Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Foto: IBL

Detoxa dig till en minimalistisk garderob – med hjälp av fyra steg

En garderob med väl uttänka plagg som går att matcha i oändlighet kan göra dig lyckligare, visar studier kring konsumtion och lycka. Men vad ska då en minimalistisk garderob innehålla och hur får man till den? Vi har knepen som tar dig dit.

Det är modesajten 

Who What Wear som, med hjälp av experter inom området, har listat hemligheten till att skapa en perfekt, minimalistisk garderob. Storleken på garderoben påverkar nämligen hur lycklig man känner sig, menar psykologiprofessorn Elisabeth Dunn. Med hjälp av en app hon skapat kan man förstå sambandet mellan det man spenderar och vad det gör med ens lycka – vilket visar på att "less is more".

Samtidigt påpekar professorn att det inte finns en optimal garderobsstorlek för alla, därför behöver du själv komma fram till vad som passar dig bäst. Psykologen Barry Schwartz berättar också att det handlar mer om hur du värderar de kläder du faktiskt äger istället för vad det exakta antalet är som hänger i garderoben. Det är också att skapa ett begränsat antal valmöjligheter som får oss att bli mer kreativa och mindre osäkra hur vi ska matcha kläderna på morgonen. Med andra ord kan man säga att nyckeln till en fridfull garderob är mindre valmöjligheter – för att kunna göra ett bra val.

Men att få till en minimalistisk garderob kan vara lättare sagt än gjort. Här är knepen som hjälper dig att nå dit.

Steg 1: 10x10-metoden

Behåll tio plagg i garderoben som du skapar tio outfits av under tio dagar. Du ska hålla dig till neutrala färger och nyckelplagg som jeans, en vit t-shirt och en tunn, stickad tröja eller kofta. Starka färger adderar du med hjälp av accessoarer som en scarf eller ett rött läppstift.

Steg 2: Kläder efter väder

Tänk på var du bor och utgå från den omgivningen och årstiden för dina kläder. En klassisk, varm kappa kan exempelvis vara väl värt att investera i här i Sverige.

Foto: IBL

Steg 3: Var ärlig mot dig själv

Fråga dig vad du har för stil. Är du inte en jeansperson ska du inte förställa dig till något du inte är, du ska vara bekväm. Och kom ihåg – du är aldrig snyggare än när du trivs i din outfit!

Steg 4: 3-månadersregeln

Har du inte använt plagget du har i garderoben på tre månader (såvida det är säsong för det), kommer du troligtvis aldrig göra det. Impulsköp slutar oftast som garderobsvärmare, så skänk till välgörenhet eller anordna en klädbytardag och byt bort med dina vänner. Samma sak gäller kläder som inte passar, som är slitna och trasiga (som inte går att laga!) eller plagg du bara har använt en gång – gör dig av med dem!

När du har testat metoden i en månad ska du, enligt tesen åtminstone, ha kommit in i tänket och kan lägga till plagg du saknar. Fördelen med detoxen är att du kommer ha tio favoritplagg som du kan kombinera i all oändlighet. Den lilla svarta funkar till exempel lika bra till kontoret som tillsammans med ett par klackar när du ska på AW.

Är du redo? Nu kör vi!

Exempel på nyckelplagg till en minimalistisk garderob:

1. En finstickad tröja

Kashmirtröja från FWSS, finns även i svart och vitt. Klä upp med smycken eller matcha med kostymbyxor för en kontorslook. Läs mer och köp här.

2. En tidlös skjorta

Du kommer aldrig trötta på en riktigt krispigt vit basskjorta. En lösare modell är att föredra – som den här från Wera Stockholm. Vardagsperfektion! Läs mer och köp här. 

3. De perfekta jeansen

Ett par tidlösa jeans är ett självklart nyckelplagg i en minimalistisk garderob. Välj modell och tvätt efter din egen smak och figur – de ska sitta som ett andra skinn! Jeans från 2ndday, läs mer och köp här.

4. Klassiska klackar

Ett par enkla och tidlösa pumps har lagom klackhöjd, svagt spetsig tå och är framförallt bekväma. De här från Gianvito Rossi är ett klassiskt köp i äkta skinn. Håller år efter år om du tar hand om dem! Läs mer och köp här

5. Kappan med stort K

Den perfekta kappan är i en jordnära kulör med enkla snitt. Den här från Wakakuu Icons uppfyller alla krav! Läs mer och köp här.

6. Den lilla svarta

Den lilla svarta – som den här från Ganni – är så neutral att du kan klä upp den till fest likväl som bära på jobbet. Välj med fördel en långärmad modell som funkar lika bra året om. Läs mer och köp här.

7. En figursydd kavaj

Prisvärd blazer från Carin Wester i marinblått – enkel, snygg och tidlös. Läs mer och köp här.