Artikeln innehåller annonslänkar

Bäst i test mascara – vi listar våra recensioner och utser den bästa mascaran!
Bäst i test mascara – vi listar våra recensioner och utser den bästa mascaran! Foto: Vincent Lappartient/Dior

Mascara – bäst i test 2021 (och tipsen för fylliga fransar!)

Vilken mascara är bäst? Mascara är en stapelvara i necessären och utbudet växer för varje år. Vi har testat oss igenom allt från budgetmascara till lyxprodukter och utsett bäst i test 2021. Vi ger dig också tipsen för långa fransar, misstagen att undvika, och guide till den bästa mascaraborsten för just dig.

Letar du efter en mascara som ger långa och separerade, fylliga ögonfransar? Då har du kommit rätt. Vi listar de bästa tipsen för att få bäst resultat och listar bäst i test utifrån våra recensioner. 

Topplista: Bästa mascaran 2021

Scrolla ner längre på sidan om du vill läsa mer om varje mascara och hitta en som passar just dig bäst.
• Bäst i test 2020! Diorshow iconic overcurl, Dior. Betyg 5
• Go big or go home vegan mascara, Kvd vegan beauty. Betyg: 4,8
• Big lashes oh, oui! mascara, Bourjois. Betyg: 4,7
• Liv all-in-one, Idun minerals. Betyg: 4,6
• Wonder perfect mascara 4d waterproof, Clarins. Betyg: 4,5
• Falsies lash lift mascara, Maybelline New York. Betyg: 4,4
• Full frontal volume, lift & curl mascara, Fenty beauty by Rihanna. Betyg: 4,2

1. Diorshow iconic overcurl, Dior – bäst i test 2021

Recension och omdöme på Diorshow iconic overcurl, Dior.

Diorshow iconic overcurl, Dior.
En klassisk mascara har fått ny kostym, förbättrad formula och 24 timmars hållbarhet. Och wow så länge den sitter! Mascaran håller sig lika fin från tidig morgon, till sen kväll – genom ut och skur, utan minsta tendens till pandaöga. ”Den ligger i övre prisklassen, speciellt med tanke på dess snåla innehåll, men jag är villig att blunda varje gång jag drar kortet. Mina fransar får allt och lite till. Fantastisk volym, maxad längd och underbar separation. Dessutom känns frallorna fjäderlätta. Det går att maxa mascaran med många lager till en partlook deluxe, utan att riskera åtta spindelben. ”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson.
BETYG: 5
Mer info – köp här (länk till Åhléns). 

Mina fransar får allt och lite till. Fantastisk volym, maxad längd och underbar separation. Dessutom känns frallorna fjäderlätta.

2. Go big or go home vegan mascara, Kvd vegan beauty – bästa volymmascara

Recension och omdöme på Go big or go home vegan mascara, Kvd vegan beauty.

Go big or go home vegan mascara, Kvd vegan beauty.
Trots borstens gigantiska storlek fångar den upp lagom mängd produkt och passar även korta och glesa fransar, utan att kladda! ”Jag har aldrig testat en mascara som ger så mycket volym på så få svep. På fem drag har jag fått en riktig festlig look med djup svärta och bra längd”, säger webbredaktör Marika Cederlund.
BETYG: 4,8
Mer info – köp här (länk till Sephora).

3. Big lashes oh, oui! mascara, Bourjois – bästa budgetmascara

Recension och omdöme på Big lashes oh, oui! mascara, Bourjois.

Big lashes oh, oui! mascara, Bourjois.
Den långa, ganska smala borsten tar fransarna till en ny dimension. Fransarna blir längre, vackert separerade och får en naturlig böj efter första svepet. Fastnar inte på oljiga ögonlock. Plus för att mascaran inte torkar direkt, vilket gör att du kan leka byggmästare och dra på flera lager tills du har riktigt pampiga frallor.
BETYG: 4,7
Mer info – köp här (länk till Åhléns) 

Bra och bred gummiborste med korta strån som omfamnar varenda frans

4. Liv all-in-one, Idun minerals – bästa mascara för känsliga ögon

Recension och omdöme på Liv all-in-one, Idun minerals.

Liv all-in-one, Idun minerals.
En allt i en mascara med jojobaolja som återfuktar och stärker fransarna. Frallorna håller sig mjuka och känns naturliga, oavsett hur många lager du applicerar. Bra och bred gummiborste med korta strån som omfamnar varenda frans, även korta och tunna och ger intrycket av att antal strån dubbleras. Perfekt för linsbäraren!
BETYG: 4,6
Mer info – köp här (länk till NordicFeel) 

5. Wonder perfect mascara 4d waterproof, Clarins – bästa vattenfasta mascara

Recension och omdöme på Wonder perfect mascara 4d waterproof, Clarins.

Wonder perfect mascara 4d waterproof, Clarins.
En riktig ögonöppnare som skapar lösfranseffekt. Storheten sitter i den fantastiska böjen som håller fint och länge. Trots många lager för att fånga upp vartenda strå, känns fransarna aldrig tunga. Sitter lika perfekt även efter en lång, fuktig dag. Klarar regn och tårar, men är lätt att tvätta bort med remover.
BETYG: 4,5
Mer info – köp här (länk till Nordicfeel)

6. Falsies lash lift mascara, Maybelline New York – bästa förlängande mascara

Recension och omdöme på Falsies lash lift mascara, Maybelline New York.

Falsies lash lift mascara, Maybelline New York.
”Mascaran skapar dramatiskt lyft ända från roten, rejäl med svärta och böjer fransarna fabulöst. Jag har hittat min nya favorit! Borsten är lättarbetad och skapar inga klumpar. Verkligen wow-effekt!”, säger digitalt ansvarig Cassandra Lindblom. Den timglasformade borsten omfamnar fransarna snabbt och enkelt, oavsett längd,.
BETYG: 4,4
Mer info – köp här (länk till Kicks) 

7. Full frontal volume, lift & curl mascara, Fenty beauty by Rihanna – bästa mascara för separerade fransar

Recension och omdöme på Full frontal volume, lift & curl mascara, Fenty beauty by Rihanna.

Full frontal volume, lift & curl mascara, Fenty beauty by Rihanna.
En liten och lättarbetad borste som fångar upp lagom mängd produkt. Till den som inte har naturligt böjda fransar krävs fransböjare och har du bångstyriga strån kan de behövas kammas till. På plats skapar mascaran de perfekta fjäderfransarna som är både luftiga, tunna men fantastiskt fylliga.
BETYG: 4,2
Mer info – köp här (länk till Sephora)

Lyckas med din mascara – tips och svar på vanliga frågor

Alla drömmer vi om långa fylliga ögonfransar som ramar in ögonen på bästa sätt – så här slipper du klumpar och pandaögon och får fina fransar som håller.

Hur applicerar jag mascara?

Börja med att applicera vid fransraden och sicksacka sedan uppåt i små rörelser, tills du nått slutet på fransen. Genom att använda den metoden täcker och kammar du hela fransarna samtidigt som du minimerar risken för klumpar. Ett bra tips är också att värma mascaran mellan handflatorna innan applicering för att göra krämen mer rinnig och lättarbetad.

Välj mascara utifrån vilken effekt du vill ha. Smala borstar är exempelvis bra för att bygga lager men undvika klumpiga fransar. Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Jag är linsbärare och har känsliga ögon som lätt rinner. Kan jag ha mascara?

Absolut! Leta efter mascaror som är framtagna för känsliga ögon. Ofta är de oftalmologiskt testade. Liv all-in-one från Idun minerals är ett utmärkt exempel på en mascara som passar alla.

Min trillar ner under ögonen efter ett tag – vad ska jag göra?

Ett vanligt problem hos många med oljiga eller hängiga ögonlock. Men lugn, det finns produkter som löser problemet! En primer för fransarna hjälper mascaran att sitta på plats hela dagen. Testa också att pudra löspuder kring ögonområdet för att absorbera oljorna som annars riskerar att lösa upp vaxet i mascaran. Hyaluronic hydra-powder från By Terry är en kultförklarad klassiker som klarar jobbet.

Hur använder jag mascaraprimer?

Innan du applicerar mascara borstar du på primern för att få maxa effekten av dn mascara. Ett tips är att använda en blå under din svarta mascara, som Max factors Fale lash effect max out blue primer, som faktiskt ger en känsla av ännu svartare fransar. 

Jag har spikraka fransar. Hur fixar jag böjen?

Börja med att använda en ögonfransböjare, innan du applicerar mascaran. Satsa också på en volymmascara. Testets vinnare Diorshow iconic overcurl är en mästare på jobbet. Vill du säkra böjen hela dagen håller vattenfasta mascaror bättre.

Hur får jag bort vattenfast mascara?

En vattenfast mascara är toppen när du till exempel ska träna, om vädret bjuder på en dålig prognos eller när det vankas ett tårfyllt bröllop. Att få bort vattenfast mascara kan däremot vara en utmaning och slita på fransarna – om du använder fel rengöring. En oljebaserad ögonmakeupremover löser uppgiften med bravur. Dränk en bomullsrondell och håll mot ögonen, dra sedan försiktigt neråt. Gnugga aldrig! Avsluta med ett micellärt vatten för att se till att eventuellt rester intill och under fransraden försvinner.

Hur länge håller en öppnad mascara?

På förpackningen (på alla skönhetsprodukter) finns en burk med en siffra. Siffran står för hur många månader en produkt håller från det att du har öppnat det. En mascara håller oftast i sex månader, sen är det dags att kassera den av hygieniska skäl.

Min mascara smular bara…

Det är ett tecken på den har gjort sitt sista svep. Om mascaran är torr och smulig beror det antagligen på att den är gammal och det är dags att byta mascara. Kom ihåg att inte pumpa i luft i mascaran när du ska hämta ny produkt, utan sätt ner borsten och skaftet i hylsan och dra runt för att fånga upp mer. Luft i tuben snabbar på torkningsprocessen. 

Ögonfransböjaren använder vi innan vi målar mascara, okej? Annars kan fransarna bli skadade. Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Mina fransar är korta. Vad gör jag?

Näringsbomba med ögonfransserum – de funkar verkligen. Satsa sen på förlängande mascara som bygger på franstippen med hjälp av fibrer. Vår testvinnare adderar många millimeter.

LÄS MER: Bäst i test - bästa ögonfransserum!  

Varför hamnar mascaran under ögonen?

Om det inte regnar eller är fuktigt är oljiga ögonlock och ögonkräm sannolikt att klandra, då olja löser upp mascarans vaxer. Testa att pudra lite löst puder över ögonområde och fransar (det bidrar dessutom till extra volymeffekt) innan du applicerar din mascara för att absorbera oljorna. En annan variant är att testa en så kallad tubmascara, där stråna lindas in i små "tuber" som löses upp i vatten – Sensai 38° mascara (mer info och köp här, länk till Åhléns) är en favorit. Vi gillar också Laura Merciers fixeringspuder Secret brightening loose powder (mer info och köp här - länk till Åhléns) som fixerar concealer under ögat och minimerar risken för tvättbjörnsstämpel.

Hur slipper jag klumpar?

Klassiska knep är att torka av borsten inför applicering eller värma upp mascaratuben i ett glas varmt vatten för att göra crèmen mer rinnig. Eller byt till en smal gummiborste av kamtyp. Glöm inte att vicka borsten fram och tillbaka. Att använda rätt teknik är minst lika viktigt: gnugga in borsten mellan fransarna, så nära fransrötterna som möjligt, och sick-sacka dig långsamt utåt. På så vis täcker du hela fransen och samtidigt som du kammar igenom den. Se till att du arbetar i fransarnas naturliga växtriktning och inte kammar alla fransar åt ett och samma håll, det gör ofta att fransarna klumpar ihop sig.

Hur bygger jag lager på lager utan att det blir klumpar?

Vill du bygga många lager är tricket att hitta en mascara där crèmen stelnar långsamt och därför ger lång speltid. Ett klassiskt knep är att torka av borsten inför varje applicering. Smala gummiborstar är kända för att jobba klumpfritt.

Primer för ögonfransarna, vad är det?

Liksom primer för ansiktet är fransprimer ganska genialiskt. Den hjälper mascaran att hålla sig i topptrim hela dagen, och vårdar ofta fransarna på vägen. Dior Diorshow maximizer (mer info och köp här - länk till Sephora) är suverän.

Jag gillar inte vattenfast mascara. Finns det andra sätt att få mascaran att hålla?

Använd din favoritmascara som vanligt, och avsluta med ett svep genomskinlig, vattenfast mascara som låser in produkten, till exempel Nyx Proof it! waterproof top coat mascara (mer info och köp här, länk till Kicks.) 

Det finns så många olika varianter, hur väljer jag rätt?

Vet du redan vilken typ av borste du gillar men är sugen på att byta mascara kan du testa ett annat varumärke med samma typ av borste, men som har en annan formula. Annars är personalen i butiken ofta en underskattad resurs som brukar ha bra koll på vilken typ av mascara som funkar bäst på olika typer av fransar.

Är dyra mascaror alltid bäst?

Nej. Flera av de bästa mascaror vi testat genom åren ligger i budgetklassen.

Jag har känsliga ögon som lätt rinner, vilken mascara passar mig?

Titta efter mascaror framtagna för just känsliga ögon, de bör vara oftalmologiskt testade och innehålla ett minimalt antal ingredienser som kan vara irriterande för ögat. Vi gillar Isadoras Hypo-allergenic volume mascara (mer info och köp här - länk till Kicks) som är snäll mot ögonen och ger supervolym. Tänk också på att inte låna ut din mascara och att byta ut den ofta. Det brukar stå sex månader på förpackningen, men är du känslig är det helt klart lönt att byta ut den oftare än så, minst var tredje månad!

4 vanliga misstag med mascara (och hur du undviker dem!)

1. Du målar för många lager.
De flesta mascaror hinner torka halvvägs genom lagerbyggandet, med klumpfransar som resultat.

2. Du pumpar borsten i hylsan.
Pumpandet trycker in luft i förpackningen, vilket gör att mascaran torkar ut snabbare.

3. Du använder vattenfast mascara varje dag.
Att ta bort vattenfast mascara kräver ofta att du gnuggar. Det frestar på ögonområdet, så spara den vattenfasta mascaran till bröllop/gymbesök/snöstormsdagar.

4. Du glömmer bort att sicksacka.
För att ge illusionen av långa fransar krävs koncentrerad svärta vid rötterna. Rör borsten fram och tillbaka innan du drar ut genom längderna.

5. Du böjer fransarna efter att du applicerat mascara.
Ajajaj! Formen blir knasig och du riskerar att skada fransarna.

Rätt mascaraborste gör stor skillnad – se vilken som passar just dig

Det är inte bara mascarans formula som avgör slutresultatet, borsten är ofta avgörande. Trots att det kan skilja sig mellan olika mascaror med samma typ av borst är det här några riktlinjer man kan ta med sig in i mascaradjungeln.

Tjock och tät – passar dig med långa fransar

+ Ger dramatisk volym på nolltid. Passar bäst på naturligt långa, täta fransar.

- Svårjobbad på korta fransar. Hög kladd- och klumprisk.

Mascara med tjock och tät borste - för långa fransar.

Monsieur big mascara, tät mascaraborste från Lancôme. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel). 

Konformad – Passar dig med korta ögonfransar

+ Kommer åt alla små fransar vid ytterkanterna, vilket ger en fyllig fransrad. Spetsen är idealisk för undre fransraden.

- Inga egentliga nackdelar.

Mascara med konformad borste - för korta fransar.

Hypnôse Doll Eyes Mascara, konformad borste från Lancôme. Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

Kamborste – Passar dig med korta och tunna ögonfransar

+ Greppar tag i även de minsta strån, lyfter och adderar effektivt millimeter utan att ge klumpar. En böjd kamborste är raka, korta fransars bästa vän.

- Kan kräva flera lager för dramatisk effekt.

Mascara med konformad borste - för korta och tunna fransar.

Studio sculpt lash, mascara med kamborste från Mac. Mer info och köp här (länk till Åhléns).

Piggborste – Passar dig med långa ögonfransar

+ Gummiborste med piggar brukar vara bra på att separera. Ger en naturlig look.

- Fransarna tenderar att se jämnlånga ut, vilket kan ge ett mer stumt än vippigt intryck.

Lash Sensational Luscious Black, med piggborste från Maybelline . Mer info och köp här (länk till Lyko). 

Böjd – Passar dig med raka fransar

+ Lyfter och böjer raka strån. Täcker hela fransraden i några snabba svep. Ger ofta naturligt resultat.

- Kan vara lite svår att få fin på underfransarna.

Mascara med böjd borste - för raka fransar.

High impact curling mascara med böjd borste från Clinique. Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

Bolltipp – Passar dig med små fransar

+ Små sjöborreliknande bollar på toppen utlovar bättre åtkomlighet på små fransar.

- Ofta mer marknadsföringshajp än innehåll, en konformad borste funkar lika bra. Kladdrisk.

Fler bäst i test från Damernas Värld

Ögonfransserum – allt du behöver veta och bäst i test

Ögonbrynsfärg – bäst i test och så får du till formen

Ögonbrynsserum – bäst i test och så vårdar du brynen

Eye makeup remover – bästa produkterna och tipsen för känsliga ögon

Eyeliner – bäst i test och tips för att lyckas med appliceringen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!