Artikeln innehåller annonslänkar

Trött på mörka ringar och påsar under ögonen? Läs vårt bäst i test av ögonkrämer!
Trött på mörka ringar och påsar under ögonen? Läs vårt bäst i test av ögonkrämer! Foto: All About Fashion

Bäst i test av ögonkrämer – hejdå fina linjer, påsar och mörka ringar!

Ögonkräm - bäst i test 2021! Ögonen må vara själens spegel, men det är i huden runt dem som spåren av livet – på gott och ont – syns först. Vi har testat ögonkrämer och utsett krämerna som både ger omedelbar askungeeffekt och framtidsförsäkrar genom att minska mörka ringar och arbeta mot linjer och rynkor.

En ögonkräm är A och O för att trolla bort mörka ringar under ögonen, linjer, rynkor och påsar samt puffighet. Men vilken ögonkräm är egentligen den bästa, och vilka tips finns för att se piggare ut och använda den rätt? Här är Damernas Världs bäst i test för 2021 och längre ner i artikeln hittar du knepen du behöver för ett fräschare intryck.

Topplista: Bästa ögonkräm 2021

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje ögonkräm och se vilken som passar dig och dina behov bäst.

1. Toleriane ultra eye, La Roche-Posay. Bäst i test! Betyg: 5
2. Eye contour gel,
Clarins. Betyg: 4,8
3. Super eye serum, Verso. Betyg: 4,7
4. Ncef-reverse eyes, Filorga
. Betyg: 4,6
5. Creamy eye treatment with avocado, Kiehl's.
Betyg: 4,5
6. CC eye à la centella asiatica, Erborian
. Betyg: 4,4
7. Sensitive eye cream, Aco. Betyg: 4,3

1. Bäst i test! Vinnande ögonkräm: Toleriane ultra eye från La Roche-Posay  – dröm för känslig hud

Bäst i test av ögonkrämer – här är bästa ögonkrämen 2020.

Toleriane ultra eye, 20 ml, La Roche-Posay.
Härlig fuktbomb som gör jobbet både dag och natt. Huden blir mjuk, fina linjer något mindre och påsar är som bortblåsta. Fri från parfym och passar alla hudtyper. Huden känns återfuktad hela dagen och svullnaden kring ögonen minskar markant. Krämen ger en svalkande känsla och har en perfekt, mellanfet konsistens som absorberas snabbt. Stort plus för en genomtänkt och smidig förpackning. Pumpen gör doseringen precis och går att låsa för att inte riskera läckage. ”En dröm för känslig hud och lättirriterade ögon. Och med det pangpriset är det en solklar femma”, säger DV:s redaktör Marika Cederlund.
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Meds).  

”Huden känns återfuktad hela dagen och svullnaden kring ögonen minskar markant”.

2. Ögongel: Eye contour gel från Clarins – hejdå puffighet och mörka ringar!

Recension av Eye contour gel från Clarins.

Eye contour gel, 20 ml, Clarins.
Tunn gelkräm med blöt konsistens - väldigt behaglig! Dryg produkt som absorberas snabbt så att makeup kan appliceras direkt. Ger en skön, svalkande känsla som hänger kvar länge. Innehåller lugnande kamomill, aloe vera och blåklint. Svullnaden under ögonen dämpas markant och mörka ringar blir som borttrollade.
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till NordicFeel). 

3. Ögonserum: Super eye serum från Verso – fyller ut rynkorna

Ögonkrämen Verso Super eye serum får högt betyg i bäst i test.

Super eye serum, 30 ml, Verso.
Lovar mycket, och håller allt. Huden stramas åt tack vare superingrediensen retinol. Aminosyror ger kollagenproduktionen en skjuts och fyller ut rynkorna. Passar också extra bra mot pigmenteringar. ”Mina mörka ringar (tack småbarnsåren!) är borta och jag har fått ett piggare utseende”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson.
Betyg: 4,7
Mer info och köp här (länk till Åhlens). 

4. Ögonkräm som jämnar ut och ger lyster: Ncef-reverse eyes från Filorga 

Bäst i test av ögonkrämer 2020.

Ncef-reverse eyes, 15 ml, Filorga.
Ljusrosa kräm som jämnar ut hudtonen och ger lyster. Snabbabsorberande, mjukgörande, åtstramande och utslätande. Funkar bra mot fina linjer. Innehåller hyaluronsyra, C-vitamin och koffein som ger ögonområdet en ordentlig kick. Maximal lyxfaktor och tilltalande burk, dessutom en dryg produkt - men dyr.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Eleven). 

5. Återfuktande ögonkräm för torr hud: Creamy eye treatment with avocado från Kiehl's 

Vi testar och listar bra ögonkrämer 2020.

Creamy eye treatment with avocado, 290 ml, Kiehl's.
En kombination av fett och fukt som gör underverk på torra ögonpartier. Konsistensen är väldigt rik, nästan svårsmord, men när huden värmt upp krämen smälter den in och fyller ut torrhetsrynkor. ”Perfekt under vintern, men i sommar kommer jag att byta till en lättare variant”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till Åhlens). 

En kombination av fett och fukt som gör underverk på torra ögonpartier.

6. Ögonkräm som täcker röda partier: CC eye à la centella asiatica från Eborian 

Ögonkräm som tar bort röda partier och påsar under ögonen.

CC eye à la centella asiatica, 10 ml, Erborian.
Lätt färgad kräm som korrigerar mörka ringar, minskar svullnad och återfuktar - perfekt som en vårdande concealer. Krämig konsistens, lätt att arbeta in och få jämn, och den absorberas snabbt. Maskerar mörka ringar, men gör inte underverk mot fina linjer. Multiprodukt som även täcker röda partier. Stort plus för solskyddsfaktor 20.
Betyg: 4,4
Mer info och köp här (länk till Sephora). 

7. Billig ögonkräm: Sensitive eye cream från Aco – lättabsorberande budgetkap

Bäst i test av ögonkrämer 2020.

Sensitive eye cream, 15 ml, Aco.
Bra tub med smal pip för precis dosering. Konsistensen är lätt och krämen absorberas snabbt. ”Mina ögon rinner konstant, vilket resulterar i att jag blir torr och fnasig under ögonen. Denna plånboksvänliga ögonkräm återfuktar som en dröm och irriterar inte mina ögon”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson.
Betyg: 4,3
Mer info och köp här (länk till Apoteket).

Säg hejdå till rynkor och påsar under ögonen med en bra ögonkräm! Foto: Jason Lloyd-Evans

LÄS MER: Hejdå, mörka ringar! Stort bäst i test av concealers 

Så använder du ögonkräm rätt:

Mörka ringar, fina linjer och svullnad - ibland behöver själens spegel lite specialvård. Lär dig allt om vilken ögonkräm som passar dig och hur du applicerar den på bästa sätt.

Varför ska jag använda ögonkräm?

SVAR: Huden under ögonen är tunnare än resterande hud i ansiktet, och därför känsligare. Behoven är också andra än i övriga ansiktet - mörka ringar, svullnad och fina linjer är ett faktum för många. Därför är det bra att använda en specifik kräm anpassad för just det du behöver.

Hur applicerar jag ögonkräm?

SVAR: Applicera genom att följa överkanten av kindbenet och gå en bit upp mot ögonbrynet, inifrån och ut - som bokstaven C. Undvik att komma för nära ögat och ögonvrån och applicera inte på ögonlocket. Det skapar mer irritation än nytta. Använda ringfingret, som oftast är det svagaste fingret, för att applicera din kräm så får du ett lagom tryck på den känsliga huden.

Hur mycket ögonkräm ska jag använda?

SVAR: Att investera i en ögonkräm kan svida i plånboken. Det finns fina budgetvarianter, men de flesta krämer ligger mellan 400 och 800 kronor och då är 15 milliliter ett standardmått. Om du däremot slår ut det på hur mycket produkt du faktiskt behöver räcker pengarna ganska långt. Mindre än en ärtas storlek räcker normalt till båda ögonen, vilket gör att produkten kan användas länge.

Jag har stora påsar och svullnad under ögonen! Hur får jag bort dem?

SVAR: Om svullnaden beror på att vätska samlas så är mindre salt, mer vatten och en ögonkräm med dränerande ingredienser som koffein en bra start. Andra knep är att sova med huvudet på hög kudde och en lätt minimassage för att få i gång lymfflödet. Svullnad kan också bero på irritation eller allergi. Ta bort makeup med parfymfri rengöring och undvik ögonkrämer med essentiella oljor eller stark parfym. Du kan också dämpa svullnaden genom att förvara din ögonkräm i kylen innan du använder den.

Mina mörka ringar under ögonen blir bara värre. Varför?

SVAR: Mörka ringar beror till stor del på våra gener, men också på hur vi lever. Stress, alkohol och rökning tillsammans med dålig sömn gör att ringarna kan bli mer markanta. Satsa på en korrigerande ögonkräm som CC crème eye à la centella asiatica, från Erborian, eller en persikofärgad concealer.

Jag har känsliga ögon och trånga tårkanaler – kan jag använda ögonkräm?

SVAR: Absolut! Testets vinnare Toleriane ultra eye från La Roche-Posay är perfekt för alla hudtyper men extra bra för torr och känslig hud. Leta efter produkter som är fria från parfym och alkohol, vilket lätt kan irritera ögonen.

Rynkorna är ett faktum – kan ögonkräm hjälpa?

SVAR: Fina linjer kräver ofta A-vitamin, till exempel testets Verso Super eye serum som passar alla hudtyper (även känslig sådan) och är bra mot rynkor och fina linjer - dessutom kanon vid pigmenteringar. Även testets fyra, Ncef-reverse eyes från Filorga, klarar jobbet galant.

Min makeup klumpar sig under ögonen. Vad gör jag för fel?

SVAR: Undvik oljebaserade ögonkrämer. Inte bara är det lätt att de råkar hamna i ögonen och lägger sig som ett irriterande lager på hornhinnan, det kan också hända att oljan får makeupen att glida hej vilt. Och kom ihåg att låta ögonkrämen absorberas ordentligt innan du går vidare i din rutin.

Applicera ögonkräm genom att följa överkanten av kindbenet och gå en bit upp mot ögonbrynet, inifrån och ut - som bokstaven C. Foto: Shutterstock

4 vanliga misstag med ögonkräm (och hur du undviker dem!)

1. Du tar i för hårt 
Huden runt ögonen är fin som antikt crêpepapper, så dra aldrig i den.
Gör så här: Dutta in krämen med lillfingret.

2. Du applicerar för mycket 
Att dubbla eller trippla dosen ger inte bättre effekt. Tvärtom riskerar du att kräm tar sig in i ögat och irriterar.
Gör så här: En klick stor som en ärta räcker till båda ögonen.

3. Du har för bråttom 
Ögonkräm som inte har fått tid att sjunka in i kombination med concealer eller puder blir lätt till en otrevlig och svårhanterlig röra under ögat.
Gör så här: Applicera ögonkräm, och vänta minst en minut innan du börjar lägga din makeup.

4. Du glömmer spf 
Att använda ögonkräm men inte solskydd är som att ta ett steg framåt och tre bakåt.
Gör så här: Applicera solskydd med minst spf 30 över ögonkrämen, eller använd en ögonkräm med spf (vi älskar Medik8 Hydr8 eye 360 spf 30, och Kiehl's Clearly corrective dark circle perfector spf 30).

LÄS MER: Bäst i test: ögonmasker som trollar bort mörka ringar och svullnad.

LÄS MER: 7 sminkmissar som får dig att se äldre ut (yes, vi gör dem också!) 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!