Lili Assefa berättar om sina skönhetsrutiner.
Lili Assefa berättar om sina skönhetsrutiner. Foto: Weronika Bela

PR-gurun Lili Assefa om sina skönhetsrutiner: ”Hårvård är viktigt”

När PR-proffset och entreprenören Lili Assefa hittar något som fungerar är hon lojal, så skönhetsrutinen har med åren blivit lika effektiv som avstressande och meditativ.

Lisen Sundberg
Anja Skeppe Grahn

Lili Assefa, en av Sveriges mest högprofilerade PR-experter och kvinnan bakom PR- och eventbyrån Assefa Communication, har under åren jobbat med stora produktioner som Idol och Melodifestivalen, och har kunder som Camilla Läckberg, kocken Marcus Samuelsson och artisten Jason ”Timbuktu” Diakité. Hon företräder även skönhetsmärken som Rituals och Akademikliniken, och är delägare i två svenska modemärken, Whyred och Hope. Men det är faktiskt inte det vi har träffat Lili för att tala om, utan hennes skönhetsrutin. 

– Jag började bry mig mer om huden senare i livet, berättar Lili Assefa, som trots det tidigare minimala intresset för hudvård har ett rakt igenom avundsvärt glow.

Du har några skönhetsvarumärken som kunder och får så klart testa en hel del, men hur ser din privata hudvårdsrutin ut?

– Den är inte så avancerad. Jag har jättefina skrubbar och masker som jag tänker att jag ska göra en gång i veckan, men det blir oftast en gång i månaden i stället. Det jag använder varje dag är min rengöring och så serum två till tre gånger i veckan, följt av kräm. Min hud behöver jättemycket fukt, jag är så torr!

Hudvårdsrutinen kommer från Akademikliniken. Foto: BJORN BJORNSON / BJORN BJORNSON

Vilka produkter är favoriterna?

– Jag är ganska lojal mot märken och produkter när jag känner att något funkar. De senaste fyra åren har det varit Akademiklinikens produkter. Deras Pure radiance cleanser, Pure active serum och Recover creme är stapelvarorna. 

Gör du några behandlingar? 

– Jag har en fuktmask från Björk & Berries och en exfolierande mask från Ole Henriksen som heter Moment of truth som jag tycker är väldigt bra. Det händer att jag gör en fuktgivande behandling på salong, men det är alldeles för sällan. Det blir typ en gång om året ... Jag är lite slarvig med det, men unnar mig gärna att gå på en massage. Jag har ett sådant tempo och jobbar så mycket och då blir det massage som jag prioriterar när jag tar mig den tiden.

Var och hur tränar du?

– Jag går till Becore, men det har fallit bort mycket i och med allt som hänt under året som gått. Vi var i Mölle i somras, där vi har lantställe, i sex veckor och när jag är där är jag jätteaktiv och spelar mycket tennis och promenerar, men jag är sämre på att få in träningen i vardagen. Jag arbetar på att bättra mig där.

Hur gör du för att motverka stress?

– Min pappa sa någon gång att ”man vill lägga sig ren”, vilket fick mig att börja duscha på kvällarna. Så jag tar en lång dusch varje kväll, ofta så varm att ingen kan vara inne i badrummet. Då går jag igenom min dag. Det har blivit terapeutiskt för mig, nästan som meditation och ett sätt för mig att komma ner i varv. Jag tar promenader också, för att få egentid. Jag yogar ibland, men det är inte alls på samma rutin. 

Vad gillar du att använda i duschen?

– Allt från Barnängens duscholja till olika skrubbar, som till exempel från Björk & Berries eller Rituals. Jag använder det eller en skrubbhandske som jag köpt från Åhléns. Efter det använder jag en kräm för kroppen från Apoteket, Decubals Original clinic cream, som jag blir bebislen av. Den kostar verkligen inte mycket och är den allra bästa. 

Hårstyling Soft wax från Budgie och mjukt vårdande leave in-kräm inköpt i New York, samt oljor från Bali och Lilis kompis Laila Bagges märke Kolai. Foto: BJORN BJORNSON / BJORN BJORNSON

Jag har förstått att även hårvård är viktigt. Berätta!

– Ja, det är en stor grej för mig. Jag hade extensions ett tag. Det är så lyxigt och man blir ju så snygg, men det sliter också mycket på håret, så jag slutade med det. Nu är hårvården är en helig rutin. Jag tvättar håret en gång i veckan, och då måste jag ha mina produkter, först schampo och balsam från Redkens All soft-serie. Sedan en vårdande inpackning som jag har i tjugo minuter, minst. När håret är tvättat men lite fuktigt så sätter jag upp det i en stram tofs i nacken, en knut, med vårdande hårolja och lite afrogelé längst fram för att ta ned småhåren. Så får det självtorka. Sedan fönar jag ut det. Förr brukade jag plattånga håret, men när (skådespelaren – reds anm.) Nanna Blondell fick höra det tittade hon på mig som att jag inte vore klok!

Haha, berätta varför!

– Det sliter så mycket på håret och våra hår som lätt blir så torra och frasiga mår inte bra av det. Nanna berättade om L’Oréals Steam pod som sliter mindre på håret och jag fick order om att använda olja i längderna följt av Steam poden. Så nu använder jag den eller så fönar jag bara håret med min fön från Ghd. Jag tar lite extra olja i topparna varje dag. Vill jag kamma ner de minsta stråna gör jag det med en tandborste och Soft wax från Budgie, då ligger det slätt hela dagen. 

Vilka är dina makeupfavoriter?

– Med min hudfärg tycker jag att Mac är bäst. Jag har deras Studio fix 24H smooth wear concealer, varje dag. Sedan använder jag även rouge från Mac och Climax-mascaran från Nars varje dag. Ibland använder jag eyeliner, men absolut inte alltid. En annan produkt jag alltid har med mig är Laura Merciers transparenta puder, det är som att ha photoshop på burk!

 

LILI ASSEFA

Gör: Driver PR- och eventbyrån Assefa Communication.

Ålder: 45 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Michael Wolf, dottern Lea och fyra bonusbarn. 

 

 

Festsminket från bla Dior och Laura Mercier. Foto: BJORN BJORNSON / BJORN BJORNSON

LILIS SNABBA SKÖNHETSKNEP

Testa kajal och highlighter

– Det blir lite färg och det händer något. Pennorna från Laura Mercier är bra för de är ganska kladdiga så de sotar till sig själva, man behöver inte göra så mycket med dem. Mina närmsta säger direkt ”Oh, är det fest ikväll Lili?”, när jag har blå kajal.

Drick ljummet vatten

– Det enklaste skönhetstricket: dricka mycket vatten. I mars förra året åkte jag för första gången på ett retreat i Indien. Där fick jag lära mig att dricka ljummet vatten, som man kokat upp och låtit svalna. Det dricker jag varje dag, ungefär två koppar. Det renar hela kroppen.

Slarva inte med sömnen

– Jag är sömnkänslig och märker direkt om det blivit några nätter med dålig sömn, då känner jag mig sliten. Allt som känts jobbigt är ofta helt annorlunda dagen efter en natt med riktigt bra sömn!

Makeupprodukter från Mac, Laura Mercier, Nars och Sephora. Foto: BJORN BJORNSON / BJORN BJORNSON
Hårborstar från bland annat Mason Pearson, Antonio Axu och Ghd. Mason Pearson använder Lili varje dag, medan Ghd och Antonio Axu används i samband med föning. Foto: BJORN BJORNSON / BJORN BJORNSON