Artikeln innehåller annonslänkar

Vilket serum är bäst i test 2020 och hur använder man serum? Här är alla svar du behöver.
Vilket serum är bäst i test 2020 och hur använder man serum? Här är alla svar du behöver. Foto: TT

Serum – allt du behöver veta och bäst i test 2021

Serum - bäst i test! Investera i ett magiskt elixir med uppdrag att uppgradera din hud på djupet. Men vad är serum egentligen? När och hur ska man använda det? Och vilket är det bästa ansiktsserumet för just din hudtyp? Damernas Värld ger dig svaren och listar de bästa serumen som återfuktar huden.

Serum är droppar som ger effekt – men det kan vara svårt att navigera i djungeln av produkter. Damernas Värld guidar dig till när, hur och vilket serum du ska använda.
Med sina små molekyler och höga koncentrationer av aktiva ämnen når ett serum längre ner i hudytan än en ansiktskräm. Medan krämer har mer generella egenskaper är serum små supershots laddade med målinriktad spetskompetens. De flesta serum går att använda tillsammans med andra serum, så att du kan mixa och matcha för skräddarsydda resultat.

Serumens storhet ligger i koncentrationen, några ynka droppar räcker långt.

För att maxa effekten är det smart att följa hudens dygnsrytm och behov – på morgonen behövs antioxidanter och ingredienser som skyddar mot dagliga stressfaktorer som föroreningar och UV-ljus, medan ett nattserum ger raketbränsle åt den nattliga återhämtningen och cellförnyelsen. Lugnande serum och fuktbomber funkar när som helst på dygnet – det är omöjligt att överdosera på fukt. Låt inte prislappen avskräcka dig. Serumens storhet ligger i koncentrationen, några ynka droppar räcker långt.

LÄS MER: Hur mycket serum och ansiktskräm ska man applicera? Här är svaret!

Bäst i test 2021 – här är bästa serumet

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje serum och se vilket serum som passar dig och din hy bäst.

1. Submersive serum paradoxe, Beauté Pacifique – bästa återfuktande serumet
2.
Biolumin-c serum, Dermalogica – bästa serumet för lyster
3.
Retinol 3tr+ intense, Medik8 – bästa serumet med retinol
4.
Double serum, Clarins – bästa serumet mot fina linjer
5.
Niacinamide 10% + zinc 1%, The Ordinary – bästa billiga serumet
6.
Discoloration defense serum, Skinceuticals – bästa serumet mot pigmentfläckar
7.
Vespera bionic serum, Exuviance – bästa serumet för känslig hy

För mig, en riktig torris, gör serumet underverk

1. Bästa serum 2021: Submersive serum paradoxe, Beauté Pacifique 

Submersive serum paradoxe, 30 ml, Beauté Pacifique.

Submersive serum paradoxe, 30 ml, Beauté Pacifique.
Fuktbomb som absorberas snabbt trots fyllig konsistens. Med återfuktande och mjukgörande squalane, samt anti-inflammatoriskt och anti-age-verkande resveratrol och procyanidin. ”För mig, en riktig torris, gör serumet underverk”, säger skönhetsskribenten Veronica Henriksson.
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Lyko). 

2. Biolumin-c serum, Dermalogica – bästa serumet för lyster

Biolumin-c serum, 30 ml, Dermalogica.

Biolumin-c serum, 30 ml, Dermalogica.
Huden får fin lyster och ett härligt fukttillskott, så den ser pigg och uppstramad ut. Serumet ger en jämn yta och en klarhet som annars bara fås genom ansiktsbehandling. Innehåller mild och lätt exfolierande mjölksyra. Silkeslen konsistens och perfekt pipett. Dyr, men värd varenda krona!
Betyg: 4,9
Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

3. Retinol 3tr+ intense, Medik8 – bästa serumet med retinol

Retinol 3tr+ intense, 15 ml, Medik8.

Retinol 3tr+ intense, 15 ml, Medik8.
Innehåller 0,3 procent retinol och appliceras kvällstid. A-vitaminet verkar gradvis under hela natten och huden blir plumpad och mjuk. ”Jag upplever lyster och jämnare hudton redan efter några nätter. Kvisslor och torra partier är borttrollade”, säger Cassandra i testpanelen.
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till Skincity). 

4. Double serum, Clarins – bästa serumet mot fina linjer

Double serum, 30 ml, Clarins.

Double serum, 30 ml, Clarins.
Tvådelat serum med gelkonsistens och svalkande känsla. Passar alla hudtyper och kan användas morgon och kväll. Bra justerbar pump. Dessutom dryg, en droppe räcker långt. Fina linjer upplevs mindre, huden får fylligare känsla och blir bebislen. Gör också succé mot röda och ojämna partier.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Eleven).

”Hej då PMS-finnar och rödflammighet”.

5. Niacinamide 10% + zinc 1%, The Ordinary – bästa billiga serumet

Niacinamide 10% + zinc 1%, 30 ml, The Ordinary.

Niacinamide 10% + zinc 1%, 30 ml, The Ordinary.
Superserum som gör susen mot orenheter och tilltäppta porer – tack niacinamid! Hej då PMS-finnar och rödflammighet. Kräver kompletterande produkter som ger fukt och lyster, men utmärkt för den som vill punktbehandla kvisslor. Priset är suveränt, så det känns okej att komplettera med annat.
Betyg: 4,4
Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

6. Discoloration defense serum, Skinceuticals – bästa serumet mot pigmentfläckar

Discoloration defense serum, 30 ml, Skinceuticals.

Discoloration defense serum, 30 ml, Skinceuticals.
Doftfri, superlätt i konsistensen och absorberas snabbt. Jämnar ut röda partier och jobbar även fint på akneärr. Efter tålmodigt användande minskar även mindre pigmentfläckar. Innehåller niacinamid, som gör ett kanon-jobb på förstorade porer, samt tranexamsyra som ska minska produktionen av melanin.
Betyg: 4,2
Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

”Jag tycker att den lugnar irriterade partier, minskar torra fläckar och råder bot på mina ihärdiga kvisslor”

7. Vespera bionic serum, Exuviance – bästa serumet för känslig hy

Radiance serum, 30 ml, Exuviance.
”Serumet återfuktar min torra hud rejält. Jag tycker att den lugnar irriterade partier, minskar torra fläckar och råder bot på mina ihärdiga kvisslor. Däremot saknar jag wow-känslan”, säger digitala chefen Cassandra Lindblom. Minus för klibbig känsla på huden och att den är något svår att dosera.
Betyg: 4
Mer info och köp här (länk till Skincity).  

Vad är serum?

Serum är din hudvårdsrutins huvudrollsinnehavare, som gör att du enkelt kan skräddar­­sy din rutin efter specifika behov. Serum innehåller högre koncentration av aktiva ämnen och mindre molekyler än till exempel en crème. De små molekylerna gör att serumet slussas längre ner i huden samtidigt som serumet fungerar som en katalysator för efterkommande crème.

Hur använder jag serum?

Serum används efter tvätt och toner, men innan din dag- eller nattcrème. Klappa in några få droppar i ansiktet och ner på halsen. Vissa serum bör bara användas nattetid, dels på grund av deras konsistens och dels på grund av de aktiva ämnena. Retinol är till exempel oftast en kvällskompanjon. C-vitamin är däremot perfekt dagtid, under solskyddet, då antioxidanten hjälper till att skydda mot fria radikaler som bildas av solen. 

Varför ska jag använda serum?

Ett serum har mer koncentrerade och aktiva ingredienser än en vanlig hudkräm och ger därför mer effektiv vård. De välgörande ingredienserna, som ofta består av olika vitaminer och antioxidanter, är uppbyggda av mindre molekyler så att de kan tränga längre ner i hudens lager än en kräm och därför göra mer nytta. Serumet är också katalysator för resten av din hudvård, och gör den mer effektiv. Tänk på serumet som hudvårdens motsvarighet till espressoshotten – krut i koncentrat.

Kan jag använda flera serum samtidigt?

Absolut! Du kan applicera lager på lager och på så sätt också jobba med flera hudtillstånd samtidigt. Är du osäker på i vilken ordning du ska applicera dina serum är en tumregel att gå efter konsistens: lättast till tyngst. 

Hur länge ska jag vänta innan jag applicerar min crème efter serum?

Det är alltid bra att låta serumet sätta sig, men de flesta serum hinner absorberas innan du ens har hunnit öppna burken till din fuktcrème. Serum är drygt och det behövs ytterst få droppar. 

Vad kan ett serum hjälpa mig med?

Fukt, lyster, pigmenteringar, spänst, förstorade porer … listan kan göras lång. Du måste bara bestämma vad det är du vill behandla. 

Min hud känns trött och glåmig. Vilket serum ska jag leta efter?

Ett serum med C-vitamin är som en brustablett för huden. Förutom maxat med lyster ger C-vitaminet också en skjuts till kollagenproduktionen, skyddar mot fria radikaler och ger en jämn och klar hudton. 

Jag har känslig hud. Kan jag använda serum?

Självklart! Däremot är det viktigt att tänka på att inte använda för aktiva ingredienser, utan fokusera på att stärka hudbarriären och lugna eventuell rodnad. I testet är Exuviance en vinnare för känslig hud tack vare antioxidanter (som alla behöver) och den milda syran PHA.

Jag vill ha ett serum som jobbar på flera problemområden. Finns det?

Det finns många. Retinolserum är en riktig multitasker. Förutom att reducera synligheten av rynkor och fina linjer ger serumet också en jämn hudton, lyster samt ger effekt på porer och akne. Magi på flaska helt enkelt. Clarins Double serum jobbar också hudförbättrande på flera fronter och passar alla. 

När applicerar jag serum?

Serum ska oftast appliceras både morgon och kväll efter rengöring (och ansiktsvatten om du använder), men före din fuktkräm.

Min hud är supertorr! Vilken ingrediens ska jag leta efter när jag akut behöver fukt?

Hyaluronsyra binder vatten 1000 gånger sin egen vikt. När hyaluronsyrans molekyler "hackas" upp till nanopartiklar och tillsätts i serum får du fantastisk återfuktning på djupet. Ceramider är ett annat ord att leta efter.

Serum eller olja – vad är bäst?

Serum bygger traditionellt sett på vatten, och är formulerade för att kunna transportera nanomolekyler till dermis, alltså läderhuden, som i sin tur ger näring åt överhuden (epidermis). Oljor bygger på fett, och passar utmärkt på vintern, men molekylerna är ofta för stora för att nå ner lika långt som ett serum. För fukbalans på djupet är ett serum med hyaluronsyra svårslaget. Däremot kan du med fördel lägga olja ovanpå. Oljan har dessutom den fina effekten att den "låser" in fukten. Serum + olja är alltså en dunderkombo.

Förutom att ge fukt, vad kan serum användas till?

Eftersom serumet så fint slussar ner ingredienser till läderhuden, där all action sker, så är det ett utmärkt verktyg för resultatinriktad hudvård. Det finns serum för att sakta ner åldersprocessen, för att lätta pigmenteringar, jämna ut hudtonen, dämpa rodnad, lugna känslighet och så vidare. Ofta kan du kombinera ett resultatinriktat serum med ett fuktserum för toppfina resultat. Eller använd en typ av serum på dagen och ett annat på natten. Särskilt serum med c-vitamin är en superb morgonprodukt.

LÄS MER: Så maxar du din hudvård med C-vitamin - hej, då glåmighet! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!