Artikeln innehåller annonslänkar

Ögonskugga – vi listar bäst i test 2021 och visar hur du lägger skuggan rätt.
Ögonskugga – vi listar bäst i test 2021 och visar hur du lägger skuggan rätt. Foto: Jason Lloyd Evans

Ögonskugga – bäst i test 2021 (+ steg för steg-guide till att skugga rätt!)

Vilken ögonskugga och palett är bäst i test 2021 och hur lägger man ögonskugga steg för steg om man är nybörjare? Damernas Värld ger dig guiden du behöver till perfekt resultat!

Ögonskuggan ger både ögat ett ordentligt lyft och förförande djup. Damernas Värld bjuder dig på en utförlig steg för steg-guide till hur du lägger ögonskugga för nybörjare och listar bästa ögonskuggorna 2021 för alla sminkningar – både till vardags och fest – som vinner vårt stora bäst i test!

Bästa ögonskuggan 2021 – hela topplistan

Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en utförlig recension om varje ögonskugga och palett och hitta en som passar dig och din plånbok.
Bäst i test 2021: Naked heat palette, Urban decay. Betyg: 5
Eye tint shadow, Giorgio Armani beauty. Betyg: 5
Custom eye palette 001 warm neutrals, Dior backstage. Betyg: 4,9
Ombre matte, Clarins. Betyg: 4,7
Scattered light glitter eyeshadow Aura, Hourglass. Betyg: 4,5
Kungsljus singelskugga, Idun minerals. Betyg: 4,4
Perfect eyes single eyeshadow 26 cashmere, Isadora. Betyg: 4,1 

1. Bäst i test 2021: Naked Heat Palette – perfekt ögonskuggspalett

Recension och omdöme på Naked heat palette, Urban decay.

Naked heat palette, Urban decay.
Paletten är som ett smörgåsbord av lyxiga kulörer som passar lika snyggt tillsammans som på tumanhand. Mjuka och lättarbetade skuggor med fantastiska pigment som enkelt byggs upp till önskad effekt och snabbt tonas ut över ögat. Innehåller åtta matta och fyra skimriga skuggor som gör alternativen till sotningar oändliga. Fastnar inte i veck och resultatet håller från morgon till kväll, utan primer. Plus för bra medföljande borste och rejäl spegel. ”Jag, som är en skeptiker till ögonskugga, fullkomligt älskar paletten, använder den varje dag och känner mig som ett sminkproffs.”, säger digital chef Cassandra Lindblom.
BETYG: 5
Mer info - köp här (länk till Lookfantastic). 

2. Bästa flytande ögonskugga: Eye tint shadoe, Giorgio Armani Beauty 

Recension och omdöme på Eye tint shadow, Giorgio Armani beauty.

Eye tint shadow, Giorgio Armani beauty.
Fantastisk pensel, men duttas enklast på med fingret. Sitter som berget. ”Skuggan blendas enkelt, torkar snabbt och går att bygga upp till önskad intensitet. Pigmenten är otroliga och det metalliska skimret är väldigt smickrande. Funkar dessutom som highlighter”, säger redaktör Marika Cederlund.
BETYG: 5
Mer info - köp här (länk till Kicks). 

3. Bästa minipalett: Custom eye palette, Dior Backstage

Recension och omdöme på Custom eye palette 001 warm neutrals, Dior backstage.

Custom eye palette 001 warm neutrals, Dior backstage.
Smidig palett med en primer, fyra matta och fyra skimrrande skuggor. Skuggorna är silkeslena, fulla av pigment och glider lätt över locken, utan risk att falla. Sitter hela dagen. De mörka skuggorna gör sig lika fina på brynen, som eyeliner eller till en klassisk sotning. ”Väldigt användbar och min favorit till vardags, men minus för att det inte finns någon spegel i locket”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.
BETYG: 4,9
Mer info - köp här (länk till Åhlens). 

Gör sig lika fin som bas till puderskugga, eller ensam. Håller sig på plats hela dagen och fastnar inte i linjer eller på oljiga ögonlock.

4. Bästa krämögonskugga: Ombre matte, Clarins 

Recension och omdöme på Ombre matte, Clarins.

Ombre matte, Clarins.
Den matta texturen, med pudrig finish skapar en look som känns modern och användbar för många. Pigmenten är bra, täcker enhetligt utan tjafs och applicera enkelt med fingrarna. Gör sig lika fin som bas till puderskugga, eller ensam. Håller sig på plats hela dagen och fastnar inte i linjer eller på oljiga ögonlock.
BETYG: 4,7
Mer info - köp här (länk till Kicks). 

5. Bästa : glitterögonskuggaScattered light glitter eyeshadow Aura, Hourglass 

Recension och omdöme på Scattered light glitter eyeshadow Aura, Hourglass.

Scattered light glitter eyeshadow Aura, Hourglass.
I burken känns skuggan studsig och crèmig – på ögat mjuk och följsam. ”Anmärkningsvärt lite produkt faller ner på kinden när jag trycker skuggan på plats med fingret. De små glitterpartiklarna irriterar inte mina känsliga ögon och passar lika bra själv som ovanpå annan skugga,” säger skönhetsskribent Veronica Henriksson.
BETYG: 4,5
Mer info - köp här (länk till Net-a-Porter). 

6. Bästa singelögonskugga med perfekt skimmer: Kungsljus, Idun Minerals 

Recension och omdöme på Kungsljus singelskugga, Idun minerals.

Kungsljus singelskugga, Idun minerals.
Diskret, lättapplicerad och användbar skugga som ger ögat ett ordentligt lyft. Har det perfekta skimret, utan att bli discokula eller ge en flottig finish. Perfekta att ha som enhetlig färg på locket, men också lätt att tona in med andra skuggor och fin under ögonbrynet. Liten och nätt dosa med spegel. Dessutom väldigt prisvärd!
BETYG: 4,4
Mer info - köp här (länk till Lyko). 

7. Bästa budget-ögonskugga: Perfect eyes single eyeshadow, Isadora 

Recension och omdöme på Perfect eyes single eyeshadow 26 cashmere, Isadora.

Perfect eyes single eyeshadow 26 cashmere, Isadora.
Smidig och nätt dosa med magnet som tar liten plats i necessären. Kräver en del jobb för att bygga upp pigmenten. Något pudrig, vilket tenderar till fall på kinden vid applicering, men väl på plats på locket sitter skuggan fint under dagen. Har ett skimmer som går åt det glittriga hållet. Plus för stort färgutbud!
BETYG: 4,1
Mer info - köp här (länk till Nordicfeel). 

LÄS OCKSÅ: Mascara – här är bäst i test (och tips för fylliga fransar)

Jag är nybörjare – hur lägger jag ögonskugga?

Ett första grundtips är att börja med en skugga som är något ljusare än din hudton och gärna med skimmer i. Lägg den över hela ögonlocken, även i inre ögonvrån, som en grund. De mörkare nyanserna har du främst närmast fransarna, i globlinjen och i yttre ögonvrån. Var försiktig med mörk skugga på de inre delarna av ögonlocken. Börja på ögonlockets yttre kant, jobba dig lite inåt, uppåt och utåt med skuggan – då förstorar du blicken istället för att förminska.

Jag vill sminka sotade ögon med min ögonskugga – hur gör jag det steg för steg?

Grunda med en hudfärgad ögonskugga eller primer så sitter sotningen hela festkvällen. Fortsätt sedan med en mörkare färg över hela ögonlocken och även längs med nedre fransarna. Jobba in färgen och sudda sedan med en ren pensel. Addera sedan en mörkare färg, gärna nästan svart och jobba längs med fransarna och utåt och uppåt. Var inte rätt att tona upp en bit över din naturliga globlinje och dra med en mindre, och kompakt pensel längs undre fransraden. Glöm inte att sudda, sudda, sudda med nyansen som du använder i steg två – du vill undvika skarpa kanter. Vill du ha extra sug i blicken tar du en kajal och målar både innanför och utmed fransarna, runt hela ögat. För extra dimension till sotningen, dutta lite ljust skimmer i inre ögonvrån.

Vilken färg på ögonskugga passar mig?

Först och främst ska du välja färger som du gillar och trivs i, mn det finns såklart nyanser som framhäver dina ögon extra bra. Blå ögon poppar med varma, rostiga och bruna färger, gärna med inslag av guld. Då är testets vinnare Naked heat från Urban decay ett toppenalternativ. Till gröna ögon är plommonfärgade skuggor och lila väldigt fördelaktigt. Känns det läskigt kan du rikta in dig på lila med inslag av beige och brun, ofta kallad ”muave”. Det flörtar fint med den gröna ögonfärgen. Mörka, bruna ögon klär i det mesta, men poppar rejält med klarblåa färger och kalla undertoner. Men även rosa och jordnära färger ger ett fint resultat. 

Hjälp – ögonskuggan fastnar i mina oljiga ögonlock. Ska jag använda ögonprimer?

Ja, satsa på en primer! En primer håller ögonskuggan på plats från morgon till kväll och samtidigt som den mattar ner locket och förstärker pigmenten i din ögonskugga. Eyeshadow primer potion original från Urban decay är en storfavorit! 

Ögonskuggan smular ner på kinden. Vad ska jag tänka på?

Det finns en rad olika knep att ta till för att minimera risken för att skuggan ska ramla ner. Det är alltid viktigt att tänka på att slå av borsten med överflödig produkt innan du går in på ögonlocket. Vill du vara på den säkra sidan, och minimera risken att förstöra basen är det alltid en bra idé att börja med ögonen och sen lägga din övriga makeup. Vill du ändå få basen gjort först kan du istället lägga ett lager transparent puder (här är vinnarna i vårt stora bäst i test) under ögonen. Ögonskuggan som trillar ner fastnar då på pudret som sedan enkelt sveps bort med puderborste.

LÄS OCKSÅ: Ögonbrynspennor som är bäst i test 2020 – och så får du perfekta bryn

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!