Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Damernas Värld test av kemisk exfoliering och listar bäst i test.
Damernas Värld test av kemisk exfoliering och listar bäst i test.

Kemisk peeling för ansiktet – bäst i test (som du kan göra hemma)

Vilken syrapeeling för hemmabruk är bäst? Vad är egentligen kemisk peeling, vad är skillnaden mellan AHA, BHA och PHA-syra och vilken kemisk exfoliering är bäst i test? Damernas Värld ger dig allt du behöver veta om att göra kemisk peeling i ansiktet hemma. Dessutom listar vi de allra bästa produkterna du kan använda hemma. Varsågod: Här är Bäst i test 2021! 

Anja Skeppe Grahn

BÄST I TEST AV KEMISK PEELING 2021. Kemisk peeling: genom att exfoliera får du bort döda hudceller som hindrar huden i ditt ansikte från att vara i topptrim. Vi har testat kemisk peeling, också kallat syrapeeling, du kan göra hemma och utsett bäst i test, oavsett om du är ute efter peeling i form av en kräm, mask eller pads. Kemisk peeling kan låta läskigt, men det finns verkligen en syra för alla. Säg hej till friskare, slätare och mer återfuktad hy!

Topplista: Bäst kemiska peelingen för ansiktet 2021

Scrolla ner i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om alla exfolieringar i testet och se vilken som passar dig och din hud bäst.
1. Bäst i test: Bästa peeling-pads: Priori Lca smart peel pads. BETYG: 5
2.
Bästa enzympeeling: Verso Enzyme peel. BETYG: 4,9
3.
Bästa peelingmask: Dermaceutic Mask 15. BETYG: 4,8
4. Bästa dagliga leave on-peeling:
Paula’s choice Skin perfecting 2% bha liquid. BETYG: 4,9
5. Bästa nattpeeling:
Kiehl’s Nightly refining micro-peel. BETYG: 4,7
6. Bästa billiga kemiska peeling:
The Ordinary Aha 30% + Bha 2% peeling solution. BETYG: 4,6
7. Bästa avancerade kemiska peelingen:
Dr Dennis Gross Professional grade resurfacing liquid peel. BETYG: 4,5

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

”Efter en användning märker jag skillnad på småplitor som magiskt försvunnit.”

1. Bästa peeling-pads: Priori Lca smart peel pads – småplitor och torra partier försvinner 

Recension på Priori Lca smart peel pads.

Lca smart peel pads, Priori.
De fantastiska rondellerna är färdigdoserade, ger ett direkt resultat och behöver inte sköljas av, vilket gör dem perfekta för såväl nybörjaren som peeling-proffset… Och så klart även för latmasken! Innehåller en härlig kompott med 20% AHA-syror som bland annat mjölk-, glykol- och mandelsyra. Och oj vad dem levererar! ”Direkt vid applicering sticker det lite i ansiktet, speciellt där huden är torr. Men pirret i ansiktet flyttar sig till pirr i magen, för resultatet är enastående. Efter en användning märker jag skillnad på småplitor som magiskt försvunnit. Enklare än så här blir det inte!”, säger testaren Veronica Henriksson.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Lyko).

2. Bästa enzympeeling: Verso Enzyme peel – ger lyster åt känslig hud

Recension på Enzyme peel från Verso.

Enzyme peel, Verso.
Smidig dosering med pump. Innehåller AHA- och PHA-syra som levererar förstklassig fräschör till ansiktet – snällt och försiktigt. ”Min hud får lätt rodnader och sveda av peelings, men den här åstadkommer motsatsen! Huden blir jättemjuk, får en lätt lyster och känns samtidigt återfuktad på djupet. Magi!”, säger redaktör Marika Cederlund.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

3. Bästa peelingmask: Dermaceutic Mask 15 – rengörande mask som är effektiv mot stora porer

Recension på Mask15 från Dermaceutic.

Mask 15, Dermaceutic.
Bomber och granater, den här masken känns! Direkt vid applicering både hettar och svider det i ansiktet och två minuters användning känns tufft. Innehåller 15% glykolsyra och 2% salisylcyra, samt lera som suger upp överflödig talg och ger huden samma resultat som en timmes ansiktsbehandling – lyxig lyster, mindre porer och rengjord på djupet. När det röda lagt sig vill säga…
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till Kicks).

4. Bästa dagliga leave on-peeling: Paula’s choice Skin perfecting 2% bha liquid – ger stora porer och pormaskar en match

Recension på Skin perfecting 2% bha liquid från Paula’s choice.

Skin perfecting 2% bha liquid, Paula’s choice.
Kultförklarad produkt värd sin hajp! Den lätta vätskan innehåller BHA-syra som är ett utmärkt alternativ för fet och aknebenägen hud, men du behöver inte ha blemmor för att se resultat. Den okomplicerade klassikern är lätt att använda och gör också stor skillnad, efter en tids användande, på förstorade porer och irriterande pormaskar. ”Paula’s choice bha revolutionerade min hudvårdsrutin för mer än 10 år sedan – det var den första produkt som faktiskt kunde minska pormaskarna och balansera min blandhy. Sedan dess har den funnits i min rutin mer eller mindre kontinuerligt”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Skincity).

5. Bästa nattpeeling: Kiehl’s Nightly refining micro-peel – ger huden en ansiktsbehandling medan du sover

Recension på Nightly refining micro-peel från Kiehl’s.

Nightly refining micro-peel, Kiehl’s.
Gyllene droppar som exfolierar medan du sover. Produktens konsistens går att jämföra med ett serum och sjunker in direkt i huden. Den innehåller snälla och milt exfolierande quinoaskal-extrakt och fytinsyra från risgryn. På morgonen har huden fått en jämn struktur och känns len och klar! Efter kontinuerlig användning är småplitor i panna och kindben helt borta!
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Skincity).

6. Bästa billiga kemiska peeling: The Ordinary Aha 30% + Bha 2% peeling solution – salongsresultat för under 100 kr

Recension på Aha 30% + Bha 2% peeling solution från The Ordinary.

Aha 30% + Bha 2% peeling solution, The Ordinary.
Låt inte priset lura dig, The Ordinarys peeling är en effektiv exfolierande ansiktsbehandling som gör stor skillnad på hudens klarhet efter bara 10-minuter. ”Dock gäller det att vara försiktig, det är frestande att överdosera för att den är så prisvärd, men överpeelad hud är inte vacker. Men använder du den förnuftigt är den toppen”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn. Innehållet är tydligt presenterat och det enda som skvallrar om att det är en budgetprodukt är bristen på lugnande ingredienser, så ett tips är att lägga en fuktmask efteråt.
BETYG: 4,6
Mer info och köp här (länk till Lyko).

7. Bästa avancerade kemiska peelingen: Dr Dennis Gross Professional grade resurfacing liquid peel – proffsresultat hemma

Recension på Professional grade resurfacing liquid peel från Dr Dennis Gross.

Professional grade resurfacing liquid peel, Dr Dennis Gross.
Två flaskor, sterila pads och noggranna instruktioner – produkten känns som raketforskning, men resultatet blir också som att Dr. Gross (kändisfavorit i New York, med bland andra Olivia Palermo som kund) själv har utfört en ansiktsbehandling. Innehåller en cocktail AHA-, BHA-syra och enzymet bromelain, men i steg två i behandlingen finns cica, grönt te och havre som lugnar. Det här är en peeling för hudvårdsnörden och dig som känner din hud och vet hur den reagerar på syror.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

LÄS MER: Klassisk peeling med korn för ansiktet – här är bäst i test

Vanliga frågor om kemisk peeling med syra - så använder du kemisk peeling rätt!

Det pratas ofta om vikten av peeling. Men varför ska du peela? Och funkar inte en hederlig gammal skrubb? Vi reder ut!

Varför ska jag använda kemisk peeling?

SVAR: Peeling, eller exfoliering, tar bort döda hudceller på hudens yta. Med gamla hudceller ur vägen ökar hudens fuktnivåer och alla härliga näringsämnen i serum och krämer kan tas upp bättre. När vi blir äldre saktar hudens naturliga cellförnyelse ner, men med peelingens hjälp kommer nya hudceller upp till ytan. Hud som inte regelbundet peelas är ofta yttorr, glåmig och mindre spänstig. Med bra peeling stiger fuktnivåerna, lystern ökar och eventuella hudproblem kan minska.

Är kemisk peeling bättre än vanlig peeling med skrubbkorn?

SVAR: Peeling med skrubbkorn kallas även för mekanisk peeling och är mer av en aggressiv rengöring. Det passar en tjock och tålig hud eftersom risken är att de små skrubbkornen skapar små rispor och sår i huden. Vill du jobba mer på cellförnyelse är syra- eller enzympeeling överlägset eftersom de kan jobba djupare. 

Hur ofta ska jag peela ansiktet?

SVAR: Det är olika från produkt till produkt. Vissa så kallade leave-on-peelingar används varje dag som ett ansiktsvatten, andra läggs som en mask en eller två gånger i veckan. Det är viktigt att följa instruktionen så du inte överexfolierar din hud. Skinperfecting 2% bha liquid från Paula’s choice kan användas morgon och kväll och behöver inte tvättas av. Medan Mask15 från Dermaceutic ska användas en gång i veckan. Även om det är otroligt tillfredsställande att se hur den magiska lystern trollas fram vid peeling är det viktigt att inte överexfoliera. För mycket exfoliering skadar hudbarriären och huden blir skör och röd.

Min hud är känslig. Kan jag använda kemisk peeling?

SVAR: Ja! Alla hudtyper mår bra av peeling, det gäller bara att hitta rätt sort och gå försiktigt fram. Undvik glykolsyra och satsa på PHA-syra eller mandelsyra som inte går lika snabbt ner i huden och därför mindre irriterande. Spana även in om pH-värdet står angivet på produkten (annars går det att mäta med stickor från apotek), det är nämligen pH-värdet som styr hur kraftfull peelingen är. Ett lägre pH-värde ger mer effekt. Lider du av inflammerad hud som blossande akne, rosacea eller eksem ska du rådgöra med en hudterapeut eller hudläkare innan duger dig på peelingen.

Syrapeeling låter läskigt! Är det säkert att huden inte fräts bort?

SVAR: Lugn, du kommer inte bli som Samantha i Sex and the city. Produkterna som säljs i butik och på seriös näthandel är hårt reglerade och de riktigt starka produkterna får bara hanteras av hudterapeuter på salong. Tänk bara att gå varsamt fram och följa instruktionerna, kombinera till exempel inte olika syror med varandra och anpassa din exfoliering efter din hudtyp. Känner du dig osäker är det alltid bäst att kolla med en auktoriserad hudterapeut. 

Peelar jag bort min solbränna?

SVAR: Nej. Däremot får du en jämnare och klarare hudton och en klar hud kan upplevas som ljusare. Men hellre en ljusare hy som glöder än solbränd, grådaskig hy, eller hur?

AHA-peeling, BHA-syra, PHA-syra – det här är skillnaden

SVAR: Vilken syra passar vem? Vi reder ut skillnaderna mellan de olika peelingsyrorna.

Vad är AHA-syror (Alpha hydroxy acids)?

SVAR: Den största och vanligaste gruppen peelingsyror utvinns från frukt, socker, mjölk eller nötter. AHA-syror hjälper huden att binda fukt och är väl dokumenterade för sina antiage-egenskaper. Några vanliga AHA-syror är glykolsyra (glycolic acid) och mjölksyra (lactic acid). Glykolsyra går längst ner i huden, vilket gör den toppen mot solskador och rynkor, men den kan vara lite stark för känslig hud. Mjölksyra och mandelsyra är snällare.

Vad är BHA-syra (Beta hydroxy acid)?

SVAR: Heter också salicylsyra, och eftersom den är fettlöslig och kan därmed tränga ner i porerna är den toppen för alla med fet hy, akne eller pormaskar. Dessutom relativt snäll, vilket gör den lämplig även för rosacea-hud. En klassiker för problemhud.

Vad är PHA-syra (Poly hydroxy acid)?

SVAR: Den fungerar som AHA, men har större molekylstorlek och därför är ett bra val för känslig hud. En vanlig PHA-syra är glukonolakton. Men bara för att syran är snällare, betyder den inte att den är mindre effektiv. PHA är till exempel en hjälte på att binda fukt!

Vad är enzymepeeling?

SVAR: Enzymepeeling är en mildare variant av peeling och lämpar sig extra bra för känslig hud. 

Så använder du kemisk peeling på mörk hud – experten tipsar!

Zainab Jones, sjuksköterska och grundare av hudvårdskontot @min_melanin på Instagram.

Melaninrikhud behöver hantera syror med större försiktighet eftersom det finns en större benägenhet till att utveckla postinflammatorisk hyperpigmentering. Vi tog hjälp av Zainab Jones, sjuksköterska specialist i sårvård, grundaren av hudvårdskontot @min_melanin på Instagram, en av deltagarna i Damernas Världs testpanel och som även driver frågan om inkludering av bilder på melaninrik hud i läroböcker, samt hur symptom vid sjukdomar kan manifestera sig på melaninrikhud, detta för att säkerställa jämlik vård. 

Vad ska man tänka på när man väljer syra/kemisk peeling till mörk hud?

SVAR: Att välja en mildare syra som inte leder till postinflammatorisk hyperpigmentering (mörka fläckar). En skada och en irritation, som fel användning av syror kan leda till inflammation i huden. Denna inflammation stimulerar melanocyterna (de melaninproducerande cellerna) till ökad melaninproduktion, vilket resulterar till postinflammatorisk hyperpigmenteringar (mörka fläckar). 

Är det några syror som inte passar en melaninrik hud?

SVAR: Hudläkare och specialister i melaninrik hud anser att man kan använda glykolsyra men med försiktighet. Glykolsyra har den minsta molekylen och går därför snabbt och djupt ner i huden men den kan också vara en av de mest irriterande.  Glykolsyra har den minsta molekylen och går därför snabbt och djupt ner i huden, men är därför också den mest irriterande för huden. Vissa hudläkare har även en max rekommendation på 5-7%. 

Vad kan hända med melaninrik hud om man överexfolierar?

SVAR:  Överexfoliering kan leda till irritation och inflammation och som sedan kan leda till postinflammatorisk hyperpigmentering (mörka fläckar).

Vilka syror är mest föredelaktiga för melaninrik hud?

SVAR: Mandelsyra rekommenderas ofta av hudläkare eftersom dess molekyl är större än glykolsyran och orsakar inte samma irritation som glykolsyran. BHA- och PHA-syra passar även melaninrik hud eftersom den är mildare och mindre irriterande.  Jag intervjuade nyligen Dr. Chesahna Kindred, en hudläkare och specialist på melaninrik hud, där vi bland annat diskuterade om exfoliering på mitt Instagramkonto. Enligt Dr. Kindred så kan man använda AHA och BHA syror men i lägre koncentrationer för att undvika irritation. 

LÄS MER: Alla Damernas Världs Bäst i test – samtliga skönhetskategorier 

LÄS MER: Hitta rätt hudvård för din hudtyp – experten tipsar! 

LÄS MER: Ögonbrynsserum – serumet som får bäst i test (och tips för fylligare ögonbryn!)