Lyckas med maxikjolen 2022 – stilexperten Monika Kichau guidar.
Lyckas med maxikjolen 2022 – stilexperten Monika Kichau guidar. Foto: Catwalkpix.com

Stilexperten Monika Kichau: ”Så lyckas du styla maxikjolen”

DV:s bloggare och modeexpert Monika Kichau svarar i varje nummer på läsarnas stilfrågor. Inför kommande säsong delar hon sina sex bästa tips till hur du lyckas med maxikjolen. 

Damernas Värld

Golvsvepande siluetter är en av sommarens och höstens stora trender. Stylisten, DV-bloggaren och stilexperten Monika Kichau inspirerar till den heta maxikjolen som gör en storstilad comeback i år.

När vi inför hösten 2022 konstaterar att maxikjolen är tillbaka säger jag - äntligen! Jag är partisk i frågan om maxikjolen. För mig känns längden lyxig, i vissa fall sexig och den är snygg att styla från dag till kväll. Modehusen har inspirerats av allt från det glamorösa 30-talets långa svepande kjolsiluett, 70-talets A-linje och 90-talets minimalism - årtionden som skapat betydande avtryck för den långa kjollängden i modern tid. 

LÄS OCKSÅ: Stilexperten Monika Kichau: ”Knepen och köpen som får dig att lyckas med beachstilen” 

Golvsvepande siluetter och glitter hos Chanel. Foto: Catwalkpix.com

Maxikjolens historia

Om den korta kjollängden ansetts stå för kvinnlig frigörelse och sexuell revolution så har den långa kjolen både fått välförtjänt och oförtjänt dåligt rykte. Kortare kjollängd möjliggjorde i början av förra seklet att kvinnor kunde röra sig friare och längden hade både symbolisk och praktisk betydelse för kvinnors frigörelse i offentligheten. Den långa kjolen blev snabbt till för bakåtsträvare på 1920-talet. Men på 30-talet fick en ny sorts femininitet ta plats och långa, följsamma skråskurna klänningar och kjolar som framhävande kroppens kurvor ansågs vara moderna och eggande. Den väsentliga skillnaden i vår moderna tid för den långa vs. korta kjolen är valmöjligheten att välja den kjollängd vi kvinnor önskar, och det är en symbolisk frigörelse om något. 

Så stylar du maxikjolen

1. En falsk stylingmyt är att en petit kvinna bör avstå maxilängden. Vem som passar i maxikjolen är en fråga om modell och styling, inget annat. En slits fram på kjolen och hög midja (som syntes på Acne Studios och Rick Owens visningar) är ett knep som framhäver benlängden.

Maxikjolen hos Rich Owen. Foto: Catwalkpix.com

2. Satsa på denim. Precis som jeansen är jeanskjolen ett bra vardagsplagg som passar även den kyligare säsongen. Styla sportigt eller mer dressat med kavaj och pumps som stylisten Sylvie Mus sågs bära under modeveckan i Paris.

Sylvie Mus i lång jeanskjol stylat med kavaj. Foto: Instagram.com

3. Lär dig av 90-talsminimalisterna. Carolyn Bessette-Kennedy och Gwyneth Paltrow 90-tals stil är ikoniska och de stylades ofta med kjolar. En av Carolyns mest ikoniska looks är när hon bar maxikjolen med en klassisk vit skjorta, som gav effekt av en cool och avslappnad känsla till en galalook vi minns än i dag. För en mer vardaglig look kan en oversize t-shirt, gärna med en skarp axel, ge snygg statement-känsla.

Carolyn Bessette-Kennedy i sin ikoniska look med maxikjol och klassisk skjorta i vitt. Foto: Evan Agostini / Getty

4. Ytterplagg att matcha med. För en sportig attityd till den dramatiska kjollängden, addera en kort (bomber)jacka. Eller varför inte styla maxi med maxi, för höstens kappor i maxlängd rimmar väl med kjollängden?

Maxikjolen matchad med en sportig jacka i Paris. Foto: Catwalkpix.com

5. Styla med en färg från topp till tå! Detta är stylingen för dig som vågar och vill synas extra mycket. MaxMara och Elie Saabs AW22 modevisning visade prov på detta. Och Hijabi-fashionistor med modest stil har visat vägen för monokromstyling med maxikjolar i åratal. Otroligt effektfullt, och om du dessutom lyckas mixa olika texturer i samma nyans får du extra stilpoäng!

Monokrom look i rött hos Max Mara. Foto: Catwalkpix.com

6. Det hållbara tipset! Häng med i maxitrenden utan att skapa klimatavtryck genom att köpa second hand. Majoriteten av mina maxikjolar har jag fyndat i andra hand. Sökord som maxikjol eller långkjol i onlinebutikerna tar dig direkt till utbudet!

Maxikjol i jeans hos svenska Jade Cropper Foto: Jade Cropper

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Så lyckas du med outdoor stilen” 

LÄS MER: Carolyn Bessette Kennedys Prada-väska har återlanserats