Artikeln innehåller annonslänkar

Ögonfransserum som verkligen funkar – vi listar det bästa serumet i vårt bäst i test 2021.
Ögonfransserum som verkligen funkar – vi listar det bästa serumet i vårt bäst i test 2021. Foto: IBL

Ögonfransserum: bäst i test 2021 och allt du behöver veta

Ögonfransserum och brynnäring kan vara biljetten till längre ögonfransar och fylligare bryn. Men vilka fungerar egentligen? Vilket ögonfransserum är bäst? Blir ögonbrynen tjockare? Är ögonfransnäring farligt? Här reder vi ut några vanliga frågor om frans- och brynnäring – och utser bäst i test 2021!

Ögonfransserum kan vara biljetten till naturligt långa och flörtiga fransar, så länge man väljer rätt sort. Damernas Värld ger dig guiden som besvarar alla frågor om ögonfransserum (skrolla längre ned i artikeln), och listar produkterna som får bäst i test. 

2013 förbjöd Läkemedelsverket ögonfransserum innehållande prostaglandinanaloger, som kan orsaka irritationer i ögat, ögonfärgsförändringar och mörkare hudfärg kring ögonen. Flera serum fick försäljningsförbud och därför försvann mycket av hajpen. De produkter som i dag finns att köpa i Sverige är ofarliga, men var medveten om att serum med prostaglandinanaloger fortfarande går att köpa utomlands. Damernas Värld tipsar bara om ögonfransserum med godkända ingredienser som verkligen fungerar – och är ofarliga.

Topplista: Bästa ögonfransserumet 2021

Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje ögonfransserum och se vilket som passar dig bäst.

1. Revitalash Advanced, Revitalash. Betyg: 5
2. Pro eyelash serum, Xlash. Betyg: 4,9
3. Lash sensational serum, Maybelline. Betyg: 4,8
4. Optim Eyes Lashes & Brows, Filorga Betyg: 4,7
5. Natural eyelash enhancer, LashFood. Betyg: 4,6

1. Bäst i test! Ögonfransserumet Revitalash Advanced från Revita lash – prisvärd vinnare

Recension på Revitalash advanced från Revitalash.

Revitalash Advanced, 3,5 ml, Revitalash.
Revitalash Advanced är en gammal favorit i beautyvärlden som stimulerar ögonfranstillväxten med en unik blandning av kliniskt bevisade aktiva ingredienser. Dessa hjälper till att upprätthålla hälsosam tillväxt hos ögonfransar och ögonbryn och förebygga förtida håravfall. ”Jag märkte stor skillnad redan efter några veckor. Mina vanligtvis korta och tunna fransar blev både längre och fylligare och jag upplever att jag inte heller tappar fransar lika lätt längre. Ett svep med ögonfransböjaren på det och jag kan säga hejdå till mascaran, som inte behövs längre”, säger redaktör Marika Cederlund. Pluspoäng för att den fungerar lika bra på ögonbrynen.
Betyg: 5
Mer info – köp här (länk till Bangerhead).  

Jag kan säga hejdå till mascaran, som inte behövs längre.

2.  Ögonfransserumet som ger dig ängre fransar på 30 dagar: Pro eyelash serum från Xlash

Recension av Xlash pro eyelash serum från Xlash.

Pro eyelash serum, 6 ml, Xlash.
Xlash skapar en drömkur med hjälp av korallextrakt, rosenrotextrakt, antioxidanter, aminosyror och mineraler, som ger längre fransar efter 30 dagar. Och visst ser vi resultat! ”Det gick lite trögt innan resultatet verkligen började visa sig, vilket förmodligen berodde på mina fransars tillväxtfas. Mina fransar håller enklare volymen under dagen, de har annars en tendens att börja sloka nedåt under sen eftermiddag/kväll. Väl värd sitt pris!”, säger testaren Fridah Johansson.
Betyg: 4,9
Mer info – köp här (länk till NordicFeel). 

3. Bästa billiga ögonfransserum: Maybelline Lash sensational serum

Recension av Maybelline Lash sensational serum.

Lash sensational serum, 4,5 ml, Maybelline.
Maybelllines serum är en budgetfavorit som överraskar. Med aktiva ingredienser som aminosyror stärks fransarna och blir längre och tjockare. ”Jag var riktigt skeptisk till ögonfransserum och trodde bara att det var bluff. Därför blev jag väldigt förvånad när det redan efter ett par dagar syntes resultat när jag målade fransarna. Serumet hjälper mascaran på traven och får fransarna att se mycket längre ut”, säger testaren Lisa Nylén. Bra alternativ för dig som vill ha snabbt resultat.
BETYG: 4,8
Mer info – köp här (länk till NordicFeel). 

Bra och billigt ögonfransserum för dig som vill ha snabba resultat.

4. Ögonfransserum som även fungerar på ögonbrynen: Optim eyes lashes & brows från Filorga 

Recension Optim eyes lashes & brows från Filorga.

Optim Eyes Lashes & Brows, 13 ml, Filorga.
Va-va-voom-effekt för ögon och bryn. Ögonfransserumet kommer med två delar: ett booster-serum samt volumizing care. Steg 1 är berikat med kera-extend cv-kompex och nctf som stimulerar hårsäckarna för längre fransar och bryn. Steg 2 är en dubbelverkande mascara som ger näring och volym med ett fiberrikt serum som funkar bra som primer. ”Väldigt lättanvänd men kan svida lite om man får in det i ögat. Det känns som att mina fransar blivit längre, framför allt mitt på ögat och in mot näsbenet. Jag har haft ögonfransförlängning förut, men skulle ärligt talat hellre lägga pengarna på det här serumet igen”, säger testaren Pearl Åkesson.
Betyg: 4,7
Mer info – köp här (länk till NordicFeel). 

5. Naturligt och veganskt ögonfransserum: Natural eyelash enhancer från LashFood

Ögonfransserum Lashfood som är veganskt och naturligt.

Natural eyelash enhancer, 3 ml, LashFood.
Innehåller över 99% naturliga ingredienser, varav 25% är ekologiska. Men det hindrar inte denna goding från att vara biologiskt hi-tech och supereffektiv. Här har man satsat på en cocktail av nanopeptider, vitaminer och finfina fettsyror. Funkar givetvis lika bra i brynen. ”Serumet har en kort torktid och enkelt att använda. Efter att ha använt det i fem veckor upplever jag att fransarna är framför allt fylligare, och kanske något längre. Vare applicering känns som en liten inpackning av fransarna, vilket är välbehövt för mig”, säger testaren Jorunn Amcoff. Pluspoäng för att produkten är vegansk!
Betyg: 4,6
Mer info – köp här (länk till Kicks).  

Pluspoäng för veganska och naturliga ingredienser.

PLUS: 3 genialiska sminkprodukter med inbyggd fransnäring!

1. Fransprimer och mascara i ett

Mascara och fransnäring i ett från Dior.

Diorshow Maximizer mascara primer 3D, Dior.
Exakt HUR mycket älskar man en produkt som både är en fransprimer som tar mascaran till nya nivåer OCH en näringsbomb som ger maffigare fransar på sikt? Massor kan vi intyga. Använd varje dag under din vanliga mascara och invänta omvärldens frågor om lösfrallor.
Mer info – köp här (länk till Sephora).  

2. Mascara som förlänger fransarnas livscykel

Mascara som får fransarna att leva längre från By Terry.

Mascara Terrybly growth booster mascara, By Terry.
En stapelvara i vår skönhetsredaktörs makeupväska. Mascaran i sig ger magnifika resultat, med vavavoom-volym, glossig svärta och längd. Att den är berikad med ett komplex som förlänger fransarnas livscykel är bonus. Drömfransar alert.
Mer info – köp här (länk till Skincity). 

3. Eyeliner som hjälper fransarna att växa

Eyeliner för längre ögonfransar från Sisley.

So intense lash fortifying eyeliner, Sisley.
Tänk dig att måla på Bardot-linjen som vanligt på morgonen, och några veckor senare upptäcka att fransarna gjort ett tillväxtskutt utan att du behövt anstränga dig det minsta. Drömmen är sann med den kolsvarta, lättjobbade eyeliner med arginin och peptider.
Mer info – köp här (länk till Hudoteket). 

Ögonfransserum – vanliga frågor och svar

Om du är som vi så har du med all säkerhet någon gång önskat dig längre och fylligare ögonfransar. Och har du, i likhet med flera av oss, plockat sönder ögonbrynen i din ungdom så har du säkert undrat hur man får fylligare ögonbryn. Visst – det finns både fransförlängning och så kallad "micro blading", där hårliknande streck tatueras in, men det kräver både underhåll och en välfylld plånbok.

Skönhetsskribenten Maria Ahlgren är ett stort fan av både ögonfransserum och brynnäring och har under åren testat en lång rad varianter (även flera av dem som svartlistades när Läkemedelsverket för några år sedan förbjöd ögonfransserum innehållande prostaglandin-analoger – hua!). Här svarar hon på vanliga frågor om serumen.

Är ögonfransserum farligt?

Härom året varnade Läkemedelsverket för öronfransserum, efter att ha spårat ämnet prostaglandinanaloger i var tredje ögonfransserum som de analyserat. Bland biverkningarna rapporterades irritationer och färgfärändringar i iris (hjälp!). Flera populära ögonfransserum fick därför säljförbud och företagen fick eld i baken att formulera ny effektiva, men ofarliga produkter, utan prostaglandinanaloger. De ögonfransserum och ögonbrynsserum som idag finns på svenska marknaden är alltså säkra att använda – men utomlands och på nätet går det fortfarande att köpa produkter med de potentiellt skadliga prostaglandinanalogerna. Köp därför aldrig ögonfransserum på andra ställen än välrenommerade salonger, butiker och auktoriserade nätbutiker som ÅhlénsKicks, Nordic Feel eller Lyko.

Men var beredd på att den nya generationens säkra ögonfransserum inte alltid är fullt lika effektiva som sina prostaglandin-fyllda föregångare. Men det är ett lågt pris att betala för att få behålla ögat friskt (och irisen o-missfärgad!).

Få dina drömfransar och bryn med hjälp av serum. Foto: IBL

Hur fungerar ögonfransserum?

En grundförutsättning för hårtillväxt, oavsett var på kroppen, är att hårsäcken får näring. Ögonfransserum fungerar på två sätt. Dels stimuleras fransroten med näring och protein, vilket hjälper kroppen att bygga starka fransar under tillväxtfasen. Fransarna som växer fram blir starkare, tjockare, längre och ibland mörkare. Dels innehåller fransserum ofta ingredienser som skyddar mot yttre hot som kan få fransarna att falla av i förtid – fransens livscykel blir helt enkelt längre. Vanliga ingredienser är olika typer av peptider och aminosyror (protein), näring och vitaminer (t ex vitamin E eller B5) och någon fuktingrediens.

När ser jag resultat?

När du ser resultat beror på var i tillväxtscykeln fransarna eller brynstråna är när du börjar kuren, men mellan 4-6 veckor är det vanliga.

LÄS OCKSÅ: Damernas Världs stora guide till ögonfransförlängning

Hur länge måste jag använda ögonfransserum?

När du nått fullt resultat räcker det med att underhålla två gånger i veckan. Eftersom fransserumen idag enbart vårdar behöver du inte vara rädd för att använda ögonfransnäring under längre perioder.

Kan jag vara allergisk mot ögonfransserum?

Man kan vara allergisk mot allt, det finns aldrig garantier. Ögonfransserum från seriösa ansedda tillverkare är, precis som hudvård, testade för att inte orsaka allergi. Prova först på insidan av handleden. Har du inte fått någon reaktion efter 48 timmar ska du kunna känna dig säker att kicka igång Operation superfransar/modellbryn. Men följ alltid medföljande instruktioner! De är skrivna av en anledning. Mest är inte bäst.

Kan jag som gravid använda ögonfransserum?

Nej. Det finns helt enkelt inga studier, så ta det säkra före det osäkra. Har du någon allvarlig kronisk sjukdom, ammar eller är gravid, skippa fransserum.

Varför blir mina ögonfransar och ögonbryn glesare och tunnare?

Som om det inte räckte med kalkonhals och kråksparkar – med åldern saktar även tillväxten av bryn och fransar av. Men att plötsligt tappa fler ögonfransar och/eller brynhår än normalt kan vara ett tecken på stress. Kroppen prioriterar helt enkelt att skicka näring till andra delar av din hårt prövade kropp, och struntar i allt vad #BrowsOnFleek heter. Se till att äta ordentligt med B-vitaminer och järn och kanske överväga ett kosttillskott i kombo med fransnäring. Och tagga ner! Misstänker du sjukdom går du givetvis ögonen böj till doktorn.

LÄS OCKSÅ: Få välformade ögonbryn med våra bästa tips (vi lovar att du inte hört alla tidigare)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!