Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Damernas Värld i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Bästa fotkrämerna hittar du här!
Bästa fotkrämerna hittar du här!
Bästa fotkrämerna hittar du här!
Bästa fotkrämerna hittar du här!

Bäst i test av fotkräm – vi har utsett vinnarna

Vilka fotkrämer är bäst? Vilka är effektiva mot hälsprickor och tar bort förhårdnader? Dags att ge dina fötter lite kärlek? Här är vinnarna som återfuktar, exfolierar och mjukgör – snabbt och kladdfritt! 

Anja Skeppe Grahn

BÄST I TEST AV FOTKRÄM. Hälsprickor, torra tassar och förhårdnader – att prata om fötterna låter allt annat än smickrande. Men faktum är att fötterna behöver ordentligt vård för att orka bära oss. Här är produkterna som gör jobbet och knepen som gör resan till mjuka fötter lite enklare!

Topplista: Bästa fotkrämerna

Ingen annan kräm har någonsin kommit i närheten av resultatet jag fått av denna.

1. Bästa fotkräm - Bästa exfolierande: Exuviance Pedi-peel dry skin repair – trollar bort hälsprickor

Recension på Pedi-peel dry skin repair från Exuviance.

Pedi-peel dry skin repair, 100 g, Exuviance.
Smörig och tjock konsistens som trots det sjunker in på nolltid! Innehåller exfolierande glykol-, mandel- och mjölksyra som på sikt tar bort förhårdnader och direkt ger en len känsla. Den stadiga tuben doserar en bra mängd och innehållet känns väldigt drygt, vilket kompenserar priset. ”Jag har aldrig haft tålamodet för fotfilande, men här är krämen som gör jobbet – utan både fotbad och slipande med fil. Krämen trollade bort mina hälsprickor efter bara några dagar! Fotkrämen tillhör den dyrare kategorin, men ingen annan kräm har någonsin kommit i närheten av resultatet jag fått av denna”, säger testare Jasminda Blanco.
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Exuviance).

2. Bästa för spruckna hälar: CCS Cracked heel sos – gör fötterna ordentligt mjuka

Recension på Cracked heel sos från CCS.

Cracked heel sos, 75 ml, CCS.
Krämen har en silkeslen konsistens och absorberas med detsamma. Trots lätt konsistens känns fötterna återfuktade och mjuka – länge! Innehåller hög halt karbamid som ger ordentligt med fukt. ”Ett budgetfynd som efter bara några dagar gör fötterna mjuka och fina! Perfekt för torra och spruckna hälar”, säger testare Linda Nestor.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Lyko).

3. Bästa ekologiska fotkräm: Weleda Foot balm – ljuvlig doft och långvarigt resultat

Recension på Foot balm från Weleda.

Foot balm, 75 ml, Weleda.
Ljuvligt citrus- och mintdoftande fotkräm som har en kylande effekt. Fötterna känns mjuka och återfuktade länge. Fet formula men lätt att smörja ut. ”Rejäl balsamkänsla som känns välgörande för torra fötter. Krämen går in snabbt i huden, som inte blir det minsta kladdig, trots den kraftiga konsistensen”, säger testaren Elisabeth Vene.
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till Kicks).

4. Bästa budgetfotkräm: Skin treat Exfoliating aha+bha+pha foot cream – sopar bort döda hudceller

Recension på Exfoliating aha+bha+pha foot cream från Skin treat.

Exfoliating aha+bha+pha foot cream, 75 ml, Skin treat.
Superkräm som både exfolierar med aha-, bha- och pha-syra, men samtidigt ger fukt från bland annat rapsolja och glycerin. Fotkrämen är lätt i konsistensen och ger resultat efter redan en användning. Krämen är något kladdig, men superhärlig att packa in fötterna innan läggdags. Stort plus för härlig doft och kanonpris.
BETYG: 4,8
Mer info och köp här (länk till Kicks)

5. Bästa återfuktande: Pedicare Intensivt vårdande fotkräm 24h – snabbabsorberande och mjukgörande

Recension på Intensivt vårdande fotkräm 24h från Pedicare.

Intensivt vårdande fotkräm 24h, 125 ml, Pedicare.
”Krämen är tjock och ordentligt återfuktande, men är ändå enkel att smörja ut och går snabbt in i huden. Efter lite mer än en minut kan jag gå runt utan att kladda ner golvet”, säger redaktör Marika Cederlund. Karbamid, vitamin E och sheasmör – i den rejäla tuben gömmer sig en cocktail av återfuktande ingredienser.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Lyko).

6. Bästa multikräm: Salvequick Foot rescue all in one foot cream – som en salongsbehandling för hemmabruk

Recension på Foot rescue all in one foot cream från Salvequick.

Foot rescue all in one foot cream, 100 ml, Salvequick.
Hälsprickor, fotsvamp, förhårdnande, torra fötter och otrevlig doft – fotkrämen rår på alla fötternas problem, och gör det med bravur! För bästa effekt ska krämen användas två gånger om dagen och redan efter tre dagar är fötterna som nya. Priset är högt, men den smidiga pumpen gör den enkel att dosera.
BETYG: 4,7
Mer info och köp här (länk till Meds).

7. Bästa för natten: Scholl Intense nourishing foot cream – ger resultat redan efter en användning

Recension på Intense nourishing foot cream från Scholl.

Intense nourishing foot cream, 150 ml, Scholl.
Effektiv kräm som ger en ordentlig fukt och gör fötterna mjuka efter en användning. Konsistensen är tjock och fet, vilket gör den perfekt som nattmask. Morgonen efter har fötterna blivit mjuka som en bebisrumpa – utan en halkig hinna. Efter en vecka är hälsprickor betydligt mindre och förhårdnader som bortblåsta. ”En riktig mirakelkur som gör storslagen succé, efter bara en natt. Jag har normala till torra fötter och denna fotkräm en eller max två nätter i veckan är allt som krävs för att mina fötter ska hålla sig mjuka och lena”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson.
BETYG: 4,6
Mer info och köp här (länk till Meds).

LÄS MER: Pedikyr hemma – så fixar du fina fötter på nolltid 

Så gick testet till

Minst tre personer testar varje produkt. Vi testar fler produkter än de som visas i testet – bara de bästa kommer med. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

LEDSNA FÖTTER? Så gör du tassarna mjuk igen (och maxar din fotvård)

Fötterna behöver, precis som din övriga hud på kroppen, vård och omtanke. Här är den ultimata guiden för att få fötter utan sprickor.  

Foto: Christian Vierig / Getty Images Europe

Vad är fotkräm?

SVAR: En fotkräm är en tjock och närande kräm anpassad för fötterna. För precis som ditt ansikte behöver en speciell kräm, behöver även dina fötter det. En vanlig ingrediens som används i fotkrämer är karbamid som verkar mjukgörande och barriärstärkande. Karbamid används också till exempel vid eksem. Det är heller inte ovanligt att fotkrämer innehåller exfolierande ingredienser som hjälper till att ta bort förhårdnader och hälsprickor. Och nej, du får inte samma effekt av att använda en vanlig body lotion som fotkräm…

Hur ofta ska jag använda fotkräm?

SVAR: Det beror på vilka problem du har med dina fötter, men det är såklart aldrig fel att smörja varje dag för att hålla fötterna mjuka och lena! Har du väldigt torra fötter eller våndas med spruckna hälar är det bra att smörja morgon och kväll för att bli kvitt problemen. 

Fötterna bär oss genom allt i livet och behöver all kärlek dem kan få.

Hur mycket produkt behövs?

SVAR: Mindre än du tror! Många upplever att det ofta blir kletigt och kladdigt av fotkräm. Visst är fotkrämer oftast fetare än många andra produkter, tack vare innehållet. Men att överdosera är också en bidragande orsak till att det känns kladdigt och otäckt under fötterna. Börja med en klick stor som en ärta och addera i stället mer om du märker att fötterna säger slurp direkt. 

Hur använder jag fotkräm?

SVAR: Det är inte alls svårt! Ta en klick i handen och massera in produkten ordentligt. Det gör att krämen absorberas snabbare så du slipper kladd. Ett supertips är också att applicera ett tjockt lager fotkräm innan du går och lägger dig och sedan sova med tunna bomullsstrumpor. Då får fötterna möjlighet att gotta sig i den silkeslena krämen – hela natten! Som en nattmask för fötterna helt enkelt.  

Hur ska jag tänka kring min fotvård?

SVAR: Håll hälsprickor och förhårdnader borta genom att bada, fila, skrubba och smörj – men med måtta. Om du filar för intensivt är risken att du filar så att det gör ont att gå på tassarna. Innan du filar fötterna är ett fotbad ingen dålig idé. Fotbadet gör fötterna mjuka och lätta att exfoliera. En fotskrubb är också toppen (men inget måste) för att få bort de sista döda hudcellerna. Avsluta med att smörja fötterna. För att hålla fötterna mjuka och lena är det bra att smörja varje dag.

Jag har riktigt torra fötter… Vilken kräm passar mig?

SVAR: Testets silvermedaljör Cracked heel sos från CCS är toppen för torra fötter! Krämen innehåller 25 procent karbamid, en ingrediens som är precis vad torra fötter behöver. Testa också att sova med ett tjockare lager fotkräm under natten. Intense nourishing foot cream från Scholl fungerar utmärkt som nattmask!

LÄS MER: Bäst i test: handkräm (hejdå torra händer och pigmentfläckar!) 

LÄS MER: Här är de bästa dyra ansiktskrämerna – lyxiga krämen värd sitt pris 

LÄS MER: Brun utan sol – bäst i test 2022 och expertens tips för ansikte och kropp