Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Therese Alshammar gör kollektion med badkläder för Ellos.
Therese Alshammar gör kollektion med badkläder för Ellos. Foto: Ellos

Therese Alshammars workshop: ”Så blir du bekväm och stilsäker i badkläder”

Therese Alshammar ger dig sin högst personliga workshop inför strandsäsongen – för du ska trivas i baddräkt eller bikini i sommar. Exklusivt för Damernas Världs läsare! Plus: Se hennes nya strandkollektion för Ellos. 

Jonna Bergh

Som idrottskvinna är Therese Alshammar en av Sveriges mest framgångsrika genom alla tider. Hennes lista över medaljer innehåller massor av VM- och EM-guld och två OS-silver och hon har varit både Victoriastipendiat och vunnit Jerringpriset. Med den typen av framgångar och uppmärksamhet måste vi ställa frågan: Saknar hon simkarriären?

Therese Alshammar

GÖR Jobbar med mode, sport och hälsa.

FAMILJ Maken Johan Wallberg och sönerna Fred, 6, och Ted, 2.

BOR Stockholm.

ÅLDER 42.

AKTUELL Designat badkollektion, i återvunnet material, tillsammans med Ellos.

– Självklart! Vissa delar av det i alla fall, inte allt… Jag saknar att känna mig i toppform, ha högsta fokus på mig själva och min prestation och så saknar jag gemenskapen och att uppleva och gå igenom de stundvis tunga perioderna under resan tillsammans med likasinnade och njuta av de lätta perioderna också. I min vardag nu är det svårare att se de där förändringarna, många veckor upplevs likadana och livet är inte så periodiserat som träningen kan vara. Jag saknar verkligen det där tuffa man kan få uthärda i idrott, att utforska hur trött man kan bli. Den tröttheten måste vara fysisk och man måste vara i ganska god form för att kunna uppskatta att uppleva det.

Therese Alshammar i plagg ur den nya kollektionen från Ellos. Foto: Ellos

Therese Alshammar i bikinotopp och trosa samt kaftan. Bikinin är en enaxlad helfodrad modell med bredare trosa gjort av Repreve®, ett material tillverkat av återvunnet spillmaterial som tyger, garn och överblivna mattbitar. Allt från Ellos. Läs mer och köp här.  

Therese Alshammar om nya livet och modeintresset

Vad gör du i dag utöver projekt som detta?

– Jag har precis släppt min andra barnbok, Aysa och lillebror simmar, en fristående uppföljare till Aysa i simhallen. Det är böcker där jag blandat fakta och fiktion för att göra en berättelse som jag hoppas lockar till lek och upptäcktslust i vattnet. Utöver det så föreläser jag, driver simskola och leker med mina barn – gärna i poolen.

LÄS OCKSÅ: Modechefen visar hur du stylar dina träningstights till vardags.  

Therese har alltid varit mycket modeintresserad, det märkes tydligt redan under hennes idrottskarriär. Den här sommaren har hon tagit tillfället i akt att kombinera sin kärlek för vatten med just sin kärlek för mode då hon tillsammans med Ellos skapat en hållbar badkollektion. 

Jag har fött två barn och gått igenom den kroppsförändring som det innebär och inte alltid känt mig nöjd med hur min kropp ser ut i baddräkt
Therese Alshammar i badplagg från sin nya kollektion med Ellos. Foto: Ellos

Therese Alshammar i en helfodrad sportig bh-topp med stöttande resår neditill och dragkedja samt tillhörand underdel gjort av Repreve®, ett material tillverkat av återvunnet spillmaterial. Läs mer och köp här.   

Therese Alshammar om det svåra med badkläder

Kvinnor brukar ange just badkläder som något som inte alltid känns så naturligt för oss att ha på oss, man visar så mycket av kroppen och kan bli osäker. Har du själv alltid känt dig bekväm i baddräkt?

– Jag har ju varit klädd i baddräkt flera gånger i vecka sen jag var liten, så ja, det känns helt normalt och naturligt för mig. Sen har jag fött två barn och gått igenom den kroppsförändring som det innebär och inte alltid känt mig nöjd med hur min kropp ser ut i baddräkt. Men när jag tar på min baddräkt eller bikini så är det oftast för att jag ska antingen simma, bada eller vistas utomhus i solen. Det jag tycker trumfar den första tanken på hur man ser ut eller uppfattas – man ska ju röra på sig, vila eller få spendera tid i poolen vilket i sig känns härligt så då försöker jag förstärka det i stället! Och nu finns det så fina och funktionella badkläder i olika modeller och skurningar så de flesta kan hitta en modell som hjälper till att man känner sig bekväm.

Therese Alshammar i nya kollektionen för Ellos. Foto: Ellos

Therese Alshammar i bikini-topp med urtagbar vaddering och stabiliserande bågar samt metallspänne i ryggen och bh-trosa, båda gjorda av Repreve®. Strandklänning av återvunnen polyester – en lång, öppen modell med knytband i och kimonoärmar. Samtliga från Ellos. Läs mer och köp här. 

LÄS OCKSÅ: De bästa skönhetsprodukterna enligt proffsen – här är alla vinnare i Swedish Beauty Awards! 

Therese Alshammars workshop: så blir du mer stilsäker i badkläder!

Therese Alshammars fem tips till hur du blir mer accepterande, blir mer bekväm och har roligare på stranden. 

Therese Alshammar i baddräkt från egna kollektionen med Ellos Foto: Ellos

Therese Alshammar i helfodrad, enaxlad baddräkt från Ellos med öppning i midjan, dekorativ knut, urtagbar vaddering och gjord av Repreve®. Läs mer och köp här

Plagget är gjort av Repreve®LÄS MER OCH KÖP HÄR

Therese Alshammar i baddräkt från sin kollektion med Ellos. Foto: ELLOS

Baddräkten från Ellos finns även i detta tropiska mönster. Läs mer och köp här

1. Var noggrann

Tänk på att du kanske inte har samma storlek upptill som nedtill

Känn efter vilken modell som känns mest du. Du har kanske inte har samma storlek upptill och nertill, att köpa separata delar är därför bra. Prova hemma tills du känner dig nöjd och stolt – när något sitter bekvämt så syns det ofta på bäraren. Se dig själv i spegeln – för många krävs övning – och tänk snälla tankar om dig själv. Det kan vara utmanande att hitta rätt badkläder, men det är bättre att göra det ordentligt och bra när du väl gör det. 

Therese Alshammar i bikini från sin kollektion med Ellos. Foto: Ellos

Therese Alshammar i överdel av balconettemodell med formpressade, lätt vadderade kupor med bygel, avtagbara och justerbara axelband och metallspänne i ryggen samt underdel, båda från Ellos och gjorda av Repreve®. Läs mer och köp här

2. Växla mellan olika modeller

Personligen har jag tre olika badplagg

Personligen har jag tre olika badplagg: En typ som passar för att motionssimma, en typ för bad i pool eller på strand, och en mer anpassade för häng på strand, eller i solstol. Att hitta en modell som täcker alla dessa behov är svårt, och det är skönt att kunna variera. 

Therese Alshammar i bikini från egna kollektionen med Ellos. Foto: Ellos

Therese Alshammar i bikinitopp från Ellos av gjort av Repreve® med urtagbar vaddering och stabiliserande bågar i sidorna. Metallspänne i ryggen. Läs mer och köp här

3. Välj återvunna material – och ta ut svängarna

Badkläder är plagg vi behöver uppdatera lite oftare

Bad i pool och hav sliter enormt mycket på även de bästa av material, så badkläder är tyvärr ett plagg vi behöver uppdatera garderoben med lite oftare än andra plagg. Jag tycker det är viktigt att köpa återvunnet material samt att returnera dem efter en eller två säsonger när de gjort sitt till återvinning igen. Det betyder ju också att man kan vara lite modigare i sina badinköp för de är inte för alltid, pigga upp den annars monokroma garderoben med en knallcerise surfbaddräkt med rymdmönster som jag drömt om – och nu fått designa!

Therese Alshammar i baddräkt från sin kollektion med Ellos. Foto: Ellos

Therese Alshammar i baddräkt i helfodrd, sportig, högt skuren modell med dragkedja gjord av Repreve®, Ellos. Läs mer och köp här

Therese Alshammar i baddräkt från sin kollektion med Ellos. Foto: ELLOS

Therese Alshammars baddräkt från Ellos finns även i svart. Läs mer och köp här

4. Fokusera på kroppens funktion

Var mer fokuserad på kroppens enorma kapacitet än hur den ser ut

Vi ser alla olika ut och är unikt skapta. Jag är övertygad om att vi lägger enormt mycket mer tid på att döma vår egen utsida än vi dömer andras, så titta upp, lyft blicken. Var mer fokuserad på kroppens funktion och enorma kapacitet än hur den ser ut. Lär dig något nytt i dina badkläder och var inte så narcissistisk. Strunta i sociala medier och ta ingen selfie, lär dig surfa, simma – eller delta i ett swimrun lopp! Njut av att bära badplagg som ger dig rörelsefrihet i vatten och känna tyngdlösheten – en av de bästa känslorna i världen om ni frågar mig. 

Therese Alshammar i bikini från egna Ellos-kollektionen. Foto: ELLOS

Therese Alshammar i bikinitopp från Ellos med trekantskupor och urtagbar vaddering, dekorativ knut, stabiliserande bågar i sidorna, justerbara axelband och metallspänne samt trosor, båda av Repreve®. Läs mer och köp här

 

Therese Alshammar i nya kollektionen från Ellos. Foto: ELLOS

Therese Alshammars bikini från Ellos finns även i svart. Läs mer och köp här. 

LÄS OCKSÅ: Budgetproffset presenterar de vackraste sommarklänningarna under 500 kr! 

5. Ge dina badkläder ett längre liv

En baddräkt kan bli en topp, en bikinitopp kan fungera som bh under ett linne

Jag gillar badkläder som fyller flera funktioner. Till exempel en baddräkt som kan bli en topp till ett par shorts, eller en bikinitopp som kan fungera som bh under ett linne. Jag gillar även kaftaner att ha både på stranden och till restaurangen med ett annat skärp eller magväska på. Ta badtofflorna till stan med strumpor i, klä upp kaftanen med smycken och bär den över jeans. Min personliga favorit är att bära en t-shirt under baddräkten eller bikinitoppen. I min Ellos-kollektion ser min favoritbikinitopp Allie ut som en couture-korsett i härligt glansigt material som gjord för sena sommarkvällar utomhus! Köp plagg som har flera funktioner och mixa och matcha oväntat så ger du sakerna ett längre och roligare liv.

Therese Alshammar i bikinitopp från egna kollektionen med Ellos. Foto: Ellos

Therese Alshammars favorit ur kollektionen är denna fodrade bikinitopp från Ellos mjuka kupor och stöttande resår nedtill som ger stöd samt brett metallspänne, plagget är gjort Repreve®. Läs mer och köp här.  

LÄS OCKSÅ: Hållbarhetsexperten Emma Elwin inspireras av äldre kvinnor – och delar med sig av sina bästa tips för ett mer miljörätt liv.