Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Vill du slippa torrt hår och i stället få ett glansigt svall? Då är en bra hårinpackning lösningen.
Vill du slippa torrt hår och i stället få ett glansigt svall? Då är en bra hårinpackning lösningen.

Hårinpackningar – bäst i test för torrt och skadat hår 2021

En hårinpackning är en riktig räddare för torrt och slitet hår. Luftombyte, sol, salta bad och värmeverktyg – håret har det tufft. Räddningen är en återfuktande hårinpackning som används en till två gånger i veckan. Vi har testat hårinpackningar som håller måttet med råge och utsett bäst i test 2021. Dessutom guidar vi till hur du maximerar din hårinpackning på bästa sätt.

Anja Skeppe Grahn

BÄST I TEST AV HÅRINPACKNING 2021. Har ditt hår blivit torrt, tråkigt, frissigt och strävt? Lugn – det går att lösa utan att klippa av längderna med hjälp av en hårinpackning. Blekning, värmeverktyg och daglig borstning – håret har ett slitsamt liv och därför är det extra viktigt att boosta barret med hårinpackning. Vi har listat favoriterna i alla kategorier. 

Topplista: Bästa hårinpackningen för torrt och skadat hår 2021

Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje hårinpackning och se vilken som passar dig och ditt hår bäst.
1. BÄST I TEST 2021 – Kérastase Nutritive masquintense thin. Betyg: 5
2. Bästa hårinpackning för frissigt hår:
Living proof No frizz intense moisture mask. Betyg: 4,9
3. Bästa inpackning för färgat hår:
Davines Essential minu hair mask. Betyg: 4,8
4. Bästa ekologiska inpackning:
Rahua Omega 9 hair mask. Betyg: 4,7
5. Bästa silverinpackning:
Maria Nila Colour refresh pearl silver. Betyg: 4,5
6. Bästa reparerande inpackning:
Olaplex Hair perfector no 3. Betyg: 4,4
7. Bästa hårinpackning budget:
L’Oréal Paris Elvital anti-breakage. Betyg: 4

SÅ GICK TESTET TILL

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

1. Bästa hårinpackning 2021! Kérastase Nutritive masquintense thin

Recension på Nutritive masquintense thin från Kérastase.

Nutritive masquintense thin, 200 ml, Kérastase.
En inpackning som osar lyx och levererar fröjd – från början till slut. Den krämiga inpackningen är lättarbetad, enkel att skölja ur och gör håret makalöst glansigt. Som att du precis lämnat frisören. ”Håret kan redas ut med fingrarna, för alla tovor har vinkat hejdå. Mitt hår har fått en dos välbehövlig kärlek och resultatet är mer fukt, mindre friss, betydligt mjukare och fantastiskt följsamt – utan att bli platt och tråkigt”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. Oavsett hårtyp gör inpackningen succé. Priset må vara högt, men att packa in håret i den väldoftande krämen får vartenda strå att jubla.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Eleven).

2. Bästa hårinpackning mot frissigt hår: Living proof No frizz intense moisture mask

Recension på No frizz intense moisture mask från Living proof.

No frizz intense moisture mask, 200 ml, Living proof.
”Aldrig tidigare har jag varit med om att en mask får bukt med mina torra, spröda toppar som gärna krullar upp sig till en risbuske, som denna mask. På fem ynka minuter är håret som att jag precis har haft en ordentlig genomgång hos frisören”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson. Plus för smidig tub!
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Åhlens).

3. Bästa hårinpackning för färgat hår: Davines Essential minu hair mask

Recension på Essential minu hair mask från Davines.

Essential minu hair mask, 250 ml, Davines.
Fast och skön konsistens som fördelas enkelt i håret. Ska verka i 15 minuter, men värd varenda sekund. Håret blir mjukt, glansigt och framhäver färgen fantastiskt – redan efter en användning. Efter duschen känns håret luftigt och stylingen blir snäppet enklare. Innehåller quercetin som skyddar och bevarar färgen.
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till Eleven).

4. Bästa ekologiska hårinpackning: Rahua Omega 9 hair mask

Recension på Omega 9 hair mask från Rahua

Omega 9 hair mask, 200 ml, Rahua.
Direkt efter dusch känns håret aningen strävare än en traditionell återfuktande inpackning, men det reder sig snabbt och efter föning är håret mjukt och glansigt – för att inte prata om volymen. Ett hårresande resultat! Håret har fått sig en ordentlig vitamininjektion. Pump är hygienisk, men det känns inte som man får ut allt när flaskan börjar ta slut och man vill inte slänga några dyra droppar. Plus för lyxig doft av eukalyptus och lavendel.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Kicks).

5. Bästa silverinpackning: Maria Nila Colour refresh pearl silver

Recension på Colour refresh pearl silver från Maria Nila.

Colour refresh pearl silver, 300 ml, Maria Nila.
På tio minuter trollar den lilatonade inpackningen bort gula pigment, återfuktar och ger en mjukhet utan dess like. Håret får en fin, askig nyans som går att likna med en toning hos frisören. Masken har en tjockare konsistent och sitter på plats i håret, utan dropp och dräll. Vegansk och finns i 16 olika färger för den som vill experimentera mer!
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

6. Bästa reparerande hårinpackning: Olaplex Hair perfector no 3

Recension på Hair perfector no 3 från Olaplex.

Hair perfector no 3, 100 ml, Olaplex.
Hajpad multiprodukt som mjukgör, reparerar och bevarar hårfärgen. ”Jag ansluter mig till hyllningskören! Effekten är fullkomligt magisk – mjukt, glansigt och nästan tjockare hår – redan efter första tvätten. Efter ett par användningar känns mitt hår friskt och välmående, på djupet”, säger testaren Cassandra Linblom.
BETYG: 4,4
Mer info och köp här (länk till Meds).

7. Bästa hårinpackning budget: L’Oréal Paris Elvital anti-breakage 

Recension på Elvital anti-breakage från L’Oréal Paris.

Elvital anti-breakage, 300 ml, L’Oréal Paris.
Perfekt budgetkompis när du vill nå resultat snabbt (men också tillfälligt). Härlig, syrlig doft, len konsistens och enkel förpackning med drygt innehåll. På tre minuter blir håret lättkammat och mjukt men vissa testare upplever det som något glatt, som en beläggning på stråna, efter användning vilket försvårar styling. Minus för att håret snabbt känns smutsigt.
BETYG: 4
Mer info och köp här (länk till Kicks).

Så lyckas du med hårinpackning - vanliga frågor och svar:

Vad är hårinpackning?

SVAR: Hårinpackning är en mask som främst återfuktar håret och gör det mjukt och glansigt, men masken kan också leverera lösningar på specifika problem.  Vill du dämpa gula pigment är en silverinpackning, likt Colour refresh pearl silver från Maria Nila toppen. Vill du skydda din hårfärg är testets Essential minu hair mask från Davines ett bra alternativ. Gemensamt för de flesta hårinpackningar är fukt, men vissa hårinpackningar verkar också reparerande, som Olaplex. Har du skadat hår ska du även kolla efter aminosyror i inpackningen, men tänk på att för mycket protein göra håret stelt om ditt behov egentligen är fukt.

Hur använder jag hårinpackning?

SVAR: Hårinpackningen används efter schampo men innan balsam. Schamponera håret två gånger – första schamponeringen tar bort stylingprodukter och smuts, medan andra omgången rengör på djupet. Schampo öppnar upp strået och gör det redo för nästa steg. Men innan det är dags för inpackning bör du handdukstorka eller krama ur håret ordentligt, håret ska vara fuktigt men inte blött så att inte inpackningen glider ur. Avsluta med balsam – ett viktigt steg eftersom balsam sluter fjällskiktet på hårstrået igen. 

Hur ofta ska jag använda hårinpackning?

SVAR: En gång i veckan räcker utmärkt, men håret skadas inte heller av att få en dos inpackning vid varje tvätt om du känner för det. Har du väldigt slitet och behandlat och behöver bygga upp håret ordentligt är det bra att använda en återfuktande och reparerande inpackning vid varje tvätt tills håret har återfått sin styrka.

Hur länge ska hårinpackningen sitta i?

SVAR: På produkten står alltid verkningstiden. Ofta är den mellan 10 och 15 minuter, men det finns också masker som verkar snabbare. No frizz intense moisture från Living Proof behöver bara verka i fem minuter. Det skadar däremot inte att låta hårinpackningen sitta i längre. Vira in håret i en handduk och passa på att raka benen, skrubba kroppen och använd en ansiktsmask så går tiden i en rasande fart.

Jag använder hårinpackning men märker ingen skillnad. Vad gör jag för fel?

SVAR: Testa att byta inpackning. Det kan vara så enkelt att du har en mask som inte är anpassad efter din hårtyp. Det bästa är att rådfråga din frisör när det är dags att investera. Det kan också vara så att du inte har kramat ur håret ordentligt innan du applicerar, att du behöver använda inpackningen vid varje hårtvätt, eller att du helt enkelt inte låter den verka tillräckligt länge. 

Kan jag göra en egen hårinpackning?

SVAR: Absolut, vanliga vegetabiliska oljor göra underverk på torrt hår (dock kan det inte bygga upp skadat hår). Applicera, kokos-, avokado-, mandel- eller aprikoskärneolja i håret och låter verka så länge som möjligt innan schamponering. Ett superknep är att dränka håret i olja, vira in det i en handduk och sova med husmorsinpackningen över natten. Det krävs då lite mer tid till att tvätta ur oljan och tricket är att addera schampo innan vatten. Sedan tillsätta lite vatten i taget. Men glöm inte att kombinera med professionella inpackningar, som är sammansatta in i minsta detalj, verkar på djupet och återbygger håret.

LÄS MER: Bäst i test - schampo och balsam under 99 kronor

LÄS MER: Bäst i test nattkräm och nattmask - och experttipsen som gör att du vaknar återfuktad och glowy 

LÄS MER: Ögonbrynsserum – serumet som får bäst i test 2021 (och tips för fylligare ögonbryn!)