Artikeln innehåller annonslänkar

Vi lär dig allt om hur brun utan sol fungerar och listar bäst produkter just nu.
Vi lär dig allt om hur brun utan sol fungerar och listar bäst produkter just nu. Foto: Leon Bennett / Getty Images North Am

Brun utan sol – bäst i test 2021 och expertens tips för ansikte och kropp

Vilken brun utan sol är bäst? Brun utan sol är den bästa genvägen till solkysst hud utan rynkor. I vår stora guide listar vi brun utan sol-produkterna för både kropp och ansikte som får bäst i test 2021, vad du ska tänka på när du applicerar (använd handske!) och guidar dig genom de vanligaste frågorna för ett fläckfritt resultat. Lycka till!

Välkommen till den mest maxade guide du kan hitta om brun utan sol! Vår expertpanel har utsett årets bästa brun utan sol för kropp och ansikte som både återfuktar och ger fin färg. För ja, den bästa genvägen till en snygg och säker bränna är brun utan sol. Här är guiden för ett fläckfritt resultat. Och vi lovar dig – det är inte så komplicerat som det verkar. 

Skrollar du ännu längre ned i artikeln kan du läsa om vanliga frågor och svar om brun utan sol, vanliga missar att undvika och fler bäst i test-artiklar från Damernas Värld

Topplista: Bästa brun utan solen 2021 

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje brun utan sol och se vilken som passar dig och din hud bäst.

1. BÄST I TEST 2021 - Bästa brun utan sol-mousse: St.Tropez Ultimate glow kit. Betyg: 5
2. Bästa brun utan sol för ansiktet:
Tanrevel Spraytan start kit. Betyg: 5
3. Bästa budget-brun utan sol:
Ida Warg Self-tanning mousse. Betyg: 5
4. Bästa brun utan sol-spray:
Marc Inbane Natural tanning spray. Betyg: 4,8
5. Bästa brun utan som gel:
Sensai Silky bronze self tanning for body. Betyg: 4,7
6. Bästa brun utan sol-lotion:
Clarins Self tan milky-lotion. Betyg: 4,5
7. Bästa brun utan sol som ger lyster:
Isle of paradise Glow clear self tanning mousse medium. Betyg: 4,4

”Känslan, från förpackning till konsistens och resultat, är lyxig.”

1. BÄSTA BUS 2021 - Bästa brun utan sol-mousse: St Tropez Ultimate glow kit

Recension på Ultimate glow kit från St Tropez.

Ultimate glow kit, 200 ml, St.Tropez.
Modellen Ashley Grahams samarbete med St Tropez är en vispad mousse med ljuvlig doft och guide-färg som gör appliceringen lekande lätt. Resultatet blir gyllenbrun Riviera-bränna, utan minsta tendens till orange. Innehåller vårdande ingredienser som nyponfröolja, vitamin E och hyaluronsyra. ”Känslan, från förpackning till konsistens och resultat, är lyxig. Det känns att Ashley Graham har tänkt till. Om jag har någon invändning mot St Tropez andra mousser är det att guidefärgen kan dra åt grön och moussen kännas lite vattning – här har vi inget av det problemet. En fulländad bus-produkt”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn. Bara tanken av att produkten är limiterad gör ont i hjärtat, men jag är villig att dra kreditkortet många gånger för denna”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson. Handske ingår!
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Sephora).   

”Ur maskinen kommer ett fantastiskt finfördelat moln som sjunker in direkt och ger ett garanterat fläckfritt resultat – på mindre än en timme”.

2. Bästa brun utan sol för ansiktet: Tanrevel Spraytan start kit

Recension på Spraytan start kit från Tanrevel.

Spraytan start kit, Tanrevel.
Salongsresultat hemma! ”Jag var otroligt skeptisk till ytterligare en apparat i badrummet, men Tanrevel är verkligen genvägen till ett proffsigt resultat”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn. Den makalösa manicken får komplimangerna att trilla in för resultatet stavas lyster, fukt och fin färg. Ur maskinen kommer ett fantastiskt finfördelat moln som sjunker in direkt och ger ett garanterat fläckfritt resultat – på mindre än en timme.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Lyko).  

3. Bästa brun utan sol-lotion: Clarins Self tan milky-lotion

Recension på Self tan milky-lotion från Clarins.

Self tan milky-lotion, 125 ml, Clarins.
Franska Rivieran på tub! Produkten påminner om en lättare lotion med dess tunna, nästan rinnig konsistens. Det gör att den glider fantastiskt över huden och absorberas med detsamma. Innehåller aloe vera och fikonextrakt som ger långvarig fukt. Gör sig lika fin på kropp som i ansiktet och är enkel att bygga upp till önskad färg genom kontinuerlig användning.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Skincity).

”Här får du mycket färg och fint resultat, som efter några dagar tonar bort jämnt”

4. Bästa brun utan sol-spray: Marc Inbane Natural tanning spray 

Recension på Natural tanning spray från Marc Inbane.

Natural tanning spray, 200 ml, Marc inbane.
Lättarbetad spray som kan appliceras direkt på kroppen eller i handsken. ”Denna BUS innehåller raketbränsle och är en skänk från ovan för alla som vill se snabba och tydliga resultat. Här får du mycket färg och fint resultat, som efter några dagar tonar bort jämnt”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. Stort plus för bra doft.
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till Eleven).

”Räkna med en bränna som håller länge!”

5. Bästa budget-brun utan sol: Ida Warg Self-tanning mousse  

Recension på Self tanning mousse från Ida Warg.

Self-tanning mousse, 150 ml, Ida Warg.
Storslagen budgetfavorit som presterar likt dyrgriparna och som snabbt har blivit mångas måste – med all rätt. Moussen smälter ut fint, absorberas direkt och ger ett naturligt resultat. ”Räkna med en bränna som håller länge!”, säger redaktör Marika Cederlund. Finns även i instant-variant för den som vill ha snabbt resultat.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Meds).

”Utmärkt för den som vill ha hud kamouflerad av dov, solkysst färg med fin lyster”


6. Bästa brun utan sol-gel: Sensai Silky bronze self tanning for body

Recension på Silky bronze self tanning for body från Sensai.

Silky bronze self tanning for body, 150 ml, Sensai.
Härlig, fuktgivande gelkräm som ger ett otroligt naturligt resultat – och på köpet sammetslen hud. Inget för den som vill åt en tvåveckors-bränna direkt, men utmärkt för den som vill ha hud kamouflerad av dov, solkysst färg med fin lyster. Kräver ingen vidare precision vid applicering (eller handske) och passar nybörjaren perfekt.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Skincity).  

7. Bästa brun utan sol-lyster:  Isle of Paradise Glow clear self tanning mousse

Recension på Glow clear self tanning mousse från Isle of Paradise.

Glow clear self tanning mousse medium, 200 ml, Isle of paradise.
Den väldoftande moussen ger superfin färg – med extra glöd! Produkten är enkel att applicera och blir som vatten mot huden vilket gör att den sjunker in på ett kick. Dessutom väldigt dryg! ”Efter en vecka märke jag att färgen började blekna och den tonade bort väldigt naturligt”, säger testare Linda Nestor. (Kommer i flera nyanser).
BETYG: 4,4
Mer info och köp här (länk till Lyko).  

6 tips på hur du applicerar, undviker fläckar och får bort brun utan sol

Tips 1: Peeling mot fläckar

Bästa försäkringen mot fläckigt resultat är peeling eller torrborstning två till tre gånger i veckan för att få bort döda hudceller och få fram mjuk, jämn hud med glow. Fuska inte på denna punkt! Skrubba eller torrborsta i cirkulerande rörelser i riktning mot hjärtat för att få fart på cirkulationen. Till ansiktet väljer du antingen peeling med korn, syra eller enzymer (produkttips nedan!). Skölj alltid med ljummet vatten efter torrborstning eller skrubbpeeling. Föredrar du kroppspeeling utan korn eller har vanliga hudtillståndet Keratosis pilaris, alltså små kroniska ”kalkonknottror” runt hårsäckarna på armar och ben, välj peeling i bodylotionformat som polerar bort döda hudceller med hjälp av syra.

Tips 2: Återfukta huden så slipper du fläckar

Ett måste för att undvika att din brun utan sol lämnar fläckar och ränder är att se till att torra hudpartier är ordentligt återfuktade. Koncentrera dig på områden där huden ofta är som mest torr, som knän, armbågar, fötter, nagelband och händer. För bästa resultat smörj med fet lotion eller olja och vänta någon timme tills produkten helt absorberats.

Tips 3: Använd en handske - bästa sättet att applicera bus 

1. Använd alltid applikationshandske. Vi lovar – det är en investering värd att göra. Risken för ränder och vita fläckar minskas drastiskt.

2. Dra alltid handsken från anklarna och handlederna och uppåt. Gör detta två gånger, massera alltså inte. Då ser du redan efter första appliceringen om du missat en fläck. Tänk på att din hud bara kan ta emot en liten mängd i taget, så applicera hellre flera små mängder än en stor klick.

3. Fortsätt upp mot magen, bröstet och armarna. Be gärna någon i din närhet om hjälp att smörja in ryggen. Var försiktig med områden som armhålan (undvik den inte, men var lite snål med produkt) och undersidan av armarna. I solen blir dessa områden aldrig lika bruna som resten av kroppen, så det ser lätt onaturligt ut om du smörjer lika intensivt där.

En vante underlättar appliceringen av brun utan sol.

Bästa brun utan sol-handsken: St. Tropez, Tan Applicator Mitt Velvet Luxe. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

Tips 4: Finputsa för perfekt finish

Känner du dig färdiginsmord? Se till att färgen är utjämnad mellan tårna och fingrarna med hjälp av lite bomullspads. Områden som lätt får för mycket färg av brun utan sol är även knä- och armveck. Dra gärna av dem med en näsduk när du är klar för att minska mängden kräm.

Kontrollera att du inte har glömt bort att smörja in halsen och öronen med färg och se till att dina handflator är helt fria från brun-utan-sol.

Vänta gärna 20 minuter innan du klär på dig, eftersom brun-utan-sol-produkter kan missfärga plagg. När du väl klätt dig, satsa på lite mörkare, löst sittande kläder och undvik gärna ljusa och tighta kläder då de både kan missfärga kläderna och din färg.

Tips 6: Så applicerar du brun utan sol i ansiktet

Jennifer Aniston i fräsch, solbränd (förhoppningsvis) fejkfärg.

Precis som din kropp behöver också ditt ansikte vara rent från smuts och döda hudceller innan du applicerar brun-utan-sol. Använd en mild peeling anpassad för ansiktet och arbeta med varsamma rörelser. Skölj av och följ upp med en återfuktande ansiktskräm som helt får absorberas.

Smörj ansiktet med en brun-utan-sol-produkt som är anpassad för ansiktet. Att använda samma produkt till ansiktet som till kroppen kan vara en dålig idé, eftersom de ofta är för feta i konsistensen och kan orsaka orenheter. Var särskilt varsam kring hårfästet och ögonbrynen när du applicerar färgen, smörj gärna in dem med lite vaselin innan så minskar du risken för missprydande fläckar.

Vanliga frågor och svar om brun utan sol

Hur applicerar jag brun utan sol? 

SVAR: Steg ett – investera i en handske! Oavsett vilken brun utan sol du använder så kommer resultatet att bli klart mycket jämnare än om du bara använder händerna (dessutom slipper du onaturligt färgade handflator). Använd lite produkt i taget och jobba med svepande rörelser från anklarna och handlederna och uppåt. Gör sedan detsamma på magen och över dekolletaget. Ryggen är alltid lite problematisk, och det kan behövas en hjälpande hand, eller satsa på en brun utan sol i sprayformat. Avslutningsvis drar du det som är över på handsken, utan att fylla på ny produkt, i armhålan, över fötter, händer och i arm- och knäveck. 

Resultatet blir inte jämt. Vad gör jag för fel?

SVAR: Kroppspeeling två till tre gånger i veckan är grunden för en len och mjuk hud, och är också A och O för en jämn fejkbränna. Skrubba ordentligt i cirkulerande rörelser. Kornskrubben Pure body peel från Akademikliniken är en storfavorit på redaktionen. Även en skrubbhandske fungerar utmärkt. Fokusera på att skrubba extra mycket på torra partier som armbåge och knäveck. Glöm inte att återfukta huden efter du har skrubbat, men undvik olja som kan bilda en hinna på huden och hindra brun utan sol-produkten från att tränga ner. Har du knottror på armar och ben, så kallade keratosis pilaris, är en peeling utan korn att rekommendera, till exempel Resist skin revealing body lotion with 10% aha från Paula’s Choice. 

Knogar, fotknölar och knäveck blir alltid fläckiga. Vad ska jag göra?

SVAR: Kroppens torraste partier – som händer, fötter, knäveck och armbågar – kan behöva en extra fuktboost innan det är dags för brun utan sol. Smörj därför med en fetare crème cirka två timmar innan du applicerar din BUS. Kom bara ihåg att låta den återfuktande produkten absorbera ordentligt.

Måste jag duscha av min brun utan sol?

SVAR: Det varierar mellan olika produkter. En del behöver inte tvättas av alls och en del ska tvättas av efter några timmar, beroende på vilken nyans du vill ha. Guidefärgen, alltså den färg som gör att du ser var du applicerat buset, fungerar som makeup och kan också färga av sig på lakan och kläder, och bör därför sköljas av.

Brun utan sol i ansiktet – vad ska jag tänka på?

SVAR: Precis som med kroppen är det viktigt att peela, och såklart ha en ren yta att applicera på. Anpassa också din produkt efter din hudtyp. Brun utan sol för ansiktet kommer i form av både serum, crème och droppar som blandas med din dagcrème. Det finns också mist för ansiktet som ger en försiktig bränna och fint glow. 

Varför luktar brun utan sol?

SVAR: Den där typiska brun utan sol-lukten kommer från den kemiska processen i din egen hud när sockret i huden "karamelliseras" så att du blir brun. Det aktiva ämnet i brun utan sol är DHA (dihydroxiaceton), en sockerart som reagerar med proteiner i hudens yttersta skikt och gör din hud mörkare. Ju högre DHA en produkt innehåller, ju mörkare och djupare blir färgen.

Finns brun utan sol som inte luktar?

SVAR: Så länge det aktiva ämnet är DHA så går det inte att komma ifrån doften, men vissa fiffiga skönhetsvarumärken har hittat sätt att maskera doften. St Tropez har gått samman med dofthuset Givaudan, som ligger bakom dofter som YSLs opium och Diors J'adore, och utvecklat en doftteknologi där DHA-lukten bäddas in i en komplex (supergod!) doftbild så våra näsor inte kan urskilja några spår av DHA-doft. 

Varför blir brun utan sol orange?

SVAR: Sannolikt har du applicerat för mycket produkt, eller valt en nyans som är för mörk för din naturliga hudton. Bäst resultat får du med en brun utan sol som är två-tre gånger mörkare än din egen hudton. Satsa på "gradual tanning" där brännan byggs upp små steg i taget.

Varför kladdar brun utan sol?

SVAR: Brun utan sol går inte in i huden lika snabbt som en vanlig lotion. Du kan få gå omkring och vänta på att den ska sjunka in om du inte vill riskera att få gula fläckar på kläderna eller lakanen.

Varför får jag fläckar av brun utan sol?

SVAR: Är inte huden ordentligt peelad ligger döda hudceller kvar på ytan som gör det omöjligt att få jämn brun utan sol-färg. Peela huden två till tre gånger i veckan, även när du bär brun utan sol (men låt det gå någon dag efter senaste applicering). Ett annat dilemma är torra hudfläckar som suger åt sig mer färg än återfuktad hud. Smörj därför alltid torra partier som knän och armbågar. Investera i en applikatorhandske och stryk på färgen istället för att massera i cirklar för att slippa fläckar. Och välj en färgad brun utan sol, så ser du direkt om du missat några fläckar.

Och när ska jag peela, vaxa och raka?

SVAR: Huden ska helst inte vara nyrakad, nyvaxad eller nypeelad, så raka, vaxa och/eller peela senast dagen innan. En överkurs, men som är väl värd att tidsinvestera i, är att exfoliera varje dag tre dagar innan du går igång med busandet för att säkerställa att huden är fri från döda hudceller. Underhåll fuskbrännan med en bodylotion med gradvis brun utan sol-effekt innan du börjar om på nytt

Bodylotion under brun utan sol - ja eller nej?

SVAR: Om du är torr, ja. Annars räcker det att smörja torra områden som knän, armbågar, hälar och händer. Tänk på att crèmen måste hinna gå in, och använd bodylotion utan olja eftersom olja kan lägga sig som en hinna mellan huden och buset.

Vad händer i huden när den blir brun utan sol?

SVAR: Samma som när brödet rostas och knäcken blir gyllene. Redan 1912 beskrev kemisten Louis-Camille Maillard hur sockerarter som reagerar med grupper av aminosyror (proteinkedjor) karamelliseras och får en guldbrun färg. I brun utan sol är det naturliga sockerämnet DHA (dihydroxiaceton) nästan alltid den aktiva ingrediensen. DHA reagerar med aminosyror i hudens yttersta hornlager

I vilken ordning ska jag bronza olika kroppsdelar?

SVAR: Börja på benen eller armarnas framsidor, så får du en naturlig och lite skulpterande effekt. Var extra petig vid fötter, knän, hälar, handledens insida och händernas ovansida där huden ofta är torr eller tunn.

Hur får jag bort brun utan sol?

SVAR: Färgen sitter i hudens yttersta hornlager, så den slits gradvis av peeling och rakning. För att få bort all färg i ett svep är en tan remover-produkt oslagbar. Vi älskar St Tropez Tan remover mousse (Läs mer och köp här - Länk till Lookfantastic), som bryter ner hornlagret med natriumbikarbonat och urea.

Foto: NIJO / TT NYHETSBYRÅN

5 vanliga missar med brun utan sol

1. Du skippar preppet
Torr, fnasig hud suger åt sig brun utan sol med resultatet att kroppen snart ser ut som en lerstänkt världskarta. Torrborstning, skrubbpeeling eller en exfolierande kroppscreme med AHA-syra och enzymer gör jobbet. Vi älskar till exempel Clarifying Enzyme + AHA Body Peeling från Skin Treat (Läs mer och köp här - Länk till Kicks).

2. Du väljer fel nyans
En produkt som lovar "deep" eller "dark" nyans kommer inte att förvandla blanka ben till Beyoncé-spiror över en natt. Är du ljus – bygg upp nyansen stegvis med ljusare nyanser.

3. Du missar händerna
Var noga med att tvätta handflatorna, men se till att det fortfarande finns produkt kvar på handryggen.

4. Du glömmer efterstädningen
Städa med en tunn pappersservett runt fotknölar, nagelband, knogar och andra ställen där färg lätt fastnar.

5. Du gnuggar tyg
Satsa på luftiga plagg. Efter din första dusch, undvik hårt gnuggande med handduken.

 

LÄS OCKSÅ: Ida Warg: ”Så får du perfekt resultat med min brun utan sol”

Fler bäst i test-artiklar från Damernas Värld

Bäst i test: Solpuder och bronzer

Bäst i test: Concealer

Bäst i test: Foundation

Bäst i test: BB cream och CC cream

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!