nyans som varken är askig eller varm. Ett säkert val om du är ute efter en lät uppdaterad version av din naturliga hårfärg.

Mahogny: En kall, rödbrun nyans med lila undertoner. Något mörkare än kastanjebrun. Har du en mörk hudton och vill göra den varmare är det här ett bra val.

Pearl: En platina­färgad nyans med en regnbågs­skimrande och kallbeige bas. Används för att ­undvika att hårfärgen blir för gul eller rödflammig.

LÄS MER: Grått hår? Expertens bästa tips och frisyrer för 40+, 50+ och 60+

Så gör du själv en helfärgning hemma

Titta alltid på förpackningens före och efter-bilder för att få en känsla för hur resultatet, i bästa fall, kommer att bli.


1. Håret behöver inte vara nytvättat. Ett nytvättat hår saknar de naturliga oljor som hårstråna behöver för att absorbera hårfärgen ordentligt. Ta därför hellre fram hemmafärgningen när det har gått två dagar sedan din senaste hårtvätt.


2. Provfärga en liten slinga bak i nacken först. En kontrollslinga hjälper dig också att hitta din rätta verkningstid. Tunna hårstrån bleks fortare än tjocka, kanske behöver du inte låta färgen sitta i fullt så länge som det står på förpackningen.


3. Läs noga! Läs noga instruktionerna på förpackningen. Se också till att följa dem.


4. Ska du bara färga utväxten? Applicera först hårfärgen i ditt redan färgade hår, ungefär en centimeter från skalpen och arbeta dig nedåt, mot topparna. Värmen från huvudet kommer att få färgen att reagera snabbare vid hårrötterna, så vänta lite med dem. När halva verkningstiden har gått, applicera resterande färg i rötterna. Tänk på att hårstrån som redan är färgade kommer att reagera annorlunda än hårstrån som är helt ofärgade.

Så slingar du själv håret hemma

Knepet för att få den där vackra, naturligt solblekta looken? Välj en färg som bara är någon nyans ljusare än din resterande hårfärg.

1. Färga en kontrollslinga. Dela sedan upp och styla håret som du brukar. Då blir det enklare att se var du vill lägga dina slingor.

2. Börja framifrån. I instruktionerna står det ofta att du ska färga lite slumpmässigt valda slingor. Strunta i det och applicera i stället slingfärgen på hårslingor cirka en halv centimeter breda och en halv centimeter från varandra. Börja framme vid hårfästet och arbeta dig bakåt. Var lite slarvig när du fördelar färgen, asymmetriska slingor ser mer naturliga ut.

3. En tandborste kan ge ett ännu mer naturligt resultat än en appliceringsborste. För­hind­ra att färgen ”blöder” genom att rulla in hårslingan i en bomullspad eller liknande under verkningstiden.

4. Låt färgen sitta i så länge som det står på förpackningen. Hårslingorna närmast ansiktet ser mer naturliga ut om de är lika eller något ljusare än resterande slingor.

Hårfärgningskam och slinghätta för att färga håret hemma själv.

1. Hårfärgningsborste. För naturlig effekt och fin fördelning. Mer info - köp här (länk till Lyko) 

2. Slinghätta. För att enkelt slinga håret hemma. Mer info - köp här (länk till Åhlens). 

Så blonderar du håret på dig själv

Att blondera sig hemma är fres­t­ande, men såvida du inte är en äkta blondin råder vi dig att gå till frisören för att få en perfekt nyans.

1. Följ först råden 1, 2 och 3 under rubriken ”Så gör du själv en helfärgning hemma” i denna artikel. Applicera färgen i nacken och arbeta dig framåt. Låt hårrötterna och 2,5 centimeter ut från dem vara fria från färg.

2. Låt verka i 20–30 minuter. Kontrollera färgen var 5:e–10:e minut, så slipper du en obehaglig överraskning på slutet. Få inte heller panik om håret verkar skifta i rött, håret går igenom flera stadier under processen.

3. Applicera resten av blonderingen på rötterna efter cirka 30 minuter. Låt den verka i 10–30 minuter, beroende på hur ljus du vill bli.

4. Tvätta en hårslinga ren från hårfärg. Dra försiktigt i den för att kontrollera att den inte går av. Gör den det, skölj omedelbart bort färgen och applicera en stärkande inpackning med protein. Har håret en alltför guldig nyans? Låt färgen verka ytterligare tio minuter. Nöjd med färgen? Tvätta håret och styla som vanligt.

Så bevarar du en snygg hårfärg

Färgen blev precis som du hade tänkt dig. Grattis! Nu gäller det att bevara den till varje pris.

Bra produkter för färgat hår - som bevarar färgen 

Använd bara produkter som är avsedda för färgat hår. Det gäller både vårdande- och stylingprodukter. Ett annat hett tips är att undvika produkter som innehåller alkohol (kontrollera ingredienslistan), eftersom uttorkande produkter förkortar din hårfärgs livslängd.

Silverschampoo från Björn Axén, Mer info - köp här (länk till Nordicfeel). Färgbevarande schampoo från Sachajuan, Mer info - köp här (länk till Kicks).  

Hårinpackning för färgat hår 

En pigmentberikad inpackning ger din färg nytt liv och tillför välbehövlig fukt till ditt hår. Applicera en gång i veckan.

En färgbevarande håinpackning från Davines.  Mer info - köp här (länk till Kicks.)  

 

En vårdande och stärkande keratin-schampoo från Morracanoil. Bra för slitna och svaga hårstrån. Mer info - köp här (länk till Åhlens). 

Tvätta inte håret för ofta efter färgning 

Vatten är varje hårfärgs värsta fiende, så låt schampoflaskan vila så mycket som möjligt. Löwengrips Dry shampoo döljer en fet hårbotten på nolltid och ger dig dessutom härlig volym - mer info - köp här (länk till Åhlens). Måste du blöta håret för att styla det som du vill? Testa att skölja igenom det med enbart vatten och följ upp med lite balsam (balsam från Löwengrip - mer info - köp här (länk till Åhlens). 

Torrschampo från Löwengrip, mer info - köp här (länk till Åhlens).

Skydda håret mot solen

Solens strålar gör inte bara din hud gyllenbrun, de verkar dessutom blekande på din hårfärg. Skydda barret med en hatt eller keps. Matcha gärna med en UV-skyddande stylingprodukt minst 30 minuter innan du går ut i solen. Återapplicera ofta, inte minst efter bad.

Saltvattenspray från Maria Nila som skyddar håret mot skadliga UV-strålar. Mer info - köp här (länk till Nordicfeel). 

Borste från Tangle Teezer. Reder enkelt ut trassligt hår och är skonsamt att borsta med i blött hår. Mer info - köp här (länk till Kicks).  

LÄS MER: Så döljer du din utväxt utan att behöva färga håret. (Även grått!) 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!