Så förlänger du livstiden för dina skor– expertens bästa knep

Skovård är a och o för att dina skor ska hålla länge (särskilt om de är i läder som nubuck eller mocka). Damernas Värld tog hjälp av skovårdsproffset Anders Sundström för att ta reda på hur man bäst tar hand om sina skor för att öka livslängden (och bidra till en mer hållbar modekonsumtion).

Vad är det viktigaste att tänka på när det gäller skovård?

– Det finns tre viktiga steg att följa – rengöring, vård och skydd. Se till att skorna är rena innan du påbörjar vård- och skyddsprocessen för att få ett bra resultat. Det vårdande steget återskapar lyster och är viktigt eftersom skor blir väldigt slitna och torra, särskilt efter vintern. Vårskor slits generellt inte lika hårt som vinterskor, det vårdande steget görs vid behov. Det tredje, skyddande steget glöms ofta bort. Många gör steg ett och två, för att sedan gå ut med skorna utan skydd vilket gör att det vårdande arbetet försvinner snabbare.

Foto: Brunngård

 Anders Sundström var en av finalisterna i skovårds-SM 2017.

Hur länge kan ett par skor hålla om man tar hand om dem väl?

– Det är lite olika från material till material. Ett par skor i läder (som mocka eller nubuck) kan hålla mycket längre än ett par tygskor, exempelvis. Min uppfattning är att beroende på konstruktion på skon så kan man använda den i alla fall upp till fem år. Ju noggrannare man är med att vårda skorna från början, desto längre håller dem. Förvara även skorna svalt (borta från solljus) och låt skorna vila genom att inte använda dem varje dag.

LÄS MER: Så tvättar du dina tygskor – så de blir som nya igen

Vilket är det vanligaste misstaget många gör?

– Ett stort misstag många gör är att inte torka av skorna efter att ha gått i snö och slask. Då det fastnar salt på skorna är det bra att torka av dem med en blöt trasa.

Skokräm, skovax, impregneringsspray... Vad är skillnaden mellan de olika produkterna?

– Skokräm har återfuktande och vårdande egenskaper som tillför näring till lädret så att det håller sig flexibelt. Om lädret är hårt så kan det krackelera och gå sönder, men om det är mjukt och flexibelt så håller det bättre. För vanligt läder kan man använda skumprodukter eller skumrengörare för rengöring, en enkel lösning som inte skadar skon. För vård av skon kan man använda skokräm och för skydd av skon kan man använda impregneringsspray. Till våren blir ofta skor i mocka och ljusare nubuck mer aktuella. Dessa kan man använda en skoborste för att borsta medhårs och sedan spraya impregnering.

Foto: iStock Editorial / Getty Images / Oduvanchik21

Är skovård viktigt ur ett miljöperspektiv?

– Absolut. Dela kan du, med hjälp av skovård, förlänga livslängden på dina skor. Skotillverkningen har en påverkan på miljön, det går inte att försumma. Men i det konsumtionssamhälle vi lever i byter vi ut våra skor väldigt ofta. Jag har inte slängt ett par skor på sex år då jag inte behövt. Har man dessutom möjlighet att välja miljömärkta produkter för skovården så förlänger det livstiden ytterligare och bidrar till en mer hållbar miljö. På så sätt kan du göra något positivt av din skokonsumtion!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!