Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Ansiktsmist – vilken är bäst? Här är bäst i test 2021.
Ansiktsmist – vilken är bäst? Här är bäst i test 2021.

Face mist – bäst i test (och därför ska du använda det mot torr hy)

Att huden kan börja kännas stram och torr framåt eftermiddagen känner nog de flesta igen. Därför står facemist (eller ansiktsmist som det heter på svenska!) på varje beautynörds skrivbord. Men vad är det och funkar det egentligen? Och vilken är bäst i test! Damernas Värld ger dig svar!

Veronica Henriksson
Maria Ahlgren

BÄST I TEST AV FACE MIST 2021. Trodde du att en ansiktsmist (eller face mist som det också kallas) var en onödig skönhetsprodukt? Då är det dags att tänka om. Har du torr hy, kanske med finnar eller med stora porer som behöver fukt under dagen är det den ultimata produkten som fräschar upp. Dessutom får den makeupen att hålla bättre och ger återfuktande glow. Damernas Värld utser produkterna som är bäst i test och guidar till hur du använder din ansiktsspray på rätt sätt.

Topplista: Bästa ansiktsmisten 2021

Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en recension om varje face mist och hitta den perfekta för dig, din hy och din plånbok!
1. BÄST I TEST 2021 – Dior Hydra life fresh reviver sorbet water mist. Betyg: 4,9
2. Bästa svalkande mist:
Clarins My Clarins re-fresh hydrating beauty mist. Betyg: 4,7
3. Bästa mist mot stora porer:
Emma S Moisturising facial mist. Betyg: 4,6
4. Bästa mist för torr hy:
La Roche-Posay Toleriane ultra 8 hydrating concentrate. Betyg: 4,5
5. Bästa primer mist:
Linda Hallberg Cosmetics H2glow face mist. Betyg: 4,4
6. Bästa mist för mogen hud:
Verso Anti pollution. Betyg: 4,3
7. Bästa budget-mist:
Vichy Mineralizing thermal water. Betyg: 4,1

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Återfuktande hyaluronsyra och C-vitamin ger lyster. Går att använda under eller över makeup, som fixering.

1. Bästa mist 2021! Dior Hydra life fresh reviver sorbet water mist – återfuktande ansiktsmist

Recension på Hydra life fresh reviver sorbet water mist från Dior.

Hydra life fresh reviver sorbet water mist, 100 ml, Dior.
Magisk mist som osar lyx och gärna får stå framme på skrivbordet. Den lättviktiga misten fördelas fint i ansiktet och absorberas direkt utan att lämna en kladdig yta. Återfuktande hyaluronsyra och C-vitamin ger lyster. Går att använda under eller över makeup, som fixering. ”Misten är inte billig, men dryg. Efter en månads användande finns det fortfarande mycket kvar i flaskan. Huden känns återfuktad, som efter ett härligt serum. Doften är underbar. Jag är såld”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson.
Betyg: 4,9
Mer info och köp här (länk till Sephora)

2. Bästa svalkande ansiktsmist: Clarins My Clarins re-fresh hydrating beauty mist 

Recension på My Clarins re-fresh hydrating beauty mist från Clarins.

My Clarins re-fresh hydrating beauty mist, 100 ml, Clarins.
Ansiktsduschen från Clarins ungdomsmärke passar bra för alla åldrar. Härligt blomdoftande mist som ger fukt och daggig lyster. Hela 90 procent av innehållet är naturligt, med bland annat mjukgörande robiniablomvatten, fikonextrakt och acerolaextrakt. Ger en svalkande känsla som håller i sig. Prisvärd!
Betyg: 4,7
Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

3. Bästa ansiktsmist mot stora porer: Emma S Moisturising facial mist

Recension på Moisturising facial mist från Emma S.

Moisturising facial mist, 150 ml, Emma S.
Rejäl, prisvärd flaska med fina ingredienser som fuktboostande gurkextrakt och hallon- och persikobladsextrakt, som skyddar med antioxidanter, drar ihop synliga porer och fräschar upp huden. Somrig doft av hallon och persika. Huden känns mjuk och återfuktad länge. Stort plus för bra pris och en skön formula som inte känns för vattnig.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Åhléns).

Effekten håller länge – morgon, lunch och kväll räcker för maxad fukt.

4. Bästa face mist för torr hy: La Roche-Posay Toleriane ultra 8 hydrating concentrate 

Recension på Toleriane ultra 8 hydrating concentrate från La Roche-Posay.

Toleriane ultra 8 hydrating concentrate, 100 ml, La Roche-Posay.
Uppfriskande mist med thermalskt källvatten. Härlig innehållslista med glycerin och allatonin som återfuktar och lugnar. Fri från parfym och alkohol, så perfekt för känslig eller stressad hud. Effekten håller länge – morgon, lunch och kväll räcker för maxad fukt. Minus för något blöt dusch som kan störa makeupen.
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till LookFantastic).

5. Bästa mist som passar som primer och setting spray: Linda Hallberg Cosmetics H2glow face mist

Recension på H2glow face mist från Linda Hallberg Cosmetics.

H2glow face mist, 30 ml, Linda Hallberg Cosmetics.
Perfekt sprayapplikator puffar ut ett lätt moln som bäddar in ansiktet i njutning. Liten flaska – perfekt för handväskan. Håller makeup på plats, och kan även användas som lystergivande primer. ”Denna som sista steg i makeuprutinen ger glow, och basen fixeras och håller sig felfri flera timmar”, säger skönhetsskribent Maria Ahlgren.
Betyg: 4,4
Mer info och köp här (länk till Kicks).

6. Bästa ansiktsmist för mogen hud: Verso Anti pollution mist 

Recension på Anti pollution mist från Verso.

Anti pollution mist, 50 ml, Verso.
Misten med extra allt! Skyddar mot fria radikaler, jobbar åldersförebyggande på huden och återfuktar. Den något vattniga misten absorberas snabbt och lägger sig som en sköld på ansiktet – hej då avgaser och andra luftföroreningar som annars fastnar på huden. Kladdar inte och fungerar utmärkt över makeup. Optimal för storstadsbor. Minus för hög prislapp.
Betyg: 4,3
Mer info och köp här (länk till Åhlens).

7. Bästa ansiktsmist budget: Vichy Mineralizing thermal water

Recension på Mineralizing thermal water från Vichy.

Mineralizing thermal water, 150 ml, Vichy.
Testets bästa applikator. Formulan är lite vattnig, men sprayen fördelas bra över ansiktet. Misten bygger på källvatten från Frankrike, med 15 olika mineraler som bland annat ska hjälpa att stärka hudbarriären. Huden blir direkt återfuktad, men kräver kontinuerlig återapplicering. Svalkar och lugnar efter solexponering och rakning.
Betyg: 4,1
Mer info och köp här (länk till Lyko).

 

Vanliga frågor och svar om ansiktsmist

Att addera en ansiktsmist i din dagliga rutin är både härligt och bra för huden. Här svarar vi de vanligaste frågorna om face mists. 

Foto: Jason Lloyd Evans

 

Vad är en ansiktsmist?

SVAR: Vuxenversionen av att springa genom en väldoftande, hudvårdande vattenspridare! Mist är namnet på själva formatet – alltså hudvårdsprodukt i sprayformat som spritsas i ett fjäderlätt moln över ansiktet, även om innehållet och syftet varierar. Det finns lugnande, återfuktande, makeupfixerande, matterande, solskyddande och antioxidantfyllda mistar…I vårt test har vi fokuserat på fuktboostande mistar som passar de flesta hudtyper.

Varför ska jag använda face mist?

SVAR: För att ett nymistat ansikte direkt bäddas in i en aura av daggfrisk nyponros. Sprayformatet gör det enkelt att tanka upp fukt- och vitamindepåerna under dagen. Huden känns fräschare, mindre stram och mer lystrig. Och makeupen får nytt liv.

När ska jag använda min mist?

SVAR: Precis när som – det är omöjligt att överdosera. I en morgonrutin kan en mist som fungerar som sköld mot luftföroreningar (Versos Anti pollution mist) ingå. I makeuphyllan finns mistar som fixerar och ger en sista touch av lyster (som Linda Hallbergs H2Glow mist). På skrivbordet står en buffé av återfuktande, lugnande mistar som piggar upp, medan handväskan rymmer en liten vitaminspray (som testtvåan från Clarins). I kvällsrutinen spritsas ansiktet innan applicering av serum, olja eller crème för bättre absorbering.

Hur väljer jag rätt ansiktsmist?

SVAR: Mistar är inte så aktiva eller djupverkande, så här behöver du inte välja nitiskt. På förpackningen står ofta vilken hudtyp som mår bra av produkten.

Vilka ingredienser är bra i en ansiktsmist?

SVAR: Franska apoteksmärken har ofta en bas av thermalskt källvatten, som verkar lugnande. Glycerin, propanediol och hyaluronsyra finns ofta med som återfuktare, och passar alla. Rosvatten och aloe vera har en lugnande effekt, medan vitaminer och antioxidanter skyddar mot föroreningspartiklar. Har talgproduktionen löpt amok är zink en bra ingrediens att ha på radarn - som tonern Serozink från La Roche-Posay (Mer info och köp här - länk till Lyko).

Vad är skillnaden på face mist, toner och ansiktsvatten?

SVAR: Förvirringen är total eftersom märkena inte alltid är konsekventa. Ansiktsvattnets, eller tonerns på engelska, främsta roll är ofta att pH-neutralisera huden efter tvätt, och städa bort eventuella smutsrester. Vissa toners innehåller alkohol, och gör mer skada än nytta, medan andra innehåller peelingsyror. Mistens roll är bara vårdande, inte rengörande. Däremot kan en mist ofta användas som toner. Förvirrat? Svar ja.

Finns det några hacks?

SVAR: Yes! Spraya huden med mist innan du lägger på en sheetmask för maxat fuktupptag. Spritsa under makeup för subtil glow. Har makeupen kakat sig, duscha ansiktet lätt och dutta över området med en fuktad beautyblender. Som nysminkad!

LÄS MER: Här hittar du alla skönhetskategorier av Damernas Världs bäst i test

LÄS MER: Gurkmeja som kosttillskott och i hudvård – allt du behöver veta

LÄS MER: K-beauty – vad är koreanskt skönhet och vilka är bästa produkterna?