Så blir en kollektion till – följ med på resan från skiss till visning

Valerie Aflalo är inte bara en inspirerande bloggare hon är också designer, och prisad med Guldknappen läsarnas pris. På Mercedes Benz Fashion Week har hon sin stora visning av höstkollektionen 2014 vilket är kulmen på en lång tids arbete. I sin blogg bjuder hon in er läsare på resan från idé till färdigt plagg och ger en inblick i hur hennes arbetsdag som modedesigner är. Följ med här!

Något av det bästa med mitt jobb är att få se vad som ska hända i modet ett helt år i förväg. Vad man inte tänker på är ju att det är tygtillverkarna som är först med det senaste som vi designers sen ska göra plagg av. I september åker vi till Paris för att fortsätta leta tyger och inspiration till nästa höstkollektion. Blogginlägg från tygmässan kan du hitta här. 

När vi köpt ett tyg så sätter vi upp det på vår tavla för att få en överblick av vad det är vi jobbar med. Tygerna matchas sedan ihop så att det blir en bra helhet. Mer om det kan du läsa här.

När arbetet med kollektionen börjar gör vi ett ”moodboard”. Där hamnar alla ideér som sen ska smälta samman till den känslan vi vill åt. Det kan vara färg, form eller något annat som inspirerar just då. Lite mer om det kan du läsa här. 

Sen görs det skisser, måttlistor och produktionsbeskrivingar så att fabriken förstår. Det hoppas vi i alla fall att de gör!

När arbetet är igång besöker vi fabrikerna, här är en del av våra mååånga mönster ...

Allt mäts mycket noggrant och testas många gånger om innan vi blir helt nöjda. Ibland brukar jag tycka att mönsterkonstruktörer har ett  tröstlöst arbete, det blir alltid så många ändringar ... Men, så plötsligt blir allt precis perfekt! Här provar jag en ”toille” för att sen när vi är nöjda sy upp i rätt tyg. Man brukar jobba så för att spara det riktiga tyget till den exakta modellen.

Under en dag kan vi prova minst 60 modeller. Varje söm och knapp ska vara på rätt ställe och passformen ska bli perfekt, då gäller det att hålla tungan rätt i mun... eller att ha ordning på våra papper. Blogginlägg från dagarna hos våra sömmerskor kan du läsa här.

Efter ganska många turer med UPS fram och tillbaka har vi äntligen plagget hemma precis så som vi tänkte från början! Ja, med lite tur i alla fall ...

När plaggen är klara gör vi de sista justeringarna i säljpärmen som alltid ska vara klar före jul. I januari börjar vi nämligen med alla kundmöten och en stor mässa i Berlin. Blogginlägg från de dagarna kan du läsa här.

Så börjar det närma sig modevisningen på Mercedez Benz Fashion Week då vi ska presentera höstkollektionen för press och inköpare, men det är fortfarande nästan ett halvår innan plaggen finns att köpa i butik. Dagarna innan visningen är hos oss kantad med castings, fittings och möten med de vi ska jobba tillsammans med på visningen. Vår underbara stylist Gorjan Lauseger jobbar med oss för att skapa vår look till Aw 14 visningen. Blogginlägg från dagarna innan visningen hittar ni här.

Förhoppningsvis är det här känslan efter visningen på Berns!

Aktuellt just nu