Gillian Anderson (2000-tal) och Kim Kardashian (2020-tal)
Gillian Anderson (2000-tal) och Kim Kardashian (2020-tal) Foto: TT/Instagram Kim Kardashian

20 år sedan senast: Stringtrosan åter synlig i modet

Stringtrosan rör upp känslor, inspirerar låtar och skapar trender. Nu kryper den åter upp över byxlinningen och går en ny vår till mötes – i dubbel bemärkelse. 

Modellen Bella Hadid med synlig stringtrosa i New York i maj 2022. Foto: Said Elatab / SplashNews.com / STELLA Pictures / Splash News

Det är inte alla plagg som har en helt egen sång, en ”huvudroll” i såväl Sex and the City som danska humorserien Klovn och dessutom är en av de mest utskällda textilprodukterna på denna planet. 

Stringtrosan hyllad och utskälld

Vi talar naturligtvis om stringtrosan, plagget som Sisco hyllade i megahiten Thong Song från 1999, som i pärlbeströdd form satt på Samantha Jones (Kim Cattrall) och som kritiserades för att både vara obekväma och för att sexualisera kvinnor (som främst använde dem för att slippa synlig troskant på byxbaken).

Paris Hilton i tidstypisk stil 2016, en så kallad ”whale tail” (stringtrosan ser ut som en valfena). Foto: TT

Under slutet av 90-talet och under 00-talet när det unga modet var avklätt och klubborienterat fick stringtrosan sin tid i strålkastaren – även utanför byxlinningen. Då fick gärna stringtrosan skymta under låga jeans, det var ingenting man brydde sig om (eller ville) dölja. Tvärtom var det en effekt. Paris Hilton och Britney Spears var flitiga fans och båda bar inte sällan kristallbeströdda varianter gjorda för att faktiskt vara synliga även utan framåtlut. 

LÄS ÄVEN Vårmode 2022: De låga jeansen är tillbaka – Kim Kardashian bär dem redan

Britney Spears på MTV-galan 2000. Foto: JEFF CHRISTENSEN / TT NYHETSBYRÅN

 

Stringtrosan fick under 00-talet vara med ända in i finrummen – och inte bara under kläderna, utan även som en del av en outfit. När skådespelaren Gillian Anderson gick på Vanity Fairs legendariska fest efter Oscarsgalan, bar hon en klänning med stringtrosan fullt synlig – som en accessoar.

LÄS ÄVEN 2000-talets mode gör comeback!

Gillian Anderson på Vanity Fair-fest 2001. Under: Kim Kardashians egen variant av looken 20 år senare. Foto: Peter Brooker/REX / TT NYHETSBYRÅN
https://www.instagram.com/p/CGbcOBGAIDa/

 

Synlig stringtrosa gör comeback

Och nu är vi där igen – med modets nya glorifierande av millenniets mode så är 00-talets strassglittrande estetik åter i ropet, och med den går stringtrosan mot en ny vår. Bokstavligen. 

Bella Hadid på catwalken för Versace 2020.

Glamourhusen Versace och Balmain är bara några av de modemärken som har synliggjort stringtrosan igen under 2020-talet. På Tiktok trendar stylingskolor med stringtrosan, våra favoritinfluencers bär string på Instagram och uttrycket whale tail (när stringtrosan syns bakifrån under byxorna/kjolen och liknar en valfena) är åter på agendan och har i dag även en hashtag med multimiljonpublik. Byxor med cutouts som ger stringeffekt säljs såväl av lyxhusen som av kedjorna.

https://www.instagram.com/p/CGrstrFDRGh/

Den sexiga trend vi ser i modet i dag var att vänta – det bekväma mysmodet som pandemin skapade behöver en motreaktion, men möjligen lite överraskande att den kom så snart inpå hoodie- och mjukistrenden. Det finns dock fler aspekter som gör att det är rätt tid för 00-talets sexiga stil med synliga underkläder att göra comeback. Dels har det nu gått lagom lång tid sedan det begav sig första gången (ca 20 år) och dels har modeälskare och -bransch utvecklat en vurm för att omvandla utskällda plagg och accessoarar till trend. Normcore-jeansen, dad-sandalerna, foppatoffeln (som nu Balenciaga gjort heta) … Exemplen är många. 

Nu är det stringtrosans tur. När byxlinningarna nu åter kryper neråt får stringtrosan än en gång möta vårljuset. 

Från Balmains vårvisning 2022. Foto: Catwalkpix.com
https://www.instagram.com/p/CJ84S-oMzw6/

LÄS ÄVEN Vårmode 2022: Nakenmodet är tillbaka!