Artikeln innehåller annonslänkar

Syror – vad gör de för nytta i din bodylotion? Stor guide och bäst i test

Bodylotion med syror? Jo, Aha-, Bha- och Pha-syror kan göra underverk för din hud. Ansiktsprodukter med syror är redan vardagsmat för hudvårdsälskare och lysterjägare, men varför inte låta dessa välgörare uträtta magi även på resten av kroppen? Vi guidar dig till hur, och listar vilka hudlotioner med syror som är Bäst i test!

Syror bäst i test – innehåll

1. Vad är syror? Vi förklarar skillnaden mellan Aha, Bha och Pha
2. Stort bäst i test - bodylotions med syra för kroppen
3. Tips på hur du lyckas med bodylotion med syra
4. Så hittar du rätt syra för just dig
5. Bästa produkterna med syra för ansiktet
6. Fler bäst i test-artiklar från Damernas Värld

Vad är syror – och varför ska man peela?

Genom att exfoliera får du bort döda hudceller som hindrar huden från att vara i topptrim. Syrapeeling kan låta läskigt, men det finns verkligen en syra för alla. Syrorna kan ge dig såväl friskare som slätare och mer återfuktad hy. Men det är skillnad på syra och syra, läs vår guide för att skaffa dig fullkoll!

Aha-syra (Alpha hydroxy acids)

Den största och vanligaste gruppen peelingsyror utvinns från frukt, socker, mjölk eller nötter. Aha-syror hjälper huden att binda fukt och är väl dokumenterade för sina antiage-egenskaper. Några vanliga aha-syror är glykolsyra (glycolic acid), mjölksyra (lactic acid) och mandelsyra (mandelic acid). Glykolsyra går längst ner i huden, vilket gör den toppen mot solskador och rynkor, men den kan vara lite stark för känslig hud. Mjölksyra är snällare, medan mandelsyra har bra effekt på aknebenägen hud.

Bha-syra (Beta hydroxy acid)

BHA heter också salicylsyra, och eftersom den är fettlöslig är den toppen för alla med fet hy, akne eller pormaskar. Väldigt snäll, vilket gör den lämplig även för rosacea-hud. En klassiker för problemhud.

Pha-syra (Poly hydroxy acid)

En relativ nykomling som fungerar som AHA, men har större molekylstorlek och därför är ett bra val för känslig hud. En vanlig PHA-syra är laktobionsyra (lacto-bionic acid) som används flitigt av hudvårdsmärket Exuviance.

Bäst i test 2020 – bodylotions med Aha, Bha och Pha-syror för kroppen

Tiden när vi glömde huden söder om halsen är förbi. En ny generation avancerade bodylotions med exfolierande syror som ger både fukt och jämnare hud är här för att stanna. Vi har testat fram de bästa askungeprodukterna för kroppen!

1. Bäst i test - bodylotion med syra: Pure Body Boost från Akademikliniken

Pure Body Boost från Akademikliniken.

Pure body boost, 200 ml, Akademikliniken. 
Wow! Imponerande cocktail av vetenskapligt bevisat effektiva ingredienser, som gör precis vad de lovar. Behaglig, citrusdoftande konsistens som snabbt sjunker in. Resultat efter bara några dagar. Dyr, men fantastiska resultat!
BETYG: 5
Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

2. Prisvärd bodylotion från Mon Sun

Bodylotion med glykolsyra för natten.

Magic midnight detox & antioxidant overnight body treatment, 125 ml, Mon Sun.
Aha-syran glykolsyra kommer redan på plats två på ingredienslistan, vilket betyder bra krut i crèmen. Huden blir efter några användningar slätare, knottrorna färre och pigmentfläckar mindre synliga. Testets högsta lyxkänsla med doft av liljekonvalj och mint.
BETYG: 4,8
Mer info och köp hä (länk till Kicks).

3. Populär favorit från Paula's choice

Resist weightless body treatment 2% bha, 210 ml, Paula’s choice.
Bha-syran löser upp talg i porerna, vilket gör detta till en favorit för personer med tendens till kroppsfinnar. Trollar bort små knottror runt hårsäckarna (så kallad keratosis pilaris). Huden känns mindre röd och irriterad, även runt ärr. Parfymfri. Bäst för aknehud!
BETYG: 4,6
Mer info och köp här (länk till Skincity).

4. Bodylotion som är effektiv mot knottror från Elixir Cosmeceuticals

Bodylotion mot knottror på huden.

Smoothing body lotion, 350 ml, Elixir Cosmeceuticals.
Lätt konsistens som raskt sjunker in i huden. Efter några användningar syns resultat på både lyster och struktur. Knottror på armarna syns mindre och huden ser jämnare ut. Mjukar även upp grov hud under fötterna. Praktisk flaska med tryckfunktion. Dyr men dryg.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Lyko).

5. Utslätande bodylotion från Dermalogica

Bodylotion med mjölksyra från Dermalogica.

Body hydrating cream, 473 ml, Dermalogica.
Tunn lotion som går snabbt in i huden. Effekten syns efter bara några dagars användning, prickar och knottror är som bortblåsta. Minus för något stark doft av eteriska oljor, plus för supersmart förpackning med pump. Finns dessutom i reseförpackning.
BETYG: 4,5
Mer info och köp här (länk till Kicks).

6. Skön återfuktning från Exuviance

Retexturing treatment, bodylotion från Exuviance.

Retexturing treatment, 177 ml, Exuviance.
Gör huden mjuk och följsam. Pha-syra ger fukt, medan aha-syra boostar cellförnyelsen. Ger kanske inget mirakelresultat, men känns skön mot huden. Plus för smidig tub som är lätt att ha med sig. Något frän doft, men bra konsistens som absorberas snabbt.
BETYG: 3,9
Mer info och köp här (länk till Cocopanda).  

Vanliga frågor och svar om hur du lyckas med bodylotion med syra

Varför ska jag använda en bodylotion med syra?

Du får en produkt som gör mycket mer än att bara tillföra fukt. Syran hjälper till att avlägsna gamla hudceller, att binda fukt i huden eller verka anti-inflammatoriskt beroende på vad du väljer för syra. Pigmenteringar motverkas, knottror minskar och huden blir len och slät. Bodylotions med syra är helt enkelt grejen om du vill se tydliga resultat av din kroppsvårdsrutin.

Räcker det inte med en kornskrubb om jag vill bli av med döda hudceller?

Syrorna har ju sedan fler funktioner än att enbart städa bort döda hudceller. Att skrubba kroppen har helt klart sina fördelar och det ena behöver inte utesluta det andra. Tvärtom är kombinationen suverän.

Vad händer om jag glömmer SPF?

Det gäller att alltid vara noggrann med UV-skydd, vare sig man använder syror eller ej, men använder man syror betyder det också att huden blir mer solkänslig och risken för att bränna sig och att få ojämna pigmenteringar ökar. Solskador i sin tur kan också leda till värre saker än så, som cancer. Så det gäller alltså att vara extra noga med att smörja sig om du använder lotions med syra. Glöm inte handryggarna när du ändå är igång!

När ska jag inte använda en lotion med syra?

Har du mycket problem med psoriasis eller eksem bör du vara lite restriktiv med aktiva produkter, så rådfråga en expert för att se till att du får rätt syror för din hudtyp. Om du har gjort en IPL-behandling för att ta bort hår på kroppen bör du höra med kliniken hur länge de rekommenderar att du undviker syror. Vissa crèmer kan också svida ordentligt på nyrakade ben.

Kan jag använda lotions med syror om jag är gravid?

Det finns ingen forskning som säger att syror i hudvård skulle kunna skada fostret, men huden påverkas och förändras generellt sett mycket under graviditeten på grund av hormonerna. Huden kan bli känsligare och risken för pigmenteringar kan öka under graviditeten, vilket kan vara en anledning nog att vara lite försiktig med de allra mest aktiva crèmerna.

Så hittar du rätt syra för just dig (Aha, Bha eller Pha?)

Att hitta rätt i syra-djungeln är inte lätt, här hittar du en guide att följa för att veta vilka syror som passar för vem.

För supertorr hud

Välj en lotion som innehåller aha-syra, oftast glykolsyra eller mjölksyra. De städar bort gamla hudceller och hjälper huden att bevara fukt. Hudens struktur blir finare och den där typiska “creppade” känslan försvinner. Dammiga ben, putsväck!

Foto: Estrop Barcelona

För knottrig hud

Har du vanliga hudåkomman keratosis pilaris, alltså konstanta ”kalkonknottror” runt hårsäckarna, är bodylotion med syra din nya bästis. Både syror av aha-, pha- och bha (salicylsyra)-typ passar dig. Börja med mildare produkter och testa dig fram och öka gradvis till dess att du hittar din maximalt fungerande produkt.

För aknebenägen hud

Många som tränar drabbas av ”bakne”, alltså finnar på ryggen eller rumpan. Bha-syra (salicylsyra) är drottningen i akne-sammanhang. Den löser upp fett i porerna, verkar anti-inflammatoriskt och lugnande på ilska plitor.

För solskadad hud

När skadan redan är skedd och ojämn pigmentering och linjer dykt upp i exempelvis dekolletaget är det lotions med aha-syror, som glykol- eller mjölksyra, som gäller. Dessa är även suveräna syror för en mogen hud.

Vill du läsa mer om ansiktsprodukter med syra/kemisk peeling för ansiktet så finns vår stora guide till det här.

Fler bäst i test från Damernas Värld

Handkräm – bäst i test (säg hejdå till torra händer!)

Bäst i test eye makeup remover – produkterna och tipsen för känsliga ögon

Bäst i test: aliminiumfria deodoranter som faktiskt fungerar

Vad är serum? Guide till hur du använder det rätt och bästa produkterna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!