Foto: PARAMOUNT/KOBAL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX

I väntan på Top Gun-uppföljaren: När Kelly McGillis gjorde basgarderoben populär

Top Gun var en stilbildande film på många sätt – Damernas Värld imponeras av Kelly McGillis sätt att bära basgarderobens stöttepelare. Och Tom Cruise förmåga att sälja solglasögon.

Top Gun drabbade biograferna 1986 och frågan är om det då fanns det något eller någon som var hetare än Tom Cruise? Knappast. Ja, det skulle väl i så fall vara kombinationen av Tom Cruse och Kelly McGillis, hans lärare och älskare i filmen. 

Kelly McGillis i vit skjorta, skinnjacka och rött läppstift. Foto: PARAMOUNT/KOBAL/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX

Filmer med militäriskt innehåll har ju den fördelen att kläderna alltid är snygga - men frågan är om någon person på film har lyckats att se så perfekt ut som Kelly McGillis rollfigur Charlie. Filmens kostymör Bobbie Read lyckades med konststycket att på ett oklanderligt sätt kombinera basgarderobens hörnpelare – vit skjorta, pennkjol, jeans, oversizad kavaj, den vita t-shirten, pumpsen … och så det röda läppstiftet på det – med militäriska plagg såsom skinnjackan. 

Kelly McGillis. Foto: TT NYHETSBYR¿N

Filmens riktiga vinnare var dock glasögonföretaget Ray-Ban. Deras modell Aviator (modellen som kallas ”pilotglasögon”), som börjat tillverkats för United States Airforce:s piloter 1929, och började säljas publikt sju år senare, blev genom filmen åter i ropet och försäljningen ökade över hela världen. 

Nu spelar Tom Cruise återigen Maverick på bio, denna gång utan att dela rampljuset med Kelly McGillis och hennes fantastiska stil. 

Top Gun: Maverick har premiär 27 maj 2022.

LÄS MER: 14 plagg att investera i för en komplett basgarderob (steg för steg!) 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + skönhetsbox från Glossybox. Köp nu!