Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Damernas Värld i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Glöm inte det viktigaste steget i rutinen: solskyddet!
Glöm inte det viktigaste steget i rutinen: solskyddet!
Glöm inte det viktigaste steget i rutinen: solskyddet!
Glöm inte det viktigaste steget i rutinen: solskyddet!

Dagkräm med spf – här är bäst i test och så applicerar du det rätt

En dagkräm med spf – inbyggt solskydd – är ett måste i hudvårdsrutinen. Solen står för cirka 80 % av hudens åldrande och solskydd är den i särklass viktigaste produkten för en hälsosam, vacker hud. Med dagkräm som innehåller spf 30 eller spf 50 får du enkelt in solskyddet i skönhetsrutinen utan extra ansträngning.

Anja Skeppe Grahn

BÄST I TEST AV DAGKRÄM MED SPF. Solskydd är A och O för hälsosam hud. Spf 30 eller 50 skyddar dig mot solens farliga strålar och i många dagkrämer är det en huvudingrediens, så du behöver inte ens tänka på att du applicerar det. Vill du ha ett starkare solskydd för ansiktet kan du kolla in vårt bäst i test 2021 av solkräm – annars scrollar du vidare och ser bäst i test dagkräm med spf 2021.

Topplista: Bästa dagkrämen med spf 2021

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje dagkräm och se vilken som passar dig och din hy bäst.
1. BÄST I TEST 2021 - Bästa dagkräm med spf för mogen hy: Dermalogica Age smart dynamic skin recovery spf 50. Betyg: 5
2. Bästa dagkräm med spf mot pigmentfläckar: Eucerin Anti-pigment day cream spf 30. BETYG: 4,9
3. Bästa dagkräm med spf för fet hud: Lumene Lähde nordic hydra oxygenating day fluid spf 30. BETYG: 4,9
4. Bästa dagkräm med spf och aktiva ingredienser: Verso Day cream spf 30. BETYG: 4,7
5. Bästa dagkräm med spf för känslig hud: Dermaceutic K ceutic. BETYG: 4,7
6. Bästa billiga dagkräm med spf: Nivea Q10 plus extra protection day cream spf 30. BETYG: 4,5
7. Bästa ekologiska dagkräm med spf: Juice Beauty SPF 30 oilf free moisturizer. BETYG: 4,5

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

”Jag har aldrig känt mig så här mjuk i huden någonsin av en kräm!”

1. Bästa dagkräm med spf 2021! Bästa dagkräm med spf för mogen hy: Dermalogica Age smart dynamic skin recovery spf 50 

Recension på Age smart dynamic skin recovery spf 50 från Dermalogica.

Age smart dynamic skin recovery spf 50, 50 ml, Dermalogica.
Härligt krämig konsistens som genast gör huden ordentligt mjuk och återfuktad. Innehåller, förutom solskydd, en cocktail av närande ämnen som gör skönhetsnörden knäsvag. Vitamin c som jämnar ut hudtonen, hyaluronsyra som ger fukt och kollagenstimulerande polypeptider och sojaproteiner som ger förbättrad spänst till huden. ”Wow, resultatet är otroligt! Jag har aldrig känt mig såhär mjuk i huden någonsin av en kräm. Det känns som att ansiktet har fått en osynlig, skyddande barriär. Och dessutom fin lyster! Ett solklart toppbetyg”, säger redaktör Marika Cederlund. Stort plus för en bra pumpförpackning som doserar precis mängd.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

2. Bästa dagkräm med spf mot pigmentfläckar: Eucerin Anti-pigment day cream spf 30 

Recension på Anti-pigment day cream spf 30 från Eucerin.

Anti-pigment day cream spf 30, 50 ml, Eucerin.
Solskydd är den enskilt viktigaste hudvårdsprodukten för att hindra uppkomsten och minska redan irriterande bruna fläckar och pigmentprickar. I krämen finns även patenterade ingrediensen Thiamidol som i kliniska tester har visat sig minska produktionen av melanin och motverka hyperpigmentering. Krämen är behaglig, känns lagom återfuktande och passar blandhy, normal och normal till torr hy.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Lyko).

3. Bästa dagkräm med spf för oljig hud: Lumene Lähde nordic hydra oxygenating day fluid spf 30

Recension på Lumene Lähde nordic hydra oxygenating day fluid spf 30.

Lähde nordic hydra oxygenating day fluid spf 30, 50 ml, Lumene.
Den plånboksvänliga superkrämen gör under för alla hudtyper men är extra bra för fet hud. Återfuktar hela dagen och har en härlig doft. ”Inte bara känns huden silkeslen, jag tycker mig även se skillnad på min feta t-zon som har blivit mindre flottig och småplitor har minskat markant!”, säger testare Veronica Henriksson.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Kicks).

”Gör underverk för huden – utan minsta irritation”

4. Bästa dagkräm med spf med retinol: Verso Day cream spf 30

Recension på Day cream spf 30 från Verso.

Day cream spf 30, 50 ml, Verso.
Tjock kräm som absorberas snabbt, återfuktar länge och aktivt innehåll som gör underverk för huden – utan minsta irritation. Retinol 8 jobbar mot pigmenteringar och fina linjer, superingrediensen niacinamid tajtar till stora porer, ger ökad spänst och slätare hudyta. Icke att förglömma gurkmeja som gör huden klar och hyaluronsyra för fukt! ”Den har verkligen en rad bra ingredienser som jag vill unna min hud dygnet runt. Dock upplever jag att den ibland smular när jag lägger på foundation. Det är en avvägning”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Skincity).

5. Bästa dagkräm med spf för känslig och behandlad hud: Dermaceutic K ceutic

Recension på K ceutic från Dermaceutic.

K ceutic SPF 50, 30 ml, Dermaceutic.
En dagkräm med fokus på att stärka hudbarriären. Är anpassad att använda efter kemisk behandling, till exempel starkare syror och kemisk peeling, men är underbara för alla med rosacea, eller bara lite känslig och torr hud. Trots fet konsistens sjunker krämen in snabbt utan att göra huden blank. Rodnad reduceras, huden får en jämn ton och blir fantastiskt mjuk. ”Fungerar toppen under makeup”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Skincity).

6. Bästa billiga dagkräm med spf: Nivea Q10 plus extra protection day cream spf 30.

Recension på Q10 plus extra protection day cream spf 30 från Nivea.

Q10 plus extra protection day cream spf 30, 50 ml, Nivea.
Krämen har en mjuk och smörig konsistens och glider fantastiskt över ansiktet. Huden känns återfuktad länge och krämen skapar en perfekt grund för efterkommande makeup. Passar normal hud, men rår inte på torra fläckar. Stort plus för skrattretande bra pris, men minus för en artificiell doft och att behöva gräva med fingrarna i en burk. Finns även i spf 15 men Damernas Värld rekommenderar minst spf 30 under sommarhalvåret.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

7. Bästa ekologiska dagkräm med spf: Juice Beauty Oil-free moisturizer spf 30

Recension på SPF 30 oil-free moisturizer från Juice Beauty.

SPF 30 oil free moisturizer, 60 ml, Juice Beauty.
Hudkrämens konsistens är något fast och påminner mer om en klassisk solskyddsfaktor. Kräver lite smörjning för att undvika en vit hinna men blir sedan smidig och mjuk. Perfekt för dig som även är lite fet i hyn då den mattar ner. Trots detta är den även återfuktande. Mineralbaserat solskydd, med diskret doft.  
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Lyko).

Så använder du dagkräm med solskyddsfaktor – vanliga frågor och svar:

Foto: Arthur Elgort / Conde Nast Collection Editorial

Räcker verkligen en dagkräm som solskydd i ansiktet?

SVAR: Ja, om den innehåller minst solskyddsfaktor (spf) 30, och om du applicerar minst en halv tesked åt gången. Eftersom mängden är A och O när det gäller solskydd kan det bli dyrt att använda en tjusig dagkräm med solskydd under en dag på stranden, när du är exponerad för solen och återapplicering krävs, men som skydd en vanlig dag i stan eller som året runt-kräm är den toppen. Ett tips för att återapplicera solskydd ovanpå makeup är att använda en ansiktsmist med spf, till exempel Antiaging facial sun mist spf 50 från Mesoestetic. (Mer info och köp här - länk till Lyko).

Vad skiljer en dagkräm med spf från en vanlig solkräm?

SVAR: Dagkrämen innehåller mer fuktgivande ingredienser och antioxidanter, den kan också vara mer anpassad efter mer specifika behov och olika hudtyper. En vanlig solkräm har mer fokus på att helt enkelt skydda huden och innehåller inte så mycket i övrigt. En dagkräm med spf har också ofta mer fokus på att kännas behaglig och fungera under makeup.

Men på hösten och vintern behövs väl inte spf 30?

SVAR: Inflammation i huden (”solbrännan”) och hudrodnaden (erytem) orsakas huvudsakligen av UVB-strålning. Styrkan varierar beroende på tid och breddgrad, och även om UVB står för de mer akuta hudskadorna ska du även se upp med UVA som utgör mindre del av den totala strålningen men tränger djupare ner i huden vilket bidrar till både cancer och fulare hud på sikt. UVA är konstant under hela året så länge det är ljust ute och strålarna går även genom glasrutor. Att sitta i en bil ger till exempel inget skydd mot UVA och man har sett studier på att lastbilschaufförer drabbas av hudskador i stor utsträckning. Det finns alltså en stor poäng att skydda sig jämt.

Hur applicerar jag dagkräm med spf?

SVAR: Smörj precis som en vanlig dagkräm. Sprid ut krämen på huden så att den syns innan du masserar in den. Våra testfavoriter ger varken mjölkhinna eller oxiderar. Applicera krämen minst en kvart innan du går ut.

Det finns spf i min foundation. Räcker det?

SVAR: Sannolikt applicerar du inte tillräckligt mycket foundation för att få ett fullgott solskydd, särskilt inte på sommaren. Hur hög spf en produkt tillskrivs baseras på mängden 2 mg/kvadratcentimeter. Använder du en foundation med spf 30, men enbart hälften av mängden som testats, så får du alltså bara spf 15 i slutändan.

Förstörs spf-skyddet om jag har foundation ovanpå?

SVAR: Inte om du väntar tills dagkrämen med spf har sjunkit in ordentligt, helst minst tre minuter för att vara på den säkra sidan. Applicera din foundation med lätt hand, så du inte gnuggar bort solskyddet.

Måste jag återapplicera?

SVAR: Ja, för att vara garanterad skyddet. Men i stället för att släpa med dig den lyxiga dagkrämen i handväskan, toppa upp under dagen med spf-berikad ansiktsmist eller makeup med spf.

Jag upplever att min hud blir blank och fet av produkter med solskydd…

SVAR: Flera av testets produkter innehåller ingredienser som motverkar just fet hud. Testets bronsmedaljör, Lähde nordic hydra oxygenating day fluid spf 30 från Lumene gjorde stor skillnad på testare Veronica Henrikssons blanka panna. Vill du åt aktiva ingredienser är både testets vinnare Age smart dynamic skin recovery spf 50 från Dermalogica och Day cream spf 30 från svenska Verso två toppenalternativ. 

Jag använder gärna ekologiska produkter… Finns det något för mig? 

SVAR: Absolut! Däremot kan det vara svårt att hitta. Testets eko-vinnare Beauty Oil-free moisturizer spf 30 från Juice Beauty är ett utmärkt val och passar torr hud extra bra. Andra alternativ är till exempel Mádaras solskydd i olika varianter. 

5 anledningar till att vi älskar dagkräm med spf

1. Solkräm med UVA- och UVB-skydd är världens bästa stoppskylt mot solskador – både kosmetiska och medicinskt farliga – men är ett extra steg som många av oss glömmer. Dagkräm, däremot, har de flesta rutin på, så dagkräm med spf är räddningen för alla oss glömska/lata/stressade.

2. Med solskyddet inbakat i dagkrämen sparar du tid (och pengar).

3. Alla krämerna i vårt test är lika sofistikerade i konsistensen som en vanlig dagkräm.

4. Alla testkandidaterna passar utmärkt under makeup. Möjligtvis blir du lite glansigare än vanligt, men det är inget som inte ett hederligt puder kan lösa i ett svep.

5. Krämerna i vårt test är rejält återfuktande, vilket älskas av sommartörstig hy.

LÄS MER: Solskydd för ansiktet – här är bäst i test

LÄS MER: Gurkmeja som kosttillskott och i hudvård – allt du behöver veta