Foto: This content is subject to copyright.

Så förändrade Bardotrutan modet – Martina Bonnier om ikoniska mönstret

I varje nummer av Damernas Värld presenterar vår chefredaktör och modenörd Martina Bonnier en person, ett plagg eller en accessoar som har förändrat modet. Denna gång handlar det om Bardotrutan.

Brigitte Bardots rutiga bröllopsklänning som gav upphov till tygets nya namn – Bardotrutan. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012/IBL

I sitt andra äktenskap av fyra gifte sig Brigitte Bardot 1959 med skådespelaren Jacques Charrier. I stället för den sedvanliga vita brudklänningen valde hon en rosavit smårutig bomullsklänning, designad av multikreatören Jacques Esterel.

Efter att bilderna från bröllopet manglats ut runt världen blev Bardotrutigt så efterfrågat att tyget tog slut hos alla leverantörer. Modellen på klänningen gick under namnet Vichy efter det område i Frankrike där tyget tillverkades. Därför har många dragit den felaktiga slutsatsen att det var Brigitte Bardot som först satte den lilla köksrutan på modekartan, men så är det alltså inte.

Många länder har velat ta åt sig äran för att ha uppfunnit det populära mönstret som inte har vare sig avig- eller rätsida, vilket gjort det så billigt och användbart för både kläder och inredningstyger.

Tyget kom till Europa på 1600-talet via Ostindiska kompaniet och de holländska kolonierna i Malaysia och Indonesien. Även från Indien hämtades ginghamtyger till England och USA. Det engelska namnet gingham härstammar från det malajiska adjektivet genggang, som betyder ungefär "udda" eller "obskyr".

Bardotrutan på catwalken. Till vänster House of Holland och till höger Caroline Hererra. Foto: Jesper Ruiz/Estrop

Ordet pepitarutigt, som användes flitigt innan Bardot tog kommandot över smårutan, kommer från en annan känd kvinna, nämligen den spanska balettdansösen Pepita de Oliva ("Olivkärnan") som förförde publiken i rutigt i mitten av 1800-talet.

Bardotrutigt har sedan det kom till västvärlden associerats med barn- och tonårsmode samt lantlig charm. Tänk på kostymdesignern Adrians hängselklänning till Judy Garland i hennes paradroll Dorothy i Trollkarlen från Oz från 1939, och varenda västernfilm producerad i Hollywood under 1940- och 50-talen.

Hollywoodstjärnan Dorothy Lamour. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012/IBL

En av Hollywoods största kvinnliga aktriser, den vackra Dorothy Lamour som slog igenom med filmen Djungelflickan 1936, fick till och med sjunga om mönstret i filmen Och änglarna sjunga med... 1944. Låten hette My heart is wrapped up in gingham. Under andra världskriget var hon en av amerikanska försvarets underhållningsdivisions främsta stjärnor. Om inte stjärnbaneret hade funnits hade säkert samma patriotism kunnat framkallas av en smårutig flagga!

Foto: Jesper Ruiz/Estrop, Getty Images, IBL