Pumps och badtofflor förbjuds i delar av Italien – böterna kan bli höga

Har du bokat en resa till Italien i sommar? Då bör du fortsätta läsa. Nu förbjuds nämligen pumps med höga klackar, flip-flops och sandaler längs Cinque Terre, en av landets mest populära vandringsleder. 

Emelie Lindblom Dalén

Har du planerat att besöka Cinque Terre i Italien under semestern, bör du se över vilka skor du packar med i resväskan.

Vernazza i Cinque Terre. Foto: Getty Images/iStockphoto

Det är nämligen inte helt plättlätt att vandra längs den tolv kilometer långa kuststräckan och nu har myndigheterna fått nog. Räddningsenheter i området har tröttnat på att rädda turister som har gett sig ut på bergsbestigning i högklackade pumps eller badtofflor av flippfloppmodell. Därför inför man från och med i sommar ett förbud att bära skorna. Den som ignorerar förbudet kan behöva betala böter.

Förra året fick volontärer rycka in och hjälpa till med räddningsinsatser. De fick bland annat rädda en familj med barnvagn och en man med gipsat ben nerför de branta och vindlande lederna, säger Maurizio Cattani, en av räddarna, till The Telegraph. Han fortsätter: 

– Delar av lederna är att jämföra med att vandra i Alperna. Turister bör inte ge sig ut i flippfloppskor och utan tillräckligt med vatten.

Böter för klackskor och badtofflor

Cinque Terre besöks årligen av 2,5 miljoner turister. Området sträcker sig längs fem fiskebyar Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore i östliga Italien.

Från och med i sommar kan den som vandrar uppe i bergen iklädd högklackade pumps eller badtofflor alltså få betala böter. Exakt hur mycket böter man får betala beror på hur mycket besvär och kostnad man ställer till med. Men enligt The Telegraph landar bötessumman någonstans mellan 50 till 2.500 euro, alltså mellan 500 till 25.000 svenska kronor.

LÄS MER: Reseguide till bildsköna Ligurien – bila mellan Portofino och Cinque Terre

1997 förklarades hela Cinque Terre-området som nationalpark, och finns med på Unescos världsarvslista. Från och med i sommar startar Nationalparken även en stor informationskampanj som går ut på att turister ska vara bättre förberedda innan de ger sig iväg på vandring.

Tänk efter vilka skor du tar på dig innan du ger dig iväg på vandring i Cinque Terres-berg. Foto: Getty Images/iStockphoto