Artikeln innehåller annonslänkar

Så fyndar du smart på rean – här är våra 25 bästa tips
Så fyndar du smart på rean – här är våra 25 bästa tips Foto: Jason Lloyd Evans / All Rights Reserved - Francesco Gili

Så fyndar du smart på rean – de 25 bästa tipsen

På jakt efter märkeskläder och lyxiga skönhetsprodukter på rea? Här listar vi 25 bra saker att tänka på inför din rea-shopping - våra bästa tips för att handla medvetet, smart och reafynda! (Och förhoppningsvis slipper du onödiga felköp!)

En bra tumregel för rea, och för att undvika att köpa plagg som bara blir liggande, är detta citat från Damernas Världs förra chefredaktör Martina Bonnier

Om du aldrig hade köpt plagget till fullpris så spelar det ingen roll om det är på rea, du kommer ändå aldrig använda det.

Den här regeln kan du ha med dig på rean för att undvika att köpa onödiga saker. 

Men det finns fler tips för att hitta de riktiga godbitarna på rean. Damernas Världs redaktion är vis av shoppingerfarenhet och delar här med sig av sina många lärdomar om hur du hittar de bästa fynden och undviker felköp.

Psst.. Läs även vår eko-guide om hur du shoppar mer miljösmart under rea-helgerna.

Så blir du ett reaproffs: Planera

1. Vad behöver du - på riktigt? Ta en titt i din garderob och fundera på vad du verkligen behöver. Vad saknas? Gör en lista och håll dig till den!

LÄS MER: Mellandagsrea 2020 – alla reor och rabatter du borde ha koll på 

2. Gör din research! Var ute i god tid, och om möjlighet finns prova vilken storlek som passar dig i de plagg du verkligen vill ha. Då blir det enkelt att klicka hem plagget online och undvika onödiga returer, och lika enkelt att handla rätt i butik. 

För att kunna fynda på rea behöver du planera! Gör en lista över saker du verkligen behöver och vill ha. Foto: Jason Lloyd-Evans

3. Favoritmarkera. För att slippa stressa för mycket när du nätshoppar under rea-dagen är det en bra idé att gå in i förväg och favoritmarkera de varor du vill ha. (Om du inte kan lägga dem i varukorgen redan innan.) Då undviker du dessutom att shoppa sånt som du inte hade planerat. 

4. Trendigt? Undvik att satsa på trendplagg, rean är till för att butiken ska rensa ut gammalt så att det blir plats för kommande trender. Risken finns att du bara vill bära plagget en kort stund innan det känns daterat. 

5. Håller trenden i sig? Är du ändå sugen på ett trendigt plagg, gör lite research. Vilka trender kommer hålla till nästa säsong? 

Så blir du ett reaproffs: Välj rätt tillfälle

6. Kolla varuhusen! Varuhus som Åhléns och NK som har många olika märken. Oftast kan de kicka igång rean innan varumärkena gör det själva. Detsamma gäller sajter som exempelvis Wakakuu.com eller Net-a-porter.com 

7. Våga vänta in rätt pris. När plagget är nedsatt med 30% kan priset fortfarande vara högt men på 70% rea är det risk att utbudet är väl utplockat, på 50% har du bra chans att fynda.

8. Hur utvecklas priset? Följ varans eller plaggets prisutveckling på Prisjakt.se. Under rea-helgen Black friday tror många exempelvis att det är fyndläge på allt, men den genomsnittliga prisnedgången under de senaste två Black Friday var bara 7 procent. Och vissa produkter går till och med UPP i pris under Black Friday. Glöm därför inte att du kan följa din varas prishistorik, för att se om den har höjts eller sänkts. 

Så blir du ett reaproffs: Utnyttja nyhetsbrev och sociala medier

9. Social medier! Gilla dina favoritbutiker och favoritdesigners på Facebook eller Instagram. Då får du tips om reor och utförsäljningar så att du kan vara först på plats.

10. Kolla modebloggarna! Håll utkik på modebloggar, ibland har de samarbete med stora onlinebutiker och då kan du få tillgång till rean innan alla andra eller bättre priser.

11. Läs nyhetsbreven. Signa upp dig på dina favoritaffärers nyhetsbrev. Där avslöjas ofta när en rea drar igång, och ibland har de rea på specifika varor mitt i en säsong! 

Så blir du ett reaproffs: I butik + online 

12. Var ärlig mot dig själv. Tänk efter, skulle jag köpa den till fullt pris eller köper jag den bara för att den är billig? Skulle du köpt den till fullt pris är det en keeper.

13. Passformen. Köp bara kläder som passar, och inte de som kommer att passa när du lagt upp en söm, går upp eller ner i vikt. Passar de inte nu vet du inte när de gör det.

14. Kvalitetskontrollera. Kolla igenom sömmar och kvalitéer på plaggen. Ibland har de med små hål blivit kvar till rean, så var noga och se att allt är helt och rent. (Något du ofta slipper tänka på när du handlar online.) 

15. Kolla öppet köp. Fråga om öppet köp och bytesrätt. Vissa butiker har detta även på rea-varor. Bra att veta!

16. Kolla fraktkostnaden. Handlar du online kan det vara bra att göra research på fraktkostnad och fria returer innan du slår till på ditt fynd. Ibland erbjuds hemleverans vilket är bra om du har bråttom att få hem dina varor. 

17. Shoppa i förtid. I en del e-butiker kan du spara varor i din digitala kundkorg redan dagen innan du slår till. På det sättet minskar du risken att det är slutsålt på rea-dagen. 

18. Spara alltid kvittot. Speciellt om du handlar dyrt hos high end-butikerna, för även om de inte tillämpar öppet köp/bytesrätt så har du alltid rätt att reklamera om produkten skulle gå sönder på något sätt.

Så blir du ett reaproffs: Satsa på säkra kort

Reaplagg att satsa på är klassiska basplagg som jeans, skjortor eller den där märkesväskan du har suktat efter så länge! Foto: Jason Lloyd Evans / All Rights Reserved - Francesco Gili

19. Satsa på tidlösa basplagg. Basplagg som jeans, koftor, t-shirts och linnen är bra att passa på att köpa på rean. 

20. Chefredaktörens tips: ”Hamstra! Jag passar ofta på att köpa flera artiklar av sådant som jag vet att jag tycker om och använder mycket, säger Jonna Bergh, chefredaktör på Damernas Värld. 

21. Glöm inte underkläderna. Underkläder går det sällan trender i, passa på att hitta fina modeller med bra kvalité på rean.

LÄS ÄVEN: Bygg en bra basgarderob – 9 plagg som aldrig går ur tiden 

22. Mörkblått är alltid inne. Marint och blommigt är två trender som kommer alltid tillbaka om somrarna.

23. Älskar du väskan? Väskor och skor som du inte kunnat sluta tänka på men inte haft råd med till fullpris. Är det en kärlek du inte kunnat glömma är rean rätt tillfälle att slå till.

Märkeskläder- eller -väskor som du inte kan sluta tänka på är perfekta att hålla utkik efter på rea! Har du tur dyker drömväskan upp till fyndpris. Foto: Jason Lloyd Evans

Så blir du ett reaproffs: Ändå inte nöjd?

24. Ångrar du dig? Om du trots allt gör ett köp du inte är nöjd med, styr upp en klädbytarkväll med dina vänner!

25. Sälj vidare. Märkesplagg kan du även lägga ut på Köp-och-sälj-sidor på Facebook eller på Blocket eller Tradera. Om plaggen dessutom fortfarande lappen kvar ökar oddsen för att få igen pengarna.

Av: Johanna Ewerbring, uppdaterad av Emelie Lindblom Dalén.

Aktuellt just nu