Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Vilken plattång är bäst? Damernas Värld har svaret!
Vilken plattång är bäst? Damernas Värld har svaret!

Platta håret med perfekt resultat – här är plattången som får bäst i test

Ska du köpa ny plattång? Då har du kommit rätt! I vår bäst i test-artikel listar vi de bästa plattängerna på marknaden just nu – från Ghd till Babyliss och Remington. Vi har testat många olika plattänger, dessa 7 är bäst i test just nu. 

Anja Skeppe Grahn

En plattång är stylingverktyget du behöver – oavsett om du vill locka håret eller få spikraka längder. Men hur får man till perfekt resultat och vilken plattång är egentligen bäst i test? Vi ger dig tips och knep samt recensioner på plattängerna som är värda att investera i. Längst ner i artikeln hittar du en guide med knep för att platta eller locka håret på rätt sätt.

Topplista: bästa plattången

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje plattång och se vilken som passar dig, din budget och ditt hår bäst.

1. BÄST I TEST 2021 – Bästa all-around plattång: Ghd Gold styler. Betyg: 5
2. Bästa sladdlösa plattång:
Dyson Corrale. Betyg: 4,9
3. Bästa lyxiga plattång för nybörjare:
HH Simonsen Infinity styler. Betyg: 4,9
4. Bästa proffsiga plattång:
Cloud Nine Original iron. Betyg: 4,8
5. Bästa steam-plattång:
L'Oréal Professional Steampod 3.0. Betyg: 4,6
6. Bästa plattång budget:
Remington Copper radiance straightener. Betyg: 4,5
7. Bästa billigare steam-plattång:
Babyliss Steam lustre styler. Betyg: 4,3

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

”Stryker ner friss och gör håret glansigt”

1. Bästa plattång 2021! Ghd Gold styler – värd varenda krona

Recension på Gold styler från Ghd. Bästa plattång enligt Damernas Värld.

Gold styler, Ghd
Lätt och följsam i handen. Stryker ner friss och gör håret glansigt. Enkel att både platta och locka med och snabb uppvärmning. Förinställd på 185 grader, som är den optimala temperaturen för effektiv styling utan hårt slitage. Den må vara lite dyr, men värd investeringen.
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

2. Bästa sladdlösa plattång: Dyson Corrale

Recension på Corrale plattång från Dyson.

Corrale, Dyson.
Testets dyrgrip är en lyxig högteknologisk historia, en ganska stor plattång som levererar proffsresultat utan att slita på håret det minsta. Håret blir glansigt, friss-fritt och känns friskt efter användning. Resultatet håller länge, och håller trots hög luftfuktighet och friktion. En favorit för tjockare och lockiga hår.
”Jag brukar uppleva att håret kan bli elektriskt efter plattångande men inte efter att ha använt Dysons Corrale. Jag upplevde att det fortfarande fanns fukt och liv kvar i hårstråna vilket gjorde att jag heller inte behövde någon ytterligare stylingprodukt efteråt. Det enda minus till denna påkostade plattång är det ljud av hårstrån som raspar mot de ”lufthål/gluggar” på värmeplattornas sidor. För att försäkra mig om att inte dessa orsakade något slitage var jag tvungen att hålla plattången i ett stabilt rakt läge och låta bli att svänga till topparna som jag vanligtvis gör”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Lyko).

3.  Bästa lyxiga plattång för nybörjare: HH Simonsen Infinity styler

Recension på Infinity styler från HH Simonsen.

Infinity styler, HH Simonsen.
Lyxig plattången som känns lätt i handen och är enkel att använda. Både att platta och locka håret går lätt, och uppvärmningen är ultrasnabb. Temperaturen går att få riktigt låg vilket uppskattas. ”Jag är verkligen nybörjare när det kommer till hårverktyg, men denna charmade mig totalt. Inga förkunskaper eller särskilda tricks behövs, jag lyckas platta håret på ett kick. Resultatet håller dessutom i flera dagar.” säger redaktör Anna Börjesson.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Lyko).

4. Bästa proffsiga plattång: Cloud Nine Original iron - frisörernas favoritplattång

Recension på Original iron från Cloud Nine.

Original iron, Cloud Nine.
Många stjärnfrisörers favorit, och vi förstår varför. Fem värmeinställningar, varav den lägsta är skonsamma 100 grader. Värms upp snabbt. "Fantastiskt stylingresultat oavsett om jag vill ha spikraka längder eller mjuka vågor", säger en testare.
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till Lyko).

Priset är lite saftigt men aldrig har mitt hår i plattat läge sett saftigare ut!

5. Bästa steam-plattång: L'Oréal Professional Steampod 3.0.

Recension på Steampod 3.0 från L'Oréal Professional.

Steampod 3.0., L'Oréal Professional.
Nya generationens plattänger plattar med skonsam ånga och L'Oréals bjässe till plattång är ett praktexempel på detta framgångskoncept. Något klumpig att använda, men när du fått in den rätta knycken väntar salongsfönat hår varje dag. Passar utmärkt även till de tjockaste, lockigaste håren. Hållbart resultat. ”För första gången på länge kände jag självförtroende i att ha en svassig tung hög hästsvans som garanterat var friss-fri. Priset är lite saftigt men aldrig har mitt hår i plattat läge sett saftigare ut!”, säger testaren Jasminda Blanco.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Kicks).

6. Bästa billiga plattång: Remington Copper radiance straightener

Recension på Copper radiance straightener från Remington.

Copper radiance straightener, Remington.
För ett överkomligt pris får du en smidig och lättanvänd plattång som gör sitt jobb och det snabbt. På sekunder är den varm och redo att användas även av den allra mest ovana plattångsanvändaren. Sladden är rörlig, tången ligger lätt och bra i handen och displayen för temperatur är tydlig. För de tjockare håren krävs dock en del tålamod.
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till Åhlens).

7. Bästa steam-plattång budget: Babyliss Steam lustre styler 

Recension på Steam lustre styler från Babyliss.

Steam lustre styler från Babyliss.
I en billigare variant av en plattång med ånga finns Babyliss plattång som förvisso har en något plastig känsla trots annars snygg design men som gör sitt jobb med att platt hår utan problem. Passar dock bäst för tunt, eller tunnare hår. Både plattning och lockning går bra och det är tacksamt att kunna hålla i toppen utan att bränna sig.
Betyg: 4,3
Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Guide: Så lyckas du med plattång - vi svarar på vanliga frågor och svar 

När du väl har fått kläm på tekniken är plattången ett svårslaget stylingverktyg. Oavsett om du vill stryka ut småhår, fixa spikraka längder eller skapa vågor finns det några knep som garanterar succé.

Vi guidar dig till att lyckas med att platta håret som på salong. Foto: Estrop Barcelona

Hur varm ska plattången vara?

SVAR: Idag har de flesta plattänger fler värmealternativ än vad som egentligen behövs - de höga temperaturerna uppemot 230 grader var från början till för keratinbehandlingar på salong. Tunnare eller färgskadat hår gillar inte den höga temperaturen, därför är det bra att hålla sig kring 160 grader. Tjockare hår behöver lite mer power för att ge med sig, men måttstocken säger att inget över 185 grader egentligen gör någon skillnad.

Är keramikplattor bäst på plattången?

SVAR: Det beror på din typ av hår. Keramik är en mycket skonsam variant, men tjockt hår med naturliga lockar låter sig sällan tämjas av keramik. Då är det bäst att satsa på titaniumplattor eller ånga. 

Mitt hår blir torrt efter att jag plattar det. Vad gör jag för fel?

SVAR: Här gäller det att börja i duschen. Förbered håret med schampo, balsam och leave in-spray som är märkt med "smoothing", det vill säga en massa välbehövlig fukt. Det är viktigt att låta plattandet ta tid. Arbeta i långsamma rörelser från roten till topparna för bäst resultat.

Hur vinklar jag tången för att skapa olika looks?

SVAR: En plattång med rundade kanter är en briljant investering. Med den kan du platta, locka och skapa mjuka vågor. Här handlar det om att använda rätt teknik och att öva. För att skapa lockar och vågor tar du en slinga av håret och håller ett stadigt grepp om tångens nedre del. Sätt tången vid slingans rötter och vrid plattången inåt mot skalpen ett helt varv. Sedan drar du tången längs håret mot topparna. Här kan du leka med storleken på slingan och hur lång tid du tar på dig att dra tången genom håret för att skapa olika resultat. Önskas spikrakt hår gäller det att hålla plattången stilla med värmeplattorna parallella mot marken.

Foto: Estrop Barcelona

5 steg för att lyckas platta håret snyggt

1. Fuktpreppa i duschen
Ett väl återfuktat hår är grunden för lyckad värmestyling utan friss. Börja redan i duschen med fuktschampo- och balsam.

2. Ha en torr start 
Vill du koka ditt hår? Svaret är antagligen nej, och därför är det superviktigt att håret är snustorrt innan plattången kommer fram.

3. Slösa med värmeskyddet 
Värme sliter hårt på håret med slitna toppar och friss som resultat, så ett bra värmeskydd är A och O. Använd mer än du tror behövs. 

4. Föna rätt 
Gör som frisörerna och börja stylingen med att först föna håret slätt nedåt med en stor paddelborste. Det ger en bra grund, och du behöver inte ha håret inne i tången lika länge när du kommer till plattningssteget.

5. Sektionera mera 
Precis som när du lockar håret bör det delas upp i sektioner när du plattar det. Delar du upp håret är det lättare att undvika att platta samma område flera gånger och skapa onödigt slitage, och du når hårslingor som du kanske annars missar.

LÄS MER: Värmeskydd för håret – här är bäst i test just nu! 

LÄS MER: Bäst i test av locktång - fixa de snyggaste lockarna med bästa verktyget just nu

LÄS MER: Bäst i test av värmeborstar 2022 – verktyget som ger håret volym och rörelse