Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Bäst i test av vattenfast mascara 2022.
Bäst i test av vattenfast mascara 2022.

Bästa vattenfasta mascaran 2022 – bäst i test som klarar tårar, bad och svett

Vilken vattenfast mascara är bäst? Vi har testat vattenfasta mascaror som tål bad, bröllopstårar, träning och regn. Vatten och svett är utmanande för den som inte vill släppa mascaran. Vi har hittat de vattenfasta mascaror som håller i ur och skur - här är bäst i test! 

Damernas Värld

BÄST I TEST AV VATTENFAST MASCARA 2022. På jakt efter en riktigt bra vattenfast mascara? En vattenfast mascara har inte bara till uppgift att ge fina, fylliga fransar utan måste också kunna stå emot vatten och tårar. Samtidigt vill vi också kunna tvätta bort den på ett enkelt och skonsamt sätt – så glöm inte att investera i en ögonmakeup­remover som är särskilt anpassad för vattenfast makeup, så slipper du onödigt gnuggande och skrubbande vid borttagningen av mascaran.

LÄS OCKSÅ: Letar du efter en vanlig mascara – läs vårt bäst i test här

1. BÄSTA VATTENFASTA MASCARA 2022 – Bästa klumpfria vattenfasta mascara: Lancôme Lash idôle mascara waterproof

Recension på Lancôme Lash idôle mascara waterproof från Lancôme.

Lash idôle mascara waterproof, 8 ml, Lancôme.
Perfekt krämig mascara som glider lätt på fransarna – utan några klumpar i sikte. Den vinklade borsten kan kännas lite trixig i början. Men när man väl fått in tekniken får även de plattaste fransarna sig ett ordentligt lyft. Går du ut i ösregn med nymålade frallor finns risk för lite färg på ögonlocken, men annars sitter den säkert. Och effekten med långa, lash lift-liknande fransar gör den här mascaran till en ny bästis i necessären. ”Prisvärd om man vill ha en vattenfast mascara av hög kvalitet som håller och sitter bergfast hela dagen”, säger testaren Louise Holck Clausen.
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

”Vill du ha längd - då är denna mascara för dig!”

2. Bästa förlängande vattenfasta mascara: YSL Volume effet faux cils mascara waterproof

Recension på Volume effet faux cils mascara waterproof från Yves Saint Laurent.

Volume effet faux cils mascara waterproof, 6,9 ml, Yves Saint Laurent.
Mascara i lyxförpackning. Smal och smidig borste som lätt når de minsta fransarna. Det är enkelt att få till ett snyggt resultat, även för den mindre mascara-vana. Krämig konsistens som ger långa, läckra frallor utan minsta smul. Och den viker sig varken för snyftfilmer eller duggregn. ”Vill du ha längd - då är denna mascara för dig!”, säger testaren Linda Nestor.
Betyg: 4,7
Mer info och köp här (länk till Kicks).

3. Bästa billiga vattenfasta mascara: Maybelline Lash sensational sky high waterproof mascara

Recension på Lash sensational sky high waterproof mascara från Maybelline.

Lash sensational sky high waterproof mascara, 6 ml, Maybelline.
Hajpen har lagt sig – men den här mascaran förtjänar sin uppmärksamhet. I ett svep tar den fransarna till nya höjder, precis som namnet antyder. Kan byggas på i flera lager för ännu mer lösögonfrans-effekt. Sitter som berget från morgon till kväll. Oljebaserad remover är absolut ett måste för att slippa vakna upp med mascararester nästa dag.
Betyg: 4,5
Mer info och köp här (länk till Lyko).

4. Bästa vattenfasta mascara som ger separation: Clarins Wonder perfect mascara 4d waterproof

Recension på Wonder perfect mascara 4d waterproof från Clarins.

Wonder perfect mascara 4d waterproof, 8 ml, Clarins.
En mascara för dig som föredrar fint separerade fransar framför överdriven volym. ”Tycker inte effekten är så kraftig på tjockleken, men den ger längd och väldigt snygg separation. Till och med mina ”bråkigare” fransar fixar den fin separation på”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. Något svår att får bort, men en oljebaserad rengöring gör jobbet.
Betyg: 4,4
Mer info och köp här (länk till Nordicfeels).

”Precis lika bra som alla säger!”

5. Bästa vattenfasta mascara för naturlig volym: Sensai 38°C volumising mascara

Recension på 38°C volumising mascara från Sensai.

38°C volumising mascara, 8 ml, Sensai.
En klassiker i mascarakretsar. Den böjda borsten ger långa, svarta fransar med fin volym. Bäst av allt? Mascaran försvinner hyfsat lätt med varmt vatten. Skonsamt för fransarna! ”Håller hur bra som helst, hela dagen och genom alla väder och tårar. Absolut dyr, men jag tycker den är prisvärd eftersom den är så bra. Precis lika bra som alla säger!”, säger testaren Anna Börjesson.  
Betyg: 4,2
Mer info och köp här (länk till eleven).

6. Bästa vattenfasta mascara för känsliga ögon: Clinique High impact waterproof mascara

Recension på High impact waterproof mascara från Clinique.

High impact waterproof mascara, 8 ml, Clinique.
Snäll mascara som mest ger känslan av färgade fransar. Men den kan byggas på för mer effekt. Passar dig som vill ha en naturlig look utan lösögonfrans-känsla. ”Väldigt bra med en mascara anpassad för känsliga ögon. Trots en lite långdragen avsminkning känns den inte irriterande för ögonen. En mascara som optimerar dina naturliga fransar och håller hela dagen”, säger testaren Jasminda Blanco.
Betyg: 4
Mer info och köp här (länk till Kicks).

7. Bästa vattenfasta mascara för fylliga fransar: Isadora Build-up mascara extra volume waterproof

Recension på Build-up mascara extra volume waterproof från Isadora.

Build-up mascara extra volume waterproof, 12 ml, Isadora.
Mascara med krämig formula som är lätt att måla med. Inte hundra procent vattenfast – den har en tendens att fälla lite färg ibland. Däremot ger den långa, fina, fylliga fransar. ”Uppskattar verkligen borsten och konsistensen, de är kanon!”, säger testaren Louise Holck Clausen. Kräver en del försiktigt gnuggande för att lossna. Annars en bra mascara till bra pris!
Betyg: 3,7
Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

 

LÄS OCKSÅ: Perfekt sotade ögon: Så gör du! 

Lyckas med din mascara – tips och svar på vanliga frågor

Många är vi som drömmer om långa fylliga ögonfransar som ramar in ögonen på bästa sätt – så här slipper du klumpar och pandaögon och får fina fransar som håller.

Hur applicerar jag mascara?

SVAR: Börja med att applicera vid fransraden och sicksacka sedan uppåt i små rörelser, tills du nått slutet på fransen. Genom att använda den metoden täcker och kammar du hela fransarna samtidigt som du minimerar risken för klumpar. Ett bra tips är också att värma mascaran mellan handflatorna innan applicering för att göra krämen mer rinnig och lättarbetad.

Hur slipper jag klumpar?

SVAR: Klassiska knep är att torka av borsten inför applicering eller snabbt värma upp mascaratuben i ett glas varmt vatten för att göra krämen mer rinnig. Eller byt till en smal gummiborste av kamtyp. Glöm inte att vicka borsten fram och tillbaka. Att använda rätt teknik är minst lika viktigt: gnugga in borsten mellan fransarna, så nära fransrötterna som möjligt, och sick-sacka dig långsamt utåt. På så vis täcker du hela fransen och samtidigt som du kammar igenom den. Se till att du arbetar i fransarnas naturliga växtriktning och inte kammar alla fransar åt ett och samma håll, det gör ofta att fransarna klumpar ihop sig.

Hur bygger jag lager på lager utan att det blir klumpar?

SVAR: Vill du bygga många lager är tricket att hitta en mascara där krämen stelnar långsamt och därför ger lång speltid. Ett klassiskt knep är att torka av borsten inför varje applicering. Smala gummiborstar är kända för att jobba klumpfritt.

Min mascara smular direkt…

SVAR: Det är ett tecken på att den har gjort sitt sista svep. Om mascaran är torr och smulig beror det antagligen på att den är gammal och det är dags att byta mascara. Kom ihåg att inte pumpa i luft i mascaran när du ska plocka upp mer produkt, utan sätt ner borsten och skaftet i hylsan och dra runt för att fånga upp mer. Luft i tuben snabbar på torkningsprocessen.

Primer för ögonfransarna, vad är det?

SVAR: Liksom primer för ansiktet är fransprimer ganska genialiskt. Den hjälper mascaran att hålla sig i topptrim hela dagen, och vårdar ofta fransarna på vägen. Diorshow maximizer mascara primer 3D från Dior (Mer info och köp här - länk till Åhlens) är suverän.

Hur använder jag mascaraprimer?

SVAR: Innan du applicerar mascara borstar du på primern för att få maxa effekten av din mascara. Ett annat tips är att använda en blå mascara under din svarta, som False lash effect max out blue primer från Max Factor (Mer info och köp här - länk till Lyko), som faktiskt kan ge en känsla av ännu svartare fransar. 

Jag har spikraka fransar. Hur fixar jag böjen?

SVAR: Börja med att använda en ögonfransböjare, innan du applicerar mascaran. Satsa också på en volymmascara. Testets vinnare från Lancôme är en mästare på jobbet. Vill du säkra böjen hela dagen håller vattenfasta mascaror bättre.

Hur får jag bort vattenfast mascara?

SVAR: En vattenfast mascara är toppen när du till exempel ska träna, om vädret bjuder på en dålig prognos eller när det vankas ett tårfyllt bröllop. Att få bort vattenfast mascara kan däremot vara en utmaning och slita på fransarna – om du använder fel rengöring. En oljebaserad ögonmakeupremover löser uppgiften med bravur. Dränk en bomullsrondell och håll mot ögonen, dra sedan försiktigt neråt. Gnugga aldrig! Avsluta med ett micellärt vatten för att se till att eventuellt rester intill och under fransraden försvinner.

Jag gillar inte vattenfast mascara. Finns det andra sätt att få mascaran att hålla?

SVAR: Använd din favoritmascara som vanligt, och avsluta med ett svep genomskinlig, vattenfast mascara som låser in produkten, till exempel Brow/lash waterproof maker från Artdeco (Mer info och köp här - länk till Lyko).

Hur länge håller en öppnad mascara?

SVAR: På förpackningen (på alla skönhetsprodukter) finns en burk med en siffra. Siffran står för hur många månader en produkt håller från det att du har öppnat det. En mascara håller oftast i sex månader, sen är det dags att kassera den av hygieniska skäl. Lämna på närmsta återvinning av kosmetik, hos Kicks till exempel.

Mina fransar är korta. Vad gör jag?

SVAR: Näringsbomba med ögonfransserum – de funkar verkligen. Satsa sen på förlängande mascara som bygger på franstippen med hjälp av fibrer. Vår testvinnare adderar många millimeter.

Är dyra mascaror alltid bäst?

SVAR: Nej. Flera av de bästa mascaror vi testat genom åren ligger i budgetklassen.

Jag har känsliga ögon som lätt rinner, vilken mascara passar mig?

SVAR: Titta efter mascaror framtagna för just känsliga ögon, de bör vara oftalmologiskt testade och innehålla ett minimalt antal ingredienser som kan vara irriterande för ögat. Vi gillar High impact waterproof mascara från Clinique (Mer info och köp här - länk till Kicks) som är snäll mot ögonen. Tänk också på att inte låna ut din mascara och att byta ut den ofta. Det brukar stå sex månader på förpackningen, men är du känslig är det helt klart lönt att byta ut den oftare än så, minst var tredje månad!

Det finns så många olika varianter, hur väljer jag rätt?

SVAR: Vet du redan vilken typ av borste du gillar men är sugen på att byta mascara kan du testa ett annat varumärke med samma typ av borste, men som har en annan formula. Annars är personalen i butiken ofta en underskattad resurs som brukar ha bra koll på vilken typ av mascara som funkar bäst på olika typer av fransar.

5 vanliga misstag med mascara (och hur du undviker dem!)

1. Du målar för många lager.
De flesta mascaror hinner torka halvvägs genom lagerbyggandet, med klumpfransar som resultat.

2. Du pumpar borsten i hylsan.
Pumpandet trycker in luft i förpackningen, vilket gör att mascaran torkar ut snabbare.

3. Du använder vattenfast mascara varje dag.
Att ta bort vattenfast mascara kräver ofta att du gnuggar. Det frestar på ögonområdet, så spara den vattenfasta mascaran till bröllop, gymbesök och regniga dagar.

4. Du glömmer bort att sicksacka.
För att ge illusionen av långa fransar krävs koncentrerad svärta vid rötterna. Rör borsten fram och tillbaka innan du drar ut genom längderna.

5. Du böjer fransarna efter att du applicerat mascara.
Ajajaj! Formen blir knasig och du riskerar att skada fransarna.

LÄS MER: Guide – så vet du vilken mascara som passar bäst för dina fransar 

LÄS MER: Ögonfransserum – bäst i test 2022 och allt du behöver veta