Foto: (c) altrendo images

9 fakta om vårt älskade läppstift som du inte hade en aning om

Känner du igen citatet: ”Gör dig själv en drink, måla läpparna och ta dig samman”? Elizabeth Taylor blev på 40-talet en av läppstiftets stora förespråkare, och visst måste vi hålla med henne om att det snabbt sätter guldkant på vardagen.

Trots att de målade läpparna är en given del i vår vardag är det ett relativt nytt påfund som genom åren har förknippats med både häxeri och prostitution. Vi passade på att titta tillbaka på några av de tillfällen som alla bidragit till läppstiftets krokiga resa mot framgång.

1. Man tror att det antika mesopetanierna var de första som målade läpparna röda, redan för 5000 år sedan. De om några förstod verkligen läppstiftets rätta värde – den röda färgen fick de nämligen från krossade ädelstenar.

2. Röda läppar var även populärt bland överklassen i det antika Rom, och bland Egyptierna. Egyptiernas recept var däremot inte lika dyrbart, de fick den röda färgen från krossade insekter och karmin blandat med bivax.

3. Efter en första glansperiod föll de målade läpparna i dålig dager, och associerades fram till 1500-talet främst med prostituerade.

4. Det första trendbrottet kom i Storbritannien på 1500-talet när Drottning Elisabet I ville avbildas blek, med röda läppar. I hennes fotspår följde överklassen och manliga skådespelare.

5. Trots den kungliga hyllningen kom det att dröja länge innan de röda läpparna slog genom på bred front, istället ansågs rödmålade läppar kunna ha en koppling till häxkraft.

6. 1770 kom ett nytt bakslag då ett nytt lagförslag presenterades i det brittiska parlamentet. Förslaget ville att ett äktenskap skulle kunna annulleras om kvinnan tidigare burit makeup.

7. 1884 gjordes det första kommersiella läppstiftet i Paris, innan dess hade all läppfärg gjorts hemma. Guerlain var ett av de ännu i dag kända märkena som gjorde sin egen variant i slutet av 1800-talet. På en här tiden var färgen inlindad i silkespapper och där av ganska svårt att ta med sig.

8. Det som tillslut lyfte fram läppstiftet igen blev filmen. För att skådespelerskorna skulle sticka ut mer på den svartvita filmen började de använda läppstift, ju mörkare var desto bättre då det syntes tydligare på film.

8. 1923 sökte James Bruce Manson från USA det första patentet på läppstiftet i den form vi känner igen i dag och snart hade märken som Chanel, Guerlain, Elizabeth Arden, Helena Rubenstein, och Max Factor lanserat sitt eget läppstift.

9. Under andra världskriget ransonerades mycket smink, men Winston Churchill ville behålla läppstiftet i produktion då det hade en positiv effekt på moralen. Det ser ut att stämma, i alla fall tvärs över atlanten. I USA hade över 90 procent av de amerikanska kvinnorna ett läppstift på 50-talet.

DU VILL KANSKE OCKSÅ LÄSA:

Läppstift och läppglans – det här är redaktionens favoriter

9 tips – Så får du läppstiftet att hålla färgen hela dagen

DV TESTAR: Bra läppstift som håller hela dagen

Tack för inspirationen http://www.marieclaire.com/

Vill du läsa mer kan du göra det här: KällaKällaKällaKälla

Foto: Thinkstock