Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Vi guidar till bästa nattmaskerna just nu!
Vi guidar till bästa nattmaskerna just nu!

Bäst i test nattkräm och nattmask 2021 – med experttipsen: vakna återfuktad och glowy

Vad är egentligen skillnaden på ett dag- och nattkräm och varför behövs båda? Och hur använder man nattmask? Vi har utsett de bästa nattkrämerna och nattmaskerna, samt reder ut de vanligaste frågorna och tar begreppet skönhetssömn till högre höjder!

Anja Skeppe Grahn

BÄST I TEST AV NATTKRÄM OCH NATTMASK 2021. Det är faktiskt när du sover som huden är som mest effektiv. Reparationsförmågan, cellförnyelsen… Ja, huden har fullt upp medan du får din skönhetssömn. Det är också ett bra tillfälle att förse huden med extra närande ingredienser. En nattkräm eller nattmask behöver inte ta hänsyn till att makeup ska läggas ovanpå, utan bara fokusera på att bädda in huden i näring. Fantastisk fukt, magnifik mjukhet och ljuvlig lyster – allt medan du sover. Och här är favoriterna som gör det möjligt. 

Topplista: Bästa nattkrämerna och nattmaskerna 2021

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje nattkräm och nattmask och se vilken som passar dig och din hy bäst.
1. BÄST I TEST 2021 – Bästa nattkräm för känslig hud: Exuviance Overnight transformation complex night. Betyg 5
2. Bästa återfuktande nattmask: Emma S Treatment overnight repair mask. Betyg 4,9
3. Bästa nattkräm för mogen hud: Medik8 Skin ageing advanced night restore Betyg 4,8
4. Bästa nattkräm för torr hud: Lancôme Rénergie multi-lift nuit night cream. Betyg 4,7
5. Bästa hudföryngrande nattmask: Filorga Ncef night mask. Betyg 4,6
6. Bästa billiga nattkräm: Eucerin Hyaluron-filler night cream. Betyg 4,7
7. Bästa nattkräm för alla hudtyper: Clarins Super restorative night all skin types. Betyg 4,5

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

”Fantastisk fukt, magnifik mjukhet och ljuvlig lyster – allt medan du sover.”

1. Bästa nattmask 2021! Bästa nattkräm för känslig hud: Exuviance Overnight transformation complex night

Recension på Overnight transformation complex night från Exuviance.

Overnight transformation complex night, 50 g, Exuviance.
Likt magi anpassar sig den närande krämen efter din hudtyp! Blossande, orolig hud blir lugn efter en natts användning, medan torr hud känns len som en persika. Återfuktar torra partier, men känns inte fet i en blank T-zon. Ett säkert kort i badrumshyllan för alla hudtyper, även känslig och irriterad hud. Innehåller PHA-syra som exfolierar varsamt och hyaluronsyra som återfuktar. Plus för bra förpackning! ”Efter en veckas användning har min hud blivit version 2.0. Småknottror och rodnad på kinderna, fina linjer runt ögonen och torra fläckar i pannan… Allt är borta!”, säger testare Veronica Henriksson.
BETYG 5
Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

2. Bästa återfuktande nattmask: Emma S Treatment overnight repair mask

Recension på Treatment overnight repair mask från Emma S.

Treatment overnight repair mask, 100 ml, Emma S.
Masken har en gel-liknande konsistens som smälter fantastiskt över ansiktet. Otroligt dryg, generös och hygienisk tub och ett superpris. ”Huden slurpar åt sig varje droppe av den svalkande masken. På morgonen vaknar jag upp till en slät, fin och återfuktad hud”, säger redaktionschef Jenny Bergquist.
BETYG 4,9
Mer info och köp här (länk till Kicks).

3. Bästa hudföryngrande nattkräm: Medik8 Skin ageing advanced night restore 

Recension på Skin ageing advanced night restore från Medik8.

Skin ageing advanced night restore, 50 ml, Medik8.
Häpnadsväckande kräm som tar testpersonerna med storm – efter bara fyra dagar! Krämen återfuktar med bravur, men jobbar också med att förlänga cellernas livslängd och ger jämn och fin hudstruktur. Flera i testpanelen kommenterar att de kommer att köpa krämen igen, och igen ...
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

4. Bästa nattkräm för torr hud: Lancôme Rénergie multi-lift nuit night cream

Recension på Rénergie multi-lift nuit night cream från Lancôme.

Rénergie multi-lift nuit night cream, 50 ml, Lancôme.
Här är krämen som ger torr och trött hud en ordentlig match. I burken känns den lätt rosdoftande krämen lite som smör, men väl på huden uppstår känslan av delikat siden. Innehåller aprikoskärnolja, triglycerider och sheasmör som, redan efter en veckas användning, har fått bort fnas och torrhetslinjer.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Kicks).

5. Bästa nattkrämen för mogen hud: Filorga Ncef night mask

Recension på Ncef night mask från Filorga.

Ncef night mask, 50 ml, Filorga.
Storsäljande favorit, med all rätt! Masken har en svalkande känsla och innehåller en härlig hudvårdscocktail som tar huden från glåmig till glowig. Innehåller bland annat hyaluronsyra och kollagen som återfuktar och fyller ut huden samt melatonin-cx som ger jämn hudton. Ett litet minus för aningen kladdig känsla.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Lyko).

6. Bästa billiga nattkräm: Eucerin Hyaluron-filler night cream

Recension på Hyaluron-filler night cream från Eucerin.

Hyaluron-filler night cream, 50 ml, Eucerin.
Förpackningen är inte den snyggaste, men innehållet desto bättre. Tar en liten stund att sjunka in ordentligt, men resultatet morgonen efter är fascinerande. Huden känns mjuk, smidig och har en klädsam lyster – utan att kännas fet och blank. Torrhetslinjer runt ögonen är puts väck. En räddare i nöden när huden är torr som Sahara.
BETYG: 4,6
Mer info och köp här (länk till Lyko).

7. Bästa nattkräm för alla hudtyper: Clarins Super restorative night all skin types

Recension på Super restorative night all skin types från Clarins.

Super restorative night all skin types, 50 ml, Clarins.
Krämen är lika fluffig som det mjukaste duntäcket och sjunker in fantastiskt i huden. Dessutom en ljuvlig doft av ros. Innehåller tetrapeptid som verkar anti age och sheasmör som återfuktar huden. Lämpar sig bäst för åldrad hud, men gör även susen på yngre hud. Jobbar på sikt även på pigmenteringar.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Skincity).

LÄS MER: Dagkräm med spf bäst i test  

Vanliga frågor och svar om nattkräm och nattmask

Varför ska jag använda nattkräm?

SVAR: Det är faktiskt när du sover som huden jobbar som mest effektivt med bland annat reparation och cellförnyelse, så det är ett utmärkt tillfälle att förse huden med extra närande ingredienser. Sheasmör, eller oljor som raps- och aprikoskärneolja för att maxa fukten, är dessutom ingredienser som många upplever som för feta för att använda dagtid. Vissa nattkrämer innehåller även mer aktiva ingredienser, som retinol.

Vad är skillnaden på dag- och nattkräm?

SVAR: I korta drag – innehållet och konsistensen. En dagkräm har oftast en lättare konsistens och innehåller många gånger en liten mängd solskyddsfaktor, vilket är helt onödigt nattetid. En nattkräm innehåller i regel mer aktiva ingredienser, eftersom du då inte behöver oroa dig över att huden exponeras för solen. 

Hur använder jag nattkräm ?

SVAR: Nattkrämen är det sista steget i din hudvårdsrutin på kvällen och du applicerar den precis som din dagkräm. I regel räcker storleken av en ärta till ansikte och hals. Smörjer du även dekolletage kan du ta det dubbla. Många dag- och nattkrämer kommer i burk, vilket är ett riktigt gömställe för bakterier, så var därför noga med att inte pilla med fingrarna i burken, utan använd spateln som ofta följer med. Och tvätta spateln med vatten när du har använt den!

Jag har torr hud, vilken kräm passar mig?

SVAR: Valmöjligheterna är oändliga. Testets vinnare Overnight transformation complex night från Exuviance är super för alla hudtyper, även torr och känslig hud. Men vill du ha en riktigt fuktboost och samtidigt jobba på rynkor eller fina linjer är Rénergie multi-lift nuit night cream från Lancôme underbar. Är du supertorr är ett tips att applicera en olja under din nattkräm. 

Vad är då skillnaden på nattkräm och nattmask?

SVAR: Nattmask är den perfekta boostern när du vill ge huden det lilla extra. Precis som en vanlig ansiktsmask kan du anpassa masken efter din huds tillfälliga tillstånd. Kanske upplever du huden torrare eller mer stressad än vanligt? Eller har du en ojämn hudstruktur som behöver exfolieras? En nattmask ersätter nattkrämen och kan med fördel användas över ditt serum. På morgonen tvättas den av.

Hur ofta ska jag använda en nattmask?

SVAR: Det beror så klart på vilken mask du använder. Använder du en väldigt aktiv nattmask kan det vara bra att låta huden vila i några dagar. Använder du däremot en nattmask med fokus på fukt, som testets silvermedaljör från Emma S, kan du använda den varje natt om du vill. Men som en tumregel kan vi säga att du ska använda nattmask minst en gång i veckan. Din hud kommer att tacka dig!

LÄS MER: Mer glow med kemisk peeling - bäst i test just nu! 

LÄS MER: K-beauty – vad är koreanskt skönhet och vilka är bästa produkterna?

LÄS MER: Här hittar du alla våra bäst i test – alla skönhetskategorier